خبرگزاری کار ایران

اصول تغذیه و سلامت در سفر اربعین

اصول تغذیه و سلامت در سفر اربعین

هر سال همزمان با فرا رسیدن ایام اربعین حسینی(ع)، زائران راهی زیارت عتبات عالیات می‌شوند که در این سفر معنوی، رعایت اصول سلامتی و نیز تغذیه‌ای از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در همین راستا مطلبی در خصوص اصول تغذیه و سلامت در سفر اربعین به نقل از لیلا یاری، کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان شهرستان بیضا می خوانیم.

در این یادداشت آمده است:

 توجه به موضوغ تغذیه و سلامت در سفر اربعین ضروری است تا افراد متناسب با شرایط جسمی خود، غذاهای سالم و بهداشتی مصرف کنند و از دَر هم خوری و مصرف غذاهای چرب و سنگین خودداری کنند.

این نکته مهم را در نظر داشته باشید که اگر به بیماری‌هایی مانند پُر فشاری خون، دیابت و موارد مشابه مبتلا هستید، در طول سفر و مسیر پیاده‌روی، توصیه‌های تغذیه‌ای خود را فراموش نکنید.

بهتر است در طول سفر از خوردن غذا در ظرف مشترک خودداری شود؛ بشقاب، قاشق، چنگال، لیوان یک بار مصرف و شخصی باشد و همچنین  از خوردن غذاهای سرباز که در معرض هوا قرار دارند، خودداری شود.

نوشیدن هشت لیوان آب و مایعات مناسب روزانه توصیه می‌شود و سعی شود از آب‌های بطری و بهداشتی، شیر و دوغ بسته‌بندی شده استفاده شود توجه به این نکته ضروری است که بهتر است دوغ شور، عرقیات سنتی و شربت‌های خانگی شیرین مصرف نشود.

برای جلوگیری از مسمومیت و گرمازدگی از دوغ های پاستوریزه بسته‌بندی شده استفاده کنید و با خود کمی نعناع و پونه همراه داشته باشید(نعناع و پونه خاصیت ضد عفونی کننده دستگاه گوارش را دارند) و با دوغ مخلوط کرده و میل کنید.

در طول مسیر پیاده‌روی از نوشیدن مقادیر زیاد قهوه، چای و به ویژه نوشابه‌های کافئین‌دار و نوشیدنی‌های انرژی‌زا خودداری کنید؛ چای و قهوه به دلیل مُدِر بودن و شرایط آب و هوایی گرم و شرجی می‌تواند تشنگی و خطر بی آبی را در شما زیاد کند؛ شیر عالی‌ترین نمونه از مایعات است و فقط از شیرهای بسته‌بندی شده با ماندگاری بالا در مراسم اربعین توزیع و مصرف شود.

توصیه می‌شود در طول مسیر مراسم اربعین میوه‌های خشک به عنوان میان وعده‌های مغذی با خود به همراه داشته باشید و انواع مغزهای خام، بو داده و بدون نمک که منبع خوبی از پروتئین و ریزمغذی‌ها هستند، می‌توانند به عنوان میان وعده‌های غذایی سالم استفاده شود، تا حد امکان از مصرف میوه با پوست خودداری کنید؛ برخی سبزی‌ها مانند خیار و هویج که قابل پوست‌گیری هستند، استفاده کنید؛ میوه‌هایی مثل انجیر و آلو که خواص ملین دارند، برای جلوگیری از یبوست به همراه خود داشته باشید.

از خوردن غذاهای چرب و شور در زمان مراسم اربعین مانند انواع تنقلات شور، انواع کنسروها و شوری‌ها و انواع سوسیس و کالباس به دلیل تحریک سیستم ایمنی تا حد امکان خودداری شود.

به منظور افزایش سطح ایمنی بدن در زمان مراسم اربعین توصیه می‌شود روزانه از منابع غذایی حاوی ویتامین  C شامل انواع مرکبات (لیمو ترش، لیمو شیرین، پرتقال، نارنگی و نارنج، کیوی) که قابل پوست کندن هستند استفاده شود؛ با توجه به اینکه پیاز خام حاوی ویتامین C است، می‌تواند روزانه همراه با غذا استفاده شود.

در طول سفر سعی کنید از خوردن مواد غذایی زیر پرهیز کنید.

از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه به ویژه پنیر، کره و شیر محلی که به صورت فله هستند، سالاد و سبزیجات خام و نپخته، کنسروهای باد کرده، زنگ زده، سوراخ شده و کنسروهایی که مواد داخل آن بوی نامطبوع دارند خودداری کنید و از لبنیات هایی که دارای بسته‌بندی بهداشتی هستند استفاده کنید.

همچنین در کنار غذا، به منظور پیشگیری از یبوست حتما سبزیجات پخته شده مثل سیب زمینی، کدو و هویج مصرف کنید.  

غذاهای پخته شده نباید بیش از دو ساعت در دمای محیط نگهداری شود و بیشتر از یکبار نباید گرم شود. از نگه‌داری غذای پخته شده برای وعده‌های بعدی پرهیز شود و غذای مانده به هیچ وجه خورده نشود؛ در صورت تمایل به مصرف تخم مرغ، سعی کنید به جای تخم مرغ نیمرو، تخم مرغ آب پز و سفت شده مصرف کنید که هضم بهتری دارد و امکان آلودگی آن کمتر است.

از نوشیدن چای و مایعات داغ در لیوان‌های یکبار مصرف شفاف یا لیوان‌های عمومی خودداری و سعی کنید، یک لیوان شخصی با خود همراه داشته باشید.

برای پیشگیری از یبوست، از نان‌هایی که حاوی سبوس بیشتری دارند به جای نان لواش استفاده کنید.

غذاهایی که زود فاسد می‌شود مثل سالاد الویه، کباب، غذاهای حاوی کشک مثل کشک بادمجان، ماهی و یا سس مایونز با خود به همراه نداشته باشید.

توجه داشته باشید مصرف غذاهای گرم از سلامت بیشتری نسبت به غذاهای سرد برخوردار است، زیرا حرارت غذا منجر به از بین رفتن میکروب‌های موجود در مواد غذایی شده و احتمال مسمومیت آن را کاهش می‌دهد.

بهترین میوه‌هایی که برای مسافرت می‌توان همراه داشت میوه‌هایی مانند موز، سیب و پرتقال هستند که برای مصرف باید پوست آن‌ها کنده شده و قبل از مصرف به دقت آن‌ها را بشویید.

منبع ايسنا
انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز