معاون رییس جمهور:
حل چالش آب را از دولت شروع کنیم

معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رییس جمهوربا اشاره به اصلاح ساختار سازمانی این معاونت گفت: ما امروز با حق رأی در کمیسیونهای دولت از حقوق مردم در مناطق روستایی و مناطق کم برخوردار دفاع میکنیم.
به گزارش ایلنا، عبدالکریم حسین زاده در یک گفت وگوی تلویزیونی ، چشم انداز نظام توسعه روستایی در کشور و اقدامات این نهاد را تشریح کرد و معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم رییس جمهور را ضد موازی کاری معرفی کرد و گفت: یکی از دردهای اساسی در کشور ما ضعف نبود حکمرانی یکپارچه و یکدست در حوزه توسعه روستاها و همچنین بهبود شرایط زیست در مناطق کم برخوردار بود. در حوزه توسعه روستایی ۳۲ دستگاه و در حوزه گروههای مختلف جهادی، خیرین و مردمی نیز چند ده هزار گروه مختلف داریم.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رییس جمهور شأن نزول یا تشکیل این معاونت را ایجاد هم افزایی درمیان همه بخشها، انرژیها و قدرتهای فعال در این حوزه بیان کرد و گفت: با به وجودآمدن معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم، حداقل در حوزه توسعه روستایی و مناطق محروم آمایش سرزمین هم مجری دارد و هم ناظر. دستگاههای اجرایی میبایست در ابعاد شاخصهایی که وجود دارد و سنجشهایی که میشود، فعالیت خود را انجام دهند.
حسین زاده با بیان اینکه از واژه محرومیت زدایی حقیقتاً بیزار هستم متذکر شد: معتقدم استان هایی مانند خوزستان، بوشهر، خراسان جنوبی، کردستان و... بر روی طلا خوابیده اند و با نگاه توانمندسازی، اصلاً منطقهای به نام محروم نداریم. بلکه وجب به وجب خاک این سرزمین سرشار از ظرفیتهای بالقوهای است که ما نتوانستهایم اینها را احیا کنیم.
وی افزود: امسال ۶۰ همت اعتبارات خرد را بین مشاغل خرد و کارگاههای کوچک باید در سراسر کشور تقسیم کنیم. این باید براساس ظرفیتهای مختلف درون هر استان برود و توزیع شود نه اینکه مفهوم توزیع رانت به خودش بگیرد، کما اینکه گاهاً این اتفاق در کشور افتاده است. اما این معاونت درصدد است براساس همان رستهها در مسیر سیاستگذاری درست و براساس ظرفیتهای درون سرزمینی هر منطقه این ۶۰ همت را در مناطق مختلف تقسیم کند تا احتمال اینکه انحراف از برنامه و اهداف به وجود بیاید، خیلی کم شود.
وی تاکید کرد: ما آمدهایم بگوییم که هیچکدام از دستگاهها نباید از شفاف سازی بترسند، از اعلام واقعی هزینه کردها، از درصد تخصیص اعتبارات و پیشرفت فیزیکی طرحها. چرا که معاونت قصد دارد در کنار آنها قرار بگیرد و این روندها را روندهای برنامهریز کند.
زیست در حاشیه شهرها، زیست باعزت و کرامت نیست
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رییس جمهور اظهار کرد: امروز جمعیت ما چیزی حدود ۲۳ یا ۲۴ درصد در روستاها باقی ماندهاند که عدد خوبی نیست و الان به طور رسمی حدودا ۱۱ میلیون در حاشیه شهرها زندگی میکنند که در روستاهای خودشان زیست باعزت و باکرامت داشتهاند. ما معتقدیم که واقعاً زیست در حاشیه شهرها زیست باعزت نیست و تبدیل به چالش شده است.
وی با بیان اینکه نمیشود سهم روستاهای ما از جی دی پی کشور ۲۳ درصد باشد، اما سهم شان از اعتبارات کشور حدود ۲ الی ۳ درصد. این بی عدالتی است به موضوع پیوست عدالت اشاره کرد و گفت: معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم رییس جمهور میتواند همان پیوست عدالت دولت باشد در توزیع قدرت، در توزیع ثروت و در نظارت بر برخورداری ها، در نظارت بر عملکرد دستگاههایی که مأموریت قبول کردهاند در حوزه محرومیت زدایی و در حوزه توسعه روستایی به همان میزان که اعتبارات میگیرند و به همان میزان که قدرت از دولت و حاکمیت میگیرند، به همان میزان هم پاسخگو باشند.
حسین زاده با اشاره به احکام و مفاد مرتبط با محرومیت زدایی در برنامه پنج ساله هفتم توسعه عنوان کرد: در زمینه توسعه مناطق کم برخوردار و روستایی، سه محور اصلی در برنامه هفتم وجود دارد؛ محرومیت زدایی، مبارزه با فقر چندبعدی و عدالت اجتماعی. خوشبختانه یکی از مصوبات شورای عالی برنامه که اخیراً هم اعلام شد این است که معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری، سیاستگذاری، راهبری، برنامه ریزی، نظارت و هماهنگی این سه موضوع را برعهده دارد. در پایان بند سوم هم اشاره کرده که هماهنگی دستگاههای اجرایی هم با این معاونت است. یعنی دستگاههای مختلف در این حوزه عدالت اجتماعی، فقر چندبعدی و محرومیت زدایی باید ذیل معاونت رئیس جمهور در تابعی از این سیاستگذاری، برنامه ریزی، نظارت و هماهنگی باشند.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رییس جمهوربا اشاره به اصلاح ساختار سازمانی این معاونت گفت: ما امروز با حق رأی در کمیسیونهای دولت از حقوق مردم در مناطق روستایی و مناطق کم برخوردار دفاع میکنیم.
وی اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران در بین کشورهای حوزه خلیج فارس و خاورمیانه، جزو کشورهایی است که بالاترین حجم سرمایهگذاری در روستاها و مناطق محروم را داشته اما آن را هدفمند نکردیم. امسال ۶۰ همت، سال گذشته ۷۰ همت اما آیا از خودمان پرسیدیم چه مقدار آن تبدیل به اقتصاد پایدار شد؟ چه مقدار آن امروز اگر من مراجعه کنم شاهدم که شغلها موجود هستند؟ چه مقدار تلاش کردیم که مردم را بیکار بدهکار نکنیم؟
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رییس جمهور خاطرنشان کرد: در این معاونت تحت نظارت ما و ذیل نظر رئیسجمهور، یک ریال از اعتبارات و از آنچه به عنوان امانت نزد ماست در حوزه اشتغالهای ناپایدار صرف نخواهد شد. ما کاملاً بر اساس ۳۵ رسته، ۱۹ منطقه اقتصادی و ظرفیتهای واقعی درون سرزمینی هر منطقه سرمایهگذاری خواهیم کرد.
احیای مراکز راکد و نیمه فعال تولیدی کشور همسو با اشتغال و توسعه پایدار
وی درباره نهضت احیای مراکز راکد و نیمه فعال تولیدی در کشور توسط این معاونت متذکر شد: ما خدمت آقای رئیس جمهور هم گزارش دادهایم؛ ۷۰ هزار مرکز تولیدی و اقتصادی راکد و نیمه راکد در کل کشور داریم. امسال سال سرمایه گذاری بوده و در این مدت اتفاقات خوبی افتاده است. تفاهم نامه برای مشارکت و همکاری مالی و اعتباری با بانکهای مختلف امضاء کردهایم. در حال پایش مسائل این مراکز راکد در همه استانها هستیم.
حسین زاده تصریح کرد: سامانه احیای مراکز راکد را به وجود آوردیم. با تمام استانداران مکاتبه و مذاکره کردهایم و تمام مراکز راکد خودشان را به ما معرفی کردهاند. تک تک استانها را داریم کارشناس میفرستیم پایش کنند که مشخص شود چه مقدار از این مراکزی که به ما معرفی شدهاند واقعاً راکد هستند و چه مقدار نه؟ آنچه که امکان فعال سازی مجدد دارند را در برنامه خودمان گذاشتهایم. چند همت با بانکهای مختلف تفاهم نامه امضاء کردهایم و از مراکز راکدی که با ظرفیتهای درون سرزمینی استانی خود هم خوانی دارند حمایت خواهیم کرد.
در این تفاهم نامه مان چه به لحاظ حقوقی، مالی و سرمایه در گردش باشد، سعی میکنیم مسائل شان را حل کنیم تا به چرخه تولید برگردند. ضمن اینکه در کنار مسئولیت خودمان پیش شرطهایی هم گذاشتهایم. ما مرکز احیاء میکنیم اما به فرض مثال در استان آذربایجان غربی یا کردستان حتماً باید افرادی که به کار میگیرند افرادی باشند که کوله بر هستند. یعنی با کد ملی بیاییم هم یک مسئله حل کنیم و هم اشتغال ایجاد کنیم. سعی میکنیم متناسب با هر استان و شرایطی که دارند مسئلهای را حل کنیم.
حل چالش آب را از دولت شروع کنیم
حسین زاده با اشاره به چالش آب گفت: ما ۲۵ برابر همه آنها آبهای تجدیدپذیر داریم، چرا بحران آب باید در کشور ما وجود داشته باشد؟ من میگویم دولت باید از خود شروع کند. هر یک از ارکان دولت بایستی پیوست پایداری آب در معاونت و وزارتخانه خود داشته باشد، لذا در حوزه اشتغالی که ایجاد خواهیم کرد، هر پروژهای که باعث تشدید تنش آبی باشد، معاونت نه تسهیلات خواهد داد، نه با آن همراهی خواهد کرد.
نباید کاری کنیم که انسجام ملی شکننده شود
معاون رییس جمهور در پاسخ به سوال مجری درباره آثار جنگ ۱۲ روزه اسراییل و ارزیابی شرایط کشور اظهار داشت: بیایید با هم صادق باشیم؛ این انسجام، وحدت و همدلی غیرقابل تصور بود. مردم با همه وجود پشت میهن و ایرانشان ایستادند و گفتند« اول ایران». این مفهوم واقعی ذهنی آنها بود.
حسین زاده متذکر شد: به اعتقاد من، قرار گرفتن در این شکل؛ بخش کوچکی از کار است، بخش اعظم کار؛ حفظ این انسجام ملی است. امروز میگویند آتشبس شکننده است؛ نباید کاری کنیم که انسجام ملی شکننده شود و این امر دست ما متولیان امر در کشور است. هر میزان فعالیت، کارکرد و رفتار ما درستتر، دقیقتر و کارآمدتر باشد، اعتماد مردم بیشتر خواهد بود. تمام ایرانیان سراسر کشور حتی کسانی که یک زمانی نقد داشتند و حتی امروز نقد دارند؛ اینها هم پشت کشور ایستادند و با حمله کشور دیگری به ایران مخالفت کردند. من با صدای بلند عرض میکنم؛ مساله کارآمدی، مولفه اول و مهم کشور است. باید از شعار دادن پرهیز کنیم، باید از جنگ و جدلهای اصلاحطلبی و اصولگرایی و فضایی که مردم دیگر از آن خسته شده اند، پرهیز کنیم.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رییس جمهور ادامه داد: مردم امروز از ما کارآمدی میخواهند، مردم از ما رفاه، امنیت و آسایش میخواهند. این به غیر از کارآمدی با چیز دیگری به دست نمیآید. لذا تمام ارکان حکمرانی، نظام، ساختار سیاسی و در رأس آن دولت بایستی با تمام قدرت به سمت کارآمدی حرکت کند.
حسین زاده خاطرنشان کرد: مولفه دوم و مهم کشور؛ اهمیت ملتسازی است. در سال ۱۴۰۱ دیدید که بخشی از مردم در مناطق کردنشین، بلوچستان و ... معترض بودند اما در ایام جنگ ۱۲ روزه پشت وطنشان ایستادند چون وطن از هر چیزی مهمتر بود. وقتی میگوییم "اول وطن" این مردم با تمام وجودشان اثبات کردند. امروز ما مسئولان باید در فعالیتها و کنش خودمان نشان دهیم آن چه میبینیم.
کسی حق ندارد مردم را دستهبندی کند، حق ندارد مردم را کرد، ترک، شیعه و سنی، ارمنی و آشوری ببیند. آن چه که پیشروی ما قرار میگیرد، باید یک ملت باشد به مفهوم ملت ایران و اگر خارج و فارغ از این حرکت کنیم، در وهله اول به همین نظام سیاسی و در وهله دوم به ایران و ملت ایران خیانت کرده ایم.
معاون رییس جمهور گفت: ارتباط حاکمیت و مردم؛ یک ارتباط دوسویه است. وظایف و حقوق در کنار همدیگر هستند. این طور نیست که ما ملت حقوقی داشته باشیم، اما وظایفی نداشته باشیم، یا حاکمیت وظایفی داشته باشد، اما حقوقی نداشته باشد. بخش اول آن این است که ما تمام آحاد ملت را فقط شهروند ببینیم و مردم واقعاً احساس کنند که در این سرزمین دیگربودگی و حس غریبگی وجود ندارد، مردم در برابر قانون برابر هستند؛ بلااستثناء و از آن طرف قانون این را میگوید و غیر از این نمیگوید.
از آن طرف مردم؛ مطالبات و خواستههایشان در چارچوب همین سرزمین و در جای جای این سرزمین باشد. توجه کنیم مشارکتهای مدنی و سیاسی معطوف به ایران باشند و این مؤلفهایست که از تجزیه ایران پیشگیری و جلوگیری خواهد کرد
براساس گزارش روابط عمومی معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم رییس جمهور، حسین زاده یادآوری کرد: شاخص احساس تعلق هویت ملی؛ مهمترین شاخصی است که باید به آن بپردازیم و اگر به این موضوع؛ کامل، دقیق و درست پرداخته شود، تمام قدرتها در راستای ساختن ایران به کار گرفته خواهند شد. نخبگانی که خارج از کشور هستند باید برگردند ایرانشان را بسازند، کسانی که حتی اعتقاد دارم در ایام گذشته نقد داشتند و معترض بودند، باید مشارکت کنند در ساختن ایران، کما این که رئیس جمهور هم باب گفتوگو را در این حوزه باز کردند.در حوزه ملتسازی ما یا میتوانیم به سمت یکسانسازی برویم که پروژه شکستخوردهای است در همه دنیا و یا به سمت مشارکت متکثر برویم. فکر میکنم گزاره دوم؛ گزارهای است که ایران را برای همیشه سرپا در مقابل همه گزندها نگه خواهد داشت.
وی در خاتمه عنوان کرد که مردم کار خود را کردند و حالا تکلیف ماست که وظایف خود را انجام دهیم؛ این که گفتم دولت باید از خود شروع کند و من باید از خود شروع کنم؛ این است که از تمام ابزارهایی که در اختیار دارم برای توسعه روستاها، بهبود شاخصها در مناطق کم برخوردار، ایجاد توسعه متوازن، عدالت به مفهوم واقعی هر آن چه در توان دارم به کار بگیرم و این اتفاق بیفتد.