در کمیسیونهای تخصصی همایش ملی کار مطرح شد:
وضعیت مبهم بیمهی رانندگان اینترنتی/ کارگران پلتفرمها استثمار میشوند/ نمونهای از مشارکت تعاونیها در زاهدان

در کمیسیون تعاون و اشتغال زایی همایش ملی کار، موضوع بیمه کارگران پلتفرمی و سکوهای رانندگی مطرح شد؛ کارشناسان راهکارهایی برای این موضوع ارائه دادند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، جلسه نخست کمیسیونهای تخصصی همایش ملی کار و تامین اجتماعی با حضور صاحب نظران صبح امروز در مرکز همایشهای تلاش وزارت کار با موضوع «اشتغال، تعاون و مهارت افزایی» برگزار شد.
حسام نیکوپور (اقتصاددان و مدیرکل نظارت بر امور شرکتهای سازمان تأمین اجتماعی) با اشاره به موضوع کار شایسته در اقتصاد پلتفرمی اظهار کرد: بیمه نیروی کار در کسب و کارها و مشاغل پلتفرمی با تمرکز بر رانندگان تاکسیهای اینترنتی، موضوعی است که در سالهای اخیر مورد بحث قرار گرفته و باید به آن توجه کرد.
وی افزود: ما به دنبال تطبیق قوانین موجود با کسب و کارهای پلتفرمی رانندگان هستیم و ابتدا به این فکر کردیم که افرادی که راننده هستند باید ذیل بیمه رانندگان قرار گیرند. این امر موجب اعتراض پلتفرمها قرار گرفت. در سالهای بعد شرکتی به نام سندباد آمد که تلاش کرد رانندگان خود را بیمه کند. پس از مدتی این شرکت کار نکرد و درباره باقی پلتفرمها گفته شد که بیمه رانندگان حرفهای اجباری است.
نیکوپور اعلام کرد: در برخی کشورها رانندگی در پلتفرمهای تاکسیهای اینترنتی، شغل اصلی محسوب نمیشود. در ایران نیز برخی شغل پاره وقتشان این حوزه است. در برخی کشورها تنها وقتی ۵۰ درصد زمان یا درآمد فرد از پلتفرم باشد، آن فرد شاغل پلتفرمی محسوب میشود. لذا ابتدا وزارت کار و تامین اجتماعی باید تعریف شاغل پلتفرمی را مشخص کند.
این اقتصاددان اضافه کرد: ممکن است برخی پلتفرمها نیروی کار کمتری داشته باشند اما درآمد بیشتری ایجاد کنند. در پلتفرم دیگری ممکن است وضعیت برعکس باشد. لذا ریسکهای این شرکتها متفاوت است. در زنجیرهی ارزشی که در این پلتفرمها ایجاد میکنند، افراد مختلف ممکن است بیکار شوند یا از کار افتاده شوند. ممکن است این ریسک وجود داشته باشد که نیرویی بیمه شود اما سطح کاری که ارائه میدهد یا زمان و درآمدی که از کار دارد متفاوت شود. افرادی که حوادث شغلی بیشتر دارند یا کار بیشتری انجام میدهند ممکن است متضرر شوند.
او افزود: در بیمه حرف و مشاغل آزاد، حوادث شغلی پوشش داده نمیشود. همه این موارد در کنار بیمه بیکاری نیز مطرح است و این سوال که آیا پلتفرمها نیروی کارشان در شرایطی هستند که بیمه بیکاری بگیرند؟ سوال دیگر این است که آیا بیمه اجباری است یا قرار است اختیاری باشد؟ سوال دیگر این است که نرخ حق بیمه و سهم شرکت پلتفرمی و سهم نیروی کار قرار است از مبلغ چقدر باشد؟ ما باید برای بیمه رانندگان پلتفرمهای اینترنتی به همه این سوالات پاسخ دهیم.
این کارشناس کار و تامین اجتماعی تصریح کرد: بعداً این پرسش مطرح شد که آیا تبعیت کارگری-کارفرمایی در پلتفرمها وجود دارد؟ خود شرکتها میگویند که من تنها واسط بین راننده و مشتری هستم و یک واسط هستم و خدمت حمل و نقلی ارائه نمیدهم. در اینجا بحث اقتصاد مشارکتی مطرح میشود. در هنگام تامین مالی باید سهمها را در بیمه میان طرفین به شکل دیگری ترسیم کنیم. ما باید ببینیم که چقدر توان مالی در شرکتها برای بیمه نیروی کار وجود دارد. ما در این حوزه سه رویکرد میتوانیم داشته باشیم. ما میتوانیم طرحها و قوانین موجود را با پلتفرمهای جدید تطبیق دهیم. مثلا بگوییم که سه ماه یکبار از شرکت و راننده حق بیمه بگیریم. میتوانیم صندوقی مجزا برای کارگران پلتفرمها درنظر بگیریم. مثلا بحث اخذ مالیات و یارانه نیز مطرح است.
مدیرکل نظارت بر امور شرکتهای سازمان تأمین اجتماعی تصریح کرد: رویکرد دیگر این است که طرحهای جدیدی ایجاد کنیم. مثلا مانند بیمه کارگران ساختمانی، بیمه جدیدی برای رانندگان تاکسیهای اینترنتی راهاندازی کنیم. موضوع دیگر این است که این افراد تشکل کارگری ندارند و مشخص نیست چطور میتوان با آنها مذاکره کرد؟ مشکل این است که اکنون نمیدانیم چند درصد از قانون کار را میتوان برای این بخش از نیروی کار چند میلیونی کشور اجرا کنیم. پس اینجا موضوعی مطرح میشود که حمایتهای غیر بیمهای از این افراد انجام دهیم و آنها را از مشاغل آزاد جدا کنیم.
نیکوپور اضافه کرد: اگر تعریف کار پلتفرمی را به سمت یک زمان مشخص و سن و درآمد مشخص ببریم، کار بهتر جلو میرود. در ایران حدود یک میلیون نفر بهطور دائمی شغلشان کار رانندگی در حوزه پلتفرمی است که با الگوی انگلیس و فرانسه و آلمان، کار بیمهای را میتوان جلو برد و مانند اسکاندیناوی میتوان بیمه توافقی ایجاد کرد.
وی خاطرنشان کرد: ما ابتدا باید برای نیروی کار پلتفرمها تشکل کارگری ایجاد کنیم تا صنف داشته باشند و بتوانیم در تنظیم مقررات، اشکال مناسبتری اتخاذ کنیم.
نیروی کار پلتفرمهای اینترنتی استثمار میشوند
در ادامه این اظهارات، حسن طایی (استاد اقتصاد دانشگاه علامه و معاون اسبق وزیر کار) اعلام کرد: بسیاری از پلتفرمهای اینترنتی در ایران نیروی کار راننده خود را استثمار میکنند که در این حوزه کارشناسان ما در دستگاههای دولتی اظهار نظر نمیکنند. ما نمیتوانیم بدون بحث درباره استثمار شدید نیروی کار پلتفرمهای اینترنتی، وارد موضوع شویم.
وی افزود: بسیاری از رانندگان تاکسیهای اینترنتی ما پس از اشتغال فقیرتر شدند و اصلا امکان تحرک طبقاتی و افزایش ثروت خود را نداشتند که این موضوع نشان دهنده وضعیت آنهاست. اگر نگاهی به وضعیت معیشتی شاغلین پلتفرمی بکنیم، میبینیم که در نازلترین سطح درآمدی هستند و این درمورد رانندگان موتورسیکلت بدتر است. ما در این حوزه شاهد هستیم که برخی از شاغلین شرکتها و سکوهای اینترنتی در بدترین مکانها اسکان دارند.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: ما باید در قطعنامهای تاکید کنیم که در قالب تعاونیها و به کمک وزارت کار، تشکلهای کارگری این افراد را به رسمیت شناخته و به تاسیس آن کمک کنیم و سپس تلاش کنیم تا با الزام پلتفرمها به یک توافق، استثمار را دراین حوزه کاهش دهیم.
فقرزدایی در فضای کسب و کارهای جدید تعاونی
در ادامه محمد جواد دُردکشان(کارشناس حوزه سیاستگذاری و توسعه روستایی و تسهیلگر مشارکتی) اظهار کرد: وقتی ما با شدت فقر در برخی استانها به شکل چند بعدی مواجه میشویم، سوالات زیادی برایمان ایجاد میشود. دولت و NGOها دچار بحران تصمیم گیری میشوند. مثلا استان سیستان و بلوچستان گورستان پروژههای نیمه تمام پلتفرمها، ان. جی. اوها و موسسههای مردم نهاد است. برای حل این موضوع، ما نرخ ماندگاری را در پروژههای فقرزدایی سنجیدیم.
وی افزود: گروههایی را در زاهدان تشکیل دادیم که در قالب تعاونی در میدان واقعی دستاوردهای بهتری داشتند. دستاورد ما، ماحصل الگوی همافزایی بر مبنای توان افزایی است. ما کار امدادی و به منظور رفع نیاز انجام نمیدادم. ما الگوی جمع آوری دارایی افراد را به شکل مشارکتی را نیز در این قالب انجام دادیم. در طرحهای پیشنهادی فقرزدایی، تسهیلگری و مهارت افزایی در دستور کار قرار گرفت. توان افزایی و تسهیلگری یک پروژه نیست بلکه یک روند دائمی است که باید در طولانی مدت ادامه یابد. ما به عنوان تسهیلگر این فرآیند همراه جامعه هستیم و قرار نیست منابعی را مصرف کنیم. ما در گروههای محلی ورود میکنیم و پلتفرم تغییر اجتماعی ایجاد میکنیم. ما بطور روزانه ۱۰ هزار تومان برای افراد تحت پوشش فرآیند هزینه میکنیم که تقریبا ناچیز است و این برتری طرح پلتفرمی ما بر سایر برنامهها و پلتفرمها و طرحهای فقر زداست.
وی در پایان افزود: برخی گروههای خودیار ما که بصورت آزمایشی با آنها کار میکنیم، تا ششصد میلیون تومان در سال افزایش درآمد داشتند. کار ما روی مناطق حاشیه نشین مثل سیستان و بلوچستان نشان میدهد که ما میتوانیم در قالب مشارکت بر فقر چندبعدی فائق آییم.