سرپرست اداره میراثفرهنگی استان تهران اعلام کرد:
تهران با داشتن بیشترین موزههای کشور، دارای فقر موزهای است/ به دنبال زیست شبانه در تهران هستیم

سرپرست اداره میراثفرهنگی استان تهران صبح امروز در میان خبرنگاران مشکلات و مسائل کلان استان تهران را در حوزههای میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری مورد بررسی قرار داد و اعلام کرد: تهران با اینکه از بیشترین موزههای کشور برخوردار است اما باز هم دارای فقر موزهای است. او اعلام کرد: احیای زیست و گردشگری شبانه یکی از اولویتهای ماست حتی اگر در این رابطه برنامهای هم اجرا شده و شکست خورده باشد. او گفت: معتقدیم گردشگری شبانه امنیت ساز است نه امنیت سوز.
به گزارش خبرنگار ایلنا، نخستین نشست خبری اداره کل میراثفرهنگی استان تهران پس از وقفهای چندساله با سرپرستی علی طلوعی رئیس اداره کل به همراه معاونان و مدیران این اداره کل و خبرنگاران میراثفرهنگی برگزار شد.
«علی طلوعی» سرپرست اداره کل میراثفرهنگی استان تهران با بیان اینکه اداره کل میراثفرهنگی استان تهران در سال جدید برای نخستین بار تعامل کمنظیری با دستگاههای اجرایی استان تهران به ویژه شهرداری تهران داشته است، گفت: اداره کل میراثفرهنگی استان تهران امسال با شهرداری تهران همافزایی مثال زدنی را داشت.
او گفت: تیم مدیریت و مدیریت ارشد استان تهران بهویژه استاندار دغدغه گردشگری و میراثفرهنگی را بسیار دارند و از این بابت ما ادبیات مشترکی با مدیران ارشد تهران داریم و خوشبختانه هیچ مشکلی در تولید گفتمان میان ما وجود ندارد. به دلیل همین ادبیات مشترک و فهم گفتمانی که میان مدیران اداره میراثفرهنگی با مدیران استانی و شهری وجود دارد بهدلیل همین تعامل چندین اتفاق بزرگ را رقم زدیم بهطوری که بزرگترین نوروزگاه را امسال در راستای بلوارکشاورز و پارک لاله تهران داشتیم.
طلوعی افزود: برگزاری مراسم لیالی قدر، ارائه افطاری ساده توسط چایخانه امامرضا علیه السلام و بیشترین تعداد تورهای رایگان شهری را با طراحی 30 مسیر برای نخستین بار در استان تهران برگزار کردیم. همچنین 110 ایستگاه و پایگاه اطلاعرسانی و راهنمای مسافران نوروزی را برای نخستین بار رقم زدیم و علاوه بر این اتفاقات اکیپهای نظارتی و بازرسی در استان فعال بودند ایندرحالی است که بیش از یک میلیون اقلام تبلیغاتی بهدلیل تعامل و همکاری با شهرداری در تهران به انتشار رسید.
او گفت: تهران برای نخستین بار رتبه اول کشور را بهلحاظ رسیدگی به شکایات از آن خود کرد بهطوری که 471 شکایت بهلحظه را پاسخ دادیم و اتفاق مبارکی که افتاد و تهران به مقصد جذاب گردشگری با کسب رتبه سوم گردشگر در تعداد جذب گردشگر و کسب رتبه چهارم در اقامت مسافران تبدیل شد.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران افزود: استانداری تهران و کمیتههای دوازدهگانه نوروز بهصورت ویژه فعال بودند. بخش مهمی از این فعالیتها برای نخستینبار دربرگیرنده توجه همزمان به مناسبتهایی همچون رمضان، شاهنامه و نوروز به عنوان مولفههایی از میراث ناملموس است که هر سه به ثبت جهانی رسیدهاند. در این میان، نخ تسبیح این سهگانه، «شاهنامهخوانی» بود. این سه عنصر در واقع ارکان هویت فرهنگی ما را تشکیل میدهند.
آنطور که طلوعی افزود: امسال برای نخستینبار، به مدلهای متنوع شاهنامهخوانی اقوام در تهران پرداختیم و در نوروزگاههایی که برگزار شد، بهصورت مداوم شاهد اجرای شاهنامهخوانی کردی، لری، قشقایی، بختیاری، خراسانی و بوشهری بودیم. این درحالی است که برنامههای دیگری با همکاری شهرداری صورت گرفت که شاهنامهخوانی کودکان از دیگر اقدامات اداره کل با نهادهای شهری بود.
طلوعی در ادامه درباره برنامه پنج ساله اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران توضیح داد: در این مدت، بر اساس اسناد بالادستی که برای ما از جایگاه بسیار مهمی برخوردارند، اقدام به تهیه و اجرای برنامهها کردیم. یکی از این اسناد، ابلاغیه طبقهبندیشده وزارتخانه بود که بهعنوان مانیفست سیاستهای اجرایی استانها شناخته میشود که بر پایه همین سند برای نخستینبار برنامه راهبردی پنجساله استان تهران تدوین شد و از دل این برنامه، برشهای سالانه نیز استخراج شد.
او تاکید کرد: نسخه یکساله اکنون آماده است و تنها در انتظار تصویب نهایی است که انشاءالله تا پایان اردیبهشتماه ابلاغ خواهد شد.
طلوعی با اشاره به ضعف در مدیریت تصویر تهران در سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، بر ضرورت بازنگری در روایت تهران تاکید کرد و افزود: برای بازنگری در روایت تهران، نشستهایی را با دوستان برگزار کردیم تا ببینیم چطور میتوانیم مزیتهای رقابتی تهران را در حوزههای فرهنگی و گردشگری به تصویر بکشیم.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران در ادامه یادآور شد: تهران بیش از سه هزار اثر تاریخی ثبتشده دارد. ما در تهران بیشترین موزههای کشور را داریم، تعداد آن به ۱۱۲ موزه میرسد. ۲۰۰ هکتار بافت تاریخی ثبتشده در این شهر وجود دارد. بیش از ۵۰ درصد شرکتهای مسافرتی فعال در کشور در تهران مستقر هستند. این با حال تهران برخلاف بسیاری از نقاط دیگر کشور، دارای زیرساختهای حملونقل کامل و مناسبی است. شاهراه شمال به جنوب و شرق به غرب از این شهر میگذرد. همچنین پایتخت رویدادهای سیاسی و هنری کشور در این شهر قرار دارد بنابراین تهران میزبان مهمترین مراکز آموزشی، پزشکی پیشرفته و بیشترین تخت بیمارستانی در کشور است. یکسوم درآمدهای مالیاتی کشور متعلق به تهران است. ۵۸ درصد سپردههای بانکی در این شهر متمرکز است. متوسط هزینه و درآمد خانوار در این شهر، از شاخصهای ملی بالاتر است.
او ادامه داد: با بررسی همه این فکتها و بر اساس همان اسناد بالادستی، به این جمعبندی رسیدیم که باید بر توسعه تصویر ذهنی تهران کار کنیم. آنچه از تهران در ذهن عموم هست با آنچه باید باشد، تفاوتی جدی دارد. برای این منظور، مشارکت فرابخشی و فراسازمانی را امری ضروری دانستیم.
طلوعی اما نبودِ ارتباط مؤثر بین بخش خصوصی با حوزه میراث فرهنگی و گردشگری را مهمترین چالشهای تهران قلمداد کرد و افزود: درست است که ارتباط اداره میراثفرهنگی استان تهران با بخش خصوصی کمرنگ است اما غایب نیست. از همین رو، برای رفع این مشکل، پیشنهاد دادیم که سه خانه تخصصی، خانه میراث فرهنگی تهران، خانه صنایع دستی تهران و خانه گردشگری تهران تأسیس شود تا بهعنوان مفصلهای مشترک بتوانند در تعامل با بخش خصوصی نقشآفرینی کنند. در این حوزه، ما سه رویکرد اصلی را دنبال میکنیم؛ حمایت، نظارت و سیاستگذاری. این خانهها میتوانند بازوی ارتباطی ما با بخش خصوصی و حوزه ستادی باشند.
طلوعی افزود: در تلاشیم مسیرهای گردشگری تاریخی مانند مسیر قاجار، پهلوی، انقلاب و غیره را طراحی کنیم. در تلاشیم زیست شبانه تهران را احیا کنیم. کارهایی در این زمینه با مشارکت دستگاهها در حال انجام است. ما بهطور جدی بهدنبال تهرانگردی هستیم، هم برای شهروندان و تصمیمسازان داخلی و هم برای دیپلماتها و گردشگران خارجی. همچنین، گردشگری جوانان و نوجوانان را در دستور کار قرار دادیم و بستههایی برای گردشگری ارزان و خانوادهمحور طراحی کردهایم. همایش فرصتهای سرمایهگذاری در گردشگری تهران از دیگر برنامههای مهم ماست؛ چرا که بیشترین سرمایهگذاران، گردش مالی و درآمدهای مالیاتی در تهران متمرکزند. باید بتوانیم با طراحی بستههای جذاب، تقاضای سرمایهگذاری را تحریک کنیم و از نظام تخفیف و مشوقها بهره بگیریم.
به گفته او، از دیگر برنامههای اداره میراثفرهنگی استان تهران، ساماندهی تفریحگاههای تهران است که در این خصوص باید به سایر شهرهای استان نیز توجه کنیم. برخی از شهرستانهای استان تهران از نظر جمعیتی و ظرفیت فرهنگی، از چند استان کشور نیز بزرگترند اما در ساختار، با فقر مواجهاند. یکی از مشکلات مزمن تهران، با وجود داشتن بیشترین موزههای کشور، فقر موزهای است. برنامههایی برای ارتقای فضای رویداد محور و موزهمحور در دستور کار داریم.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران گفت: در حوزه میراث فرهنگی نیز ساماندهی بافت تاریخی شهر تهران در دستور کار است. ضوابط میراثی بازار را مورد توجه قرار دادهایم. مطالعات حریم در مناطق یک و سه آغاز شده و امیدواریم بهزودی به نتیجه برسد.
طلوعی با بیان اینکه مبنای تمام اقدامات استان تهران، جذابیت، امنیت، و زیرساخت است، افزود: تهران در هر سه حوزه وضعیت مطلوبی دارد. تنها باید بتوانیم با برنامهریزی صحیح، مدیریت این داشتهها را بهدرستی انجام دهیم و نگاه محدودکنندهای که گاه نسبت به تهران وجود دارد، اصلاح کنیم.