معاون رییس کابینه وزرا و وزیر امور خارجه ترکمنستان:
انتقال برق و گاز ترکمنستان از ایران به کشورهای ثالث

معاون رییس کابینه وزرا و وزیر امور خارجه ترکمنستان در هجدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان خواستار توسعه همکارهای دوجانبه در زمینه برق، گاز و حملونقل شد و بر حضور دو کشور در چهارراه ترانزیت کالا، برق و گاز تاکید کرد.
به گزارش ایلنا، در هجدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و ترکمنستان که صبح روز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ماه به میزبانی وزارت راه و شهرسازی برگزار شد، رشید مردوف معاون رییس کابینه وزرا و وزیر امور خارجه ترکمنستان به سطح همکاری های دو کشور در حوزههای گاز، برق، حملونقل، ارتباطات، اشتراکات فرهنگی و دینی پرداخت.
وی در ادامه خواستار توسعه همکاری های دو جانبه از طریق تعریف مکانیسمهای جدید و افزایش حجم تجارت مرزی میان دو کشور به ویژه راه اندازی منطقه ویژه اقتصادی در سرخس و بجنورد با قابلیت تولید محصولات مشترک و تبادل ارزهای ملی دو کشور شد.
مردوف در ادامه از برنامههای کشور ترکمنستان برای همکاری بلند مدت در حوزه انتقال گاز این کشور از طریق ایران به کشورهای ثالث اشاره کرد و پیشنهاد سرمایه گذاری شرکت های ایرانی فعال در عرصه پتروشیمی گاز را مطرح کرد.
معاون رییس کابینه وزرا و وزیر امور خارجه ترکمنستان یادآور شد: سال گذشته یک میلیارد و ۹۸۷ میلیون کیلووات ساعت برق به ایران صادر کردیم که این میزان در نیمه نخست ۲۰۲۵ به ۹۰۰ میلیون کیلووات ساعت رسید و در نظر داریم که برق ترکمنستان از طریق ایران به سایر کشورها منتقل شود. همچنین در راستای همکاری دوجانبه در حوزه برق امکان دریافت تجهیزات صنعت برق از ایران فراهم شد شده است.
رئیس ترکمنستانی کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکمنستان به بررسی مدیریت آب سد «دوستی» و استفاده از رودخانههای مرزی دو کشور اشاره کرد و بر توسعه روابط تجاری مرزی و استانی در دو کشور تاکید داشت.
وی با اشاره به همکاری های حملونقلی ایران و ترکمنستان در سال گذشته میلادی گفت: در سال گذشته ۴۵ هزار و ۵۰۰ کامیون ایرانی وارد ترکمنستان شد و بیش از ۱۱ هزار کامیون ایرانی نیز از مرز ترکمنستان عبور کرد که آمارها حاکی از کاهش ۳۰۷۰ کامیون نسبت به سال ۲۰۲۳ است. اما در سال ۲۰۲۵ نیز ۱۷ هزار و ۶۷۰ کامیون ایرانی به مقصد ترکمنستان و ۵۷۰۰ کامیون ترانزیتی از مرزهای ترکمنستان تردد کرده اند که در مقایسه با چهار ماهه نخست ۲۰۲۴ بیانگر رشد ۲۱۱۷ کامیون ورودی و ۱۶۴۴ کامیون ترانزینی ایرانی است.
مردوف افزود: در سال ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ بالغ بر ۵۵ هزار و ۱۰۰ کامیون ترکمنستان وارد مرز ایران شده اند و ۲۲ هزار و ۵۰ کامیون نیز از مرزهای ایران عبور کرده اند که بیانگر رشد ۱۰ هزار کامیون ورودی و بیش از ۴هزار کامیون عبوری ترکمنستان است.
معاون رییس کابینه وزرا و وزیر امور خارجه ترکمنستان با اشاره به همکاری های حوزه حمل و نقل ریلی گفت: در سال گذشته میلادی بالغ بر ۹۷ هزار و ۲۲۰ واگن با جابهجایی ۴ میلیون و ۴۳۳ هزار تن بار از مرزهای دو کشور عبور کرده اند که در چهارماهه ۲۰۲۵ با رشد خوبی مواجه است.
وی افزود: در زمینه هوانوردی و هواپیمایی نیز عملیات برقراری ارتباط هوایی بین دو کشور از جمله بین تهران و عشق آباد؛ مشهد و عشق آباد را در برنامه داریم که طی نشستهای امروز و فردا مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
وزیر امور خارجه ترکمنستان خواستار توسعه همکاری های دو جانبه در حوزه ارتباطات شد و با اشاره به جاده مرزی «قمداق- اترک» به طول ۲۴۲ کیلومتر گفت: در این زمینه میتوان همکاری خوبی به انجام رساند و تا این لحظه یک شرکت ایرانی به عنوان پیمانکار اصلی طرح آن را اجرایی خواهد کرد.