خبرگزاری کار ایران

هزاران جلد کتاب تاریخی در معرض هجوم حشرات!/ سوسک‌ها بلای جان تاریخ مجارستان‌ شده‌اند

هزاران جلد کتاب تاریخی در معرض هجوم حشرات!/ سوسک‌ها بلای جان تاریخ مجارستان‌ شده‌اند

هزاران جلد کتاب تاریخی در صومعه پانون هالما در معرض هجوم حشرات و سوسک‌های داروخانه‌ای قرار گرفته است. این صومعه که قرن‌ها با جنگ و حملات خارجی مواجه بوده است و حتی در قرن شانزدهم با حملات و تهاجم عثمانی‌ها مواجه شده بود و جان سالم به در برد، حالا در برابر سوسک‌های داروخانه‌ای که به سوسک‌های نان معروف هستند، بی‌دفاع مانده است.

به‌ گزارش خبرنگار ایلنا به نقل از آسوشیتدپرس، صومعه‌ی هزارساله‌ی پانون‌هالما، متعلق به فرقه بندیکتین است و به‌عنوان یکی از کهن‌ترین مراکز علمی مجارستان به‌شمار می‌رود که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز ثبت شده است. از برجسته‌ترین آثاراین کتابخانه می‌توان به ۱۹ نسخه‌ی خطی از جمله یک نسخه‌ی کامل از کتاب مقدس متعلق به قرن سیزدهم اشاره کرد. 

صومعه‌ی پانون‌هالما در سال ۹۹۶ میلادی، یعنی چهار سال پیش از بنیان‌گذاری پادشاهی مجارستان، تأسیس شده است. این بنا که بر فراز تپه‌ای بلند در شمال‌غربی مجارستان قرار دارد، مجموعه‌ای از قدیمی‌ترین کتاب‌های کشور و مهم‌ترین اسناد مکتوب را در خود جای داده است.

«سوسک داروخانه‌ای» که با نام «سوسک نان» شناخته می‌شود، معمولا در میان مواد غذایی خشک مانند غلات، آرد و ادویه‌ها یافت می‌شود. اما این حشرات به چسب‌های ژلاتینی و نشاسته‌ای موجود در کتاب‌ها نیز جذب می‌شوند.

این حشرات در بخشی از کتابخانه که حدود یک‌ چهارم از چهارصد هزار جلد کتاب صومعه را در خود جای داده، دیده شده‌اند. براساس بررسی‌های صورت‌گرفته هجوم این حشرات برای نخستین‌ بار در جریان یک نظافت دوره‌ای کتابخانه شناسایی شده است.

درحال‌حاضر ده‌ها هزار جلد کتاب متعلق به سده‌های گذشته از قفسه‌های یک صومعه قرون وسطایی در مجارستان خارج  شده‌اند  تا از هجوم سوسک‌هایی که می‌توانند قرن‌ها میراث تاریخی را نابود کنند، در امان بمانند. 

متخصصان مرمت در حال بیرون آوردن صدها هزار کتاب دست‌نویس از قفسه‌های این صومعه هستند و آن‌ها را با دقت در جعبه‌هایی قرار می‌دهند؛ این مرحله آغاز فرایند ضدعفونی است که هدف آن نابود کردن سوسک‌های ریزی است که به درون کتاب‌ها نفوذ کرده‌اند. 

هرچند قدیمی‌ترین و نادرترین کتاب‌ها جداگانه نگهداری شده و آلوده نشده‌اند،  هرگونه آسیب به مجموعه، ضربه‌ای جدی به میراث فرهنگی، تاریخی و مذهبی این بنای منحصر به فرد محسوب می‌شود. 

برای نابودی این سوسک‌ها، جعبه‌های کتاب در کیسه‌های پلاستیکی بزرگ و کاملا مهر و موم‌شده قرار می‌گیرند و تمام اکسیژن آن‌ها تخلیه می‌شود. متخصصان مرمت امیدوار هستند که پس از شش هفته نگهداری در فضای نیتروژن خالص، همه‌ حشرات درون کتابها نابود خواهند شد.

متخصصان مرمت بر این باورند که تأثیرات تغییرات اقلیمی نقشی در گسترش این آلودگی حشرات داشته، چراکه دمای بالاتر باعث شده تا سوسک‌ها سالانه چندین چرخه رشد بیشتر نسبت به شرایط هوای خنک‌تر داشته باشند. 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز