سومین پویش بزرگ نجات طبیعت شیراز آغاز به کار کرد؛
آمادگی آتشنشانی برای مقابله با حریقهای بهار و تابستان/ تحقیقات برای عمدی بودن آتشسوزی بولوار چمران ادامه دارد

معاون خدمات شهری و محیطزیست شهرداری شیراز از آغاز سومین پویش نجات طبیعت با هدف پیشگیری و مقابله با آتشسوزیهای شهری، آتش سوزی باغ ها و حفاظت از فضای سبز خبر داد.
به گزارش ایلنا، روحالله خوشبخت امروز هفتم خرداد در نشست خبری «سومین پویش بزرگ نجات طبیعت شیراز»، افزود: این پویش با هماهنگی گسترده دستگاههای مختلف و تمرکز بر پیشگیری، آمادگی، و بازسازی در برابر حریقهای احتمالی بهویژه در فصل بهار و تابستان اجرا میشود.
وی ادامه داد: بارندگی ۴۰۰ میلیمتری پاییز و زمستان گذشته، فضای سبز شیراز را در نوروز ۱۴۰۴ شاداب کرد، اما رویش علفهای هرز در ٤۵٠٠ هکتار ارتفاعات تحویلشده به شهرداری و ١۵٠٠هکتار فضای سبز شهری، خطر آتشسوزی را افزایش داده است. این موضوع در کنار حوادثی مانند یخزدگی معابر در زمستان، مراسم چهارشنبهسوری، و سایر اتفاقات حوزه عمرانی، خدمات شهری، و فرهنگی، چالشهای متعددی ایجاد کرده است.
خوشبخت با بیان اینکه در فاز پیشگیری، جلسات هماهنگی با حضور فرمانداری، مدیریت بحران استان، و دستگاههای مرتبط برگزار شد، یادآور شد: شهرداری شیراز با همکاری ستاد مدیریت بحران شهرستان و استان، برنامهریزیهایی در سه فاز پیشگیری، آمادگی، و بازسازی انجام داده است.
معاون خدمات شهری و محیطزیست شهرداری شیراز خاطرنشان کرد: بیش از ٣ میلیون مترمربع از زمینهای بایر، معابر اصلی، باغات، و فضاهای مشرف به بلوارهای اصلی توسط مناطق یازدهگانه شهرداری پاکسازی شد. این اقدامات با استفاده از پیمانکاران فضای سبز و ماشینآلات سبک، نیمهسنگین، و سنگین انجام شده و همچنان ادامهدارد.
خوشبخت با اشاره به اینکه نقاط پرخطر اعلامشده توسط سازمان آتشنشانی هدفسازی شده و در ارتفاعات پارک دراک، بام سبز، اراضی قصردشت، کیانآباد، و شهرک گلستان، آتشبرها ایجاد و علفهرزها پاکسازی شدهاند، گفت: اطلاعرسانی گسترده در فضای مجازی درباره علل حریقها، بهویژه عوامل انسانی مانند رهاسازی شیشه و ضایعات فلزی که با تابش نور خورشید آتشسوزی ایجاد میکنند، انجام شد.
وی ازآغاز استخدام ۳۰۸ نیروی آتشنشان جدید با آزمونهای عملیاتی از ۱۸ اردیبهشت خبرداد و یادآور شد: در فاز آمادگی، بودجه سازمان آتشنشانی در سال ۱۴۰۴ نسبت به سال ۱۴۰۱ هفت برابر افزایش یافته و تجهیزات اطفای حریق برای ارتفاعات و فضای سبز تامین شده است.
معاون خدمات شهری و محیطزیست شهرداری شیراز گفت: مرکز ۱۲۵ آتشنشانی بهعنوان ستاد مدیریت بحران شهری فعال است و تیمهای عملیاتی به مناطق پرخطر مانند کوهچنار و ممسنی اعزام شدهاند. این تیمها حتی برای کمک به استانهای معین مانند هرمزگان آماده هستند.
وی با بیان اینکه مانورهای دورمیزی و مانور لحظه صفر در هفته سوم خرداد با حضور دستگاههای مرتبط برگزار خواهد شد، گفت: سازمان آتشنشانی با ۱۰۵ شیر هیدرانت در باغات و تجهیزات تخصصی، یکی از پیشرفتهترین سازمانهای کشور است و دورههای آموزشی برای آتشنشانان سراسر ایران برگزار میکند.
خوشبخت اظهارداشت: در فاز بازسازی، شهردار شیراز دستور احیای پوشش گیاهی و کاشت دو نهال به ازای هر نهال سوخته را صادر کرده است. تملک قهری باغات در صورت نیاز قانونی یا کمک به باغداران برای احیای اراضی سوخته در دستور کار است.
معاون خدمات شهری و محیطزیست شهرداری شیراز اضافه کرد: باغهای تشکیل شده و ساختار آن طی هفتههای آینده تکمیل خواهد شد تا خدمات بهتری به باغداران ارائه شود؛ خرید یک میلیون مترمکعب پساب برای آبیاری فضای سبز و احداث بزرگترین تصفیهخانه پساب کشور در شیراز از دیگر اقدامات است. تشدید نظارت بر ساختوسازهای غیرمجاز و تخریب گسترده متخلفان نیز در دستور کار قرار دارد.
وی با یادآوری اینکه حادثه اخیر آتشسوزی بلوار چمران در ساعت ۱۳:۲۱ با تماس به سامانه ۱۲۵ گزارش شد و تیم آتشنشانی در چهار دقیقه و ۴۲ ثانیه در محل حاضر شد، گفت: این حریق بین بیمارستان اردیبهشت و هتل چمران رخ داد و با اعزام ۱۴ ایستگاه، استفاده از تانکرهای آبی سازمان مدیریت پسماند و سازمان سیما و منظراز گسترش آن جلوگیری شد. عوامل انسانی مانند رهاسازی ضایعات عامل اصلی حریق اعلامشده و تحقیقات برای تعیین عمدی یا غیرعمدی بودن آن ادامهدارد.
خوشبخت یادآور شد: عملیات اطفای اولیه در ۵۵ دقیقه انجام شد، اما لکهگیری هشت ساعت طول کشید. بیمارستان نیز با تخلیه پارکینگ و همکاری با آتشنشانی، نقش موثری ایفا کرد.
وی با اشاره به ممنوعیت تغییر کاربری غیرمجاز، تاکید کرد که شهرداری شیراز با تمام توان برای حفظ فضای سبز و کاهش حوادث تلاش میکند.
اقدامات گستردهای برای مقابله با آتشسوزیهای ارتفاعات و باغ ها
رئیس سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز نیز در این نشست گفت: سازمان آتشنشانی شیراز با راهاندازی پویش پیشگیری از حریق و هماهنگی بیندستگاهی، اقدامات گستردهای برای مقابله با آتشسوزیهای ارتفاعات و باغ ها در فصل بهار و تابستان انجام داده است؛ این اقدامات با تمرکز بر فرهنگسازی، آموزش، و آمادگی تجهیزات صورت گرفته است.
هادی عیدیپور با اشاره به اینکه با شروع فصل بهار و افزایش تردد مسافران نوروزی، خطر آتشسوزی در ارتفاعات و باغ های شیراز به دلیل انبوه علفها و پوشش گیاهی افزایش مییابد، افزود: این موضوع در فصل زمستان نیز با چالشهایی مانند یخزدگی معابر و ایمنی مراسم چهارشنبهسوری همراه است. سازمان آتشنشانی شیراز با همکاری دستگاههای مختلف، پویش پیشگیری از حریق را برای سومین سال متوالی در سطح استان و شهر شیراز آغاز کرده است.
وی با اشاره به اینکه سازمان آتشنشانی با خرید تجهیزات تخصصی به ارزش ٤ میلیارد تومان، استقرار تیمهای عملیاتی در روزهای تعطیل در ارتفاعات، و استفاده از موتورهای چهارچرخ مخصوص اطفای حریق در مناطق صعبالعبور، آمادگی خود را تقویت کرد؛ اضافه کرد: مانورهای دورمیزی و دوره آموزشی فرماندهی حادثه با حضور روسای ادارات مرتبط برگزار شد؛ این اقدامات با محوریت سازمان آتشنشانی و همکاری فرمانداری شیراز انجام شد.
در آتشسوزی چمران آتشنشانی کمتر از چهار دقیقه در محل حاضر شد
رئیس سازمان آتشنشانی شیراز تصریح کرد: در حادثه اخیر آتشسوزی بلوار چمران، تیمهای آتشنشانی در کمتر از ٤ دقیقه در محل حاضر شدند و با اعزام ۱۴ ایستگاه، ۶۲ آتشنشان، و ۱۰ نیروی داوطلب، از گسترش حریق به بیمارستان اردیبهشت، هتل چمران، و خودروهای پارکشده جلوگیری کردند.
وی خاطرنشان کرد: بیش از ۵٤هزارلیتر آب در این حادثه مصرف شد و لکهگیری ٨ ساعت زمانبرد. عامل آتشسوزی انسانی اعلامشده و تحقیقات برای تعیین عمدی یا غیرعمدی بودن آن در جریان است. چالشهایی مانند پارک نامناسب خودروها و محدودیت دسترسی به معابر نیز در این عملیات مشاهده شد.
عیدیپور گفت: سازمان آتشنشانی شیراز با ۱۰۵ شیر هیدرانت در باغات و تجهیزات تخصصی، یکی از پیشرفتهترین سازمانهای کشور است و دورههای آموزشی برای آتشنشانان سراسر ایران برگزار میکند. این سازمان با آمادگی برای فصل گرما، از مردم خواست با رعایت نکات ایمنی و همکاری در فرهنگسازی، از حوادث پیشگیری کنند.
وی با بیان اینکه دردر فاز پیشگیری، هماهنگی بین دستگاهها برای تبیین وظایف و همافزایی انجام شد، عنوان کرد: آموزش پاکبانان، نیروهای داوطلب، گروههای آفرود، و دهیاریها نیز با همکاری فرمانداری و سازمانهای محیطزیست و منابع طبیعی انجام شد. بازدید از اماکن پرخطر مانند باغات، کوه دراک، پارک کوهستانی، و بام سبز شیراز در هفته اول اردیبهشت انجام شد و اقداماتی مانند احیای آتشبرها و پاکسازی علفهای هرز صورت گرفت.