معرفی اندیشکده رصد هستهای کشور

دبیر گروه بین الملل اندیشکده رصد هستهای گفت: موضوع منطقه عاری از سلاح هستهای در خاورمیانه برای همه جذاب است. سیاستهای کشورهای دارنده سلاح هستهای به طور کلی تقریباً مقارن یکدیگر است و اینگونه نیست که روسیه و آمریکا در مورد اینکه یک کشور جدید بخواهد به سلاح هستهای دست یابد، تفاوت دیدگاه زیادی داشته باشند. معمولاً دیدگاهها شبیه به هم است و ما نیز این را به عنوان یک موضوع به ضرر صلح و امنیت بینالمللی میدانیم. بنابراین، سلاح هستهای را با آن موافق نیستیم و این چیزی است که برای خودمان در اولویت قرار دارد و میتوانیم به عنوان پیشنهادی نیز در نظر بگیریم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، ساسان کریمی معاون پیشین معاونت راهبردی رییس جمهور در حاشیه کنفرانس هستهای مشهد با معرفی اندیشکده رصد هسته، در رابطه با فعالیتهای این اندیشکده گفت: اندیشکده هستهایبیش از یک سال است که به فعالیت خود ادامه میدهد و تشکیلاتی که میبایست داشته باشد، انجام شده است. مسائل قانونی نیز به انجام رسیده و وبسایتی که در دسترس شما عزیزان است، میتواند شامل گزارشها و مقالاتی باشد که در دوران ما انجام شده است.
وی ادامه داد: این اندیشکده در حال حاضر یک شبکهای را در ارتباط با فعالیتهای خود دارد. به طور کلی، نام کلی آن به عنوان ماموریت، طراحی شده و هم تعریف کردن و هم برقراری عدالت هستهای و استقرار متوازن اهداف نظام عدم اشاعه را شامل میشود.
کریمی با طرح این پرسش که موضوع هستهای چرا برای ما خیلی مهمتر از همه است، تصریح کرد: در دنیا، بسیاری از کشورها این موضوع را ندارند یا برای آنها ایجاد نمیکند. از نظر فنی، هیچ مشکلی وجود ندارد و این موضوع مانند سایر کشورهای دیگر است که سطحی از دانش و تکنولوژی دارند. اما این یک پروژهای است که توسط افرادی بیرون از ایران، به خصوص اسرائیل، خواستهاند به عنوان یک اهرم علیه امنیتیسازی پرونده هستهای ایران مطرح شود. من آدرس این موضوع را پیدا کردهام که مربوط به اوایل دهه ۹۰ میلادی است. یعنی این کاری که اکنون آقای نتانیاهو انجام میدهد، با نمایش بمب و ارائه آن در مجمع عمومی، به سالهای ۹۲، ۹۳ و ۹۴ برمیگردد. بنابراین، بعد از فروپاشی شوروی و زمانی که نظم جهانی دوباره شکل میگرفت، ماجراهای کنفرانس مادرید با فلسطینیها و غیره در حال انجام بود. اسرائیل به دنبال یک رقیب جدید و دشمنسازی جدید است که بتواند تمرکز را از خود دور کند و این برنامه هستهای ایران برای آنها مناسب بوده است.
وی تاکید کرد: اکنون، آنچه که به طور کلی نتوانستهاند، اندیشکدهها و فعالان این حوزه در دنیا به آن پرداختهاند، تلاش برای امنیتیسازی این موضوع در ایران است. آنها سعی دارند این مسئله را به یک موضوع امنیتی تبدیل کنند و ایران را به یک کتری داغ تشبیه کنند که رد شدن از کنار آن هزینه و ریسک دارد. اما افرادی مانند ما هستند که تلاش میکنند این فضا را بشکنند. در اندیشکده، یکی از موضوعاتی که به آن پرداخته میشود، تلاش برای عدالت در مورد مسئله هستهای است، هم از نظر نظارت و هم از نظر امکانات فنی که یک کشور میتواند داشته باشد یا نداشته باشد.
وی تصریح کرد: اندیشکده دارای پنج برنامه است. برنامه به معنای دانشگاهی منظور من است و به معنا پروگرام است. این برنامهها شامل فناوریهایی است که یک قدم دورتر از اصل تکنیک هستهای هستند و به حوزه فناوریهای پیرامونی هستهای میپردازند. اما عموم مسائل آن تکنیکی است.
دبیر گروه بین الملل اندیشکده رصد هستهای، گفت: مسئله عدم اشاعه نیز یک برنامهای است که قرار است پژوهشها در آن انجام شود و پالیسیهایی نوشته شود. خروجی این برنامه را خدمت شما اعلام میکنم. برنامه بعدی ما، برنامه مناطق عاری از سلاح هستهای است. میدانید که خاورمیانه باید عاری از سلاح هستهای باشد و این موضوع امروز بسیار مهم است. یکی از انگیزههایی که ما در مذاکرات کنونی داریم، میتواند برای خودمان معنادار و مهم باشد، همین موضوع است.
وی خاطرنشان کرد: موضوع منطقه عاری از سلاح هستهای در خاورمیانه برای همه جذاب است. سیاستهای کشورهای دارنده سلاح هستهای به طور کلی تقریباً مقارن یکدیگر است و اینگونه نیست که روسیه و آمریکا در مورد اینکه یک کشور جدید بخواهد به سلاح هستهای دست یابد، تفاوت دیدگاه زیادی داشته باشند. معمولاً دیدگاهها شبیه به هم است و ما نیز این را به عنوان یک موضوع به ضرر صلح و امنیت بینالمللی میدانیم. بنابراین، سلاح هستهای را با آن موافق نیستیم و این چیزی است که برای خودمان در اولویت قرار دارد و میتوانیم به عنوان پیشنهادی نیز در نظر بگیریم.