رئیس سازمان محیطزیست:
باید طبیعت را با علوم تسخیر کنیم

رئیس سازمان حفاظت محیط گفت: علوم برای این است که انسان را تکامل دهند. پس یک جایی باید به هم برسند و خلاء موجود اینجاست و آموزش محیط زیست باید این خلا را رفع کند. آموزش و پرورش می تواند بنیان ها را برای این هدف تقویت کند و نقش خیلی حساسی دارد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، "علی سلاجقه" معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط با گلایهمندی از عدم حضور صداوسیما و رسانه ملی برای پوشش همایش بیان کرد: حق آموزش و محیط زیست کلید واژه ای است که نیاز به بررسی موشکافانه دارد.
سلاجقه گفت: آموزش، شکل دهی رفتار مخاطب است. با نگاه به دیرینه شناسی زمین و هبوط حضرت آدم بر زمین می بینیم آموزش از طبیعت الهام گرفته شده است.
رئیس سازمان محیطزیست عنوان کرد: سنگ نوشته ها و حکاکی ها نشان دهنده گیاهان و حیوانات است و بشر با توجه به حداقل امکانات و طبیعت اطراف خود را می شناخت. در دانش بومی ما منابع اصلی همان سنگ نوشته هاست و پوشش گیاهی و حیوانات و...را خوب ترسیم کرده اند و اصلا زبان گفت وگو را شکل دادند و دانش های مختلف شکل گرفته است و علائم قبل از زبان مکالمه به انسان و برقراری ارتباط کمک کرد و و طبیعت الهام آور بود.
سلاجقه ادامه داد: مبنای آموزش الهام گرفته از طبیعت بوده و در آموزه های دینی ما هم این مسئله وجود دارد. همه آموزش ها از طبیعت الهام گرفته شد و علوم پیشرفت کرد و انشعاب پیدا شد و علوم به شکل انتزاعی پیشرفت کرد و به اطراف توجه نکرد و علوم فیزیک و شیمی و... اینگونه جلو رفتند. فضای ذهنی علوم انتزاعی راه را طی کردند. در حالی که مثلا پیشرفته ترین مباحث ریاضی هم برآمده از طبیعت هستند. باید قوانین طبیعت را بشناسیم و در پیشرفت علوم این کشفیات را به کار بگیریم.
سلاجقه ضمن تاکید بر اینکه باید طبیعت را با علوم تسخیر کنیم، گفت: علوم برای این است که انسان را تکامل دهند. پس یک جایی علوم باید به هم برسند و خلاء موجود اینجاست و آموزش محیط زیست باید این خلا را رفع کند. آموزش و پرورش می تواند بنیان ها را برای این هدف تقویت کند و نقش خیلی حساسی دارد. اگر ریشه قوی شد، می توان هر بنای مستحکمی روی آن ساخت.
رئیس سازمان محیطزیست افزود: آموزش و پرورش و آموزش عالی باید همه علومشان را محیط زیستی کنند. اصلا همه ما درس خواندیم که چه بشود؟ خواستیم رفاه انسان را بالا ببریم. امروز مشکل انسان چیست؟ یکبار در کمیسیون زیربنایی کشور در خصوص ویژگیهای شهر برخوردار بحث شد و استان اصفهان و کرمان را به عنوان شهرهای برخوردار مطرح کردند و نقشه سازی برایشان کرده بودند و می گفتند چون فرودگاه دارند، نرخ جمعیت خاص آنها و دانشگاههایشان و... به عنوان شهر برخورد این دو شهر را مطرح کردند. من گفتم آیا اصفهان از نظر شما واجد شرایط یک شهر برخوردار است؟! این شهر معضلات اساسی دارد؛ بی آبی، فرونشست شهر، زیرساخت های هویتی آن که در حال از بین رفتن است و...این شهر چطور برخوردار است؟! بنابراین باید مبادلات و نگاه مان را عوض کنیم، دانشهایمان را از زاویه محیط زیستی بررسی مجدد کنیم.
او اظهار کرد: امروز در دانشگاه ها، رساله و پایاننامه های زیادی داریم و می گوییم تغییر اقلیم بنیان زندگی بشر را در هم پیچیده با این وجود چند واحد اقلیم و تغییراتی اقلیمی برای دانشجویان ارائه کرده ایم؟ میلیاردها تومان از اعتبارات دولت هزینه میشود و نتیجهاش کجاست؟ دو واحد درسی آن هم اختیاری برای بچه ها تعیین می کنیم این چه کمکی به محیط زیست می کند؟ محیط زیست جبر است. آیا دانشگاه ها و معلمان تکالیف خود را در این زمینه انجام می دهند؟ دیگر وقت انتزاعی فکر کردن نیست.
سلاجقه تصریح کرد: باید تاثیر علوم در محیطزیست را در هر شاخه ای مورد نظر داشت. باید یک فصلی در حیطه محیط زیست حداقل در دروس و رشته های مختلف تعریف کنیم. مثلا کسی که در زمینه علوم شیمی کار می کند باید بداند در آخر وقتی کار علمی خود را به نتیجه رساند، تاثیر زیست محیطی مواد و تولید علمیاش چیست؟ این مواد چه اثری بر جانداران و گیاهان و...دارد؟
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست بیان کرد: ادارات کل ما هر ارتباط و کمکی که می توانند با آموزش و پرورش و دانشگاه ها داشته باشند. برای علم بن بستی وجود ندارد. حق آموزش حقی است که محیط زیست بر گردن آموزش و پرورش دارد و بالعکس.
سلاجقه در پایان بیان کرد: آموزش کشور محتوا می خواهد که ما باید تولید کنیم و ما هم بستر آموزش مسائل محیط زیستی می خواهیم که ابعاد روانشناختی و چگونگی ارائه این محتواهای آموزشی و راه درست ارائه آن برعهده آموزش و پرورش است و ما از هیچ کمکی دریغ نمیکنیم.