تغییرات بزرگ رشتههای رزمی در بازیهای آسیایی؛فرصت یا تهدید؟

با کاهش سهمیهها در برخی رشتههای رزمی، ایران برای تحقق هدف ۲۵ مدال طلا در ناگویا نیاز به استراتژی جدید دارد.
به گزارش ایلنا، با اعلام رسمی رشتهها و سهمیههای بیستمین دوره بازیهای آسیایی 2026 ناگویا، تغییرات چشمگیری در رشتههای رزمی رخ داده که میتواند روی عملکرد کاروان ایران در این رقابتها تأثیرگذار باشد، بهویژه آنکه یکی از اهداف کلان وزارت ورزش، کسب 25 مدال طلا در این دوره است. کاهش تعداد ورزشکاران از 13 هزار به 10 هزار نفر، سیاستی است که میزبان برای کنترل ظرفیت اسکان ورزشکاران اتخاذ کرده، اما این سیاست بار اصلی را بر دوش رشتههایی گذاشته است که همواره مدالآوران ثابت ایران بودهاند.
در ادامه، وضعیت رشتههای رزمی حاضر در این رویداد و تغییرات ایجاد شده نسبت به دورههای پیشین را بررسی خواهیم کرد:
تکواندو؛ حذف یک وزن در کیوروگی و بخش میکس پومسه
رشته المپیکی تکواندو در بازیهای آسیایی ناگویا با کاهش یک سهمیه در مبارزه (کیوروگی) و حذف پومسه میکس روبهرو شده است. این تغییرات در شرایطی رخ داده که در بازیهای آسیایی 2022 هانگژو، رقابتهای پومسه در بخشهای انفرادی مردان، بانوان و میکس به انجام رسید.
برگزاری مسابقات کیوروگی در اوزان المپیکی باعث رقابت فشردهتری بین مدعیان شده و طبیعتاً مسیر مدالآوری را دشوارتر خواهد کرد. ایران در دوره گذشته موفق به کسب پنج مدال نقره و سه برنز شد، اما برای تحقق هدف کسب مدال طلا، نیازمند برنامهریزی دقیقتر و حمایت ویژه مسئولان است.
از طرفی با اضافه شدن پومسه به بازیهای آسیایی از سال 2018، در دو دوره گذشته همواره کره جنوبی مدعی اصلی کسب مدال طلا بوده و در معدود دفعاتی که این کشور به مدال طلا نرسیده است سایر مدعیان شرقی از جمله چین، اندونزی و تایلند موفق به کسب مدال شدند.
کاراته؛ بازگشت کومیته مردان به 6 وزن و فرصت طلایی برای ایران
برخلاف دیگر رشتهها با توجه به برگزاری رقابتهای کاراته در مهد این رشته یعنی ژاپن، نه تنها کاهشی در سهمیه این رشته صورت نگرفته است، بلکه پس از دو دوره، رقابتها مجدداً در شش وزن مشابه مسابقات قهرمانی آسیا برگزار خواهد شد. این در شرایطی است که مسابقات قهرمانی جهان کاراته از سال 2010 و مسابقات جهانی صربستان همواره در پنج وزن برگزار شده است. کاتا نیز همچون دوره گذشته در دو بخش تیمی و انفرادی مردان و بانوان پابرجاست.
در بازیهای آسیایی هانگژو هر کشور مجاز به حضور در پنج بخش بود، اما با این تفاوت که اگر کشوری یک سهمیه کومیته خود را به کاتا اختصاص میداد، این فرصت را داشت که در مسابقات کاتای تیمی نیز حضور داشته باشد و از یک فرصت کسب مدال بیشتر بهره ببرد. باید دید در این دوره نیز همانند گذشته سهمیه برای کشورها در نظر گرفته خواهد شد یا نه.
کاراته ایران در هانگژو موفق به کسب یک مدال طلا و دو برنز شد. با توجه به افزایش اوزان، این فرصت وجود دارد که سهم بیشتری از مدالهای این رشته نصیب ایران شود، رشتهای که در تاریخ حضور خود در بازیهای آسیایی با کسب 15 مدال طلا، 11 نقره و 12 برنز در رقابت میلیمتری با تکواندو موفقترین رشته رزمی ورزش کشورمان است.
ووشو؛ کاهش نگرانکننده سهمیهها در ساندا
بدترین تغییر برای کاروان ایران مربوط به ووشوست. رقابتهای ساندا با کاهش دو وزن (یکی در مردان و یکی در بانوان) روبهرو شده است و در این دوره فقط در پنج وزن آقایان و یک وزن بانوان برگزار خواهد شد. تالو اما در هشت فرم (چهار فرم مردان و چهار فرم بانوان) مشابه دوره قبل باقی مانده است.
در هانگژو، ووشو ایران با شرکت در شش وزن (از هفت وزن موجود) موفق به کسب دو مدال طلا، سه نقره و یک برنز شد، رکوردی بینظیر با مدالآوری صد درصدی در تمامی اوزان. اگرچه کاهش اوزان نگرانکننده است، اما در صورتی که به ایران اجازه داده شود در تمامی پنج وزن ساندا در ناگویا شرکت کند، تنها یک فرصت مدال از دست خواهد رفت.
از طرفی تالو ایران که در تمام ادوار حضور خود در بازیهای آسیایی تنها موفق به کسب دو مدال نقره و یک برنز شده است، این بار باید برای موفقیت در این بخش بیشتر تلاش کند. طبیعتاً با توجه به اختصاص تنها یک سهمیه به ساندای بانوان شکستن طلسم تنها مدال طلای تاریخ ووشو ایران توسط خدیجه آزادپور در بازیهای آسیایی 2010 گوانگژو نیز سختتر خواهد شد.
جودو؛ بازگشت کامل به جدول کلاسیک اما با چالش سهمیه
در بازیهای آسیایی ناگویا، جودو در قالب هفت وزن آقایان، هفت وزن بانوان و رقابتهای میکس تیمی برگزار میشود. این یعنی فرصتی بینظیر برای کشورهایی با عمق تیمی بالا اما جودو ایران که در سالهای اخیر با مشکلات زیاد مواجه بوده است، همچنان مسیر سختی در پیش دارد.
آخرین مدال طلای ایران در این رشته، توسط مسعود حاجیآخوندزاده در بازیهای آسیایی 2002 بوسان کسب شد. مجموع دستاورد ایران در مسابقات جودو بازیهای آسیایی تاکنون یک مدال طلا، هشت نقره و 11 برنز بوده است. امید میرود در ناگویا بار دیگر نمایندگان کشورمان را روی سکو ببینیم.
بوکس؛ بدون تغییر ساختار، با امید شکستن طلسم مدال طلا
رقابتهای بوکس بیستمین دوره بازیهای آسیایی نیز بدون تغییر نسبت به دوره گذشته برگزار خواهد شد و شاهد رقابت هفت وزن آقایان و شش وزن بانوان خواهیم بود. با توجه به عملکرد خوب جوانان بوکس ایران در سال گذشته بسیاری از علاقهمندان به این رشته امیدوار هستند تا در ناگویا طلسم عدم کسب مدال در دو دوره گذشته شکسته شود.
بوکس با 18 حضور در بازیهای آسیایی یکی از قدیمیترین رشتههای این رویداد است و بوکس ایران نیز در تاریخ حضور خود با کسب پنج مدال طلا، 11 نقره و 26 برنز در رتبه یازدهم کشورهای آسیایی از لحاظ کسب مدال قرار دارد. از پنج مدال طلای کسب شده کشورمان در این مسابقات، دو مدال طلا بعد از انقلاب اسلامی و سه طلای دیگر نیز در تنها میزبانی ایران از بازیهای آسیایی حاصل شده است.
آخرین طلای این رشته به علی مظاهری در 2006 دوحه باز میگردد و حالا چشمها به نسل جدید بوکس ایران دوخته شده است.
کوراش؛ کاهش سهمیه و برابری جنسیتی در سومین حضور آسیایی
در سومین دوره حضور کوراش در بازیهای آسیایی، شاهد برگزاری مسابقات در سه وزن آقایان و سه وزن بانوان خواهیم بود. برخلاف دو حضور ابتدایی کوارش که شاهد برگزاری رقابتها در چهار وزن آقایان و سه وزن بانوان بودیم، اما این بار با کاهش یک سهمیه از بخش مردان شاهد برابری جنسیتی اوزان این مسابقات هستیم.
کوراش ایران در هانگژو یک مدال طلا، سه نقره و یک برنز گرفت. در جاکارتا 2018 نیز یک مدال طلا، یک نقره و دو برنز به دست آورد. قطعاً در صورت مشخص شدن شرایط کوراش پس از جدایی از فدراسیون ووشو میتوانیم امیدوار باشیم تا روند کسب مدالهای طلای این رشته در ناگویا تداوم یابد.
جوجیتسو؛ کاهش یک سهمیه بانوان و ادامه انتظار برای مدال اول
جوجیتسو نیز همانند کوراش سومین حضور خود در تاریخ بازیهای آسیایی را در ناگویا تجربه خواهد کرد. این رشته هم در بازیهای آسیایی پیش رو با کاهش یک سهمیه در بخش بانوان مواجه شده است.
پس از برگزاری مسابقات در 2018 جاکارتا در شش وزن آقایان و دو وزن بانوان، در 2022 هانگژو شاهد برابری جنسیتی در برگزاری مسابقات بودیم و در هر دو بخش آقایان و بانوان مسابقات در چهار وزن برگزار شد، اما در ناگویا قرار است مسابقات آقایان در چهار وزن و رقابت بانوان در سه وزن برگزار شود.
با توجه به اینکه این مسابقات در استایل «نوازا» برگزار میشود و اینکه متأسفانه توجه مناسبی به رشته جوجیتسو صورت نگرفته است، تیم ملی کشورمان تاکنون موفق به کسب مدال آسیایی نشده است. ناگویا فرصتی دوباره برای پایان این طلسم است.
هنرهای رزمی ترکیبی – MMA؛ حضور تاریخی و فرصتی تازه برای مدالآوری
اضافه شدن MMA به برنامه رسمی بازیهای آسیایی 2026 یکی از مهمترین اتفاقات برای ورزشهای رزمی ایران است. این رشته در نخستین حضور آسیایی خود، در چهار وزن مردان و دو وزن بانوان برگزار میشود.
اگر مسئولان فدراسیون انجمنهای رزمی و وزارت ورزش به درستی از این فرصت استفاده کنند، میتوانند این رشته را به یکی از قابلیتهای جدید کسب مدال برای کاروان ایران تبدیل کنند. هنوز جزئیات سهمیهبندی این مسابقات مشخص نشده است.
با توجه به کاهش سهمیهها در رشتههایی مثل ووشو و تکواندو در عین حال، گشایشهایی در رشتههایی نظیر MMA و کاراته، ایران باید با استراتژی دقیقتری وارد بازیهای آسیایی ناگویا شود. استفاده حداکثری از ظرفیت موجود و آمادگی برای رقابت در شرایط جدید، کلید موفقیت در دستیابی به هدف 25 مدال طلا خواهد بود.