مرکز فرماندهی مدیریت مصرف برق ایجاد کنیم / با رعایت الگوی مصرف یک سوم نیروگاههای کشور اضافه است

رشد مصرف انرژی در سه ماهه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸.۶ درصد بوده است در حالی که در سه ماهه اول سال ۹۲ نسبت به سال ۹۱ این میزان رشد ۲.۵درصد بوده است.
مدیر عامل توانیر گفت: ما در حال حاضر ۳۰ میلیون مشترک داریم که سالانه ۱.۵ میلیون مشترک نیز اضافه می شود که برای این میزان رشد مصرف باید الگوی مصرف را به طور واقعی پیاده کنیم تا به جایی برسیم که رشد مصرف مهار شده چرا در صورتی که درست مصرف کنیم یک سوم نیروگاههای احداثشده در حال حاضر اضافه است.
به گزارش خبرنگار ایلنا همایون حائری مدیر عامل توانیر در نشست خبری با اشاره به اینکه کشور ما یکی از پر مصرفترین کشورهای دنیا است گفت: ما باید روی مدیریت تقاضا و مصرف کار کنیم تا رشد مصرف منطقیتر شود.
وی با اشاره به اینکه مصرف انرژی در کشور ما سه برابر از میانگین جهانی بیشتر است گفت: میزان بالای مصرف برق در ایران به موضوعات فرهنگی و قیمت ارزان برق در کشور بازمیگردد.
وی با تاکید براینکه باید روی مدیریت مصرف کار شود گفت: ما باید بتوانیم استاندارد ها را تغییر دهیم تا به جایگاه اصلی در مصرف برق برسیم.
وی درخصوص توصیههایی که در زمینه مصرف برق در مقایسه با اینکه این توصیهها در زمینه مصرف در مخابرات جایگاهی ندارد توضیح داد: در صنعت برق فعل و انفعالات فیزیکی صورت می گیردو پای منابع سوخت در میان است ضمن اینکه مخابرات ارتباط چندانی با منابع ملی ندارد.
حائری ادامه داد: باید مرکز فرماندهی مدیریت تقاضا ایجاد شود تا بتوانیم رشد مصرف برق را منطقیتر کنیم.
وی با اشاره به اینکه در کشورهای توسعه یافته رشد مصرف انرژی منفی است اظهار داشت: در سال جاری رشد مصرف انرژی در کشور ما به ۸.۶ درصد افزایش یافته است یعنی ما باید بتوانیم سالانه ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه جدید برای این میزان رشد مصرف احداثکنیم.
حائری گفت: در حال حاضر مصرف انرژی در کشور به ازای هر نفر ۲۵ هزار و ۴۰۰ کیلووات ساعت است که نسبت به کشورهای پیشرفته ۳ برابر بالاتر است
در صورت مدیریت مصرفیک سوم نیروگاه های احداثشده اضافه است
وی تصریح کرد: ما در حال حاضر ۳۰ میلیون مشترک داریم که سالانه ۱.۵ میلیون مشترک نیز اضافه می شود که برای این میزان رشد مصرف باید الگوی مصرف را به طور واقعی پیاده کنیم تا به جایی برسیم که رشد مصرف مهار شده چرا که یک سوم نیروگاههای احداثشده در حال حاضر اضافه است.
وی با بیان اینکه شرایط برق کشور در وضعیت مرزی قرار دارد تصریح کرد: در سال جاری تعمیراتی در بخش نیروگاهی داشتیم که در این خصوص ۸۱ هزار مگاوات تعمیرات از شهریور سال گذشته آغاز و به سرانجام رسید.
وی در ادامه به گرمای زودرس و درجه حرارت بالای سال جاری اشاره کرد و گفت: گرمای هوا باعثشد در بعضی نقاط تهران ۲۰درصد رشد مصرف برق داشته باشیم اما آمادگی نیروگاهها این رشد مصرف را جبران کرده و کمبودی تاکنون نداشته ایم اما اگر نتوانیم الگوی مصرف را پیاده کنیم در سالهای آینده دچار مشکل می شویم که در این زمینه لزوم کار فرهنگی و تشویق مردم به مدیریت مصرف را می طلبد.
وی خاطر نشان کرد: باید تفاهم نامه همکاری با آموزش و پرورش در زمینه گنجاندن مدیریت مصرف در کتب درسی تا مقطع دانشگاهی ادامه یابد و این مدیریت نهادینه شده تا در سالهای آتی به مشکل برنخوریم.
وی در خصوص توصیه هایی که در زمینه عدم استفاده از کولرهای گازی میشود اظهار داشت: توصیه مسئولین برق به استفاده از کولرهای آبی به این دلیل است که این کولرها کمتر از ۱درصد کل مصرف آب را استفاده میکنند بنابراین بهتر است به جای کولرهای گازی از این وسیله سرمایشی استفاده شود. زیرا به صرفه تر از گاز است.
مدیر عامل توانیر همچنین در زمینه cchp توضیح داد: این سیستم به صورت پایلوت در آذربایجان، مشهد، گیلان وکیش در حال انجام است و عملکرد آن بدین نحو است که هم گرما، سرما و برق تولیدمی کنند اما باید ساختار آن توسط مصرف کننده اجرایی شود. ضمن اینکه تا زمانی که قیمت برق ارزان است تمایلی به سرمایه گذاری در این خصوص دیده نمی شود.
برنامه برای حذف سوخت فسیلی از نیروگاه ها
حائری درپاسخ به خبرنگار ایلنا در زمینه اینکه آیا برنامه ای جهت حذف نیروگاههای با مصرف سوخت فسیلی داریم یا خیر گفت: طبق برنامه ومذاکراتی هم که با وزارت نفت انجام شده مقررداشتیم که هر چه بیشتر از سوخت مایع جداشویم و ارتباط با سوخت فسیلی کم شود و در این زمینه با نظارت محیط زیست پیگیر حذف سوخت مایع از نیروگاهها هستیم.
نیروگاه های برقابی در زمان پیک مصرف استفاده می شوند
وی همچنین درپاسخ به اینکه با توجه به کم آبی ها آیا برنامه ای برای نیروگاههای برق آبی درنظر گرفته شده یا خیر تصریح کرد: از نیروگاههای برقآبی زمانی که کمبودبرق و پیک بار مصرف وجود دارد استفاده می شود و به صورت بیس از این نیروگاهها استفاده نمیشود.
حائری در خصوص احداثنیروگاه توسط بخش خصوصی نیز گفت: برنامه دولت این است که در زمینه احداثنیروگاه اقدامی نداشته باشدو نیروگاههای آینده توسط سرمایه گذاران بخش خصوصی احداثخواهد شد.
وی در ادامه به بحثرشد مصرف انرژی در سه ماهه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته اشاره کرد وگفت: در این مدت ما ۸.۶ درصد رشد انرژی داشته ایم در حالی که در سه ماهه اول سال ۹۲ نسبت به سال ۹۱ این میزان رشد ۲.۵درصد بوده است.
حائری درخصوص صادرات برق نیز خاطر نشان کرد: صادرات برق جز مباحثملی است و ما با تمام کشورهایی که مرز خاکی داریم امکان صادرات و واردات برق داریم لذا نباید به این مبحثنگاه اقتصادی داشته باشیم.
وی ادامه داد: در سه ماهه اول سال جاری ۲ تا ۲.۵ میلیارد کیلو وات ساعت صادرات برق داشته ایم که درآمد حاصل از آن بیش از یک میلیارد دلار بوده است که ما به کشورهای عراق، پاکستان، ترکیه و افغانستان برق صادر می کنیم و از ارمنستان و ترکمنستان نیز واردات داریم.
۲۱هزار میلیارد بدهی برق به بخش خصوصی
حائری میزان بدهیهای برق را ۲۱ هزار میلیارد اعلام کرد وگفت: رقم بدهی های ما به تولید کنندگان، پیمانکاران و بانکها بالاست و لذا از ابتدای سال سعی کردهایم که پرداخت بدهیها را در اولویت قرار دهیم و در این زمینه پرداختها به بخش خصوصی با جدیت بیشتری دنبال میشود.
وی درخصوص خاموشیهای پراکنده نیز گفت: بیش از ۹۰درصد خاموشیها به گرمای هوا و استمرار آن بازمیگردد به طوریکه در ۸ تیر ماه ۹۳ مصرف برق در تهران نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۰ درصد رشد داشته و حتی در برخی نقاط که ساخت و ساز بیشتر بوده میزان رشد به ۳۵ درصد رسیده است که مهمترین دلیل آن افزایش درجه حرارت و فشار به ترانس و کابلها و حتی ذوب شدن ارتباطات سیمها بوده است.
وی ادامه داد: رشد مصرف ۳۵درصدی در یک نقطه در هیچ جای دنیا مرسوم نیست که این مسئله به شرایط غیر عادی گرمای هوا در تهران وعدم مدیریت مصرف و همچنین آسیب دیدگی تجهیزات باز میگردد.
مدیر عامل توانیر تصریح کرد: ما باید حدود ۵۴ هزار مگاوات ظرفیت نصب شده داشته باشیم تا با رشد مصرف ۴ هزار مگاواتی سالانه را پوشش دهیم و همچنین بتوانیم هزار مگاوات ذخیره کنیم تا به مشکل برنخوریم.
وی ادامه داد: ما امسال نفقط توانستیم ۲ هزار مگاوات وارد مدار کنیم اما روی افزایش راندمان بار قدیمی کار شد تا کمبودها جبران شود.
میزان تلفات برق به زیر ۱۰ درصد می رسد
وی در خصوص میزان تلفات برق نیز اظهار داشت: هدر رفت برق طی ۵ یا ۶ سال گذشته ۲۳ درصد بود که با اقداماتی که در سالهای اخیر انجام شده که کابل خودنگه دار و اقدامات مهندسی از جمله آنهاست امسال این میزان تلفات به ۱۵ تا ۱۶ درصد رسیده است.
وی خاطر نشان کرد: با کار جهادی و همچنین اقدامات مهندسی وتخصصی میزان تلفات برق برای سال ۹۴ به زیر ۱۰ درصد خواهد رسید.
مشکلی بابت تامین سوخت نیروگاه ها نداریم
حائری در خصوص اظهار نظرهایی مبنی بر عدم تامین سوخت نیروگاهها از سوی وزارت نفت گفت: سالانه در داخل کشور حدود ۶۵ میلیارد متر مکعب سوخت معادل در نیروگاههای برق استفاده میشود لذا نیاز است که سالانه ۴ هزار مگاوات به ظرفیت تولید برف کشور اضافه شده که در نتیجه تامین سوخت نیز با مشکل مواجه میشود.
وی ادامه داد: وزارت نفت اعلام کرده که در سال جاری به جای سوخت مایع گاز به نیروگاهها میدهد که تاکنون این اقدام به درستی انجام شده و ما مشکلی از لحاظ تامین سوخت نداشته ایم و از ابتدای سال جاری تامین سوخت به مراتب بهتر از سالهای گذشته صورت گرفته است اما با توجه به اینکه رشدبالای مصرف برق داشته ایم از مخازن سوخت مایع نیز استفاده کرده ایم.