خبرگزاری کار ایران

نوش‌آبادی درگفت‌وگو با ایلنا:

شخص ترامپ بیش از همه نیازمند توافق است/ به هیچ وجه حاضر به تعطیلی برنامه غنی‌سازی نیستیم/ آمریکایی‌ها تاکنون نتوانستند تیم فنی زبده‌ای را برای مذاکرات آماده کنند

شخص ترامپ بیش از همه نیازمند توافق است/ به هیچ وجه حاضر به تعطیلی برنامه غنی‌سازی نیستیم/ آمریکایی‌ها تاکنون نتوانستند تیم فنی زبده‌ای را برای مذاکرات آماده کنند
کد خبر : ۱۶۳۶۱۹۷

سفیر سابق ایران در عمان گفت: موضع جمهوری اسلامی همواره قاطع و جدی بوده و بارها اعلام کرده‌ایم که ما مذاکرات را تنها راه برای شفافیت بیشتر در برنامه هسته‌ای می‌دانیم و تهران به هیچ وجه حاضر به تعطیلی برنامه غنی‌سازی نیست. ما نظرات رسانه‌ای برخی مقامات آمریکایی را که خواهان توقف غنی‌سازی و برچیده شدن تأسیسات هسته‌ای ایران هستند، به هیچ وجه قبول نداریم و آن را مردود می‌دانیم، این موضوع از خطوط قرمز ماست.

حسین نوش‌آبادی دیپلمات و سفیر سابق ایران در مسقط در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با آغاز دور جدید از گفت‌وگوهای ایران و آمریکا بعد از یک وقفه کوتاه و کارشکنی‌هایی که از سوی برخی طرف‌های آمریکایی و وابستگان آن اتفاق افتاده است، تصریح کرد:  آمریکایی‌ها رفتارهای دوگانه‌ای را از خود نشان می‌دهند. آنها باید از رفتار دوگانه خود دست بردارند؛ از یک سو مدعی مذاکره و استفاده از ظرفیت‌های دیپلماتیک برای حل اختلافات و مناقشات خود با ایران هستند و از سوی دیگر تهدید به زور و استفاده از ابزار و قدرت نظامی می‌کنند. این رفتار بر خلاف چارچوب‌ها و اصول مذاکره منطقی و معقول است. به عنوان مثال، رئیس تیم مذاکره‌کننده آمریکایی، آقای ویتکاف، اخیراً گفته که ترامپ، به عنوان رهبری ابرقدرت و قدرتمندترین فرد روی زمین، اگر بخواهد می‌تواند از نیروی نظامی استفاده کند. از سوی دیگر، ایشان می‌گویند که ترامپ علاقه‌مند است از طریق مذاکره و دیپلماسی راه حلی برای حل مشکلات پیدا کند. این رفتار دوگانه‌ای است که آمریکایی‌ها نشان می‌دهند و غیرمعقول و غیرمنطقی است.

 اختلال یا تعویقی که به وجود آمد را  یک امر طبیعی قلمداد می‌کنیم

وی ادامه داد: دولتی که می‌خواهد از دیپلماسی و گفت‌وگو برای حل مشکلات خود استفاده کند، نباید این لفاظی‌های تحریک‌کننده را بیان کند و همچنین نباید تحریم‌های جدیدی را اعمال و این تحریم‌ها را تشدید کند. اخیراً شنیده‌ام که وزارت خزانه‌داری آمریکا بیانیه‌ای صادر کرده و از اعمال تحریم‌های تازه علیه ایران خبر داده است. این چارچوب‌های مذاکره و حسن نیتی که در مذاکرات وجود دارد، به شدت تحت تأثیر قرار گرفته است. جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده که ما به هر حال هم صادقانه و هم با اراده و هم با حسن نیت وارد مذاکرات شده‌ایم و مذاکرات را تاکنون رو به پیشرفت می‌دانیم. اگر هم اختلال یا تعویقی به وجود بیاید، چنانچه در دور چهارم مذاکرات اتفاق افتاد، ما آن را یک امر طبیعی قلمداد می‌کنیم، زیرا ممکن است هیئت‌های مذاکره‌کننده نیاز به مشورت‌های بیشتر و هماهنگی با مسئولان ارشد کشور خود داشته باشند و برای بررسی موضوعات و پیشنهادات به زمان بیشتری نیاز داشته باشند.

تهران به هیچ وجه حاضر به تعطیلی برنامه غنی‌سازی نیست

وی با بیان اینکه ما همچنان اعتقاد داریم که مذاکرات رو به پیشرفت است، عنوان کرد: این تعویق‌ها نباید خللی در اراده دو طرف و حسن نیت آن‌ها و چارچوب‌هایی که باید رعایت شود، ایجاد کند. موضع جمهوری اسلامی ایران همواره قاطع و جدی بوده و بارها اعلام کرده‌ایم که ما مذاکرات را تنها راه برای شفافیت بیشتر در برنامه هسته‌ای می‌دانیم و تهران به هیچ وجه حاضر به تعطیلی برنامه غنی‌سازی نیست. ما نظرات رسانه‌ای برخی مقامات آمریکایی را که خواهان توقف غنی‌سازی و برچیده شدن تأسیسات هسته‌ای ایران هستند، به هیچ وجه قبول نداریم و آن را مردود می‌دانیم، این موضوع از خطوط قرمز ماست.  موضع رسمی و قطعی ایران این است که ما در قبال محدودسازی غنی‌سازی از طرف جمهوری اسلامی، انتظار داریم که تحریم‌ها نیز از طرف آمریکایی‌ها رفع شود و معتقدیم به میزان پیشرفت در رفع این تحریم‌ها، ما تعهدات هسته‌ای خود را نیز در محدودسازی انجام خواهیم داد. نکته دیگر اینکه ظاهراً در دوره چهارم، آمریکا اعلام کرده که مذاکرات را در حد مسئولان ارشد تیم مذاکرات دنبال می‌کند و در واقع ترجیح داده که دور چهارم مذاکرات خود را با مقامات غیرفنی و غیرتکنیکال خود ادامه دهد. 

شخص ترامپ بیش از همه به این توافق نیازمند است

این دیپلمات باتجربه با اشاره به این موضوع که ظاهراً آمریکایی‌ها تا به حال نتوانسته‌اند تیم فنی زبده خود را برای مذاکرات آماده کنند، اظهار کرد: آمریکایی‌ها به خاطر نداشتن تیم فنی زبده دچار مقداری تعلل و تردید شده‌اند. به نظر می‌رسد در دور بعدی حتماً این اتفاق بیفتد و تیم فنی و تیم حقوقی خود را نیز وارد مذاکرات کنند. اعتقادم این است که آمریکایی‌ها به هر حال برای رسیدن به توافق نیاز دارند و شخص ترامپ بیش از همه به این توافق نیازمند است. علیرغم وجود دیدگاه‌های افراطی موجود در آمریکا و برخی اظهارات غیراصولی که با خطوط قرمز جمهوری اسلامی مغایرت دارد، نهایتاً آمریکایی‌ها به این توافق تن خواهند داد.

ایران تنها کشوری است که به اصول و قواعد فعالیت‌های هسته‌ای بین‌المللی پایبند است

وی در خصوص اظهارات اخیر استیو ویتکاف نماینده ویژه ترامپ در مذاکرات هسته‌ای با ایران که گفته بود خواست اصلی آمریکا برچیده‌شدن کامل فعالیت‌های هسته‌ای ایران است، تاکید کرد: ما به عنوان کشوری که از امضاکنندگان و مؤسسان معاهده ان‌پی‌تی هستیم، کاملاً داشتن چرخه سوخت هسته‌ای را حق خود می‌دانیم. جمهوری اسلامی همچنین عضو باشگاه هسته‌ای کشورهای دنیاست که به فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای دست یافته و تنها کشوری است که به اصول و قواعد فعالیت‌های هسته‌ای بین‌المللی پایبند است و به هیچ وجه از دکترین دفاعی خود که عدم تولید جنگ‌افزار هسته‌ای و عدم ساخت بمب هسته‌ای که مغایرت با حقوق بشر دارد، دست نخواهد کشید. 

با لفاظی‌های تحریک‌کننده چیزی جز از بین بردن شانس موفقیت در مذاکرات حاصل نمی‌شود

نوش‌آبادی افزود: ما متعهد به پروتکل‌های هسته‌ای هستیم و خود آمریکایی‌ها نیز این موضوع را می‌دانند. اما متأسفانه گاهی با اظهارنظرات غیرمنطقی و غیراصولی خود، مشکلاتی را به وجود می‌آورند.  آمریکایی‌ها در واقع سعی می‌کنند با این رجزخوانی‌ها و با اطلاعات جسته‌گریخته‌ای که غالباً بی‌پایه و اساس است، قدرت برنده را در مذاکره به دست آورند و فضای روانی به وجود آورند تا از جمهوری اسلامی امتیاز بگیرند. از این منظر، با تحرکات اخیر برخی مقامات آمریکایی و لفاظی‌های تحریک‌کننده، چیزی جز از بین بردن شانس موفقیت در مذاکرات حاصل نمی‌شود. ما می‌توانیم به یک توافق معتبر و پایدار دسترسی داشته باشیم و تنها چیزی که لازم است، اراده سیاسی و نگرش عادلانه و منصفانه است. اگر این شرایط فراهم شود، به نظر می‌رسد دور چهارم مذاکرات نیز نتایج مثبتی به همراه داشته باشد و سازنده باشد و زمینه را برای یک توافق مناسب که عادلانه و تأمین‌کننده صلح پایدار باشد، فراهم کند.

سفر عراقچی به عربستان در تببین مواضع ایران به ویژه در موضوع خلیج فارس و مذاکرات هسته‌ای مفید است

این کارشناس ارشد سیاست خارجی ایران در خصوص سفر‌های منطقه‌ای وزیر امور خارجه کشورمان به عربستان و قطر و تاثیر این رایزنی‌ها بر مذاکرات آتی با آمریکا، بیان کرد: این رایزنی‌ها همواره وجود داشته و هست. به تعبیری که مقام معظم رهبری اشاره کردند، از صدها برنامه و فعالیتی که وزارت خارجه دارد، یکی از آن‌ها بحث مذاکرات هسته‌ای است. این تبیین‌گری و اعلام مواضع شفاف ما گاهی نیاز به سمع و نظر مقامات کشورهای مختلف منطقه دارد و هم در توسعه روابط دوجانبه، این سفرها که آقای عراقچی دارند مفید است، ضمن اینکه سفرهای آقای عراقچی در تبیین مواضع اصولی جمهوری اسلامی در مسائل هسته‌ای و در برابر برخی اقدامات تحریک‌کننده آمریکایی‌ها هم مفید است؛ از جمله بحث خلیج فارس که آمریکایی‌ها با اظهار نظرات بی‌پایه خود سعی می‌کنند که فضای گفت‌وگویی را مخدوش کنند و ادعاهایی را مطرح کنند که بر خلاف ضوابط بین‌الملل و چارچوب‌هایی است که از نظر حقوق بین‌الملل وجود دارد. ما این رفتارها را پرحاشیه می‌دانیم و معتقدیم که نفعی برای آمریکا در مذاکرات ندارد. 

موضع ما در بحث خلیج فارس و مسائل هسته‌ای قاطع است

وی خاطرنشان کرد: موضع ما در این زمینه قاطع است، هم در بحث خلیج فارس و نام چند هزار ساله این دریا و خلیج‌مان و هم در مسائل هسته‌ای و مذاکراتی که امروز بر اساس اصول و چارچوب‌های شناخته شده‌ای که اعلام کرده‌ایم، حرکت می‌کنیم. امیدواریم که با وجود این حواشی که گاهی آمریکایی‌ها در اظهارات ناپخته و نسنجیده خود به وجود می‌آورند، مذاکرات دور چهارم بتواند امیدبخش و ثمربخش باشد و زمینه را برای یک فضای همراه با آرامش و امنیت و صلح پایدار فراهم کند. ما همواره اعلام کرده‌ایم که آماده‌ایم از توافق عادلانه و دور از فشارهای تهدیدآمیز آمریکایی‌ها و تهدید زور که بر خلاف منشور ملل متحد است، حمایت کنیم. وظیفه خود را به عنوان کشوری که عضو سازمان ملل هستیم، دنبال خواهیم کرد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز