در جلسه شورای حفاظت از منابع آب استان عنوان شد:
تنش آبی در استان مرکزی تنها محدود به شهرستانهای اراک و ساوه نیست / در روستاهای تمام شهرستانهای این استان کمبود آب وجود دارد

استاندار مرکزی گفت: تنش آبی در استان مرکزی تنها محدود به شهرستانهای اراک و ساوه نیست، بسیاری از روستاهای استان نیز با چالش کمبود آب مواجه هستند و این موضوع نباید نادیده گرفته شود. فرمانداران شهرستانهای مختلف این استان روستاهای دارای تنش آبی را با دقت رصد کنند و تدابیر لازم را برای رفع مشکلات آنها به کار گیرند. همچنین باید اعتبارات مالی مورد نیاز را در این حوزه اختصاص دهند و از تشدید این مشکلات جلوگیری کنند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مهدی زندیهوکیلی در جلسه شورای حفاظت از منابع آب و کارگروه سازگاری با کمآبی استان مرکزی، به راهحلهای عملی برای رفع مشکلات آبی در روستاها اشاره داشته و در این خصوص افزود: بسیاری از مشکلات تنش آبی در روستاها با اقداماتی ساده مانند کفشکنی چاهها و یا تعویض پمپهای فرسوده حل میشود. در این راستا نیاز است تمام موارد مورد رصد و بررسی قرار گیرد.
وی به وابستگی استان مرکزی به منابع آبهای زیرزمینی به عنوان منابع اصلی تأمین آب در این استان اشاره کرده و در این رابطه ادامه داد: با توجه به محدودیت منابع آب سطحی، تکمیل شبکه فاضلاب و ارتقاء کیفیت منابع آبی برای کاهش تنشهای آبی ضروری است. این اقدامات نه تنها به مدیریت بهتر منابع آبی کمک میکند، بلکه به حفظ پایداری محیطزیست نیز منجر خواهد شد و باید مورد توجه قرار گیرد.
استاندار مرکزی اظهار داشت: مشکلات آبی و تأمین آب شرب و کشاورزی باید به صورت مستمر رصد شود. در این راستا جمعبندی گزارشها و تصمیمگیریهای راهگشا بسیار ضرورت دارد. در صورت لزوم، آبرسانی با تانکر باید به سرعت و در اسرع وقت انجام شود تا مردم برای تأمین آب شرب با مشکل مواجه نشوند. همانطور که آب آشامیدنی مردم مهم است، تأمین آب کشاورزی نیز از اهمیت ویژه برخوردار است و باید برنامهریزی شود یک تا 2 مرحله آب در اختیار کشاورزان ساوه قرار گیرد.
زندیهوکیلی با ابراز نگرانی از وضعیت تأمین آب کشاورزی، تصریح کرد: در این راستا اگر نیاز باشد آب آشامیدنی جیرهبندی شود و یا حتی آب شرب از طریق بطری به دست مردم برسد، نباید اجازه داد حوزه کشاورزی که با تولید، معیشت و زندگی کشاورزان گره خورده، آسیب ببیند و از بین برود. باید حداقل یک یا 2 نوبت آب برای کشاورزان به ویژه در شهرستان ساوه، تأمین شود تا باغات و مزارع از خطر نابودی حفظ شوند.
وی همچنین به سیاستهای ملی و استانی در راستای سازگاری با کمآبی اشاره کرده و بیان داشت: 90 درصد منابع آبی در بخش کشاورزی بدون افزایش بهرهوری قابلقبول نیست. توسعه روشهای نوین آبیاری، گسترش کشت گلخانهای و رعایت الگوی کشت متناسب با کمآبی باید به صورت جدی در بخش کشاورزی پیگیری شود تا مصرف آب در این بخش کاهش یابد و در نهایت با بحران آب مواجه نشویم.
استاندار مرکزی در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت حفظ فضای سبز شهری اشاره داشته و تأکید کرد: حفظ فضای سبز اراک بسیار مهم است. بر اساس قوانین موجود، از جمله قانون هوای پاک و قانون کاهش آلودگی هوا، ایجاد و توسعه فضای سبز در این شهر که با آلودگی دستوپنجه نرم میکند، تکلیف شده است. حداقل 50 درصد پساب تصفیه شده باید در اختیار شهرداریها قرار گیرد تا برای آبیاری فضای سبز استفاده شود. هر شهرداری که در این زمینه کوتاهی کند، باید پاسخگو باشد.
زندیهوکیلی تصریح کرد: شهرداران استان مرکزی موظف هستند با بهرهگیری از مشاوران متخصص، سیستم آبیاری فضای سبز را از شبکه آب آشامیدنی جدا کنند و این موضوع باید مورد توجه جدی قرار گیرد و در این زمینه اهتمام جدی داشته باشند. همچنین فرمانداران و مدیران دستگاههای اجرایی مرتبط باید با جدیت و هماهنگی کامل، برنامهریزیهای لازم را برای مدیریت بحران آب انجام دهند و گزارشهای منظمی از پیشرفت اقدامات ارائه کنند.
در روستاهای تمام شهرستانهای این استان تنش آبی وجود دارد
رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی که به عنوان نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در خانه ملت حضور دارد، نیز در این جلسه گفت: در روستاهای تمام شهرستانهای این استان تنش آبی وجود دارد و این موضوع تنها برای اراک و ساوه نیست. نظام مهندسی باید اقدامات لازم در خصوص جمعآوری آب باران در پشت بامها را انجام دهد. تکمیل مطالعات ژئوفیزیک استان مرکزی نیز با روشهای جدید به کمک شرکتهای دانشبنیان ضرورت دارد تا خطا در حفاری چاهها رخ ندهد.
نادرقلی ابراهیمی با بیان اینکه اجرای رینگ انتقال آب شمالی - جنوبی شهرستان اراک ضروری است، افزود: سهم استان مرکزی در تخصیص منابع اعتباری در حوزه آب، 100 درصدی است و با این اعتبارات لایروبی قنوات را میتوان انجام داد. برای استقرار آبشیرینکنها باید از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کرد و حمایتهای بخش دولتی نیز با جدیت انجام شود. در این راستا اقدامات لازم باید با جدیت پیگیری شود تا از بحران آب جلوگیری گردد.
وی بر لزوم توسعه کشتهای گلخانهای و روشهای آبیاری نوین تأکید کرده و ادامه داد: لازم است مدیریت ویژهای تدبیر شود تا باغات و کشتهای بهاره حفظ شوند. چرا که 20 تا 25 درصد تولید سالانه کشور مربوط به کشتهای بهاره است. صنایع صرفاً و الزاماً باید از پساب و آبهای برگشتی استفاده کنند و این موضوع باید با جدیت رصد شود. برنامه درازمدت برای رفع مشکلات آب استان مرکزی تدوین شده و تلاش و پیگیری برای تصویب آن ادامه دارد.