خبرگزاری کار ایران

هانی‌زاده در گفتگو با ایلنا:

ممکن است مذاکرات استانبول به تأخیر در ارسال پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت منجر شود

ممکن است مذاکرات استانبول به تأخیر در ارسال پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت منجر شود

کارشناس ارشد سیاست خارجی گفت: قرار است که روز جمعه مذاکره بین ایران و کشورهای اروپایی در استانبول ترکیه آغاز شود. این مذاکرات ممکن است به تأخیر در ارسال پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت منجر شود یا حداقل این اتفاق رخ ندهد. همچنین، مذاکرات می‌تواند به یک نتیجه قابل قبولی برسد. اما گمانه‌زنی‌ها نشان می‌دهد که اتحادیه اروپا دنباله‌روی سیاست‌های آمریکا است و سعی می‌کند شرایطی را به ایران تحمیل کند. به هر صورت مذاکرات باید شکل بگیرد، چه با طرف آمریکایی و چه با اتحادیه اروپا، تا بهانه‌ای به دست آمریکا و اسرائیل ندهند که بار دیگر دست به ماجراجویی بزنند. بنابراین، هم مذاکرات مفید است و هم هوشیاری نیروهای مسلح باید ادامه یابد تا مانع ماجراجویی جدید اسرائیل شود.

حسن هانی‌زاده تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با ایلنا، در رابطه با نقش ایران در شرایط پر تنش منطقه و دستور کاری که سیاست خارجی ایران باید در دو سطح منطقه‌ای و جهانی دنبال کند، تصریح کرد:  ایران در دو حوزه باید فعالیت کند. یکی در حوزه نظامی که باید همواره انگشت به ماشه باشد و به خطرات احتمالی توجه کند. تحرکات رژیم صهیونیستی طی هفته‌های گذشته و پس از شکست این رژیم در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه علیه ایران، طبیعتاً افزایش یافته است. به ویژه اینکه ممکن است رژیم صهیونیستی درصدد کاهش رفع نقض از سامانه‌های پدافندی خود باشد و بار دیگر دست به ماجراجویی بزند. بنابراین، نیروهای مسلح باید همواره هوشیار و آماده باشند و تحت تأثیر فضاهای گفتمانی و گفت‌وگوهای ایران و دیگر کشورها قرار نگیرند.

 مذاکرات باید شکل بگیرد، تا بهانه‌ای به دست آمریکا و اسرائیل ندهد

وی ادامه داد:‌ در موضوع دیگر و در حوزه دیپلماسی، طبیعتاً ساز و کارهای مذاکرات وجود دارد و قرار است که امروز مذاکره بین ایران و کشورهای اروپایی در استانبول ترکیه آغاز شود. این مذاکرات ممکن است به تأخیر در ارسال پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت منجر شود یا حداقل این اتفاق رخ ندهد. همچنین، مذاکرات می‌تواند به یک نتیجه قابل قبولی برسد. اما گمانه‌زنی‌ها نشان می‌دهد که اتحادیه اروپا دنباله‌روی سیاست‌های آمریکا است و سعی می‌کند شرایطی را به ایران تحمیل کند. به هر صورت مذاکرات باید شکل بگیرد، چه با طرف آمریکایی و چه با اتحادیه اروپا، تا بهانه‌ای به دست آمریکا و اسرائیل ندهند که بار دیگر دست به ماجراجویی بزنند. بنابراین، هم مذاکرات مفید است و هم هوشیاری نیروهای مسلح باید ادامه یابد تا مانع ماجراجویی جدید اسرائیل شود.

ایران آماده است که  با شرایط خود، به این مذاکرات تن دهد

این کارشناس سیاست بین‌الملل  با بیان اینکه آمریکا و اتحادیه اروپا نقش پلیس خوب و پلیس بد را بازی می‌کنند، عنوان کرد:‌ جایی که مذاکره بین آمریکا و ایران شکست بخورد، اروپایی‌ها نقشی را ایفا خواهند کرد و سعی می‌کنند از طریق مذاکره وقت‌کشی کنند تا شاید آمریکا و رژیم صهیونیستی بتوانند خود را برای حملات جدید آماده کنند.  وضعیت به گونه‌ای است که اکنون اتحادیه اروپا سعی می‌کند ایران را سرگرم مذاکره کند تا بار دیگر اسرائیل و آمریکا را برای فشار نظامی بیشتر آماده کند. اما ایران آماده است که در جریان مذاکره با شرایط خود، به این مذاکرات تن دهد و تحت هیچ شرایطی از خواسته‌های خود، که ادامه غنی‌سازی و حفظ چرخه هسته‌ای است، عقب‌نشینی نخواهد کرد. 

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سیاست‌های مطبوع اسرائیل را اعمال می‌کند

هانی‌زاده در خصوص آینده روابط ایران و آژانس انرژی اتمی بیان کرد: تا زمانی که آژانس به سیاست‌کاری روی بیاورد و به جای توجه به مسائل فنی، مسائل سیاسی را مد نظر قرار دهد، امکان همکاری با آژانس وجود ندارد. متأسفانه آقای رافائل گروسی ثابت کرده که تمام اطلاعات موجود را به رژیم صهیونیستی و سیاست‌های آمریکا منتقل می‌کند و فرد مورد اعتمادی نیست. آقای گروسی اطلاعات مربوط به فعالیت هسته‌ای ایران را نیز به آمریکا و رژیم صهیونیستی منتقل کرده و سیاست‌های مطبوع اسرائیل را اعمال می‌کند.  ایران در حال حاضر همکاری خود را با آژانس متوقف کرده است. اگر فشارها تشدید شود، ایران ممکن است از معاهده ان‌پی‌تی خارج شود.  طبیعتا صلاح بر این است که ایران با آژانس همکاری نکند چرا که آژانس نتوانست بر اساس توافق برجام عمل کند و مصونیت  تاسیسات هسته‌ای ایران را تامین کند.

ایران باید از طریق مذاکره و  تهدید  مانع تغییر وضعیت کریدور زنگزور توسط آذربایجان شود

این کارشناس ارشد سیاست خارجی ایران در پاسخ به این سوال که  رئیس‌جمهور آذربایجان اعلام کرده که قصد احداث کریدور زنگزور را دارد. به نظر شما این کریدور چه تبعاتی برای ایران خواهد داشت و ایران چه اقدامی باید در مقابل این تصمیم انجام دهد، بیان کرد:  این مسئله حیاتی برای ایران است، زیرا تنها گذرگاه زمینی ایران به کشورهای اروپایی و جنوب قفقاز و آسیای میانه همین کریدور است. اگر این کریدور به آذربایجان واگذار شود و این کشور تسلط پیدا کند، شرایطی برای عبور کامیون‌های ایرانی ایجاد خواهد شد که غیرقابل قبول است. به نظر می‌رسد آذربایجان با استفاده از شرایط موجود در صدد تغییر ژئوپلیتیک جنوب قفقاز است و ایران را از دسترسی به مناطق شمالی برای انتقال کالا محروم می‌کند. به همین دلیل، ایران باید از طریق مذاکره و حتی تهدید مانع تغییر وضعیت کریدور زنگزور توسط آذربایجان شود.

آذربایجان در این سال‌ها نقش تخریبی  در  امنیت ایران داشته است 

هانی‌زاده درباره نقشه‌های  آمریکا و اسرائیل در زمینه تاسیس کریدور زنگزور تصریح کرد:  این مسیر یک مسیر کاملاً راهبردی برای ایران است. اکنون رژیم صهیونیستی به شدت در آذربایجان فعال است. آذربایجان در طول جنگ تحمیلی ۱۲ روزه همکاری گسترده نظامی و اطلاعاتی با رژیم صهیونیستی داشته که البته آذربایجان باید پاسخگو باشد. متأسفانه آذربایجان نقشی کاملاً تخریبی در طول سال‌های گذشته نسبت به امنیت ملی ایران ایفا کرده و همکاری گسترده‌ای نیز با رژیم صهیونیستی داشته که این مسئله می‌تواند روابط ایران و آذربایجان را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. اگر آقای الهام علی به این سیاست‌ها ادامه دهد، طبیعتاً ایران ناچار خواهد شد که مسیری غیر از مسیر مسالمت‌آمیز در پیش بگیرد.

مذاکرات باید ادامه پیدا کند، اما با شرایط ایران

وی در خصوص  تغییرات مورد نیاز در سیاست‌گذاری‌های خارجی ایران تاکید کرد:  راه حل این است که اولاً ایران دست به یارگیری جدیدی بزند و سعی کند فضای تعاملی با کشورهای اسلامی و عربی ایجاد کند. مسئله سیاست‌های رژیم صهیونیستی در سوریه، لبنان و غزه و همچنین علیه ایران باید به شکل پررنگ‌تری از سوی دستگاه دیپلماسی در سطح جهان مطرح شود. مسئله مذاکره بین طرف‌های اروپایی و حتی آمریکا نیز باید در دستور کار وزارت خارجه قرار بگیرد. مذاکرات باید ادامه پیدا کند، اما با شرایط ایران.  ایران باید به عنوان کشوری که پیروز جنگ ۱۲ روزه است، در این مذاکرات شرکت کند و شرایط ایران به عنوان یک کشور پیروز جنگ ۱۲ روزه باید مورد توجه اروپایی‌ها و آمریکا قرار گیرد. لذا مذاکرات باید ادامه پیدا کند، اما با شرایط ایران.

 

 

 

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز