خبرگزاری کار ایران

زرگر در گفت‌وگو با ایلنا:

اسرائیل با «طرح کنترل غزه» به دنبال تشدید بی‌خانمانی است/ تل‌آویو صرفاً وقت خریدن را دنبال می‌کند

اسرائیل با «طرح کنترل غزه» به دنبال تشدید بی‌خانمانی است/ تل‌آویو صرفاً وقت خریدن را دنبال می‌کند

کارشناس مسائل منطقه گفت: مراکز توزیع کمک‌های بشردوستانه غزه بارها توسط اسرائیل هدف حمله قرار گرفتند و صدها غیرنظامی جان باختند.

علی‌اصغر زرگر، کارشناس مسائل منطقه در تشریح ابعاد طرح کنترل غزه که از سوی ارتش اسرائیل مطرح شده در گفت‌وگو با ایلنا اظهار کرد: در حال حاضر، اوضاع در غزه بسیار پیچیده است. مذاکراتی که در قطر جریان داشت، عملاً در ابهام قرار دارد و به نظر می‌رسد دستیابی به توافق، آن‌گونه که کشورهای عربی، اروپایی و آمریکا در نظر داشتند، تا حدودی بعید است. اسرائیل ظاهراً راه خود را می‌رود؛ چه از نظر نرساندن مواد غذایی، آب و نیازهای اولیه به مردم غزه، و چه از نظر ادامه کشتارها و تشدید عملیات نظامی. در مجموع، به نظر می‌رسد تمامی طرح‌هایی که مطرح شده‌اند (چه از سوی ارتش اسرائیل و چه از سوی کابینه این رژیم) در بهترین حالت، خریدن زمان هستند. مثلاً مسائلی مانند آزادی اسرا و تلاش برای خلع‌ سلاح حماس، بیشتر بهانه‌هایی برای پیشبرد سیاست‌های بلندمدت اسرائیل هستند. 

وی ادامه داد: طرح‌هایی که گهگاه از سوی محافل اسرائیلی یا آمریکایی مطرح می‌شوند، مانند انتقال بخشی از مردم غزه به خارج از این منطقه، نشان می‌دهند که اسرائیل در پی عملی کردن سیاست اخراج تدریجی فلسطینی‌ها از غزه است. تمام این برنامه‌ها در واقع برای اسرائیل زمان می‌خرند تا شرایط به نقطه‌ای برسد که از نظر بین‌المللی هم دیگر کاری از دست کسی برنیاید؛ به گونه‌ای که آنها به دنبال آن هستند تا جهان را به این نتیجه برسانند که کسی نمی‌تواند جلوی اسرائیل را بگیرد و بهتر است برای نجات جان انسان‌ها با این سیاست کنار آمد. در نتیجه، ممکن است اسرائیل یا حامیانش با کشورهای دیگر مانند اردن یا کشورهای عربی وارد گفت‌وگو شوند تا با این توجیه که جان انسان‌ها در خطر است، زمینه برای انتقال جمعی مردم غزه فراهم شود. در حالی که عملاً طرح‌ها یکی پس از دیگری یا اجرایی نمی‌شوند یا به‌سرعت فراموش می‌شوند و اسرائیل در همین فاصله‌ها مشغول پیشبرد اهداف خود است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: در این شرایط، اسرائیل همچنان به پیشروی ادامه می‌دهد. به عنوان مثال  در منطقه دیرالبلح در مرکز غزه، دوباره حملات از سر گرفته شده است. از سوی دیگر، مراکز توزیع کمک‌های بشردوستانه بارها هدف حمله قرار گرفته‌اند و تنها در دو روز گذشته، ۶۰ نفر جان خود را از دست دادند و  گفته می‌شود بیش از ۹۰۰ نفر عمداً هدف قرار گرفته و جان باخته‌اند که همه آنها در صف دریافت آب و غذا و کمک‌های بشردوستانه بودند. این رفتارها به‌وضوح نشان می‌دهد که سیاست جاری اسرائیل در جهت توافق یا مصالحه نیست. در فواصل زمانی‌ای که مذاکراتی مثلاً در مصر، قطر یا هر کشور دیگر مطرح می‌شود، اسرائیل عملاً در حال پیشبرد پروژه‌های خود است. هدف نهایی آن‌ها این است که اوضاع به جایی برسد که حتی از نظر جامعه بین‌المللی هم چاره‌ای جز پذیرش سیاست‌های اسرائیل نباشد.

وی افزود: در چنین شرایطی این پرسش مطرح می‌شود که شدت عملی که اکنون از سوی اسرائیل دیده می‌شود، چه نتیجه‌ای خواهد داشت؟ در حالی‌که دوباره صحبت‌هایی از مذاکره میان حماس و اسرائیل به گوش می‌رسد و گفته شد تیم جدیدی از طرف اسرائیل اعزام شده که اختیارات بیشتری برای نرمش دارد، این خروجی به دست می‌آید که حتی اگر توافقی حاصل شود یا نشود، فرقی در کلیات ماجرا ندارد. اگر توافقی صورت گیرد، شرط اول آن باید برقراری آتش‌بس باشد. یعنی نه حماس حمله‌ای انجام دهد، نه اسرائیل کاروان‌های کمک‌رسانی یا مردم عادی را هدف قرار دهد. در یک دوره آرامش (مثلاً ۵۰ یا ۶۰ روزه) ممکن است زمینه‌ای برای تبادل اسرا فراهم شود و نهادهای بین‌المللی بتوانند فکری برای تداوم آرامش بکنند.

زرگر در پایان خاطرنشان کرد: با این حال، سیاست فعلی اسرائیل با چنین رویکردی سازگار نیست و البته نبودِ آتش‌بس نیز نباید بهانه‌ای  برای هدف قرار دادن غیرنظامیان باشد. سیاست کلی‌ که اسرائیل دنبال می‌کند، چیزی نیست جز تشدید بی‌خانمانی مردم غزه و تلاش برای بیرون راندن آن‌ها از این منطقه.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز