پس از انفجار بندر شهید رجایی؛
وزارت جهاد، از حمایت فعالین اقتصادی شانه خالی کرد

در حالی که انفجار بندر شهید رجایی میلیاردها تومان خسارت به فعالان بخش خصوصی وارد کرده است، داوود رنگی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور، از عدم حمایت و پیگیری وزارت جهاد کشاورزی در جبران خسارات تاجران انتقاد کرد و گفت: این وزارتخانه تلاشی برای احقاق حقوق فعالان اقتصادی آسیبدیده نکرده است.
داوود رنگی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور و رئیس هیئت مدیره فدراسیون ایران در گفتگو با ایلنا به هلدینگ "شمیلا" که در زمینه واردات و صادرات فعالیت دارد اشاره کرد و گفت: در این هلدینگ علاوه بر کارهای تجاری جاری، کیوی و سیب به هند صادر میکنیم و در مقابل قهوه، ادویه و برنج وارد میکنیم.
وی از صادرات حدود هزار تن کیوی در سال ۱۴۰۳ خبر داد و افزود: در حوزه واردات صد میلیون دلار واردات در سال داریم که از نظر ریالی و دلاری بیشترین واردات ما در بخش ذرت دامی است، ضمن آنکه در سال ۱۴۰۳ از نظر تجارت سال نسبتا خوبی برای این هلدینگ بود.
تولید داخلی ذرت فقط ۵ درصد نیاز داخل را تامین میکند
رنگی با اشاره به ذرت مورد نیاز کشور توضیح داد: ذرت مورد نیاز برای دام حدود ۱۱ تا ۱۲ میلیون تن است که از این میزان تقریبا ۵ درصد تولید داخل است ، اما ۹۵ درصد ذرت از برزیل، روسیه و اوکراین وارد میشود. صادرات ذرت از جانب اوکراین به کشور ما علی رغم جنگ در این کشور همچنان ادامه دارد اما روسیه که مشکلی نداشت، صادرات به ایران را از اواخر دی و بهمن سال ۱۴۰۳ قطع کرد و تا زمان حال ادامه دارد.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور افزود: به گفته روسیه، دلیل قطع صادرات کاهش تولید در این کشور بوده اما شاهد آن بودیم که به کشورهای همسایه صادرات داشتند و به نظر میرسد دلایل دیگری در این مسئله دخیل بوده از جمله مسائل سیاسی که منجر به قطع صادرات شده است.
وی به سایر اقلام وارداتی اشاره کرد و خاطرنشان کرد: برنج سالانه ۴ الی ۱۰ هزار تن از هند و پاکستان توسط هلدینگ "شمیلا" وارد میشود. همچنین عدس از کانادا و بخش کوچکی هم از روسیه، دارچین از چین و قهوه را نیز از اوگاندا، هند، برزیل، کلمبیا وارد میکنیم و یکی از بزرگترین واردکنندگان و تامین کنندگان قهوه کشور هستیم.
قانون مبارزه با قاچاق
رنگی به قوانینی که با روح تجارت در تضاد است اشاره کرد و گفت: از۳ سال گذشته با قوانین و آییننامههایی که از طریق بانک مرکزی در خصوص ثبت سفارشها، تخصیص و تامین ارز تصویب شده، ما به سمت محدودیت در ثبت سفارش و تامین کالا رفتهایم. این قوانین و سهمیهبندیها به قول خودشان عدالت محور بوده اما تجارت را قفل کرده است.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ادامه داد: قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در سال۱۳۹۰ تصویب شد و در سال ۱۴۰۰ با اصلاحاتی اجرایی شد که محدودیتهای زیادی برای تجارت ایجاد کرده است. به عبارتی مانع تجارت قانونی و مشوق قاچاق شده است، این قانون به جای اینکه ترمز کالای قاچاق را بگیرد ترمز تجارت قانونی را گرفته است.
وی به حادثه بندر شهید رجایی اشاره کرد و افزود: بنابراین شرکتهای بخش خصوصی درگیر تخصیص، تامین و رفع تعهدات ارزی و ترخیص کالا از گمرک شدهاند و نتیجه این میشود که هزاران تن کالا در گمرک رسوب میکند میتوان گفت این قانون مسبب اصلی از بین رفتن حجم زیادی از کالاهای مورد نیاز کشور و انفجار بندر شهید رجایی نیز بود. ماندن کالا از سوی دیگر باعث کاهش کیفیت کالا، کمبود کالا و تورم در سطح کشور شده است.
رنگی به اهمیت واردات در کشور اشاره کرد و گفت: امروز واردات کالا نیاز اصلی در بخش تولید و دیگر نیازهای کشور است به ویژه در دوران جنگ اهمیت بالایی پیدا میکند. بنابراین در دوران جنگ مدیریت ویژهای نیاز دارد. اما مقررات ما هیچ سنخیتی با شرایط جنگی و تحریم ندارد؛ باید مقررات اصلاح و قوانین مزاحم و مانع تعلیق شده و قوانین دست و پا گیر اصلاح شود.
محدودیت ثبت سفارش کالا
رئیس هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور در خصوص مشکلات واردات از جمله محدودیت زمانی ثبت سفارش کالا تشریح کرد: محدودیت زمانی ثبت سفارش کالا نیز از دیگر چالشها است که بدون در نظر گرفتن و محاسبات مسافت کشورها یک محدودیت ۳ ماهه ایجاد کردهاند که این قانون با روح تجارت روان و تامین نیاز کشور همخوانی ندارد.
وی تصریح کرد: درخواست واردکنندگان از دولت این است که در سیاستهای تجاری و ارزی شفافیت ایجاد شود و از جانب دیگر دولت بدهیهای ارزی خود را تسویه کند.
راهکارهای جبران خسارت ناشی از انفجار بندر
رنگی به خسارت ۱۰۰ میلیارد تومانی خود در حادثه بندر شهید رجایی اشاره کرد و گفت: در این انفجار ۲۳ کانتینر متعلق به هلدینگ ما سوخت اما دولت پاسخگو نبود. به دلیل بروکراسی، محصولات قهوه و زردچوبه به مدت ۴ ماه در بندر دپو شده و با انفجار از بین رفت. همچنین وزارت جهاد کشاورزی نیز نقش حمایتی ندارد و در رابطه با برآورده شدن خسارتهای تاجران تلاشی نمیکند. توصیه ما به دولت جهت جبران ضرر، دادن تسهیلات تجاری نه ریالی است.
رنگی درپایان در رابطه با جبران خسارتهای ناشی از انفجار در بندر شهید رجایی خاطرنشان کرد: بنابراین خواسته تاجران آسیب دیده در این بندر این است که متناسب با خسارت واقعی، مجوز ثبت سفارش خارج از سقف و سابقه داده شود.