خبرگزاری کار ایران

به دنبال مصوبه شورای معاونین وزارت ارتباطات صورت گرفت؛

آغاز گام اجرایی تأسیس «خانه کوانتوم ایران» در پژوهشگاه ارتباطات

آغاز گام اجرایی تأسیس «خانه کوانتوم ایران» در پژوهشگاه ارتباطات

در پی تأکید وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و بر اساس مصوبه شورای معاونین برای پیگیری تأسیس خانه کوانتوم ایران، جلسه‌ای با حضور مدیران ارشد وزارت ارتباطات، شرکت مخابرات ایران، شرکت ارتباطات زیرساخت و پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد.

به گزارش ایلنا از روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات؛ این جلسه که با حضور لیلا محمدی رئیس پژوهشگاه، محمد جعفرپور مدیرعامل شرکت مخابرات ایران، عباسی آرند مشاور وزیر ارتباطات در امور ارتباطی، و جمعی از مدیران شرکت ارتباطات زیرساخت و پژوهشگاه برگزار شد ضمن مرور ظرفیت‌های علمی و زیرساختی کشور در حوزه فناوری‌های نوین، بر ضرورت راه‌اندازی خانه کوانتوم در پژوهشگاه تأکید شد؛ مرکزی که هدف آن تجمیع توانمندی‌ها، تسهیل توسعه فناوری‌های کوانتومی و ایجاد پایگاهی علمی برای تعامل دانشگاه‌ها، پژوهشگران و صنعت است.

این نشست در راستای مصوبه شورای معاونین وزارت ارتباطات در اوایل خردادماه و با هدف پیگیری دستور سید ستار هاشمی وزیر ارتباطات در خصوص تشکیل خانه کوانتوم در کشور برگزار شد. در جلسه شورای معاونین، پیشنهاد تاسیس این مرکز تخصصی در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات مطرح شده بود که با استقبال وزیر ارتباطات مواجه و بر پیگیری جدی آن تأکید شد.

نقش گریزناپذیر وزارت ارتباطات در زیست‌بوم کوانتومی کشور

لیلا محمدی، رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، در این نشست با اشاره به زیرساخت‌های موجود در وزارت ارتباطات و پژوهشگاه گفت: «به دلیل وجود زیرساخت‌های ارتباطاتی، اطلاعاتی و پردازشی، نقش وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در توسعه فناوری کوانتومی در کشور گریزناپذیر است. از ابتدای تشکیل شورای راهبری کوانتوم به همت معاونت علمی ریاست‌جمهوری، همکاری نزدیکی در این حوزه داشته‌ایم.»

ضرورت شکل‌گیری نقطه تمرکز برای تبادل دانش کوانتومی

محمد جعفرپور، مدیرعامل شرکت مخابرات ایران، در این جلسه ضمن حمایت از راه‌اندازی خانه کوانتوم، اظهار کرد: «همیشه آرزو داشتیم که در کشور گامی جدی در زمینه فناوری کوانتوم برداشته شود. اکنون با همکاری نهادهایی مانند پژوهشگاه، دانشگاه‌های بزرگ کشور و شرکت مخابرات ایران، می‌توانیم پایگاهی برای تبادل دانش و هم‌افزایی ایجاد کنیم.»

وی با اشاره به سابقه دو دهه‌ای پرداختن به فناوری کوانتوم در کشور افزود: «متأسفانه طی ده سال گذشته نتوانستیم به جایگاه مطلوب در این حوزه دست پیدا کنیم. اگر امروز به فناوری کوانتوم نپردازیم، فردا در جهان جایگاهی نخواهیم داشت.»

پژوهشگاه؛ میزبان شایسته خانه کوانتوم ایران

عباسی آرند، مشاور وزیر ارتباطات در امور ارتباطی، نیز در این جلسه با اشاره به نقش راهبردی پژوهشگاه گفت: «پژوهشگاه، به‌عنوان یکی از نهادهای قدیمی و تخصصی کشور در حوزه ارتباطات، از جایگاه مناسبی برای میزبانی خانه کوانتوم برخوردار است. اگر نتوانیم فناوری‌های نوین را توسعه دهیم، در آینده تنها مصرف‌کننده خواهیم بود. حتی برای مصرف درست نیز نیازمند دانش پایه هستیم.»

او با تأکید بر ظرفیت‌های زیرساختی کشور در این حوزه، افزود: «امروز فرصت مناسبی است تا با تمرکز بر توسعه دانش، بستر ارائه خدمات و سرویس‌های کوانتومی را در کشور فراهم کنیم.»

ارائه برنامه عملیاتی برای راه‌اندازی خانه کوانتوم

در ادامه این نشست، نماینده پژوهشکده فناوری ارتباطات، گزارشی از ماموریت خانه کوانتوم در پژوهشگاه ارائه داد. وی هدف از تأسیس این مرکز را «حمایت هدفمند از فناوری‌های کوانتومی، شناسایی موانع توسعه و اجرای اقدامات توانمندساز در راستای توسعه فناوری کوانتومی» عنوان کرد.

در طرح ارائه‌شده، پروژه‌هایی نظیر «پیاده‌سازی شبکه توزیع کلید کوانتومی»، «ایجاد آزمایشگاه مرجع فناوری‌های کوانتومی شامل امنیت، ارتباطات و رایانش کوانتومی»، به عنوان محورهای اجرایی خانه کوانتوم در نظر گرفته شده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز