در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
بهرهگیری دشمن از زیرساختهای ارتباط جهانی برای خرابکاری/ محدودیت اینترنت مانع حملات سایبری نیست

رئیس کمیسیون تحول و نوآوری اتاق تهران با اشاره به اینکه محدود و قطع کردن اینترنت کشور در زمان جنگ مانع حملات سایبری نیست، گفت: تجربه اخیر نشان داد که آسیبپذیریهای دیجیتال میتواند به اندازه حملات فیزیکی خسارتبار باشد.
مازیار نوربخش، رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران در گفتوگو با ایلنا در مورد آمار حملات سایبری در طول جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل، گفت: آمار رسمی از میزان و شدت حملات سایبری در دوره این جنگ در دست نیست؛ ولی بررسی گزارشهای غیررسمی نشان میدهد که حملات سایبری در دوران جنگ ۱۲ روزه افزایش زیادی هم در حجم و هم شدت حملات داشته است.
حملات سایبری جنگ روانی است
رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه حملات سایبری در دوران جنگ ۱۲ روزه به بانکها و برخی پلتفرمهای رمزارز محسوس بود، گفت: گزارش رسمی از حملات سایبری به دلیل ملاحظات امنیتی منتشر نمیشود.
نوربخش در پاسخ به این سوال که «حملات سایبری معمولا بیشتر به چه حوزههایی و با چه اهدافی انجام میشود؟» گفت: هدف حملات سایبری، اختلال در کارکرد سیستمها، پاک کردن و دستکاری و انتشار دادهها، جنگ روانی و ... است.
وی با بیان اینکه حملات سایبری در جنگ اخیر بیشتر معطوف به زیرساختهای بانکی و نظامی و رسانهها بود، گفت: در روزهای نخست جنگ ایران و اسرائیل تلاش برای هک پدافند کشور بسیار به گوش میرسید.
یکی از ارکان پایداری ملی، امنیت سایبری است
رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران در مورد اتصال پهپادها و ریزپرندههای اسرائیلی به اینترنت ماهوارهای، گفت: در پهپادهای اسرائیلی ساقطشده مشخص شد که این دستگاهها به مودمهای ماهواره پیشرفتهای از مدل ایریدیوم مجهز بودند و این مساله از نظر فنی میتواند درست باشد.
نوربخش در مورد اهمیت امنیت سایبری در کشور، گفت: امنیت سایبری امروز تنها یک موضوع تکنولوژی نیست، بلکه یکی از ارکان پایداری ملی و اقتصاد کشور در بحرانهاست. دیتا امروز جزو ارزشمندترین داراییهای یک کشور و یک سازمان است.
وی افزود: تجربه اخیر نشان داد که آسیبپذیریهای دیجیتال میتواند به اندازه حملات فیزیکی خسارتبار باشد. اگر در این جنگ، حملات سایبری دفع نمیشد و ما به هیچ کدام از کارتهای بانکی دسترسی نداشتیم چه اتفاقی میافتاد؟ یا موضوعات دیگر که میتواند خیلی فاجعهبار باشد.
مانورهای سایبری در سازمانها اجرا شود
رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهرهوری اتاق بازرگانی تهران با اشاره به راههای تقویت امنیت سایبری، گفت: برای تقویت امنیت سایبری باید ساختار حکمرانی داده بازنگری و یکپارچه و ضعفهای آن توسط متخصصان بررسی شود. همچنین، راهکارهای مشخص تدوین شده و استاندارد برای اتفاقات اینچنینی وجود داشته باشد.
نوربخش افزود: آموزش نیروهای متخصص و ارتقا و بهروز بودن تجهیزات در سطح پدافندی اهمیت بسیاری دارد. از طرفی، مانورها و تمرینات سایبری همیشه باید در دستور کار سازمانها قرار بگیرد. وجود بکآپهای آنلاین و آفلاین و بکآپهایی که روی دستگاههای جدا از دیتاسنترهای فعال هستند، اهمیت بسیاری دارد. البته سازمانها همیشه باید برای مقابله با بحران یک برنامه مدون تستشده داشته باشند که در چنین مواقعی غافلگیر نشوند. به عبارت دیگر، کسب و کارها و سازمانها در سطح کشور باید ممیز امنیتی و مدیریت بحران داشته باشند و دیتاهای خود را در دستگاههای مختلف ذخیره کنند.
وی در پاسخ به این سوال که «آیا قطع و محدودیت اینترنت در زمان جنگ میتواند از حملات سایبری جلوگیری کند؟» گفت: با قطع اینترنت کنترل اطلاعات اتفاق نمیافتد زیرا هیچگاه دشمن از بستر اینترنت ایران برای حملاتش استفاده نمیکند و از ابزارهای پیشرفتهتری بهره میبرد.