هانی زاده در گفتوگو با ایلنا تشریح کرد:
دلایل میانجیگری امارات در مذاکرات محرمانه اسرائیل و سوریه/ نگاه ترکیه به نقشآفرینی ابوظبی در معادلات دمشق

کارشناس مسائل منطقه گفت: نقشآفرینی امارات در مذاکرات محرمانه میان دمشق و تلآویو، بخشی از راهبرد گستردهتر ابوظبی برای عادیسازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل است.
حسن هانی زاده، کارشناس مسائل منطقه با اشاره میانجیگری امارات میان اسرائیل و سوریه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: واقعیت این است که امارات متحده عربی همواره بهعنوان یکی از بازیگران مهم در منطقه و جهان عرب شناخته شده است. با وجود وسعت جغرافیایی و جمعیتی محدود، این کشور به واسطه اقتصاد قدرتمند و سیاستهای فعال در جهت ارتقای جایگاه خود، در مسائل مختلف منطقهای از جمله سوریه، لبنان، سودان، اردن و سایر کشورهای عربی نقشآفرینی کرده است. یکی از ویژگیهای مهم امارات، داشتن روابط پنهان ولی بسیار تعریفشده با رژیم صهیونیستی است؛ رابطهای که آن را به حلقه ارتباطی میان تلآویو و جهان عرب تبدیل کرده است. این روابط از سالها پیش برقرار شده و امارات تلاش داشته از طریق این ارتباط، در تحولات کشورهای عربی تأثیرگذار باشد.
وی ادامه داد: امارات از گذشته پیوندهایی میان «هیأت تحریرالشام» در سوریه و رژیم صهیونیستی ایجاد کرده است. این تلاشها زمینهای فراهم کرده که اسرائیل در فرایند سرنگونی دولت بشار اسد و به قدرت رسیدن ابومحمد جولانی، نقشآفرینی کند. در این میان کشورهایی چون قطر، عربستان، ترکیه و امارات در تغییر شرایط سیاسی و جغرافیایی سوریه مشارکت داشتهاند و اکنون نیز تلاشهایی در جریان است تا سوریه وارد گفتوگوی غیرمستقیم با رژیم صهیونیستی شود. باید توجه داشت که اسرائیل اکنون حضوری پررنگ در جنوبغرب سوریه دارد و مناطقی مانند بخشهایی از جبلالشیخ، قطنا و درعا را اشغال کرده و باید گفت که مجموعاً حدود ۷۵۰ کیلومتر مربع از خاک سوریه در اشغال رژیم صهیونیستی قرار دارد. این در حالیست که ابومحمد جولانی اخیراً در فرانسه با امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری این کشور، در کاخ الیزه دیدار کرده است. این دیدار باعث شد که او به نوعی اعلام کند برقراری مناسبات بین سوریه و اسرائیل محتمل است و دمشق مشکلی با گفتوگوی غیرمستقیم ندارد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: به نظر میرسد سوریه بهسمت برقراری روابط با اسرائیل حرکت میکند که این مسأله نتیجه تغییر ساختار سیاسی سوریه و نزدیکی به آمریکا و غرب و رژیم صهیونیستی تلقی میشود. در چنین فضایی، گفته میشود امارات در حال پیگیری توافق پنهانی میان سوریه و اسرائیل است. مشابه آنچه در مورد سودان و مراکش رخ داد و احتمال دارد این توافق بعدها علنی شود و این بخشی از راهبرد گستردهتر امارات برای عادیسازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل است. بدون شک امارات نقش تخریبی در مسائل منطقه ایفا کرده و حالا بهعنوان پیامرسان و نماینده رژیم صهیونیستی در جهان عرب عمل میکند. در آینده نزدیک، احتمال شکلگیری روابط رسمی میان سوریه و اسرائیل بسیار بالاست؛ امری که به ضرر محور مقاومت تمام خواهد شد. باید توجه شود که یکی از بازیگران مهم دیگر در منطقه، ترکیه است که همیشه رقابتی پنهانی ولی پررنگ با امارات داشته است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: علت اصلی این اختلاف، مواضع متفاوت دو کشور نسبت به اخوانالمسلمین است. ترکیه، بهویژه حزب عدالت و توسعه و رجب طیب اردوغان، ارتباطاتی با اخوانالمسلمین دارد و این جریان را تقویتکننده جایگاه سیاسی خود میداند. در مقابل، امارات بهشدت با نقشآفرینی اخوانالمسلمین در منطقه مخالف است و تلاش دارد نفوذ این جریان را تضعیف کند.با این حال، ترکیه نیز سهم و نقش خود را در تحولات سوریه دنبال میکند و در اکثر مناقشات منطقهای حضور دارد. اینکه ترکیه چگونه به میانجیگری احتمالی امارات میان سوریه و اسرائیل واکنش نشان خواهد داد، بستگی به منافع کلان و راهبردی آنکارا دارد اما به صورت کلی ترکیه چندان نسبت به برقراری روابط میان سوریه و اسرائیل حساس نیست. این در حالیست که جولانی برای آنکه وانمود کند ضد اسرائیل است، سعی میکند در نهایت به گونهای پیش برود تا اسرائیل از مناطق جنوبی سوریه خارج شود، ولی او به صورت کلی به دنبال آزادسازی جولان اشغالی نخواهد بود.