پوره و کنسانتره میوه

پوره از میوه، سبزیجات و گاها از حبوبات تهیه میشود و در فرایند درست کردن آن، ابتدا میوه و سبزیجات بصورت پخته و یا خام در مخلوط کن خرد شده و پس از عبور دادن از الک و گرفتن آب آنها به پوره تبدیل میشود. پوره از میوهجاتی که میزان گوشت آنها نسبت به آبشان بیشتر است درست شده و کاربرد بسیار زیادی در صنایع غذایی دارد. با منجمد کردن پوره میتوان ماندگاری آن را تا حد زیادی افزایش داد.
پوره چیست؟
پوره از میوه، سبزیجات و گاها از حبوبات تهیه میشود و در فرایند درست کردن آن، ابتدا میوه و سبزیجات بصورت پخته و یا خام در مخلوط کن خرد شده و پس از عبور دادن از الک و گرفتن آب آنها به پوره تبدیل میشود. پوره از میوهجاتی که میزان گوشت آنها نسبت به آبشان بیشتر است درست شده و کاربرد بسیار زیادی در صنایع غذایی دارد. با منجمد کردن پوره میتوان ماندگاری آن را تا حد زیادی افزایش داد.
کیفیت پوره حاصل شده به طور مستقیم به میزان دقت و کیفیت انجام گرفته در فرایند تولید پوره بستگی داشته و در حفظ طعم و مزه میوهجات تاثیرگذار میباشد. لازم به ذکر است کلمه پوره ریشهای فرانسوی داشته(Puree) و عینا به مادهای غذایی که به طریق بیان شده درست شده باشد، اطلاق میشود.
فواید پوره میوه و سبزیجات
پوره میوه همانند میوه و سبزیجات حاوی تمامی مواد مغذی، معدنی، انواع ویتامینها و آنتی اکسیدانهای خود آنها میباشد که در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مؤثر بوده و جزء مواد غذایی بسیار سالم است. از انواع پوره میوهها و سبزیجات میتوان به عنوان یک میان وعده لذیذ و سالم و همچنین به همراه سایر مواد مغذی در برنامه غذایی روزانه بهره گرفت و به رژیم غذایی خود تنوع بخشید. از پوره میوه میتوان در تهیه انواع دسر، بستنی، شیرینی و کیک استفاده کرد.
پوره به دلیل داشتن مقداری از قند طبیعی میوه، طعم شیرینی دارد که میزان استفاده از شکر صنعتی در پخت کیک و شیرینی را میتواند به خوبی کاهش دهد. همچنین پوره میوهجات به دلیل داشتن مواد مغذی سالم و نرم بودن، گزینهای بسیار مناسب برای غذای کودک خواهد بود.
موارد مصرف پوره میوه
پوره به دلیل داشتن فواید بسیار زیاد و کاربردی بودن آن هم در مصارف خانگی و هم در مصارف صنعتی بسیار مورد توجه و استفاده قرار میگیرد. در زیر به برخی از مهمترین موارد مصرف این ماده غذایی اشاره شده است:
تهیه انواع کیک و شیرینی
تهیه انواع دسر
تهیه غذای کودک
تهیه انواع بستنی
تهیه لبنیات
نانوایی
ترشک و لواشک
و غیره
کنسانتره میوه
کنسانتره به مادهای گفته میشود که در اثر حذف حلال آن به شکل فشرده و تغلیظ شدهای تبدیل شده باشد. با تعریفی که ارائه شد کنسانتره میوه نیز عبارت است از مادهای که طی فرایند جداسازی و حذف آب میوه از آن حاصل شود. کنسانتره میوه ممکن است از ترکیب چندین میوه به دست آید. در کنسانتره میوه عمده حلال میوه که آب آن است از ماده خارج شده و باقی مانده به صورت مایعی غلیظ و عصاره میباشد.
تفاوت پوره میوه با کنسانتره میوه
در هر دو فرایند تهیه کنسانتره و پوره میوه آب ماده یا حلال آن در طی فرایند، استخراج میشود با این تفاوت که در پوره، ماده حاصل شده بصورت جامد بوده و در کنسانتره بصورت عصاره و مایع غلیظ میباشد. از کنسانتره میوه برای تولید انواع آبمیوه و نوشیدنی با اضافه کردن حلال (آب) و مقداری شکر استفاده شده و پوره میوه نیز برای تولید آبمیوههای غیر شفاف و موارد گفته شده در بالا به کار گرفته میشود.
یکی دیگر از تفاوتهای اصلی پوره میوه با کنسانتره آن، این است که کنسانتره از میوههایی که میزان آب آنها زیاد بوده و گوشت بسیار کمی دارند درست میشود مانند هندوانه، انگور، انار و غیره و در مقابل میوههایی مانند هلو، سیب و غیره که نسبت گوشت بیشتری دارند برای تهیه پوره بسیار مناسب میباشند.
مهمترین دلایل کنسانتره کردن میوهجات
کنسانتره کردن میوه و صیفیجات موجب میشود وزن و حجم مواد غذایی به طور قابل ملاحظهای کاهش یافته و تا چندین برابر (حدود ۷ برابر) تغلیظ انجام گیرد؛ اینکار حمل و نقل ماده غذایی را به مراتب آسانتر کرده و انکان استفاده در مکانهای مختلف جغرافیایی فراهم میکند. با کنسانتره کردن میوهجات امکان نگهداری ماده به مدت طولانی و در دماهای معمول فراهم شده و در زمان مصرف نیز به راحتی با اضافه کردن حلال قابل استفاده خواهد بود. همچنین میزان هزینهی مصرف این ماده نسبت به ماده اصلی، بصورت قابل ملاحظهای کاهش مییابد.
خواص مهم کنسانتره میوه و سبزیجات
در طی فرایند تولید کنسانتره میوه ارزش مواد غذایی میوه با اینکه تحت تاثیر قرار میگیرد، اما میزان قابل توجهی از آن (بیشتر از نصف) به قوت خود باقی میماند. از مهمترین خواص کنسانتره میوه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حاوی انواع ویتامینها و مواد معدنی
- حاوی مواد آنتی اکسیدانها
- تنظیم کننده قند خون
- هضم کننده سریع غذا
- کاهش دهنده فشارخون
- تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
- بالا بردن مقاومت بدن در برابر بیماری ها
فرایند کلی تولید کنسانتره میوه
نحوه تهیه کنسانتره میوه به ترتیب در مراحل زیر بیان شده است:
تهیه میوه، شستشو، آبگیری، فیلتراسیون (حداقل در دومرحله)، هوا زدایی، تغلیظ و انبار کردن کنسانتره در مخازن ذخیرهسازی
در این بخش بصورت مختصر فرایند تولید کنسانتره توضیح داده میشود:
در فرایند تولید کنسانتره، میوهها بعد از شست و شو و آبگیری وارد فیلتراسیون میشوند و بعد از حرارت دهی اولیه، وارد دستگاه پرس شده تا آبمیوه از قسمت گوشتی میوهها جدا شود. آبمیوه بدست آمده در این مرحله پاستوریزه شده و خنکسازی میشود؛ بعد از این مرحله آبمیوه به مخازن بزرگ انتقال داده شده و به منظور شفافسازی آن از صافیهای مختلف عبور داده میشود. سپس آبمیوه برای انجام گرفتن عمل مهم تغلیظ وارد دستگاههای تحت خلا میشود که در نهایت بعد از این مرحله ماده به دست آمده بصورت عصارهای عسل مانند خواهد بود که کنسانتره میوه نامیده میشود. سپس کنسانتره بدست آمده در مخازن بزرگ و بشکه ذخیره سازی میشود.
کاربرد کنسانتره میوه
موارد زیر از مهمترین کاربردهای کنسانتره میوه میباشد:
- آبمیوه سازی
- مربا سازی
- شیرینی پزی
- پخت کیک و کلوچه
- پخت نانهای طعم دار
- لواشک سازی
- مارمالاد سازی
- کمپوت سازی
نحوه فروش کنسانتره میوه و پوره
پوره و کنسانتره میوه در بازار به دو صورت عمده و خرده و در بستهبندیهای گوناگون مانند گالنی و بشکهای به فروش میرسد. بیشتر خریداران خرد کنسانتره و پوره قنادیها، شیرینیپزیها، نانواییهای فانتزی، بستنی فروشیها و غیره بوده و خریداران عمده نیز کارخانجات تولید آبمیوه، شربت، لبنیات و غیره میباشد. گفتنی است قیمت واحد وزن هر میوه بسته به نوع میوه متفاوت است.
برای اطلاع از قیمت محصولات مختلف و خرید کنسانتره میوه و پوره میتوانید به آدرس https://taranoosh.com/shop مراجعه نمایید. شرکت تارانوش آریا بسته به نیاز مشتریان و نحوه خرید، بستهبندیها و رنج قیمت متفاوتی برای محصولات کنسانتره و پوره دارد. این شرکت که در استان آذربایجان غربی واقع شده محصولات کنسانتره و پوره را با بهترین کیفیت به بازار داخلی و خارجی عرضه میکند.