رییس سازمان غذا و داروی کشور در شیراز خبرداد؛
مردم نباید بار افزایش قیمت دارو را متحمل شوند/ هیچ کارخانه دارویی تعطیل یا نیمهتعطیل نیست

کمتر از ۱۰ درصد داروهای خاص بر اساس جمعیت استانی سهمیهبندی میشوند
رئیس سازمان غذا و داروی کشور با اشاره به اینکه افزایش قیمت برخی داروها به دلیل تغییرات نرخ ارز، هزینههای انرژی اجتنابناپذیر است، اما مردم نباید بار این افزایش هزینهها را متحمل شوند، گفت: سازمانهای بیمهگر باید با مدیریت مصرف و پرداخت بهموقع، از افزایش پرداختی بیماران جلوگیری کنند.
به گزارش ایلنا، مهدی پیرصالحی امروز ٣١ اردیبهشت در نشست خبری با خبرنگاران در شیراز، افزود: تأخیر در پرداختها به داروخانهها و افزایش پرداختی بیماران، آرامش روانی بیماران و خانوادههایشان را تحت تأثیر قرار میدهد، بهویژه در شرایط تحریم و کمبود منابع ارزی که منجر به کمبود یا افزایش قیمت برخی داروها شده است.
معاون غذا و دارو وزارت بهداشت با اشاره به مسئولیتهای گسترده سازمان غذا و دارو در حوزه غذا، دارو و تجهیزات پزشکی، اظهار داشت: این سازمان علیرغم پاسخگویی در این حوزهها، با محدودیتهایی در اختیارات مواجه است. تأمین ارز برای خرید دارو و مواد اولیه به بانک مرکزی وابسته است و نقدینگی شرکتهای دارویی به همکاری بانکهای عامل و سازمان برنامه و بودجه نیاز دارد.
وی یادآور شد: همچنین، همکاری نزدیک با گمرک برای ترخیص سریع اقلام دارویی ضروری است و هرگونه تغییر در این حوزه میتواند مشکلات تأمین دارو را تشدید کند.
تنها کمتر از ۱۰ درصد داروهای خاص و کمیاب بر اساس جمعیت استانی سهمیهبندی میشوند
رییس سازمان غذا و داروی کشور در مورد سهمیهبندی داروهای خاص توضیح داد: بیش از ۹۰ درصد داروها بر اساس نیاز داروخانهها و بیمارستانها توزیع میشود و تنها کمتر از ۱۰ درصد داروهای خاص و کمیاب بر اساس جمعیت استانی سهمیهبندی میشوند. سازمان غذا و دارو در حال بررسی روشهای جدید توزیع، مانند استفاده از هوش مصنوعی برای تخصیص هدفمند داروها به مناطق با مصرف بالاتر است تا از کمبود در برخی استانها مانند شیراز که مراجعات زیادی برای درمانهای خاص دارد، جلوگیری شود.
پیرصالحی با اشاره به عرضه داروهای ممنوعه مانند داروهای سقط جنین و مخدرها و همچنین داروهای کمیاب در بازار سیاه؛ گفت: سازمان غذا و دارو با همکاری پلیس فتا، بیش از ۱۲۵۹ سایت و شبکه تلگرامی عرضهکننده غیرقانونی را شناسایی و با آنها برخورد کرده است، اما فعالیت سرورهای خارجی برخی سایتهای قاچاق، این چالش را ادامهدار کرده است. بسیاری از داروهای قاچاق تقلبی هستند و سلامت بیماران را به خطر میاندازند. برای داروهای خارج از فهرست دارویی کشور، کمیسیون ماده ۱۰ برای تأمین تکنسخهای این داروها تشکیل شده است.
وی تصریح کرد: در حوزه شیرخشک، تولید داخلی شیرخشکهای معمولی با ظرفیت ۷۵ میلیون قوطی در سال، نیاز کشور را تأمین میکند، اما مشکلات توزیع به دلیل تأخیر در پرداختهای بیمهای و هدفمندی، دسترسی را دشوار کرده است. در مورد شیرخشکهای رژیمی و متابولیک، کمبودهایی به دلیل مشکلات ارزی و عدم همکاری برخی شرکتهای خارجی، بهویژه یک شرکت اروپایی که یک سال است با ایران همکاری نمیکند، وجود دارد.
معاون غذا و دارو وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: سازمان غذا و دارو با تأمین فوریتی شیرخشک متابولیک از کشورهای همسایه و مذاکره با شرکتهای اروپایی، در تلاش برای رفع این کمبود است. بیماران متابولیک با پرداخت حدود ۵ یورو، شیرخشکی با قیمت ۵۰ یورو دریافت میکنند.
اصلاح قیمت ۹۰۰ قلم دارو
پیرصالحی در مورد افزایش قیمت داروها با بیان اینکه در سال گذشته، قیمت ۹۰۰ قلم دارو اصلاح شد، زیرا برخی داروها مانند آمپولهایی با قیمت زیر ۵ هزار تومان، به دلیل زیانده بودن تولید نمیشدند، عنوان کرد: به عنوان مثال، آمپول هالوپریدول که قبلاً ۱۳ هزار تومان بود، با اصلاح قیمت به ۳۵ هزار تومان رسید، اما این قیمت همچنان کمتر از نمونه وارداتی با قیمت ۲۹۰ هزار تومان است. این اصلاحات باعث بازگشت برخی داروها به چرخه تولید شد.
وی تأکید کرد: قیمت دارو در ایران نسبت به اکثر کشورهای دنیا پایینتر است، اما برای داروهای گرانقیمت مانند داروی برنتوکسیماب (۶۰ میلیون تومان برای هر آمپول)، بیمهها باید حمایت بیشتری کنند.
رییس سازمان غذا و داروی کشور در مورد طرح دارویار، اظهار داشت: این طرح با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و جایگزینی آن با ارز ۲۸۵۰۰ تومانی اجرا شد، اما به دلیل عدم تأمین نقدینگی کافی توسط بانکها و تأخیر در پرداخت مابهالتفاوت توسط سازمان هدفمندی، با مشکلاتی مواجه شده است.
پیرصالحی یادآور شد: بدهی بخش دولتی به شرکتهای دارویی تا پایان سال ۱۴۰۳ حدود ۲۵ همت است که با پرداخت ۲۰ همت از صندوق ذخیره قبل از عید، کاهش یافته است.
وی با اشاره به اینکه ۱۸۰ شرکت دارویی فعال در کشور وجود دارد و هیچ کارخانه دارویی تعطیل یا نیمهتعطیل نیست؛ تاکید کرد: در حوزه داروهای گیاهی و غیرمجاز؛ تبلیغات این داروها در عطاریها و فضای مجازی فاقد پایه علمی است و ۱۴۹ هزار و۵۹ مورد نظارتی برای برخورد با این تخلفات انجام شده است.
معاون غذا و دارو وزارت بهداشت در مورد داروی دسفرال برای بیماران تالاسمی نیز گفت: ۷۰ درصد بیماران از نمونه داخلی استفاده میکنند و برای بیمارانی که داروی داخلی با آنها سازگار نیست، دسفرال وارداتی با سهمیه محدود تأمین میشود.
پیرصالحی تصریح کرد: ۸۲ درصد بازار دارویی از نظر ریالی تولید داخل است و این تولیدات با صرفهجویی ارزی قابلتوجه، دسترسی مردم به دارو را تسهیل میکند.