افزایش ۵.۵ درجهای میانگین دمای هوا رشد مصرف برق را در اردیبهشت رقم زد/ محدودیتهای برق عادلانه توزیع میشود

وزیر نیرو با بیان اینکه ایران جزو 16 کشور پیشرو در صنعت برق در جهان محسوب میشود، به افزایش بی سابقه دمای هوا و حاکم شدن گرمای زودرس در اردیبهشت امسال اشاره کرد و گفت: اکنون میانگین دمای هوا به میزان 5.5 درجه افزایش یافته که با رشد مصرف برق همراه شده است.
به گزارش ایلنا از وزارت نیرو ، "عباس علی آبادی" ضمن تشریح برنامههای وزارت نیرو برای رفع ناترازی برق در شرایط افزایش تقاضا و گرمایش زودرس در اوایل بهار ، گفت: صنعت برق کشور امروز در شرایط نسبتا خوبی در مقایسه با بسیاری از کشورها قرار دارد.
وزیر نیرو با اشاره به برنامههای جامع وزارت نیرو برای رفع مشکلات موجود در صنعت برق کشور، افزود: ایران جزو 16 کشور جهان است که در صنعت برق پیشرو بوده و به جهت سرمایهگذاری در این صنعت پیشتاز است.
وی همچنین ایران را در مصرف برق نیز در مقایسه با بسیاری از کشورهای جهان پیشتاز دانست و اظهار کرد: این امر به جهت میزان مصرف برق نسبت به GDP (تولید ناخالص داخلی) است؛ به عبارت دیگر اشکال اصلی بالا بودن شدت مصرف انرژی در کشور است و ثروت آفرینی با میزان مصرف همخوانی ندارد.
علی آبادی با بیان اینکه از ابتدای دولت چهاردهم با 18 هزار تا 20 هزار مگاوات ناترازی برق مواجه بودیم، ادامه داد: ایجاد ساختمانهای جدید، توسعه صنعت، تغییر سبک زندگی مردم و ... موجب میشود تا میزان مصرف برق افزایش یابد، اما این عدد زمانی که به دلیل افزایش قابل توجه دما و خروج نیروگاههای برقابی (به دلیل کمبود منابع آبی) افزایش مییابد شرایط کمی نگران کننده می شود.
ناترازی صنعت برق از سال 1398 آغاز شد
وزیر نیرو با ابراز امیدواری نسبت به بهبود این شرایط با اجرای برنامههای پیشبینی شده در وزارت نیرو، گفت: سرمایهگذاری در صنعت آب و برق از جذابیت کافی برخوردار نبوده و فقط به منابع محدود دولتی متکی بوده است. بر این اساس از سالهای 1395 سرمایهگذاری در این صنعت متوقف یا کند شده است.
وی با بیان اینکه ناترازی در صنعت برق حدودا از سال 1398 آغاز شده است، افزود: در تلاشیم با اصلاح ساختار اقتصادی در صنعت برق، فضا برای جذب سرمایهگذاران در این عرصه به خوبی فراهم شود.
ورود موج گرما از آغاز سال مورد انتظار نبود/ میزان گرمایش هوا بی سابقه است
علی آبادی در ادامه درباره پیشبینی گرمای زودرس هوا از اوایل بهار (اردیبهشت ماه) در کشور، بیان کرد: عوامل مختلفی پیشبینیهای هواشناسی را دستخوش تغییر میکنند به طوری که ورود موج گرما از ابتدای سال مورد انتظار نبود. برای مثال هیچ بازهای از زمان در فصل زمستان با مشکل کمبود سوخت نیروگاهی مواجه نمیشدیم اما در سال گذشته این مساله رخ داد و همین امر موجب به تعویق افتادن تعمیرات نیروگاهی شد به طوری که اکنون تعداد قابل توجهی واحد نیروگاهی در دست تعمیر داریم که امید است به زودی (اوایل خرداد) وارد مدار شوند.
وی در ادامه با اشاره به گزارش سازمان هواشناسی منتهی به 11 اردیبهشت امسال، گفت: این گزارش برای استانهای مختلف کشور از استان اردبیل تا استان کهگیلویه و بویر احمد نشان میدهد که میزان گرمایش هوا بی سابقه است که تایید کننده گزارشهای بین المللی است. بر این اساس میانگین دمای هوا به میزان 5.5 درجه افزایش یافته و اغلب مناطق کشور به جهت دمایی در این فصل از سال به نقطه حداکثری رسیده است.
وی با اعلام این که هماکنون 6000 مگاوات بیشتر از سالهای گذشته برق تولید میشود، تصریح کرد: بر اساس گزارش اخیر مکنزی و نیز سازمان جهانی اقتصاد، منطقه خاورمیانه در معرض یک شرایط سخت قرار خواهد گرفت که ایران در کانون این شرایط قرار دارد.
علی آبادی با بیان اینکه از سال 1357 تا کنون جمعیت ایران 2.3 برابر رشد کرده است، ادامه داد: به طوری که جمعیت کشور از 36.4 میلیون نفر به 85.9 میلیون نفر رسیده؛ این در حالی است که در تابستان 1357 حدود 7000 مگاوات ظرفیت منصوبه نیروگاهی در کشور وجود داشت که این عدد امروز به 93 هزار و 787 مگاوات رسیده است در شرایطی که باز هم ناترازی وجود دارد.
وی همچنین با بیان اینکه امروز نسبت به گذشته 22 برابر انرژی بیشتری در کشور مصرف میشود، یادآور شد: ظرفیت نیروگاهی در دنیا در همین بازه زمانی رشد 4.5 برابری و در تولید برق رشد 3.4 برابری را ثبت کرده است که مقایسه این شاخصهای جهانی نگران کننده است و به مردم ایران این را می گوید که باید در میزان و نحوه مصرف برق و نیز سبک زندگی تجدیدنظر کنند.
کاهش ذخایر سدها اثر جدی بر تولید نیروگاههای برقابی دارد
وزیر نیرو با اشاره به وجود 12 هزار و 200 مگاوات نیروگاه برقابی در کشور، اظهار کرد: این در شرایطی است که به دلیل ظهور پدیده خشکسالی و کاهش چشمگیر بارندگیها امکان استفاده از این همه ظرفیت نیروگاههای برقابی وجود ندارد. وضعیت برقابیها در سال جاری بسیار نگران کننده است و ذخایر سدهای نیروگاههای برقابی 41 درصد کاهش یافته است که این امر تاثیر بسیار جدی در تولید این نیروگاهها خواهد داشت.
وی گفت: در مقایسه با میزان تولید برقابی در دو سال اخیر، تلاش کردهایم با توجه به میزان آب کمتر به نحوی عمل کنیم که در فصول نسبتا خنک سال، کمتر از انرژی برقابی استفاده شود حتی اکنون نیز میتوان از این انرژی بهره بیشتری برد، اما این ظرفیت را برای زمان پیک و اوج بار مصرف برق تابستان در نظر گرفتهایم.
وزیر نیرو یادآور شد: حدود 2 درصد برق کشور توسط نیروگاههای تجدیدپذیر تولید میشود به طوری که تا امروز 1700 مگاوات برق در این نیروگاهها تولید میشود و در تلاش هستیم در کنار توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر، نیروگاههای تولید پراکنده کشور را که ظرفیت آن امروز برابر با 2600 مگاوات است گسترش دهیم، چرا که تلفات انتقال برق را به شدت کاهش میدهد.
به گفته وی، هم اکنون ظرفیت نیروگاه اتمی کشور 1000 مگاوات برابر با یک درصد است و برنامه کشور افزایش این ظرفیت است.
افزایش 10 درصدی در تولید نیروگاههای حرارتی
وی یادآور شد: با وجود مشکلاتی که وجود داشت حدود 10 درصد افزایش تولید در نیروگاههای حرارتی رقم خورد که شاخص بسیار مهمی است و شامل احداث نیروگاههای جدید، رفع محدودیت از نیروگاههای قبلی، ارتقای توان نیروگاهها و ... است.
علی آبادی با بیان اینکه ناترازی در صنعت برق در سال 1403 به حدود 20 هزار مگاوات رسید، ابراز داشت: در اردیبهشت سال گذشته نیاز مصرف برق 46 هزار مگاوات ثبت شد و امسال در همین زمان به 57 هزار مگاوات رسیده است. این به معنی 11 هزار مگاوات افزایش نیاز به مصرف برق تا این لحظه است.
علیآبادی در این رابطه تاکید کرد: به دلیل پاسخگویی به نیاز داخل کشور، اکنون صادرات برق صورت نمیگیرد در عوض واردات برق اضافه شده است.
وی با اشاره به پیشبینی و اجرای 14 مگاپروژه در صنعت برق برای رفع ناترازیهای موجود بیان کرد: همکاران من در صنعت برق جهاد کردند و به صورت شبانه روزی در تلاش هستند تا این مسائل را برطرف کنند. همچنین 36 اقدام اساسی برای مدیریت مصرف برق در نظر گرفته شده است.
وی نصب کنتورهای هوشمند برق را دیگر راهکار مدیریت عرضه و تقاضا برق در کشور برشمرد و گفت: این امر کمک می کند به جای اعمال خاموشی در شرایط سخت، مشترکان پر مصرف و آن دسته از افرادی که میزان مصرف آن ها از حدمجاز تعیین شده و الگوی مصرف تجاوز میکند مورد خطاب قرار گیرند و محدودیت مصرف برای آنها اعمال می شود. هم اکنون 5 میلیون کنتور هوشمند برق نصب شده است و انتظار میرود در پایان دولت چهاردهم کنتور هوشمند برای همه مشترکان نصب شود.
وزیر نیرو با بیان اینکه در اردیبهشت ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶ هزار مگاوات برق بیشتری تولید شده است، افزود: محدودیتهای موجود در حوزه تامین برق در بخشهای مختلف به صورت عادلانه توزیع میشود.
وی گفت: با اینکه در اردیبهشت ماه نسبت به سال گذشته ۶ هزار مگاوات برق بیشتری تولید کردهایم، اما به دلیل خشکسالی و کاهش آب سدهای نیروگاهی و گرمای زودرس با چالشهایی مواجه شدهایم که امیدواریم با اتمام تعمیرات واحدهای نیروگاهی و افزایش ظرفیت تولید، این مشکلات کاهش یابد.
چالش پیش روی توسعه تجدیدپذیرها
وی افزود: برنامهریزی شده بود تا پایان خردادماه ۳ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر وارد مدار شود، اما در این مسیر با مشکلاتی نظیر واردات تجهیزات، حوادث و تأمین نقدینگی روبهرو هستیم. با این حال دولت مصمم است در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر گامهای بزرگ و مؤثری بردارد.
وزیر نیرو با اشاره به سابقه فعالیت در بخش خصوصی و صنعت اظهار کرد: یکی از مشکلات اساسی صنایع قیمت پایین برق تحویلی است که منجر به کاهش راندمان تولید و همچنین عدم سرمایهگذاری مؤثر در صنعت برق شده است.
وی ادامه داد: با جذاب کردن اقتصاد صنعت برق و اصلاح تعرفهها میتوان هم صنایع را به افزایش بهرهوری و بهینهسازی مصرف ترغیب کرد و هم وضعیت مالی صنعت برق را بهبود داد که در نهایت به افزایش ظرفیت تولید خواهد انجامید.
علیآبادی تأکید کرد: وزارت نیرو از تمام ظرفیت خود برای تأمین برق صنایع استفاده خواهد کرد و در صورت نیاز به اعمال محدودیت، این محدودیتها به صورت عادلانه و متوازن در بخشهای مختلف توزیع خواهد شد.
تأمین برق چاههای کشاورزی طبق پروانه بهرهبرداری
وزیر نیرو با اشاره به تأمین برق چاههای کشاورزی گفت: دولت متعهد است برق چاههای کشاورزی را در چارچوب پروانه بهرهبرداری تأمین کند. بهعنوان مثال، اگر یک چاه مجوز ۱۵ ساعت بهرهبرداری در روز را داشته باشد، فقط به همان میزان برق دریافت خواهد کرد. این موضوع هم به صرفهجویی در مصرف برق کمک میکند و هم از سفرههای آب زیرزمینی صیانت میشود.
وی افزود: وزارت نیرو موضوع تأمین برق و آب چاههای کشاورزی را با همکاری وزارت جهاد کشاورزی بهطور دقیق پیگیری خواهد کرد.
علیآبادی در ادامه با اشاره به فعالیتهای غیرمجاز استخراج رمز ارز در کشور اظهار کرد: تاکنون بیش از ۲۵۰ هزار ماینر غیرمجاز کشف و ضبط شده که حدود ۱۰۰۰ مگاوات از مصرف برق کشور را به خود اختصاص میدادند.
وی گفت: نرخ کشف این فعالیتها در ماههای اخیر نسبت به مدت مشابه سال گذشته تا ۳۹۸ درصد افزایش داشته که نشاندهنده جدیت دستگاهها در مقابله با این پدیده است.
اقتصاد صنعت برق باید برای بخش خصوصی جذاب شود
وزیر نیرو با بیان اینکه زیرساختهای آب و برق کشور در وضعیت مطلوبی قرار دارد، گفت: سرمایهگذاران و صنایع باید توجه داشته باشند که این زیرساختها اساس فعالیتهای تولیدی هستند و باید در فرآیندهای خود آنها را مدنظر قرار دهند.
وی ادامه داد: وزارت نیرو مصمم است با ایجاد جذابیت در اقتصاد صنعت آب و برق، سرمایهگذاری بخش خصوصی را جلب کند. راهاندازی تابلوی سبز بورس انرژی و بازار آزاد برق از جمله اقدامات در این زمینه است.
علیآبادی با اشاره به قانون الزام صنایع انرژیبر به احداث نیروگاه خودتأمین گفت: برخی از صنایع در این مسیر پیشرفت خوبی داشتهاند و میتوانند از ظرفیت شرکتهای متخصص برای اجرای این قانون بهره ببرند.
وزیر نیرو در پایان سخنان خود گفت:از مردم بابت مشکلات بهوجود آمده در حوزه تأمین برق عذرخواهی میکنم.انشاءالله با همراهی و مشارکت مردم در مدیریت مصرف، از این شرایط عبور خواهیم کرد و روزهای بهتری در حوزه تولید و تأمین برق پیشرو خواهیم داشت.