خبرگزاری کار ایران

مصدق پور در گفت‌وگو با ایلنا:

تکرار شروط گذشته اسرائیل مانع توافق آتش‌بس غزه است/ آمریکا ختم درگیری تل‌آویو و حماس را می‌خواهد

تکرار شروط گذشته اسرائیل مانع توافق آتش‌بس غزه است/ آمریکا ختم درگیری تل‌آویو و حماس را می‌خواهد

کارشناس مسائل منطقه گفت: با اینکه نخست‌وزیر اسرائیل در آمریکا بر موقت بودن توافق تاکید دارد و سعی می‌کند القا کند که حمله به غزه همچنان ادامه دارد، اما در واقعیت با مشکلات زیادی مواجه است.

مصدق مصدقپور، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به مذاکرات آتش‌بس غزه در دوحه در گفت‌وگو با ایلنا اظهار کرد: واقعیت این است که نه تنها این مذاکرات، بلکه مذاکرات قبلی هم به نتیجه نرسید، چراکه رژیم صهیونیستی تا این لحظه نتوانسته به اهداف استراتژیک خود برسد. برای نمونه، هنوز نتوانسته حتی یک اسیر را از طریق مذاکرات و با قدرت آزاد کند و همواره تعلل و بی‌تصمیمی داشته است. به عنوان مثال، صرفاً در شورای امنیت بارها جلسه برگزار شده و حتی اسرائیل در آن جلسات اقدام به فرافکنی سیاسی کرد، اما هیچ نتیجه‌ای برای آنها نداشته است. اسرائیل به‌دنبال آن است که به اهداف خود برسد و در این مسیر از ابزارهای مختلفی استفاده می‌کند. گهگاه با وعده‌هایی وارد مذاکرات می‌شود، اقداماتی انجام می‌دهد، اما دوباره عقب‌نشینی می‌کند. با این حال، اخیراً وضعیت فرق کرده است. عوامل متعددی موجب این دگرگونی شده‌اند؛ عواملی که اسرائیل را حتی به سمت پذیرش مذاکرات با حماس واداشته‌اند. 

وی ادامه داد: مهم‌ترین عامل این تغییر، حمله مشترک آمریکا و اسرائیل به ایران و پاسخ قدرتمند ایران به آن بود. در این راستا حزب‌الله به‌صورت رسمی اعلام کرد که حاضر نیست سلاح خود را تحویل دهد مگر اینکه رژیم صهیونیستی کاملاً از خاک لبنان خارج شود. از سوی دیگر، انصارالله نیز عملیات خود را ادامه می‌دهد و حماس نیز دوباره فعال شده است. عملیاتی که در بیت‌حانون انجام دادند، با وجود حضور طولانی‌مدت اسرائیل در آن منطقه، نتوانستند به نتیجه برسند و مرتباً متحمل ضربه شدند. حتی در غزه هم آنها متحمل شکست شدند. باید توجه داشت که عملیات اسرائیل علیه مقاومت عموما تاکتیکی بوده و اساسا موفقیت استراتژیکی توسط این رژیم کسب نشده و نمی‌تواند ادعا کند که قدرت برتر منطقه است. 

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: اکنون اسرائیل در مذاکرات جدید، همان شروط قبلی خود را مطرح می‌کند، اما در عمل نتانیاهو موقعیت برتری ندارد. زمان به ضررش تمام شده و شرایط اقتضا می‌کند که جنگ در غزه متوقف شود.  در مورد هرگونه توافق احتمالی، به‌نظر می‌رسد نتانیاهو به تدریج از شروط قبلی خود عقب‌نشینی می‌کند. تنها نقطه اختلاف باقیمانده، حضور نیروهای اسرائیلی در شمال غزه است که آن هم در حال فروپاشی است. اسرائیل همچنان به دنبال آن است که در  محورهایی از غزه باقی بماند، اما حماس اعلام کرده باید از آنجا هم خارج شوند و به‌نظر می‌رسد که نتانیاهو در نهایت تسلیم خواهد شد. با اینکه او در اظهاراتش در آمریکا بر موقت بودن این توافق تاکید دارد و سعی می‌کند القا کند که حمله به غزه همچنان ادامه دارد، اما در واقعیت، خودش هم به خوبی می‌داند که شکست خورده و به اهدافش نرسیده است. 

وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر وضعیت فعلی ادامه یابد، به ضرر نتانیاهو خواهد بود. پذیرفتن آتش‌بس برای او یک شکست محسوب می‌شود، مخصوصاً وقتی در کنار امضای توافق و عقب‌نشینی‌های پی‌درپی قرار گیرد. اسرائیل تلاش کرد قدرت نظامی، سیاسی و حتی حاکمیت حماس در غزه را از بین ببرد، اما موفق نشد. حالا آمریکا بنا بر منافع خود، به اسرائیل فشار می‌آورد و به‌نظر می‌رسد این بار آتش‌بسی پایدارتر در حال شکل‌گیری است؛ هرچند نتانیاهو می‌گوید این توافق تنها برای ۶۰ روز خواهد بود و بعد از آن دوباره حمله خواهد کرد، اما شواهد نشان می‌دهد آمریکا برخلاف دفعات قبل، این‌بار از توافق آتش‌بس حمایت بیشتری نشان می‌دهد. هرچند تعهدات آمریکایی‌ها همیشه قطعی نیست، ولی منافع‌شان آن‌ها را وادار می‌کند که تن به این توافق دهند. چراکه ادامه وضعیت فعلی به ضررشان است. آن‌ها مدعی بودند مقاومت را نابود کرده‌اند، اما این ادعا درست نیست. به هر ترتیب باید منتظر بود و دید که نتانیاهو تا چه حد می‌خواهد در بحرانی که خودش آن را گسترده کرده، وضعیت فعلی را ادامه دهد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز