رئیس سازمان حفاظت محیطزیست کشور:
مطالبهگری فعالان محیطزیست نقش کلیدی در تحقق اهداف این حوزه دارد / شفافیت و پاسخگویی را به عنوان اصول بنیادین اقدامات خود قرار دادهایم

معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست کشور گفت: مطالبهگری از سوی فعالان محیطزیست، نقش کلیدی در تحقق اهداف مرتبط با این حوزه دارد. دغدغهمندی، هوشمندی اجتماعی و مطالبهگریای که در جامعه و تشکلهای محیطزیستی وجود دارد کمکی برای سازمان حفاظت محیطزیست در راستای پیگیری مسائل و چالشها است. مطالبهگری تشکلهای مردمنهاد در کنار پیگیریهای محیطزیست میتواند به تحقق بسیاری از مطالبات کمک کند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، شینا انصاری در نشست هماندیشی با تشکلهای محیطزیستی استان مرکزی، افزود: قدردان این مطالبهگری و کنشگری فعالان حوزه محیطزیست هستیم. طبیعتاً فعالان مدنی این حوزه به عنوان حلقه واسط سازمان حفاظت محیطزیست و مردم میتوانند نقش اثرگذاری در تحقق مطالبات محیطزیستی ایفا کنند. هدفگذاری بهبود وضعیت محیطزیست است و در این راستا، از ظرفیت تشکلهای مردمنهاد بهرهبرداری میشود.
وی ادامه داد: موارد مطرح شده توسط فعالان محیطزیست استان در اولویت اقدامات سازمان حفاظت محیطزیست قرار دارد و به طور جدی در چارچوب قوانین مربوطه مورد بررسی و رسیدگی قرار خواهد گرفت. انتظار میرود جلسات مجموعه حفاظت محیطزیست استان مرکزی و تشکلهای این حوزه در استان به طور مستمر برگزار شود و رابطه تنگاتنگی با یکدیگر داشته باشند تا از این ظرفیت مدنی به خوبی بهرهگیری شود.
معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست کشور اظهار داشت: این سازمان خواهان مشارکت مردم در فرایند تصمیمگیریها است. برای رفع مشکلات زیستمحیطی، همکاری و همراهی مردم با متولیان محیطزیست امری بسیار ضروری است. معتقد هستیم که نباید به مردم نگاه ابزاری داشته باشیم. باور داریم که برای رفع مسائل و مشکلات محیطزیستی، مشارکت مردم بسیار مهم است و ضرورت دارد.
انصاری تصریح کرد: تأکیدات بر این است که علاوه بر سازمان حفاظت محیطزیست دستگاههای اجرایی دیگر نیز در مسائل محیطزیستی به نوعی متولی باشند. دستگاههای اجرایی باید در این حوزه اولویتها را درک کنند و تکالیف خود را انجام دهند و هماهنگی بینبخشی وجود داشته باشد. وظایف دستگاههای اجرایی در حوزههای آلودگی هوا، گردوغبار و ... باید با جدیت پیگیری شود. مجموعه تلاشها بر این است که موضوعات محیطزیستی را از دستگاههای اجرایی مطالبه کنیم.
وی بیان داشت: بهرغم پیگیریها، تخصیص عوارض آلایندگی به صندوق سازمان حفاظت محیطزیست انجام نشده و همچنان مورد پیگیری قرار دارد. سال 1398 بخشی از عوارض آلایندگی به این صندوق واریز شد و بعد از آن این روند ادامه پیدا نکرد و کماکان وضعیت به همان صورت است. پیشنهاد شد 35 درصد عوارض آلایندگی صرف موضوعات محیطزیستی شود که مورد موافقت قرار نگرفت. طبق آییننامه 50 درصد هزینهکرد این عوارض باید با نظارت حفاظت محیطزیست باشد.
معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست کشور با تأکید بر اینکه شفافیت و پاسخگویی را به عنوان اصول بنیادین اقدامات خود قرار دادهایم، اضافه کرد: در خصوص موضوع مازوتسوزی نیروگاه حرارتی شازند در کنار مردم استان مرکزی هستیم. موضوع آفرودسواری و آسیبهایی که به محیط طبیعی تالاب میقان اراک وارد میکند و همچنین توسعه گردشگری این تالاب مورد پیگیری قرار میگیرد. در حوزه گردشگری نیز باید ضوابط گردشگری پایدار پیگیری شود.
مهدی زندیهوکیلی استاندار مرکزی نیز در این نشست با تأکید بر لزوم اجرایی شدن تمام تصمیمات اتخاذ شده، گفت: مواردی که در این نشست مطرح شد به عنوان مصوبات جلسه ثبت و مورد پیگیری قرار میگیرد. سال آینده در صورت تحقق برنامهها زودتر از این موعد از رئیس سازمان حفاظت محیطزیست کشور دعوت خواهد شد که بار دیگر به استان سفر داشته باشند و مصوبات این جلسه و درصد تحقق مورد بررسی قرار بگیرد.
مازوتسوزی نیروگاه حرارتی شازند، برداشت بیش از حد شرکت معدنی املاح ایران از کویر میقان اراک، موضوع انجام نشدن تعهدات توسط شرکت آلومینیوم ایران مبنی بر انتقال واحد آندسازی به خارج از شهر اراک، موضوع کارخانههای سیمان ساوه و ایزوگام دلیجان و آلایندگی این واحدهای تولیدی و صنعتی، از جمله مواردی بود که توسط فعالان محیطزیست استان مرکزی در نشست با معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست کشور مطرح شد.
شرکت در مراسم بهرهبرداری از نیروگاه خورشیدی 3 مگاواتی شرکت لیکا، بهرهبرداری از نخستین اولین تصفیه خانه فاضلاب گاوداری کشور در زرندیه، بهرهبرداری از اداره حفاظت محیطزیست شهرستان فراهان، بهرهبرداری از ایستگاههای سنجش آلودگی هوای اراک، دیدار با نماینده ولیفقیه در استان مرکزی، نشست با فعالان محیطزیست این استان از دیگر برنامههای معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در سفر یک روزه به استان مرکزی بود.