خبرگزاری کار ایران

هانی زاده در گفت‌وگو با ایلنا تشریح کرد:

تأثیر اختلافات در کابینه بر آینده سیاسی نتانیاهو/ ۲ دیدگاه متفاوت در کاخ سفید در قبال نخست‌وزیر اسرائیل

تأثیر اختلافات در کابینه بر آینده سیاسی نتانیاهو/ ۲ دیدگاه متفاوت در کاخ سفید در قبال نخست‌وزیر اسرائیل

کارشناس مسائل منطقه گفت: ریشه‌ اختلافات داخلی با نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی نباید تنها مسأله غزه یا تبادل اسرا در نظر گرفته شود، بلکه مجموعه‌ای از عوامل داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی در این بحران دخیل هستند.

حسن هانی‌زاده، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اختلافات داخلی و تبدیل شدن کابینه نتانیاهو به کابینه اقلیت در گفت‌وگو با ایلنا اظهار کرد: خروج دو حزب دینی و افراطی از کابینه بنیامین نتانیاهو نشان‌دهنده تشدید اختلافات میان احزاب ائتلافی اسرائیل است. این اختلافات به‌ویژه میان احزابی که با حزب لیکود ائتلاف کرده‌اند و دولت نتانیاهو را شکل داده‌اند، روزبه‌روز بیشتر می‌شود. با توجه به قوانین رژیم صهیونیستی، در صورتی که یک‌سوم از اعضای کابینه استعفا دهند، دولت باید منحل شده و انتخابات جدیدی برگزار شود. بر همین اساس، به نظر می‌رسد که چرخه‌ای از فروپاشی کابینه آغاز شده است. نتانیاهو که عملکرد سیاسی‌اش مورد انتقاد احزاب مختلف قرار گرفته، اکنون با روند خروج تدریجی اعضای کابینه‌ خود مواجه است. اگر تعداد وزرای مستعفی به دست‌کم ۱۲ نفر برسد، این امر می‌تواند منجر به فروپاشی کامل شود. شواهد حاکی از آن است که امکان دارد در آینده نزدیک وزرای بیشتری از کابینه خارج شوند، که این مسأله به‌ویژه برای نتانیاهو در شرایط فعلی که در تلاش برای حفظ قدرت است، چالش‌برانگیز خواهد بود.

وی ادامه داد: در تحلیل ریشه‌های این اختلافات، نباید تنها مسأله غزه یا تبادل اسرا را در نظر گرفت، بلکه مجموعه‌ای از عوامل داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی در این بحران دخیل هستند. از جمله این عوامل می‌توان به ناتوانی نتانیاهو در آزادسازی گروگان‌ها و فشار سنگین اجتماعی بر کابینه، شکست ارتش اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه علیه ایران، و بحران اقتصادی ناشی از جنگ غزه اشاره کرد. کابینه فعلی با کسری شدید بودجه در سال ۲۰۲۵ روبه‌روست، چراکه هزینه‌های جنگ و خسارات وارده به بیش از ۱۳۰ میلیارد دلار رسیده‌ است. علاوه بر این، کاهش شدید کمک‌های مالی دولت به آسیب‌دیدگان جنگ‌های اخیر، موجب افزایش نارضایتی‌ها شده است. در همین راستا، جنبشی اعتراضی نیز با محوریت برخی گروه‌های مذهبی و دارای نفوذ در کابینه شکل گرفته که به درگیری‌هایی نیز انجامیده است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: از سوی دیگر، شخص بنیامین نتانیاهو نیز با مشکلات حقوقی جدی روبه‌روست و در ماه‌های گذشته چندین‌ بار توسط دیوان عالی اسرائیل به اتهام فساد مالی مورد بازجویی قرار گرفته است. در کنار این موارد، دست‌های خارجی نیز برای کنار زدن نتانیاهو از قدرت فعال شده‌اند؛ ایالات متحده به‌ویژه تلاش دارد تا زمینه خروج آبرومندانه وی از صحنه سیاست را فراهم کند تا فردی دیگر که توان مدیریت داخلی اسرائیل را دارد، سکان کابینه آینده را به دست بگیرد. در این میان، نقش ایالات متحده بسیار تعیین‌کننده است. اکنون دو دیدگاه متفاوت در کاخ سفید وجود دارد؛ عده‌ای معتقدند که فشار بر نتانیاهو در شرایط کنونی به حل بحران‌ها کمکی نمی‌کند و او باید همچنان سیاست‌هایش را ادامه دهد تا آرامش نسبی به اراضی اشغالی بازگردد. در مقابل، گروهی دیگر معتقدند که نتانیاهو به شدت مورد نفرت افکار عمومی است و آمریکا نباید بیش از این برای حفظ قدرت او هزینه سیاسی و حیثیتی بپردازد. این گروه خواستار اعمال فشار بیشتر برای فروپاشی دولت او هستند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: افزون بر این مسائل، برخی اعضای کنگره آمریکا ارتباطاتی گسترده با احزاب دینی حاضر در کابینه اسرائیل دارند و خروج این احزاب، هرچند از نظر تعداد وزیر محدود باشند، می‌تواند در آینده‌ای نزدیک به شکاف‌های بزرگ‌تری در ائتلاف حاکم منجر شود. بر این اساس در صورت برگزاری انتخابات جدید، پیش‌بینی می‌شود که حزب لیکود با شکست مواجه شود. همچنین این پرسش مطرح است که در صورت سقوط کابینه، چه چهره‌هایی جایگزین نتانیاهو خواهند شد؟ باید گفت که برخلاف برخی ادعاها، گزینه‌های جایگزین وجود دارند. یائیر لاپید، رییس اپوزیسیون اسرائیل چهره‌ای است که مورد قبول ایالات متحده محسوب می‌شود. ایهود باراک نیز با توجه به سابقه و تجربه‌اش، از حمایت آمریکایی‌ها برخوردار است و توانایی تشکیل کابینه را دارد. همچنین برخی چهره‌های جوان‌تر در داخل ساختار قدرت اسرائیل وجود دارند که دارای روابط قوی با ایالات متحده هستند. بر این اساس تشکیل دولت جدید توسط این چهره‌ها می‌تواند گامی در جهت عبور از مشکلاتی باشد که نتانیاهو آن را به وجود آورده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز