معاون سازمان برنامه و بودجه کشور در شیراز خبرداد؛
رشد ۲۵ درصدی درآمد اختصاصی دانشگاههای کشور

معاون سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: درآمد اختصاصی دانشگاههای کشور نسبت به سال گذشته ۲۵ درصد رشد یافته و این افزایش درآمد برای موسسات پژوهشی ۱۱ درصد و برای پارکهای علم و فناوری ۱۴ درصد بوده است.
به گزارش ایلنا، محسن نجفیخواه امروز چهارشنبه هفدهم اردیبهشت در اجلاسیه معاونان اداری مالی دانشگاههای کشور، اظهارکرد: اعتبارات وزارت علوم از محل تملک دارایی نیز با ۸۹ درصد رشد نسبت به ۱۴۰۳ به ۱۱ هزار میلیارد تومان رسید، در حالی که این رقم در سال گذشته ۶ هزار میلیارد تومان بوده است.
وی افزود: با این حال سال ۱۴۰۴ در مجموع مصارف دستگاههای مختلف ۳۷ درصد افزایش یافته، در حالی که وزارت علوم با رشد ۴۰ درصدی هزینهها روبرو بوده است.
معاون سازمان برنامه و بودجه کشور ادامه داد: در بودجه ۱۴۰۴ وزارت علوم، اعتبارات مقاوم سازی و بازسازی فضاهای فرسوده دانشگاهها تقویت شده و ۱۰ هزار میلیارد تومان اعتبار به این حوزه اختصاص یافته است.
نجفیخواه یادآور شد: این اعتبار نسبت به سال گذشته، یک هزار و ۹۷۱ درصد رشد داشته است.
وی افزود: ۱۰۰ میلیارد تومان نیز به تعمیرات اساسی، بازسازی و نگهداری خوابگاههای دانشجویی وزارت علوم، تحقیقات و فنماوری اختصاص یافته و ۳۰۰ میلیارد تومان نیز صرف احیای طرح «تعمیر و تجهیز» سازمان سنجش آموزش عالی کشور خواهد شد.
معاون سازمان برنامه و بودجه کشور اضافه کرد: در بودجه مصوب ۱۴۰۴ وزارت علوم، اعتبارات احداث فضاهای آموزشی و کمک آموزشی نیز تقویت شده و با رشد ۱۰۶ درصد رشد، از چهارهزار و ۱۲۳ میلیارد تومان به هشت هزار و ۴۸۲ میلیارد تومان رسیده است.
۶۳ درصد دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور در سطح اول دانشگاهها، یعنی آموزش محور هستند، و تنها ۱۰ درصد از نسل چهارم یعنی دانشگاههای جامعه محور هستند.
نجفیخواه گفت: یک هزار و ۳۴۹ میلیارد تومان اعتبار نیز از محل اعتبارات تملک دارایی به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اختصاص یافته و تکمیل طرحهای با پیشرفت فیزیکی بالا در اولویت هزینه کرد این اعتبارات هستند.
وی اعلام کرد: با استفاده از این اعتبارات، ۳۶ پروژه وزارت علوم با زیربنای ۱۶۵ هزار متر مربع تکمیل خواهد شد.
معاون سازمان برنامه و بودجه کشور افزود: ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبارات تملک داراییهای سرمایه ای نیز برای دانشگاههای تحریمی کشور در نظر گرفته شده است.
نجفی خواه گفت: با اینکه بر اساس قوانین موجود در ۱۴ فقره بند و تکلیف قانونی، دولت مکلف به پرداخت ۱۰۰ درصدی منابع در حوزههای دفاع، آب، حوادث و بحران، پتروشیمی، نهادهها و کالاهای اساسی بود، اما تلاش شد که تخصیص هزینهای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی از متوسط تخصیص هزینه ای کشور کمتر نشود.
او عنوان کرد: در این سال یک هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان برای پرداخت حقوق اعضای هیات علمی جدید و یک هزار میلیارد تومان برای پرداخت معوقات حق التدریس اعضای هیات علمی تامین شد.
نجفیخواه افزود: سال ۱۴۰۳ یک هزار میلیارد تومان از معوقات حق اشتراک پایگاههای علمی بین المللی پرداخت شد تا بار دیگر دانشگاهها و موسسات پژوهشی بتوانند به پایگاهها ی معتبر خارجی دسترسی پیدا کنند.
دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور، با وجود امکانات قابل توجه و ظرفیتهای قانونی که در اختیار دارند، تنها حدود ۲۳ درصد از هزینه های خود را تامین میکنند.
وی اضافه کرد: در این سال، ۵۰۰ میلیارد تومان نیز برای گرنت اعضای هیات علمی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی پرداخت شد.
معاون سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به اعتبارات رفاهی دانشگاههای کشور، گفت: در سال ۱۴۰۳، تنها ۹ هزار میلیارد تومان برای غذای دانشجویان هزینه شد.
نجفی خواه اظهار کرد: دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور، با وجود امکانات قابل توجه و ظرفیتهای قانونی که در اختیار دارند، تنها حدود ۲۳ درصد از هزینه های خود را تامین میکنند.
وی عنوان کرد: ۶۳ درصد دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور در سطح اول دانشگاهها، یعنی آموزش محور هستند، ۲۵ درصد نسل دوم یعنی پژوهش محور، ۲ درصد از نسل سوم دانشگاهها و فناور محور هستند و ۱۰ درصد نیز از نسل چهارم یعنی دانشگاههای جامعه محور هستند.
معاون سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: از میان ۱۳۹ دانشگاه و مرکز آموزش عالی دارای ردیف در قانون بودجه کشور، ۱۲ درصد بزرگ مقیاس، ۲۳ درصد متوسط مقیاس، ۶۰ درصد کوچک مقیاس و مراکز آموزش عالی مستقر در شهرستانهای کوچک فاقد مقیاس هستند؛ این ساختار موجب افزایش قیمت تمام شده ارایه خدمات آموزش عالی و کاهش اثر بخشی منابع و کیفیت خروجیها شده است.