خبرگزاری کار ایران

همزمان با مراسم یادروز ملاصدرا در شیراز؛

نشان‌ ملی مفاخر به آیت الله بهشتی اهداء شد

نشان‌ ملی مفاخر به آیت الله بهشتی اهداء شد

مدیر کل فرهنگ و ارشاد: آیت الله بهشتی ملاصدرا معاصر ایران اسلامی است

مراسم یادروز ملاصدرا شیرازی و نکوداشت آیت الله دکتر سید احمد بهشتی در مدرسه خان شیراز برگزار شد.

به گزارش ایلنا، در این مراسم چهارصد و هجدهمین نشان ملی مفاخر به آیت‌الله دکتر بهشتی اهدا شد و مهدی رنجبر مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، پیام وزیر فرهنگ به مناسبت این آیین نکوداشت را قرائت کرد.

در پیام‌وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آمده است: در سیر تاریخی تمدن اسلامی، حکمت و فلسفه، همواره ستون‌های استواری برای بالندگی فکری و تعالی معنوی جوامع مسلمان بوده‌اند. آن‌گاه که اندیشه در خدمت حقیقت قرار گیرد و علم با ایمان درآمیزد، مردان و زنانی پدید می‌آیند که نه‌تنها آموزگاران معرفت، بلکه میراث‌بانان حکمت می‌شوند. جنابِ آیت‌الله احمد بهشتی، از جمله همین فرزانگان است؛ عالمی که عمر گران‌سنگ خود را در تبیین، تدریس و ترویج فلسفه اسلامی، به‌ویژه حکمت متعالیه، وقف کرده است.

برگزاری آیین نکوداشت این اندیشمند برجسته در مدرسه تاریخی خان شیراز، بار دیگر پیوند ریشه‌دار این شهر با قله‌های تفکر اسلامی را یادآور می‌شود؛ شهری که در جان خود صلای ملاصدرا را دارد و در روح خود، آینه‌دار غزلیات خردمندانه‌ خواجه شیراز است. نشان مفاخر که در این آیین به جناب آیت‌الله بهشتی اهدا می‌شود، نشانه‌ای از سپاس ملی فرهنگ نسبت به گنجینه‌های علمی کشور است؛ تکریمی که فراتر از یک تقدیر فردی، تجلیل از جریان اندیشه‌ای است که جانِ فرهنگ ایرانی ـ اسلامی را پیوسته زنده نگاه داشته است.

اینجانب ضمن تبریک و تکریم این مناسبت فرخنده، مراتب قدردانی خود را به ایشان، برگزارکنندگان فرهیخته مراسم و همه اصحاب حکمت و فلسفه در کشور ابراز داشته، از درگاه خداوند متعال، دوام توفیقات علمی، معنوی و فرهنگی ایشان را مسألت می‌کنم.

اهمیت تجلیل از اساتید فلسفه و نقش آن در تشویق نسل جوان

نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری در این‌مراسم بر اهمیت تجلیل از اساتید فلسفه و نقش آن در تشویق نسل جوان تأکید کرد.

آیت‌الله سید احمد بهشتی به بیان خاطرات و تجربیات خود در مسیر تحصیل فلسفه پرداخت. این مدرس حوزه علمیه و دانشگاه با اشاره به حمایت استادان خود در شیراز برای ادامه تحصیل در رشته فلسفه خاطرنشان کرد: برخی افراد این مسیر را تحریم می‌کردند و برخی تشویق، اما استاد فقه و اصول بنده که خود مجتهد و صاحب رساله بود، به او اجازه و توصیه به خواندن فلسفه کرد.

ایت الله بهشتی یادآور شد: با اجازه استادان خود، فلسفه را ادامه داده و در دانشگاه نیز همین رشته را انتخاب کردم و دوره دکتری را با موضوعی فلسفی و با راهنمایی مرحوم شهید مطهری به پایان رساندم.

وی با بیان اینکه تجلیل از اساتید و مفاخر فلسفه دو فایده مهم دارد، گفت: نخست، اساتید که متأسفانه در قید حیات نیستند، خوشحال می‌شوند و دوم، شاگردان و دانشجویان که با دیدن این تجلیل‌ها تشویق می‌شوند و علاقه‌مند به تحصیل، تلاش و خدمت می‌گردند. آیت الله بهشتی بر اهمیت قدرشناسی در جامعه تأکید کرد و یادآور شد: این امر موجب تشویق اساتید به تدریس و دانشجویان به تحصیل و همت بیشتر می‌شود.

نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری با اشاره به سن خود و گذر عمر، تصریح کرد: تأثیر این تجلیل‌ها در جامعه، محیط علمی و بین جوانان و طلاب بسیار ارزشمند است.

نیازمند تببین اهمیت فلسفه عشق و محبت ملاصدرا هستیم

نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز نیز در این مراسم به اهمیت فلسفه عشق و محبت که ملاصدرا به آن پرداخته است اشاره کرد و گفت: ما امروز نیازمند تبیین این موضوع هستیم.

آیت‌الله لطف‌الله دژکام غزلی از حافظ " دل سراپرده محبت اوست/دیده آیینه دار طلعت اوست"، خواند و افزود: حافظ در این غزل مشهور، به عظمت محبت و جایگاه آن در زندگی اشاره می‌کند.

وی سپس به اهمیت جایگاه ملاصدرا اشاره کرد و گفت: ملاصدرا شیرازی همانگونه که حکمت نوشته و شرح روایات اهل بیت کرده است، فضای پرعطر وجود او در شیراز، مایه افتخار و الهام است.

نماینده ولی فقیه در استان فارس تأکید کرد: وظیفه ماست در ادامه مسیر آن بزرگان قدمی برداریم و به اندازه خودمان یادآور شویم که رهبر انقلاب فرموده‌اند "مشکل فلسفه ما این است که دنباله ندارد"، یعنی در مسائل اجتماعی و اقتصادی ادامه فلسفه خودمان را نمی‌توانیم به‌درستی توضیح دهیم.

وی با اشاره به اینکه در مسائل مربوط به خانواده که کانون محبت و عشق است، متأسفانه حرف‌های بلندی که در باب عشق زده‌ایم به درستی مطرح نمی‌شود، اظهار داشت: حقوقدانان و کسانی که می‌خواهند به حل آسیب‌های اجتماعی بپردازند، گاهی به جای ایجاد صلح و محبت، دعواهای زن و شوهر را برجسته می‌کنند.

آیت الله دژکام به جلد دوم اسرار مفصل ملاصدرا اشاره کرد که در آن سه گونه عشق مطرح شده و اوج آن دل سراپرده محبت است و افزود: ملاصدرا و همچنین خواجه نصیرالدین طوسی در اخلاق ناصری، محبت را مبنای اداره شهر و خانواده دانسته‌اند. اگر محبت باشد نیازی به عدالت نیست، زیرا عدالت بدون محبت مانند حرکت قصره است و محبت وحدت واقعی را به همراه می‌آورد و عدالت تنها اتحاد را.

وی گفت: محبت باید متن اصلی در اداره اجتماع و حل مسائل اجتماعی باشد، نکته‌ای که ملاصدرا نیز در اسفار خود به آن پرداخته است و رهبر معظم انقلاب نیز بر آن تأکید کرده‌اند.

نشان‌ ملی مفاخر به آیت الله بهشتی اهداء شد

اهمیت نقش عقل و وحی در فهم دین و فلسفه اسلامی

 رئیس هیئت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی، با قدردانی از حضرت آیت‌الله دکتر احمد بهشتی به‌ دلیل پذیرش ریاست مجمع عالی حکمت اسلامی در شیراز، به اهمیت نقش عقل و وحی در فهم دین و فلسفه اسلامی پرداخت.

آیت‌الله غلامرضا فیاضی، بر اهمیت عقل، وحی و فلسفه اسلامی در تبیین دین تأکید کرد و افزود: پیامبر اکرم (ص) بهترین مخلوق خدا و بزرگ‌ترین امین الهی است و قرآن به عنوان کتاب هدایت، همه چیز را در بر دارد و تنها رسول خداست که می‌تواند تبیین کامل آن را ارائه دهد.

وی با اشاره به فرمایشات قرآن کریم درباره هدایت متقین و نقش معلم درونی (عقل) و معلم بیرونی (انبیا و ائمه) اظهار داشت: عقل نخستین حجت خدا بر مردم است و انسان با عقل خود درمی‌یابد که عالم دارای خالق حکیم است و این عقل است که اساس دین را می‌فهمد.

رئیس هیئت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی به اهمیت عقل در فهم اصول دین اشاره کردو گفت: قرآن با طرح سوالات مختلف، انسان را به تفکر و تعقل دعوت می‌کند و عقل بشر خود به‌خوبی می‌فهمد که عالم باید به قیامتی منتهی شود که در آن روز پاداش نیکوکاران و کیفر بدکاران متناسب با عدالت الهی داده خواهد شد.

رئیس هیئت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی، بخش‌های مختلف دین را اعتقادات، اخلاق و احکام دانست و تأکید کرد: اعتقادات مهم‌ترین بخش دین است که اساس سعادت بشر را تضمین می‌کند.

وی به نقش عقل و وحی در تبیین اعتقادات اشاره کرد و گفت: علمای بزرگی مانند خواجه طوسی با آوردن رنگ فلسفی به کلام شیعه، پایه‌های استواری برای فهم دین ایجاد کرده‌اند. ملاصدرا با نگارش کتاب اسفار، شرحی بر مطالب خواجه طوسی ارائه داده و به مسائل کلامی و معاد پرداخته است.

آیت‌الله فیاضی همچنین بیان کرد: قرآن تنها ظاهر نیست بلکه کتاب علم خداست و همه چیز در آن موجود است، اما تبیین کامل آن بر عهده رسول اکرم (ص) و ائمه معصومین است.

وی از اهمیت تفکر و تعقل در فهم باطن قرآن سخن گفت و افزود: پیروان علی (ع) به فلسفه و تعقل اهمیت ویژه‌ای داده‌اند و ایران به عنوان مرکز تشیع و فلسفه اسلامی، از عنایات ویژه الهی برخوردار است.

پاسداشت مفاخر ارتباط صرف با گذشته نیست بلکه ساختن آینده است

مدیرکل دفتر هماهنگی امور استان‌ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز ور این‌مراسم بر اهمیت پاسداشت مفاخر فرهنگی استان فارس تأکید کرد.

سیدسعید سرابی از انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان فارس، مدیرکل پرتلاش و جوان فرهنگ و ارشاد اسلامی و اعضای انجمن مفاخر که مزین به حضور حضرت آیت‌الله دژکام نماینده ولی فقیه در استان فارس نیز هست، بر اهمیت این بزرگداشت‌ها تأکید کرد.

وی یادآور شد: مسئولین فارس به خوبی از این حسن تلاقی بهره برده و یاد روز ملاصدرا شیرازی را که روزی بسیار مهم در عرصه فرهنگ، ادب، اندیشه، حکمت، علم و فلسفه کشور است، گرامی داشته‌اند. همچنین بزرگداشت عالم فرزانه حضرت آیت‌الله دکتر احمد بهشتی همزمان با این آیین، اقدامی ارزشمند و ابتکاری به شمار می‌رود.

سرابی تصریح کرد: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ارادت ویژه‌ای به حضرت آیت‌الله دکتر احمد بهشتی دارند و تأکید کرده‌اند که عرض ادب ایشان به این بزرگوار و همه حاضرین در محفل ارزشمند منتقل شود.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور استان‌ها با بیان اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این دوره با توجه ویژه‌ای به پاسداشت مفاخر دارد، گفت: این موضوع یکی از محورهای چهارگانه کلان برنامه‌های اصلی وزارتخانه است.

وی تأکید کرد: پاسداشت مفاخر ارتباط صرف با گذشته نیست بلکه ساختن آینده است و هر بخش از زندگی ارزشمند حضرت آیت‌الله دکتر احمد بهشتی درسی آموزنده برای نسل نو و جوان در عرصه‌های مختلف است.

سرابی افزود: پاسداشت مفاخر یکی از راهبردی‌ترین اقدامات در عرصه فرهنگ و هنر است که می‌تواند تجلی اندیشه اسلامی و ایرانی را به بهترین شکل ممکن رقم بزند.

وی شخصیت فرزانه حضرت آیت‌الله دکتر احمد بهشتی را از مسلمانان برجسته پیش از پیروزی انقلاب اسلامی دانست که با سوابق علمی، مطالعاتی و حضور فعال در عرصه‌های سیاسی، اجتماعی، علمی و فرهنگی پس از انقلاب، الگویی ارزشمند برای جامعه امروز است. همچنین روحیه ساده‌زیستی و طلبگی ایشان، که در پیام دکتر قالیباف نیز به آن اشاره شده، هر کدام درس‌های حکمت‌آموزی برای نسل امروز و آینده است.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور استان‌ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: وجود مفاخر ارزشمند استان فارس، این استان را در رأس انجمن‌های مفاخر کشور قرار داده و انتظار می‌رود این مسیر پر افتخار ادامه یابد.

نشان‌ ملی مفاخر به آیت الله بهشتی اهداء شد

پیام رئیس مجلس به مناسبت آیین نکوداشت آیت‌الله دکتر سید احمد بهشتی

در ادامه پیام محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی،به مناسبت آیین نکوداشت آیت‌الله سید احمد بهشتی توسط حسنعلی محمدی نماینده مردم فسا قرائت شد.

در پیام رئیس مجلس شورای اسلامی آمده است: به مناسبت آیین نکوداشت آیت‌الله دکتر حاج شیخ احمد بهشتی، ضمن سلام و قدردانی از آیات عظام و حضار حاضر و دست‌اندرکاران برگزاری مراسم، بر اهمیت پاسداشت عالمان فاضل و مفاخر علمی و دینی تأکید کرد. قالیباف پاسداشت عالمان و برگزاری آیین تکریم مفاخر و فرهیختگان خرد و اندیشه را اتفاقی مبارک دانست که از دیرباز در میان ملت فرهنگ‌دوست ایران مرسوم بوده و در دین مبین اسلام نیز تأکیدات فراوانی بر علم، علم‌آموزی و جایگاه والای صاحبان معرفت و فضیلت شده است. از منظر معرفتی، خداوند به دانایان علم و خرد عزت و شوکت می‌دهد و این اعتلای مقام عالم است.

رئیس مجلس شورای اسلامی به شخصیت برجسته آیت‌الله دکتر شیخ احمد بهشتی اشاره کرد و ایشان را مجاهد علمی، دینی، روحانی انقلابی و چهره ماندگار استان فارس دانست که در عرصه تبلیغ، ارشاد، ترویج، تفسیر و تألیف آثار ارزشمند علوم و معارف قرآنی نقش برجسته‌ای داشته است.

وی یادآور شد: آیت‌الله بهشتی از اساتید و علمای بزرگی همچون آیت‌الله سید نورالدین حسینی الهاشمی، حضرت امام خمینی (ره)، آیت‌الله بروجردی و علامه طباطبایی بهره‌مند شده و سابقه رفاقت دیرینه با شهیدان مطهری، بهشتی، باهنر و مفتح در انسجام فکری و علمی ایشان تأثیرگذار بوده است. قالیباف همچنین به سوابق درخشان این عالم عالی‌قدر در عرصه‌های علمی، دانشگاهی، حوزوی و تالیف بیش از صد و بیست جلد کتاب اشاره کرد و افزود: ایشان دو دوره نماینده مردم فارس در مجلس شورای اسلامی و چهار دوره نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری بوده‌اند.

وی تأکید کرد: آیت‌الله دکتر بهشتی با داشتن مراتب فرهنگی و اجتماعی و محبوبیت نزد مردم، در زندگی ساده‌زیستی، تدین و رعایت تقوا پیشگام بوده و به عنوان عالمی وارسته و فرهیخته، در خدمت‌رسانی به مردم و امور خیریه همواره پیشقدم بوده است.

محمدباقر قالیباف ضمن تقدیر از دست‌اندرکاران برگزاری آیین نکوداشت خدمات علمی و دینی آیت‌الله دکتر احمد بهشتی، ابراز امیدواری کرد که با تبیین و نشر آثار عالمان و فضلای خیراندیش، شاهد رشد و اعتلای معارف دینی و اسلامی در کشور باشیم.

در پایان این‌مراسم از تابلو خوشنویسی گزیده قصیده فیاض لاهیجی در مدح ملاصدرا و کتاب ایت الله دکتر احمد بهشتی رونمایی شد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز