برگزاری نشست تقدیر از تشکلهای مردمنهاد فعال در جنگ ۱۲ روزه

نشست تقدیر از تشکلهای مردمنهاد فعال در جنگ ۱۲ روزه با حضور نمایندگان مجلس، اعضای شورای شهر و مدیران وزارت بهداشت در ستاد سمنهای تهران برگزار شد.
به گزارش ایلنا، نشست تقدیر از تشکل های مردمی در جنگ تحمیلی جنگ ۱۲ روزه با همت کمیته امداد مردمی (سام) در محل ستاد سمن های شهر تهران با حضور تشکل های مردمی، NGOها و گروه های مردمی برگزار شد.
در این نشست محمد سراج نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیته تشکلها و مشارکتهای اجتماعی، سید احمد علوی عضو شورای اسلامی شهر تهران و رئیس ستاد سمنهای شهر تهران، سید مرتضی محمودی نماینده مردم تهران، ابوالقاسم جراره نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، محمدجواد حیدری پور مدیرکل خیرین و تشکل های مردمی سلامت در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، محمد ابویی دبیر ستاد سمنهای شهر تهران و احمد بختیاری مسئول ستاد امداد مردمی (سام) حضور داشتند.
محمد سراج نماینده مردم تهران در مجلس و رئیس کمیته تشکلها و مشارکتهای اجتماعی مجلس شورای اسلامی، در این نشست، گفت: این جلسه با هدف قدردانی از سمنهایی برگزار شده است که در جریان جنگ ۱۲روزه، با اقدامات رسانهای، حمایتی و میدانی خود، در کنار ملت ایران ایستادند. شما عزیزان، چه در محکومکردن تجاوز رژیم ددمنش صهیونیستی، و چه در حمایت از نیروهای مسلح و اقدام مشروع جمهوری اسلامی، پیشقدم بودید و مواضع بهموقع شما در فضای رسانهای، بسیار اثرگذار بود؛ هم در داخل کشور، و هم در افکار عمومی جهانی.
سراج با اشاره به رویکرد تعاملی مجلس با نهادهای مردمی افزود: حضور شما در این جلسات، به ما کمک میکند تا در مواجهه با دستگاههای اجرایی، صدای واقعی مردم دغدغهمند را منتقل و از آن بهعنوان مبنای مطالبهگری استفاده کنیم.
وی ادامه داد: جنگ ۱۲ روزه نقطه عطفی در مقابله جبهه مقاومت با نظام سلطه جهانی بود. جریانی که نه به حقوق بشر پایبند است و نه به اصول انسانی. امروز نمایندگان لیبرالدموکراسی در منطقه، موجب شرمساری بشریت شدهاند. در حالیکه اگر در ایران کوچکترین اتفاقی بیفتد، آن را برجسته میکنند، اما فجایع انسانی در غزه را با سکوتی مرگبار پاسخ میدهند.
سراج با تاکید بر اینکه دشمن در این جنگ نیز ناکام ماند، تصریح کرد: اگر نظام سلطه میتوانست از مسیر غیرنظامی به اهداف خود علیه ایران برسد، هرگز به جنگ متوسل نمیشد. اما این مسیر برای آنها هزینهزا، پرخطر و بیثمر بود. نقطه قوت ما، ایستادگی مردم و اقتدار ملی بود. تقابل به جایی رسید که دشمن با تمام ظرفیت خود وارد میدان شد و باز هم شکست خورد.
رئیس کمیته مشارکتهای اجتماعی مجلس گفت: در این نبرد ۱۲روزه، ملت ایران، زیباترین تصویر تاریخی خود را ترسیم کرد. هرچه جنگ پیشتر رفت، انسجام ملی و عمق مشارکت مردمی بیشتر آشکار شد. در حالی که در جنگ ۸ ساله، ۸ سال زمان برد تا چنین هماهنگیای شکل بگیرد، اینبار در کمتر از دو هفته، ظرفیت عظیمی از تشکلهای مردمنهاد فعال شد؛ از بخشهای امنیتی، دفاعی و اقتصادی گرفته تا درمانی، اطلاعاتی و رسانهای.
وی ادامه داد: این دستاورد بزرگ، مرهون نقشآفرینی شما تشکلهای مردمنهاد است. شما حلقه میانی بین مردم و حاکمیت هستید. اگر این حلقهها فعال شوند، سیاستهای کلان بهتر اجرا میشوند، و اگر این حلقهها نادیده گرفته شوند، سرمایههای اجتماعی ما تضعیف میگردد.
سراج در بخش دیگری از سخنانش گفت: امروز باید همه با صدای رسا اعلام کنند که به سمنها اعتماد دارند. باید شما را باور کنیم، حمایت کنیم و میدان دهیم. این حمایتها نباید تنها در بحرانها شکل بگیرد؛ بلکه باید از زمان صلح آغاز شود تا در هنگام خطر، پاسخگو باشیم.
سراج در پایان گفت: برخی از تشکلهای حاضر در این نشست، در جریان جنگ ۱۲روزه، نهتنها بیانیه دادند و محکوم کردند، بلکه بهصورت عملیاتی نیز وارد شدند. بههمین منظور، تقدیرنامهای به نیت تبرک و تقدیر، به برخی از این عزیزان تقدیم خواهد شد.
سید احمد علوی، عضو شورای اسلامی شهر تهران و رئیس ستاد سمنهای شهر تهران در نشست تقدیر از تشکلهای مردمی در جنگ ۱۲ روزه، با اشاره به مشارکت چشمگیر سازمانهای مردمنهاد در مدیریت بحران اخیر، تأکید کرد: بسیاری از مسائلی که در جریان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اخیر با آن مواجه شدیم، برای ما تازگی داشت.
وی افزود: در دوران دفاع مقدس، چنین ساختار فعالی از سمنها با این سطح از مشارکت و سازماندهی وجود نداشت. طبیعی است که تمرین کافی و قاعدهمند برای حضور سازمانیافته آنها در میدان جنگ را نداشته باشیم.
علوی با بیان اینکه بخش عمدهای از تجربه ما در حوزه سمنها محدود به مدیریت بحرانهای طبیعی بوده است، افزود: اکنون که این بحران از سر گذشته، زمان آن است که تجربهنگاری دقیق صورت گیرد. تجربهای که امیدواریم تکرار نشود، اما اگر تکرار شد، نباید دوباره هزینههای سنگین بدهیم تا دوباره همان مسیر را دنبال کنیم.
رئیس ستاد سمنهای شهر تهران، با اشاره به کارنامه قابل توجه ظرفیتهای تشکل های مردمی در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه تأکید کرد: در جنگ اخیر، ثابت شد که ظرفیت فرهنگی، هویت ملی و سرمایه اجتماعی مردم ما، فراتر از ظرفیتهای نظامی و اقتصادی عمل میکند. این جنگ را مردم بردند، آن هم با تکیه بر ریشههای هویتی و فرهنگی خود.
او با اشاره به حضور گسترده و داوطلبانه سازمانهای مردمنهاد در روزهای آغازین جنگ، گفت: بدون هیچگونه تمرین یا پیشآمادگی، دیدیم که تشکلهای مردمی از هر طیف، زبان، نژاد و سلیقه سیاسی وارد میدان شدند.
ستاد سمنها در آن روزها با راه اندازی کمیته ستاد امداد مردمی (سام) به محل رجوع مداوم مردم و فعالان اجتماعی تبدیل شده بود؛ این یعنی یک ظرفیت بالقوهای وجود دارد که برای بهرهبرداری از آن، نیازمند سازماندهی، آموزش و پشتیبانی قانونی هستیم.»
علوی با اشاره به چالشهای قانونی در استفاده از ظرفیتهای مردمی در ساختار رسمی مدیریت شهری اظهار کرد: ما در شورای اسلامی شهر تهران تابع قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی هستیم. در حال حاضر، امکان بهرهگیری قانونی از سمنها وجود ندارد.
عضو شورای اسلامی شهر تهران افزود: در بحران اپیدمی کرونا، با کمترین امکانات، گروههای جهادی و خیریهها به میدان آمدند و کشور را با تلفات کمتر از بسیاری از کشورهای پیشرفته از بحران عبور دادند. اما چه قانونی برای حمایت از آنها بعد از آن تجربه ارزشمند نوشته شد؟ تقریبا هیچ!
او با تأکید بر ضرورت بهرهبرداری از فرصتهای ناشی از تهدید جنگ اخیر، گفت: نباید بگذاریم دوباره تهدیدی رخ دهد و ما از صفر شروع کنیم. این جلسات باید ادامه پیدا کند تا بتوانیم سازوکارهایی پایدار و قانونی برای استفاده از ظرفیتهای مردمی تعریف کنیم.
علوی در پایان به نقش روایتسازی در جنگهای آینده اشاره کرد و گفت: در روزهایی که کشور با محدودیتهای اینترنتی مواجه شد، ستاد امداد مردمی نمیتوانست روایت اول را منتشر کند. در حالیکه برخی از همین NGOها که در این نشست حضور دارند، ارتباطاتی در سازمان ملل داشتند و میتوانستند صدای مردم را به جهان برسانند. اگر در روایت عقب بمانیم، در جنگ رسانهای میبازیم. باید از هماکنون برای این موضوع فکر کنیم.
وی در پایان گفت: باید فعالیتهای مردمی و داوطلبانه را به رسمیت شناخت. باید آنها را تشویق و از آنها حمایت کرد.
سید مرتضی محمودی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، نیز در این نشست، گفت: ما با یکی از پیچیدهترین جنگهای ترکیبی در عصر حاضر مواجه بودیم، اما ملت ایران با سربلندی از این میدان خارج شد و این پیروزی، فرصتهایی راهبردی برای آینده کشور فراهم کرده است.
محمودی با تأکید بر نقش تشکلهای مردمی گفت: «تشکلهای مردمنهاد، حلقه اتصال میان جامعه و سیاستهای حاکمیتی هستند. امروز باید به آنها میدان داد، به آنها اعتماد کرد و این اعتماد نباید فقط در روزهای جنگ باشد، بلکه در دوران صلح نیز باید ساختارمند و پایدار حفظ شود.
او همچنین از نمایندگان تشکلها خواست با زبانهای مختلف، بهویژه عربی و انگلیسی، پیام مظلومیت ملت ایران و مردم فلسطین را به جهان مخابره کنند و افزود: امروز حجت بر همه ما تمام است. دفاع از مردم غزه، نهفقط وظیفهای اسلامی و انسانی، بلکه یک مطالبه انقلابی است. کشورهای اسلامی نباید در برابر این ذوب شدن تدریجی انسانیت، ساکت بمانند.