عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز:
تغییرات اجتماعی زنان را نمیتوان متوقف کرد/ زهرا شجاعی پیشکسوت اصلاح قوانین و احیای حقوق زنان بود

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز گفت: زهرا شجاعی به عنوان پیشکسوت حوزه زنان، با نگاهی علمی و نواندیشانه به دنبال اصلاح قوانین، بازنگری در مقررات و احیای حقوق تحققنیافته زنان در طول تاریخ بود.
به گزارش ایلنا، حلیمه عنایت امروز ۱۸ اردیبهشت همایش بین المللی زنان، قدرت و مدیریت سیاسی ایران در شیراز خاطرنشان کرد: شجاعی با پذیرش رویکرد توانمندسازی زنان، حرکتی تحولآفرین را آغاز کرد.
وی با اشاره به فعالیتهای شجاعی در مرکز مشارکت زنان گفت: آموزش به عنوان یکی از راهبردهای اساسی این مرکز، برگرفته از تئوریهای توانمندسازی بود که با تمرکز بر آگاهیبخشی، به دنبال افزایش دسترسی زنان به منابع، فرصتها و موقعیتهای اجتماعی بود. نتیجه این تلاشها کاهش نابرابریها و ارتقای جایگاه زنان در جامعه بود.
وی تصریح کرد: با وجود موانع متعدد، شجاعی موفق به راهاندازی رشته مطالعات زنان در دانشگاههای معتبر، تأسیس مراکز تحقیقاتی و انتشار نشریات تخصصی شد.
عنایت با بیان اینکه درسهایی مانند جامعهشناسی زنان و جامعهشناسی جنسیت در هر سه مقطع در دانشگاه شیراز ارائه میشود، گفت: این دروس حساسیتی در دانشجویان ایجاد کرده که مسیر مطالعات و تحقیقات آنها را به سمت مسائل زنان سوق داده است.پایاننامهها و پژوهشهای متعدد در حوزه زنان امکان بازاندیشی در الگوها و ایدهها را فراهم کرده و امروز شاهد زنان توانمندی با آگاهی، آموزش و تخصص بالا هستیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز با اشاره به نقش حمایتی شجاعی در تأسیس مرکز مطالعات زنان دانشگاه شیراز اظهار داشت: به عنوان مسئول سابق دوره مطالعات زنان و مرکز منحلشده مطالعات زنان دانشگاه شیراز، خود را مدیون حمایتهای فکری و مالی شجاعی میدانم.
وی افزود: این مرکز و دورهها راه را برای افزایش آگاهی زنان و گنجاندن دروس مرتبط در برنامهریزیهای آموزشی باز کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز با اشاره به اقدام شجاعی در ثبتنام به عنوان کاندیدای ریاستجمهوری در سال ۸۴ گفت: شجاعی با هدف اصلاح قانون و اثبات حق مشارکت سیاسی زنان در بالاترین سطح مدیریت وارد این عرصه شد. اگرچه طبق گفته سخنگوی شورای نگهبان به دلیل زن بودن رد صلاحیت شد، اما این اقدام پیروزی بزرگی برای او و همه زنانی بود که دغدغه حقوق زنان را دارند.
عنایت در پاسخ به اظهارات علی ربیعی درباره فقدان نظریه جامع در حوزه زنان، اظهار داشت: کمبود نظریهپردازی احساس میشود، اما انرژی فعالان این حوزه صرف رفع موانع ساختاری میشود.تغییرات اجتماعی اجتنابناپذیرند و هیچچیز نمیتواند مانع آنها شود، اما موانع ساختاری، مسیر این تغییرات را به انحراف میکشاند.
وی با اشاره به انحلال مرکز مطالعات زنان دانشگاه شیراز پس از ۲۳ سال فعالیت، گفت: تا زمانی که مقاومتهای سنتی و ساختارهای مانع وجود دارد، انتظار نظریهپردازی جامع غیرواقعی است.
عنایت یادآور شد: عملکردهایی که زنان را نادیده میگیرند یا به حاشیه میرانند، عامل چالشهایی مانند آنچه در خیابانها شاهدیم، هستند.
وی خواستار رفع موانع ساختاری و حمایت از رویکردهایی شد که به توانمندسازی و مشارکت زنان در جامعه کمک میکنند.