خبرگزاری کار ایران

جلال چراغپور در گفت وگو با ایلنا تشریح کرد؛

برانکو و قلعه‌نویی چگونه از پرسپولیس و تراکتورسازی مدعی قهرمانی ساختند؟

برانکو و قلعه‌نویی حالا از تیم‌های‌ خود مدعی قهرمانی ساخته‌اند. جلال چراغپور در این باره تحلیل فنی جالبی ارائه می‌کند.

جلال چراغپور، کار‌شناس فوتبال در مورد شرایط تیم تراکتورسازی تبریز به خبرنگار ورزشی ایلنا گفت: تراکتورسازی مربی بسیار باهوشی دارد که در نوع خودش یک گونه‌ای از مربی کلاسیک ایرانی است. اگر بخواهیم دو مربی کلاسیک با یک کار ثابت نام ببریم اولین مورد امیرقلعه‌نویی است. 

کار‌شناس فوتبال ایران گفت: ‌روش قلعه‌نویی به این شکل است که تیمش را به آرامی تنظیم می‌کند و سپس خواسته‌هایش را به بازیکنان ابلاغ می‌کند. تیم قلعه‌نویی به گونه‌ای بازی می‌کند که او می‌خواهد. 

وی ادامه داد: این مسئله را می‌توانیم با یک نگرش دیگر ببینیم. در ایران یک مربی خارجی سرمربیگری می‌کند که آن هم برانکو سرمربی تیم پرسپولیس است. ما می‌بینیم که چطور یک مربی خارجی به اصول و عقایدش پایبند است و چطور اجازه ماجراجویی‌های فردی را به بازیکنانش نمی‌دهد. ما این موضوعات را از برانکو یاد می‌گیریم. حالا ۱۵ مربی پشت سر برانکو قرار دارند و در اینجا تنها کسی که با نگرش و تفکر ایرانی به تیم برانکو نزدیک است، امیرقلعه‌نویی است. 

چراغپور گفت: یعنی قلعه‌نویی از ۱۵ مربی ایرانی در لیگ نزدیک‌ترین مربی به تنها مربی خارجی لیگ است. فکر می‌کنم با نگاه به این موضوع کمیته آموزش، فدارسیون فوتبال و اندیشمندان به خودشان بیایند و به کلاس‌ها بیشتر اهمیت بدهند. ما در مربیگری در حال عقبگرد هستیم. این ۱۵ تیم نشان می‌دهند که یک مربی خارجی طور دیگری می‌اندیشد و متفاوت است. 

کار‌شناس فوتبال ایران در مورد سیستم بازی پرسپولیس در بازی‌های لیگ بر‌تر گفت: سیستم تیم برانکو از دو قسمت تشکیل می‌شود. یک قسمت چیزی است که با چشم غیر مسلح می‌توان دید. هم تماشاگران و هم عکاسان و خبرنگاران آن را می‌بینند. این چیدمان و فرماسیون است. چیدمان و فرماسیون پرسپولیس ۲-۴-۴ لوزی است اما برانکو در درون این چیدمان یک حرکت‌هایی را در روزهای خاص با تیمش تمرین می‌کند. این حرکات را از بقیه مخفی می‌کند و در جلسات تئوری مطرح می‌کند. نام قسمت دومی که عرض کردم permutation (جایگشت چرخه‌ای) است. ‌permutation یعنی دویدن برای تغییر سیستم. این دویدن برای تغییر سیستم است که اجازه نمی‌دهد پرسپولیس آنالیز شود. 

چراغپور ادامه داد: مثلا استقلال با یک سیستم و فرماسیون بازی می‌کند و هفته سوم توسط تیم‌های دیگر آنالیز می‌شود. در این شرایط امتیاز گرفتن برای استقلال سخت می‌شود. به دلیل اینکه این permutatiom را ندارد. مثلا در فوتبال اروپا وقتی منچسترسیتی به بن بست می‌خورد گواردیولا سیستم را عوض نمی‌کند بلکه permutation تیم را عوض می‌کند. یا زمانی که گواردیولا در بارسلونا می‌گفتند هر سه روز یک بار یک حرکت جدید به مسیر‌های مسی و دیگر بازیکنان اضافه می‌کند. در نتیجه پرسپولیس چیدمان ۲-۴-۴ لوزی است اما permutation متفاوت است. یک خودکار بگیرید و روی کاغذ خط بکشید و ببینید رامین رضاییان از کجا به کجا می‌رود. وقتی دفاع کناری تا تیر دوی تیم حریف می‌آید سیستم عقب زمین چهار دفاع نیست. در نتیجه ظاهرا تیم با ۴ دفاع آنالیز می‌شود اما باطنا با گونه‌ای از سه دفاع بازی می‌کند. بنابراین این تفکر برانکو است که باعث می‌شود تیمش خوب نتیجه بگیرد. 

کار‌شناس فوتبال ایران در مورد عملکرد تیم گسترش فولاد تبریز گفت: نتایج این تیم نشان می‌دهد که گسترش فولاد در حال بهتر شدن است. این تیم در میانه‌های جدول خودش را پیدا کرده است. گسترش فولاد با خاطری آسوده به تعطیلات نیم‌فصل رفته است. باید تلاش شود که روند رو به رشد گسترش مهار شود. مهار روند رو به رشد یعنی اینکه این رو به رشد بودن حادثه‌گونه نشود. یعنی روند رو به رشد قانونمند شود. هر تیمی که در این شرایط قرار می‌گیرد باید متغیرهای وابسته را کنترل کند. به اعتقاد من این روند، کنترل شده رو به بالا خواهد بود. 

جلال چراغپور در مورد عملکرد ماشین‌سازی، دیگر تیم تبریزی لیگ بر‌تر گفت: در فاز اول رسول خطیبی بازیکنان بزرگ و خوبی را جمع‌آوری کرده بود اما به نظر می‌آید که فقط جمع‌آوری بازیکنان بزرگ و مشهور کلید راه افتادن یک تیم نیست. هر چقدر وزن یک تیم از نظر اسم و بازیکن سنگین‌تر بشود روان‌تر کردن تیم سخت‌تر خواهد شد. هر چقدر تیم از نظر بازیکنان گمنام اما با استعداد تشکیل شود روان بودن تیم آسان‌تر خواهد شد. این موضوع جزو درس‌هایی مربیگری است و فقط حرف من نیست. به اعتقاد من ماشین‌سازی این نکته را رعایت نکرد و وزن تیمش زیاد شد. این اساس مشکل ماشین‌سازی است. در فاز دوم فرهاد کاظمی باید کارهایی را انجام دهد که این وزن اضافه ماشین‌سازی کم شود تا بتواند روان‌تر بازی کند.

کد خبر : ۴۴۲۶۵۳