عراقچی:
آمریکاییها با حمله، رسیدن به راه حل از طریق مذاکره را سختتر کردند

وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد: در حقیقت آمریکاییها به میز مذاکره خیانت کردند به دیپلماسی خیانت کردند و اکنون اگر به دنبال از سرگیری مذاکرات هستند باید اطمینان حاصل شود چنین تجاوزی صورت نخواهد گرفت. آمریکاییها با حمله، رسیدن به راه حل از طریق مذاکره را سختتر کردند.
به گزارش ایلنا، عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دیدار سفرا و کارداران و روسای نمایندگیهای خارجی و بینالمللی مقیم تهران گفت: خوشحالم که در آرامش کار خود را ادامه می دهید. من یکبار دیگر باید تشکر کنم از همه کشورهایی که این تجاوز آشکار به خصوص حمله تاسیسات هسته ای صلح آمیز ما را در کمال صراحت محکوم کردند. از همه کشورهایی که با مردم ایران ابراز همبستگی کردند و به خاطر شهدا تسلیت گفتند، تشکر می کنم.
وی افزود: شهدای زیادی در این جنگ جان خودشان را در این حملات از دست دادند و البته اجازه بدهید یک بار دیگر ابراز تأسف کنم از برخی از کشورها که حاضر نشدند این تجاوز آشکار را محکوم کنند. این یک تخلف کاملا روشن از حقوق بین الملل بود و اینکه برخی از این کشورها حاضر نشدند اصل تجاوز و حمله به تأسیسات هستهای را محکوم کنند، جای تأسف دارد.
وزیر خارجه کشورمان یادآور شد: بسیاری از سازمان های بین المللی این حملات را محکوم کردند و با مردم ایران ابراز همبستگی کردند. جنبش عدم تعهد، سازمان همکاریهای اسلامی، شورای همکاری خلیج فارس، اتحادیه عرب، اتحادیه آفریقا، سازمان شانگهای، گروه بریکس و کشورها و سازمانهای دیگر و کشورهای دیگر.
وی خاطرنشان کرد: آماری که ما داریم بیش از ۱۲۰ کشور حملات آمریکا و رژیم اسرائیل را محکوم کردند. البته ما انتظار داشتیم رأس همه آنها شورای امنیت به عنوان نهاد مسئول صلح و امنیت بین الملل این حملات را محکوم کند که متاسفانه به دلیل مداخله و جلوگیری آمریکا و البته چند عضو دیگر شورای امنیت این کار صورت نگرفت.
عراقچی افزود: از آن مهمتر جدا متاسفیم که شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی حاضر نشد به این قضیه ورود جدی و آن را محکوم کند. حتی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی که مسئولیت مستقیم در رابطه با تاسیسات هستهای دارد، اقدام به محکومیت این حملات نکردند.
وی با بیان اینکه واقعیت این است که در این حملات تاسیسات هستهای ایران آسیب دید، گفت: ولی چیزی که بیشتر آسیب دید، معاهده عدم اشاعه بود. قوانین بین الملل بود. حقوق بین الملل بود و جای تعجب است. کشورهایی که خودشان را پرچمدار حقوق بین الملل میدانند، کشورهایی که مدعی اجرای قوانین بینالملل هستند، حاضر نشدند این نقض آشکار قوانین بین الملل را محکوم کنند، اینکه نظام عدم اشاعه و قوانین بینالملل به این آسانی زیر پا گذاشته میشود و برخی کشورها که عضو شورای امنیت هستند حاضر نیستند محکوم کنند، قبل از اینکه خسارتی برای ایران داشته باشد، خسارت برای جامعه بینالملل، حقوق بینالملل، قوانین بین الملل و بویژه برای نظام عدم اشاعه سلاحهای هستهای است که به شدت زیر سئوال رفته است.
وزیر خارجه کشورمان با بیان اینکه برنامه هستهای ایران صلحآمیز بوده و صلحآمیز باقی خواهد ماند، گفت: ما همچنان عضو متعهد به ان پی تی، معاهده عدم اشاعه هستیم و خواهیم بود. همکاری ما با آژانس متوقف نشده البته شکل جدیدی خواهد داشت که طبیعی است. به معاهده و توافقنامه پادمان بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبند خواهیم بود.
عراقچی گفت: به خاطر واقعیاتی که الان روی زمین وجود دارد و تحولاتی که رخ داده است بر اساس قانون مجلس همه همکاریهای ما با آژانس من بعد از طریق و از مسیر شورای عالی امنیت ملی مدیریت خواهد شد.
وی افزود: تقاضاهای آژانس برای ادامه نظارت خودش در ایران برای ادامه همکاری با ایران مورد به مورد توسط شورای عالی امنیت ملی بررسی خواهد شد و با در نظر داشتن مسائل ایمنی و امنیتی در مورد آنها تصمیم گیری خواهد شد.
عراقچی یادآور شد: بیست سال یا حتی بیشتر است که جمهوری اسلامی ایران تلاش می کند که صلح آمیز بودن برنامه هستهای خودش را به کشورهایی که نگرانی دارند ثابت کند و ما هر مسیری را که بوده رفتیم تا ثابت کنیم که برنامه هستهای ایران بر اساس فتوای مقام معظم رهبری صلحآمیز است و صلح آمیز خواهد ماند.
وی تاکید کرد: اگر ما قصدی برای حرکت به سمت سلاح های هستهای داشتیم پیش از این انجام داده بودیم یا شاید الان بهترین بهانه را داشتیم ولی ما به اصولی پایبند هستیم که برگرفته از اعتقادات اسلامی و انسانی ماست. ما سلاحهای هستهای را نه تنها غیراسلامی و غیرانسانی میدانیم بلکه بر اساس تعالیم اسلامی غیراخلاقی میدانیم و این در فتوای مقام معظم رهبری موجود است.
عراقچی تاکید کرد: ما همواره آماده گفتوگو در خصوص برنامه هستهای خودمان بودیم و در آینده هم خواهیم بود ولی طبیعی است که باید اطمینان حاصل شود که اگر دوباره مذاکراتی شروع شد توسط آمریکا یا کشورهای دیگر به جنگ کشیده نخواهد شد.
وی گفت: همه شما میدانید که ما در حال مذاکره بودیم که اسرائیل با هماهنگی آمریکا به ایران حمله کرد. این از نظر ما قطعی است که آمریکا از روز اول در این حمله شرکت داشته است. بعد خود آمریکا هم وارد این حمله شد و در حقیقت آمریکاییها به میز مذاکره خیانت کردند به دیپلماسی خیانت کردند و اکنون اگر به دنبال از سرگیری مذاکرات هستند باید اطمینان حاصل شود که مجددا چنین تجاوزی صورت نخواهد گرفت.
وزیر خارجه کشورمان عنوان کرد: آمریکاییها با حمله به تاسیسات هسته ای ایران رسیدن به راه حل از طریق مذاکره را سختتر و پیچیدهتر کردند. از روز اول همه معتقد بودند که برنامه هستهای ایران راه حل نظامی ندارد. بعد از جنگ اخیر ثابت شد راه حل نظامی وجود ندارد و برنامه هستهای ایران با بمباران و حمله نظامی از بین نمیرود به یک دلیل بسیار ساده و آن اینکه این یک تکنولوژی است و این یک علم است که ایران به آن دست پیدا کرده و علم و تکنولوژی را از طریق بمباران از طریق حمله نظامی نمیشود از بین برد.
عراقچی افزود: اما برای اطمینان از صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران، امکان رسیدن به راه حلهای مذاکره شده وجود دارد. همان طور که در گذشته هم وجود داشت و یک بار هم انجام شد. ما در سال ۲۰۰۳ به یک توافقی رسیدیم. بین ایران و کشورهای پنج به اضافه یک که بر اساس آن توافق کشورهای پنج به اضافه یک یعنی آمریکا و سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان و روسیه و چین، اعضای دائم شورای امنیت به اضافه آلمان قانع شدند که برنامه هستهای ایران صلحآمیز است و صلحآمیز باقی خواهد ماند و این نتیجه دیپلماسی بود و همه دنیا این دستاورد دیپلماسی را جشن گرفتند و همه پذیرفتند که دیپلماسی میتواند کارساز باشد و میتواند مشکلات بسیار پیچیده را حل کند.
وزیر خارجه کشورمان عنوان کرد: خطر اشاعه مواد رادیواکتیو و خطر انفجار مهماتی که از جنگ باقی مانده جدی است. اینکه بازرسان آژانس بتوانند به مراکز هسته ای نزدیک شوند برای ما هم جنبه امنیتی دارد که باید بررسی شود و هم ایمنی خود بازرسین هم موضوعیت دارد که باید بررسی شود.
عراقچی با بیان اینکه همکاریهای ما با آژانس قطع نشده ولی شکل و مسیر جدیدی خواهد داشت، گفت: ما از عملکرد آژانس رضایت نداریم.
وزیر خارجه کشورمان عنوان کرد: باید تاکید کنم که در هر راه حل مذاکره مذاکراتی حقوق مردم ایران در موضوع هستهای از جمله حق غنیسازی باید مورد احترام واقع شود. ما هیچ توافقی که در آن غنی سازی وجود نداشته باشد، نخواهیم داشت.
وی با بیان اینکه غنی سازی دستاورد بزرگ علمی دانشمندان ایرانی است و ما این دستاورد را پاس خواهیم داشت، گفت: برای حفظ این دستاورد مجاهدتهای بسیار صورت گرفته و قربانیهای زیادی داده شده و از همه مهمتر ما در همین دوران اخیر برای آن وارد جنگ شدیم یعنی جنگ علیه ما تحمیل شد و ما به خاطرش جنگیدهایم.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان خاطرنشان کرد: اگر مذاکراتی شکل بگیرد با توجه به شرایطی که گفتم، موضوع مذاکره فقط هستهای خواهد بود و ایجاد اطمینان نسبت به برنامه هستهای ایران در مقابل رفع تحریم ها و هیچ موضوع دیگری مشمول مذاکره نخواهد شد.
عراقچی عنوان کرد: یک اشتباه بزرگی که سه کشور اروپایی انجام میدهند این است که فکر میکنند ابزار اسنپ بک به آنها قدرت بازیگری در موضوع هستهای ایران را میدهد و این یک برداشت کاملا اشتباه است. اگر این کشورها به سمت اسنپ بک بروند حل موضوع هستهای ایران را باز هم پیچیدهتر و باز هم سختتر خواهند کرد.
وی ادامه داد: اشتباهی که آمریکاییها در رفتن به سمت گزینه نظامی انجام دادند اروپاییها با رفتن به سمت گزینه اسنپ بک میتوانند انجام بدهند و مذاکرات و دیپلماسی را سختتر خواهند کرد. اسنپ بک به معنی پایان نقش اروپا در موضوع هستهای ایران است و شاید تاریکترین نقطه در تاریخ روابط ایران با سه کشور اروپایی باشد که شاید هیچ وقت دیگر ترمیم نشود.