خبرگزاری کار ایران

همزمان با روز ملی پژوهش:

تایخ شفاهی عصر پهلوی دوم رونمایی شد

asdasd
کد خبر : ۲۳۳۸۸۲

میان تاریخ شفاهی و بازجویی شباهت هایی وجود دارد با این تفاوت که در بازجویی و بازپرسی مصاحبه شونده در شرایط خاص مجبور به پاسخ دادن است اما در تاریخ شفاهی صرفا تکریم و احترام و سوألات دقیق مصاحبه کننده است که می تواند راهگشا باشد.

حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی رئیس جمهور در مراسم رونمایی از تایخ شفاهی عصر پهلوی دوم با بیان این موضوع که تاریخ علم سودمندی برای جامعه است گفت: تاریخ نگاران بزرگترین خادمان جامعه هستند، چون به ما اجازه می دهند با گذشتگان زندگی کنیم بدون آن که با آنان همزمان باشیم.

به گزارش ایلنا، در ادامه همایش رونمایی از تایخ شفاهی عصر پهلوی دوم مشاور فرهنگی رئیس جمهور به ایراد سخنرانی پرداخت. وی با اشاره به انواع تاریخ پژوهی و شیوه های مختلف ثبت تاریخ گفت: برای عبور از ایرادات وارد به روش های مرسوم در این حوزه، تاریخ شفاهی شکل گرفت.

وی افزود: میان تاریخ شفاهی و بازجویی شباهت هایی وجود دارد با این تفاوت که در بازجویی و بازپرسی مصاحبه شونده در شرایط خاص مجبور به پاسخ دادن است اما در تاریخ شفاهی صرفا تکریم و احترام و سوألات دقیق مصاحبه کننده است که می تواند راهگشا باشد.

آشنا در ادامه سخنان خود با تاکید بر اهمیت روش مصاحبه و ایجاد شرایط مساعد برای مصاحبه گفت: روش مصاحبه کاملا تابع کیفیت مصاحبه کننده است و عدم پنهان کاری و شفافیت کار در پاسخ دهندگان تاثیر خواهد داشت. امری که در این پروژه به وضوح مشاهده شد.

مشاور فرهنگی رئیس جمهور با طرح این سوال که چرا ما به شدت به تاریخ شفاهی نیاز داریم تصریح کرد: نیاز به مدیریت انتقادی دانش اهمیت تاریخ شفاهی را دو چندان می کند.

وی افزود: متاسفانه در سازمان های ما و در دیدگاه کلان تر در جامعه ما مدیریت انتقادی شناخته شده نیست. برای دریافت پاسخ مناسب طراحی و برنامه ریزی سوالات مناسب اهمیت ویژه ای دارد.

حسام الدین آشنا در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تشکر و قدردانی از مدیر پروژه تاریخ شفاهی گفت: دهباشی فردی بسیار با مطالعه و علاقمند به کتاب است که برای انجام این پروژه هزینه های مادی و معنوی بسیاری انجام داده است.

وی با اشاره به سختی ها و زحمات بسیاری که مدیر پروژه در طول گردآوری و ساخت مجموعه تاریخ شفاهی متحمل شد تصریح کرد: پروژه تاریخ شفاهی و تصویری ایران در عصر پهلوی دوم پروژه ای ملی است که زحمات بسیاری برای آن کشیده شده است و متاسفانه عدم درک ملی از چنین پروژه ای باعثبه تعویق افتادن ارائه و انتشار آن شد.

آشنا ضمن ابراز خرسندی و تشکر از دکتر صالحی به جهت تلاش و همت برای انتشار این پروژه بزرگ فرهنگی گفت: دکتر صالحی امیری در مدت تصدی خود برسازمان اسناد و کتابخانه ملی در این زمینه بسیار همکاری داشت که بسیار شایسته تقدیر و تشکر است.

آشنا در ادامه سخنانش از صدا و سیما تقاضا کرد که اجازه ندهد این پروژه ملی که بسیار فاخر و معتبر است دستاویزی برای جنگ های رسانه ای کوچک با رسانه های معاند خارجی شود.

وی با بیان این موضوع که باید با مسئولین نظام که تصدی مسئولیت هایی حیاتی و حساس را بر عهده داشتند مصاحبه شود افزود: برای نسل های آینده ما بسیار اهمیت دارد که با گذشته کشور و افرادی که کارهای بزرگی انجام داده اند آشنا شوند.

مشاور فرهنگی رئیس جمهور در پایان سخنان خود از تمام مسئولین دعوت کرد تا برای انجام مصاحبه تاریخ شفاهی و ثبت تجارب و وقایع تاریخی در دوران مسئولیت خود اقدام کنند.

تاریخ انقلاب اسلامی نیز باید مورد توجه باشد

در ادامه این همایش حجت الاسلام حسنی قائم مقام بنیاد شهید و امور ایثارگران به سخنرانی در مورد تاریخ شفاهی پس از انقلاب شکوهمند اسلامی و لزوم تدوین آن پرداخت. حسنی با اشاره به شکوفایی مباحثتاریخی به همراه نقد بر آن گفت: بسیار پسندیده بود که تاریخ حتی در حوزه تاریخ شفاهی همراه با عبرت ها و یا آنچه را که برای انقلاب اسلامی روی داد تدوین می شد.

وی با بیان این مطلب که در عرصه های مختلف از جمله سیاست، دین، معرفت و حتی ورزش نیازمند تدوین تاریخ شفاهی برای ماندگاری وقایع و اتفاقات پس از انقلاب هستیم افزود: خاطرات افرادی که هم اکنون در سنین پیری هستند و در دوران انقلاب تاثیر گذار بوده اند و یا همسر شهدای دفاع مقدس که حاوی نکات دست اول و بسیار مهم از رشادت ها و دلاوری های شهداست بسیار حائز اهمیت است.

قائم مقام بنیاد شهید و امور ایثارگران گفت: امروز به دست آوردن و استخراج تاریخ شفاهی از دل گنجینه های انقلاب و جنگ تحمیلی که همان خانواده شهدا و ایثارگران هستند در دستورکار معاونت پژوهش بنیاد شهید است و تا کنون مجموعه های زیادی از این دست منتشر شده و یا آماده انتشار است.

وی با بیان این که نگاه به تاریخ شفاهی باید وسیع تر و هدفمند تر باشد تصریح کرد: با تدوین تاریخ شفاهی به صورت علمی و هدفمند انقلاب اسلامی دارای سند و هویت شفاف تر می شود و با بررسی تاریخ قبل و بعد از انقلاب می توان ارزش های انقلاب را بهتر و بیشتر درک کرد و شناخت.

سپس امیرسرتیب حسین چیت فروش رئیس مرکز مطالعات و تحقیقات راهبردی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و جانشین سازمان موزه دفاع مقدس، در زمینه کتاب مصاحبه با سپهبدخلبان شاپور آذربرزین، جانشین فرمانده نیروی هوایی ارتش در زمان پهلوی دوم در سخنانی کوتاه بیان داشت: این کتاب را بنده و جمعی از متخصصان نیروی هوایی مطالعه کردیم و از نظر محتوا در حد بسیار خوبی قرار دارد و سوأل های بسیار خوب و تخصصی پرسیده شده است.

امیر چیت فروش ادامه داد: ما از آمریکا در رژیم گذشته تجهیزات پیشرفته ای دریافت کردیم که البته خیلی هزینه بر بود و سوألاتی را برای اذهان کنجکاو مطرح می کرد، از جمله اینکه آیا لازم بود ۷۰ فروند اف ۱۴ خریداری کنیم و یا اینکه بهتر بود به جای آن ۲۰۰ فروند اف ۱۵ می خریدیم که از نظر ارزش مالی برابر ۷۰ فروند اف ۱۴ بود که در این کتاب به این دست استفهامات پاسخ داده شده است.

امیرچیت فروش بیان داشت: آذربرزین برای ما نه تنها یک چهره نظامی که یک فرد آشنا به امور برنامه ریزی و آیین نامه ها و دستورالعمل ها بود و به بسیاری از امور فنی تسلط داشت. حتی یکبار به توصیه وی صندلی های هواپیماهای اف ۴ فانتوم و اف ۵ را آمریکا عوض کرد، چون دارای اشکالاتی بود.

این امیر ارتش در پایان سخنان خود ابراز امیدواری کرد تا کتاب مصاحبه با سپهبدخلبان شاپور آذربرزین، جانشین فرمانده نیروی هوایی ارتش در زمان پهلوی دوم به زبان های دیگر نیز ترجمه شود تا کشورهای دیگر هم با ترفندهای آمریکا برای فروش تجهیزات خود و استفاده از کشورهای منطقه در زمینه منافع خود بهره مند شوند.

نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز