خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد؛

عقب‌ماندگیِ مالی و رفاهی کارگران را با قدرتمند کردنِ تعاونی‌ها جبران کنید

عقب‌ماندگیِ مالی و رفاهی کارگران را با قدرتمند کردنِ تعاونی‌ها جبران کنید

یک فعال تعاونی گفت: شرکت‌های بزرگ صنعتی به جای سوءاستفاده کردن از شرکت‌های تعاونی کارکنان خود باید حامی آن‌ها باشند تا بخشی از عقب‌ماندگی مالی و رفاهی کارگران جبران شود.

محسن جندقی، عضو تعاونی کارکنان پتروشیمی شازند، در گفتگو با خبرنگار «ایلنا» با اشاره به نقش تعاونی‌های کارکنان شرکت‌های بزرگ در ایجاد سودآوری برای سهامداران خود گفت: نمونه‌های بسیار موفقی از تعاونی داریم که نقش تعیین‌کننده‌ای در سرنوشت شرکت‌های مادر دارند و سود قابل توجهی را نصیب کارگران و سهامداران خود کرده‌اند اما این مساله باید ریشه‌یابی شود که چرا اکثر تعانی‌های کشور عاقبت به خیر نمی‌شوند و درجا می‌زنند. 

وی با اشاره به مشکلات فراوان بر سر راه تعاونی‌های تولیدی گفت: در کشور ما تعاون یکی از ارکان اقتصادی بر شمرده می‌شود اما قوانین و مشکلات مدیریتی مانع رشد تعاونی‌ها شده است. در جهان نمونه‌های موفق تعاونی‌ها و تشکل‌های اقتصادی داریم که توانسته‌اند جایگاه والایی در اقتصاد ایفا کنند؛ به عنوان مثال دومین بانک بزرگ فرانسه (گروپ کردیت اگریکول) با گردش مالی ۱۱۷ میلیارد دلاری یک شرکت تعاونی است. بزرگترین تعاونی‌های جهان گردش مالی عظیمی دارند و با بزرگترین شرکت‌های جهان در حال رقابت هستند اما در کشور ما تشکل‌ها و تعاونی‌ها به این خودباوری نرسیده‌اند که می‌توانند نقش تعیین‌کننده در اقتصاد داشته باشند. 

جندقی مشکلات مدیریتی و عدم وجود فرهنگ تعاون و کار گروهی را از چالش‌های بزرگ بر سر راه تعاونی برشمرد و افزود: طبق آمارها بیش از ۱۰۴ هزار تعاونی فعال با عضویت ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در کشور فعالیت دارند. این تعاونی‌ها بیش از ۲ میلیون فرصت شغلی را ساماندهی کرده و مجموع سرمایه‌گذاری آن‌ها تا امروز بیش از ۳۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است. این آمارها نشان می‌دهد تقاضا و ظرفیت برای جهش تعاونی وجود دارد اما مانعی مثل مدیریت، اجازه هنرنمایی اقتصادی بیشتر به تشکل‌های اقتصادی را نمی‌دهد و تعاونی‌ها از داشتن اعضای هیات مدیره و مدیران کارآمد و متخصص محروم هستند. 

وی با اشاره به سوء استفاده برخی از شرکت‌های بزرگ از تعاونی‌های کارکنان خود گفت: شرکت‌های بزرگ باید حمایت از تعاونی‌های کارکنان را جزو سیاست‌های اصلی خود قرار دهند اما متاسفانه شاهد سوء استفاده و بی‌توجهی شرکت‌های بزرگ در این زمینه هستیم؛ به عنوان مثال در ماجرای تخلف چندین میلیارد تومانی شرکت ملی مس، که منجر به بازداشت چند مدیر ارشد این شرکت شد، در کمال ناباوری شرکت تعاونی کارکنان مس به عنوان یکی از مقصرین معرفی شد. متاسفانه شرکت تعاونی کارکنان بعضا به حیات خلوت مدیران شرکت‌های مادر تبدیل شده و یکی از موانع بزرگ رشد تعاونی‌ها همین سوءاستفاده‌هاست. 

این فعال تعاونی از ظرفیت‌های گسترده تعاونی‌های تولیدی خبرداد و گفت: ۵۴ درصد از کل تعاونی‌های کشور را تعاونی‌های تولیدی تشکیل می‌دهند و می‌توانیم با گسترش تعاونی‌های تولیدی و کشاورزی، جهش تولید در کشور را شاهد باشیم. 

جندقی در پایان گفت: در استان مرکزی تعاونی‌های تولیدی و کشاورزی فراوانی داریم که برخی از این تعاونی‌ها خاص هستند و رشد و رونق آن‌ها، حمایت مسئولان و توجه مدیران را می‌طلبد. امیدواریم مسئولان توجه به تعاونی‌ها را در اولویت‌های کاری خود قرار دهند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز