احتمال هدف گرفتن ترامپ توسط محافظهکاران پس از سهشنبه بزرگ/ کلینتون همچنان پیشتاز است
اینکه آیا ترامپ پیروز نهایی خواهد بود یا خیر اتفاقی است که تا به این زمان به نفع وی اتفاق افتاده ولی احتمال اینکه به واسطه مخالفان وی در حزب جمهوریخواه تغییراتی صورت بگیرد، موضوعی است که بروز یک سری از تغییرات ناگهانی را خبر میدهد.
«مهدی محتشمی» مدیر کل سابق اداره آمریکای وزارت خارجه در تشریح وضعیت و خروجی انتخابات «سهشنبه بزرگ» که در ۱۱ ایالت برای محک زدن نامزدهای دو حزب دموکرات و جمهوریخواه برگزار شده بود، در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: بدون تردید انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا تفاوتهای مبنایی با دورههای سابق دارد. در دو جناح جمهوریخواه و دموکرات چهرههای زیادی برای جلب رای و نهایتاً کسب کرسیهای خود در ایالات آمریکا وجود دارد که این چهرهها در ساختار سیاسی ایالات متحده مورد توجه بودهاند و به عنوان عناصر کلیدی احزاب شناخته میشوند اما آنچه که این انتخابات را متمایز از سالهای گذشته میکند، وجود افرادی مانند روبیو، ترامپ و کروز در اردوگاه جمهوریخواهان است.
وی ادامه داد: اگرچه دو رقیب اصلی ترامپ در داخل محافظهکاران هر دو عنوان سناتور را با خود حمل میکنند، اما هم اکنون آنها از ترامپ عقب افتادهاند و به نوعی زورشان به وی نمیرسد. باید توجه داشت که ترامپ در ساختار سیاسی آمریکا مطرح شده نیست و مسائلی مانند حقوق اقلیتها و برخورد با مذهب را در سخنرانیهای خود به عنوان یک محور اصلی برجسته میکند که به نوعی یک سیاست ساختار شکنانه را پیش گرفته است که دایره آن تا مقابله با سیاستهای کلیسای رم پیش رفته است و در گذشته هم شاهد موضعگیریهای وی علیه مهاجران و حتی مسلمانان بودیم که این موضوعات به نظر مهرههای اصلی جمهوریخواهان میتواند حزبشان را با تهدید علنی مواجه کند.
رفتار ترامپ در این مدت این موضوع را نشان میدهد که وی در فکر این است که اگر بر روی مسائلی که مورد توجه اصلی قوانین آمریکا نیست دست بگذارد، میتواند رای اکثریت را به سمت خود جلب کند و باید گفت باعث تاسف است که چنین تفکراتی همچنان در آمریکا وجود دارد که ماحصل این مباحث باعث به وجود آمدن شکاف عمیق در جامعه و حتی در درون جمهوریخواهان و طرفداران حزب شده است که البته اکثریت قاطع محافظهکاران با این سیاست و نوع نگاه وی موافق نیستند. به گونهای که در حین یا پس از «سهشنبه بزرگ» تعدادی از جمهوریخواهان علیه ترامپ موضع گرفتند و در امتداد آنها دموکراتها موضع متفاوتتری را اتخاذ کردند. اما به هر حال اینکه سرنوشت انتخابات ۲۰۱۶ چه خواهد موضوعی نیست که بتوان آن را به راحتی بررسی کرد یا به گمانهزنی پرداخت و دلیل آن پیچیدگی در نوع اظهارات نامزدها و تصمیمگیری مردم است اما آنچه که مسلم و روشن خواهد بود، این است که سیاستهای افرادی مانند ترامپ نمیتواند راهبرد و وضعیت فعلی آمریکا را به جلو ببرد و شاید بتواند باعث به وجود آمدن و خلق یک مرگ تدریجی در داخل نظام سیاسی ایالات متحده شود.
سفیر سابق ایران در اتریش و یونان در پاسخ به این پرسش که آیا میتوان دونالد ترامپ را برنده اصلی و نهایی انتخابات درون حزبی دانست؛ بیان کرد: آنچه که واضح است، طولانی و پیچیده بودن روند انتخابات در آمریکا خواهد بود اما اینکه آیا ترامپ پیروز باشد یا خیر اتفاقی است که تا به این زمان اتفاق افتاده ولی احتمال اینکه به واسطه مخالفان وی در حزب جمهوریخواه تغییراتی صورت بگیرد، موضوعی است که بروز یک سری از تغییرات ناگهانی را ندا میدهد. به عنوان مثال زمانی که نیکسون به ریاست جمهوری آمریکا دست پیدا کرد، بحث «واتر گیت» مطرح شد و مشخص شد که اف.بی.آی در زمان وی از ستاد انتخابات دموکراتها شنود میکرده است و این موضوع به دلایل مختلف باعث استعفای وی شد. همچنین رسوایی بیل کلینتون که حاصل رابطه وی با «مونیکا لوینسکی» بود، وی را تا آستانه استعفاء پیش برد. ترامپ هم ممکن است تا جایی مورد حمله و انتقاد قرار گیرد. مثلاً در چند روز گذشته شاهد حملاتی به سوی ترامپ بودیم که ناشی از انتشار اخباری مبنی بر حمایت دیوید دوک که یکی از اعضای سازمان «کوکلاکسکلان» است. این نشان میدهد حتی اندیشههای ترامپ با جنبشی مانند تیپارتی هم مشکل دارد و یعنی اختلاف ریشهدار در این بین معنا پیدا میکند.
وی افزود: در مورد دموکراتها به نظر میرسد که برنی سندرز با شعارها و مواضع اعلامی خود در برخی از ایالتها مانند ورمونت، اوکلاهما، مینهسوتا آرا را به سمت خود سوق داده است که باید گفت سیاستها و شعارهای وی تا حدودی با دموکراتهای معتدل و چپ همگرایی دارد. اما باید توجه داشت که به غیر از رای دهندگان سیاستگذارها و اصحاب حزب دموکرات در این بین صاحب نفوذ و نظر هستند و بر افکار عمومی تاثیر میگذارند. تا حدی که اگر از کالیفرنیا تا نیویورک را بررسی کنیم یک طیف سهگانه از چپ تا راستترین دموکراتها را به چشم خواهیم دید که البته بیشتر طرفدار یهودیها هستند که این موضوع هم یک ادبیات سیاسی خاص و آرای متفاوت دیگری را خلق میکند اما در نهایت کلینتون پیروز سهشنبه بزرگ در اردوگاه دموکراتها بود.
محتشمی در پایان در مقایسه کلینتون و سندرز و اینکه چه کسی در اردوگاه دموکراتها پیروز میدان خواهد بود، خاطر نشان کرد: باید توجه کرد که کلینتون یک سابقه درخشانتری نسبت به سندرز دارد که در مورد برنیسندرز چنین موضوعی صدق نمیکند و به طور کلی باید ۲ محور در این خصوص مورد نظر باشد. اول اینکه منابع مالی که در اختیار کلینتون است و اشخاصی که وی را حمایت و تامین میکنند، رقمهایی است که سندرز از آن بیبهره مانده است. به گونهای که منابع مالی برای تبلیغات در آمریکا یکی از محورهای بسیار مهم تلقی میشود. موضوع دوم که پیشتر به آن اشاره شد، بحث وزن سیاسی و سابقه نامزدها است که کارنامه کلینتون را نمیتوان با سندرز مقایسه کرد. به این جهت میتوان گفت که کلینتون تا حدود بسیار زیادی به عنوان خروجی دموکراتها ارزیابی میشود.