خبرگزاری کار ایران

وزیر امور خارجه تاجیکستان:

نوار غزه به مکانی برای ماتم و خرابی تبدیل شده است

نوار غزه به مکانی برای ماتم و خرابی تبدیل شده است
کد خبر : ۱۶۳۹۷۳۴

وزیر امور خارجه تاجیکستان گفت: وضع مردم مظلوم فلسطین فاجعه‌بار است. نوار غزه به مکانی برای ماتم و خرابی تبدیل شده است. جمهوری تاجیکستان کشتار مردم بی‌گناه و تخریب تأسیسات اجتماعی مانند بیمارستان‌ها در فلسطین را قطعاً محکوم می‌کند و خواستار آتش‌بس فوری و گشایش دالان‌ها برای کمک‌های بشردوستانه است. ما راه حل واقعی این قضیه را در تأسیس دولت مستقل فلسطین با پایتختی در بیت‌المقدس می‌بینیم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، سراج‌الدین مهرالدین، وزیر امور خارجه تاجیکستان، در نشست گفتگو تهران گفت: از وزیر امور خارجه کشور دوست و برادر ایران، دکتر عباسی عراقچی، برای دعوت به شرکت در این همایش مهم بین‌المللی تشکر عرض می‌نمایم. همایش گفتگوی تهران در طول چند دهه اخیر رسالت نهایت ضروری، یعنی بررسی و تحقیق مسائل مبرم روابط بین‌المللی را به دوش دارد و مقام و منزلت خاصی میان اهل مسئولین ارشد دولتی، سیاستمداران، عالمان و کارشناسان امور بین‌المللی کسب کرده است. افتخار دارم که امروز امکانات شرکت در این همایش را سرفراز گردیدم و از دانش تجربی و نظرات شما بهره‌ور خواهم شد.

وی ادامه داد: ما امروز شاهد تحولات بی‌سابقه در امور بین‌المللی هستیم. روندهای سریع و مشکلات جدی در تأمین صلح و ثبات در مناطق گوناگون جهان، جامعه جهانی را وادار می‌سازد که با تحقیق و گفتمانی سازنده و با تکیه بر اراده قوی به این مسائل داغ روز توجه بیشتری نماید. پیشگویی تمایلات و روندها در روابط بین‌المللی، مدیریت بحث‌های بین‌المللی و نزاع‌ها را به دشواری جدی نهادند. البته وضع خاورمیانه، از جمله فلسطین که از موضوع‌های به حساب می‌آید، همواره از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

وزیر امور خارجه تاجیکستان تاکید کرد: تحقیق عمیق در وضع خاورمیانه و چند عامل مرتبط با آن اهمیت دارد. اولاً، در خاورمیانه ظرفیت بزرگ سر زدن نزاع‌ها، قوت ناامنی و عدم ثبات مداوم وجود دارد. تغییر وضعیت در منطقه یا کشورهای آن، به چشم می‌خورد و در برابر این، مداخله فعال بازیگران خارجی، مسائل این منطقه را پیچیده‌تر می‌سازد. از سوی دیگر، سعی و تلاش‌ها برای تشکیل نظامی پایدار در امنیت و ثبات در منطقه، به دلیل تضادهای موجود میان کشورها و عدم توافق موفق، به نتیجه نرسیده‌اند.

وی اضافه کرد: این مشکلات، نه تنها حل و فصل نیافته‌اند، بلکه با بروز قضایا، نزاع‌ها و بی‌سامانی‌های جدید، خطر از بین رفتن برخی دولت‌ها نیز تشدید شده است. تجربه تلخ سوریه، یمن، لیبی و دیگر کشورهای منطقه خاورمیانه ثابت می‌کند که امنیت و ثبات پایدار منطقه، پیش از همه از ثبات داخلی دولت‌ها منشاء می‌گیرد و اقدام برای استواری صلح و ثبات می‌تواند به تأسیس نظام امنیتی منجر شود. به نظر می‌رسد که این یکی از عوامل کلیدی معماری نوع امنیت منطقه خاورمیانه می‌باشد. بی‌شک، موجودیت قالب‌های همگرایی منطقه‌ای و همکاری نمی‌تواند رقابت را میان کشورها از بین ببرد، اما این‌ها معیارهای رفتار و ابزارهایی را به میان می‌آورند که با مساعدت آن‌ها، کشورها می‌توانند مسائل بحث‌برانگیز را مورد بررسی قرار دهند.

مهرالدین به مسئله نگرانی‌های امروز جامعه جهانی اشاره کرد و گفت: وضع مردم مظلوم فلسطین فاجعه‌بار است. نوار غزه به مکانی برای ماتم و خرابی تبدیل شده است. جمهوری تاجیکستان کشتار مردم بی‌گناه و تخریب تأسیسات اجتماعی مانند بیمارستان‌ها در فلسطین را قطعاً محکوم می‌کند و خواستار آتش‌بس فوری و گشایش دالان‌ها برای کمک‌های بشردوستانه است. ما راه حل واقعی این قضیه را در تأسیس دولت مستقل فلسطین با پایتختی در بیت‌المقدس می‌بینیم. همزمان می‌خواهم توجه به وضعیت نظامی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی افغانستان، به عنوان نزدیک‌ترین همسایه را جلب نمایم. افغانستان همیشه جانب‌دار آن است که در این کشور برادر و همسایه، ثبات و آرامش تأمین باشد. ما از همه گونه تلاش‌های سیاسی و دیپلماتیک جهت حل مشکلات افغانستان و تدبیرهای رساندن کمک‌های بشردوستانه به مردم آن حمایت می‌نماییم و در روند بازسازی اقتصادی و اجتماعی این کشور همسایه، آماده همکاری با تمام کشورهای شریک هستیم.

وی گفت: افراط‌گرایی امروز، به خطر جدی برای تمام بشریت تبدیل شده است. جامعه جهانی باید برای پیشگیری از خشونت و افراط‌گرایی، خصوصاً در میان جوانان، اقدام‌های مشترک مؤثر را راه‌اندازی نماید. جمهوری تاجیکستان، همچون پیشگام در روند دوشنبه، عزم خود را برای مبارزه با تروریسم و تحکیم همکاری در سطح بین‌المللی با همه کشورهای جهان تأکید می‌نماید. برگزاری کنفرانس بین‌المللی در سطح بالا تحت سرپرستی سازمان ملل، با عنوان تحکیم همکاری بین‌المللی ضد تروریسم و بنیاد میکانیزم‌های مؤثر بی‌خطری مرزی، در تاریخ نایبر سال ۲۰۲۴ در دولت کویت، نمونه‌ای از همکاری بین‌المللی در مبارزه با چالش‌ها و تهدیدهای عصر به شمار می‌رود.

وزیر امور خارجه تاجیکستان خاطرنشان کرد: حاضرین محترم، هم‌اکنون موضوع آب به یکی از مسائل مبرم تبدیل یافته است. پیامدهای منفی تغییرات اقلیمی، مشکلات دسترسی به آب را در تمام مناطق جهان به بار آورده است. نارسایی آب و استفاده عاقلانه از آن، امروز یکی از عوامل بروز بحث‌ها و نزاع‌ها میان کشورها شده است و در سال‌های آینده این مشکلات بیشتر احساس خواهد شد. باید تذکر داد که مشکلات نارسایی آب، مستقیماً به مسائل حفظ منابع آن یعنی یخچال‌ها مرتبط است. از همین دیدگاه، مجموعه عمومی سازمان ملل با ابتکار تاجیکستان، بیست و یکم مارس را به عنوان روز بین‌المللی حفظ یخچال‌ها در سال ۲۰۲۵ اعلام کرد و بر اساس این تصمیم‌ها، در تاریخ بیست و نهم تا سی و یکم می‌سال جاری، در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، نخستین کنفرانس بین‌المللی در این زمینه برگزار خواهد شد.

وی اظهار امیدواری کرد که کشورهای همکار در این کنفرانس بین‌المللی، حضور فعالی داشته باشند و گفت: تاجیکستان، به عنوان کشوری پیشرو در پیشبرد ابتکارات مربوط به آب و اقلیم، علاقمند است که همکاری‌های سودمند را در این زمینه با شرکای بین‌المللی و منطقه‌ای ادامه دهد. در پایان، می‌خواهم بار دیگر از سازمان‌دهندگان این همایش سپاسگزاری نمایم و برای شرکت‌کنندگان، کاری پربار و توفیق و روزهای خوش را آرزو کنم. از توجه شما سپاسگزارم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز