رییس سازمان هواپیمایی کشوری:
اصابت موشک به هواپیمای اوکراینی صحت ندارد/ فضای آسمان ایران امن است/اوکراین مسئول پرداخت خسارت است
رییس سازمان هواپیمایی کشوری با اشاره به اینکه در حال بازسازی جعبههای سیاه هواپیما برای خواندن اطلاعات آن هستیم، گفت: میخواهیم این کار حتی الامکان در ایران انجام شود اما بر اساس شواهد و آخرین اطلاعات به دست آمده از این سانحه، با قاطعیت میتوان شایعاتی که در فضای مجازی و رسانههای خارجی مطرح میشود و مقامات آمریکایی از آن حرف میزنند مبنی بر اصابت موشک به هواپیما صحت ندارد.
علی عابدزاده در مورد آخرین اطلاعات به دست آمده از دلایل و چگونگی سقوط هواپیمای بویینگ 737 اوکراینی اظهار کرد: در این مورد باید گفت که ایران مانند همه اعضای ایکائو بر اساس مقررات ایکائو و انکس 13 سازمان بینالمللی هوانوردی سوانح هواپیمایی را بررسی میکند و بر این اساس 12 گروه کارشناسی را در این زمینه تشکیل دادهایم و کار را شروع کردهایم.
وی گفت: کارشناسان اوکراینی از صبح امروز در ایران حضورپیدا کرده و با کمک آنها این سانحه را بررسی خواهیم کرد.
عابدزاده گفت: قوانین بینالمللی میگوید باید کشوری که در آن سانحه هواپیمایی رخ داده، تصمیم بگیرد که اطلاعات جعبه سیاه و بررسی سانحه چگونه انجام شود.
وی ادامه داد:ما تجربه و توان لازم را در این زمینه را داریم البته اوکراینیها نیز به ما کمک خواهند کرد و بر اساس قانون سازنده موتور هواپیما که کشور فرانسه است و طراح هواپیما که آمریکاست نیز باید به ما کمک کنند و اطلاعات لازم را در اختیار ما قرار دهند تا بتوانیم با دقت بیشتری دلایل این سانحه را مشخص کنیم.
رییس سازمان هواپیمایی کشوری تصریح کرد: از آنجا که کاناداییها اتباع بیشتری در این پرواز داشتهاند نیز میتوانند به ما کمک کنند و ما به فرانسه، کانادا و آمریکا اطلاع لازم را دادهایم و از آنها دعوت کردهایم.
عابدزاده در پاسخ به اینکه در رسانهها مطرح شده مسئولان ایرانی گفتهاند جعبه سیاه را به آمریکاییها نمیدهیم، گفت: از نظر قانونی و منطقی چنین حرفی به هیچ وجه درست نیست و این اظهار نظر تاکنون مطرح نشده است، اما مسئول خواندن جعبه سیاه این هواپیما بر اساس قانون، ایران است و ما توانایی خواندن آن را داریم و میتوانیم از اوکراینیها نیز کمک بگیریم.
وی ادامه داد: اگر به هر علتی مانند آسیب دیدن جعبه سیاه هواپیما، توانایی بازسازی آن در داخل وجود نداشته باشد میتوانیم از کشورهای دیگر کمک بگیریم که البته ظاهر این جعبه سیاه نشان میدهد که امکان بازسازی آن در کشور وجود دارد و ما در حال حاضر میخواهیم این کار را در داخل کشور انجام دهیم.
عابدزاده گفت: برای خواندن اطلاعات جعبه سیاه این هواپیما هم مشکلی نداریم چرا که بارها و بارها این کار را در ایران انجام دادهایم اما اگر شرایط خاصی برای خواندن جعبه سیاه نیاز باشد، از کشورهای دیگر کمک خواهیم گرفت چرا که منافع همه کشورها از جمله منافع ما ایجاب میکند که اطلاعات دقیق را از جعبه سیاه استخراج کنیم تا علت بروز این سانحه برای همه مشخص شود.
عابدزاده در پاسخ به اینکه در برخی رسانهها آمده که این هواپیما به دلیل اشتباه سامانه پدافندی ما سقوط کرده است، تاکید کرد: این موضوع را سیاستمداران امریکایی گفتهاند اگر چنین موضوعی باشد باید به اطلاع جهانیان رسیده باشد اما این فقط اظهار نظر سیاستمداران آنها است و به هیچ وجه منطقی نیست و رسیدگی به چنین حوزهای باید در فضای کارشناسی صورت گیرد. ارتباط بین ساختارهای نظامی و غیر نظامی در این حوزه بر اساس قوانین ایکائو کاملا تعریف شده است و در داخل کشور نیز همه ما تابع مقررات بینالمللی و داخلی هستیم. همچنین در همان لحظهای که این هواپیما با سانحه مواجه شد حدود 9 فروند هواپیما پیرامون فرودگاه امام بودند و دهها فروند نیزدر ارتفاع 25 هزار پایی مشغول پرواز بودند و این مساله نشان میدهد که فضا، فضای امنی بوده است.
وی درباره چگونگی سقوط این هواپیما گفت: هواپیمای بویینگ 737-800 اوکراینی که در ساعت 6:12 صبح چهارشنبه از فرودگاه امام خمینی بلند شد، در ساعت 6:18 به زمین برخورد کرد و در چند دقیقهای که خلبان توانست این پرواز را انجام دهد و به ارتفاع حدود 8 هزار پایی برسد با برج مراقبت فرودگاه مهرآباد تماس گرفته و اجازه ارتفاع 21 هزار پایی را از برج مراقبت فرودگاه مهرآباد دریافت کرد اما در همان ارتفاع 8 هزار پایی آتش گرفت و این مساله را شاهدان عینی نیز دیدند.
عابدزاده گفت: هواپیما تقریبا یک دقیقه قبل از سقوط آتش گرفته بود و باتوجه به شواهد موجود و اینکه در هنگام اصابت هواپیما به زمین نوک هواپیما به سمت جنوب شرقی یعنی فرودگاه امام خمینی بوده است نشان میدهد این هواپیما قصد داشته با همان حالتی که هواپیما آتش گرفته بود جان مسافران را نجات دهد و به سمت فرودگاه برگردد اما موفق نشد.
وی گفت: یکی دیگر از دلایلی که چنین شایعاتی در این زمینه مطرح میشود این است که در ماههای اخیر شرکت بویینگ در ارتباط با بویینگ 737 مکس که ممنوع از پرواز شده، ضرر و زیان زیادی متحمل شده است و فکر کنید اگر چنین مسالهای در 737-800 بویینگ هم به اثبات برسد این شرکت هواپیمایی که یکی از بزرگترین شرکتهای دنیاست زیان هنگفتی میبیند.
عابدزاده ادامه داد: ما نمیگوییم که حتما نقص فنی در هواپیما وجود دارد. این مساله نیاز به بررسی کارشناسی دارد اما میگوییم ممکن است و میتواند نقص فنی باعث سقوط هواپیما شده باشد.
عابدزاده در زمینه ارسال لیست پروازهای روتین به مرکز کنترل فضای کشور گفت: هماهنگی کاملی بین ساختار هواپیمای نظامی و غیر نظامی در کشور وجود دارد و این لیست به صورت روتین ارسال میشود بنابراین امکان بروز چنین اشتباهی آن هم در چنین شرایط حساسی که همه در آمادگی کامل هستند وجود ندارد.
رییس سازمان هواپیمایی کشوری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا طرح برخی ادعاها مبنی بر پیدا شدن بقایای یک موشک روسی در محل سانحه صحت دارد یا خیر؟ گفت: در فضای مجازی ممکن است هر مسالهای عنوان شود اما این مساله به هیچ وجه درست نیست و همه شاهدان عینی هم دیدند که هواپیما آتش گرفته و سقوط کرده.
وی گفت: چنانچه مستنداتی از سقوط هواپیمای اوکراینی به دست سیاستمداران امریکایی رسیده، آنها موظف هستند از طریق ایکائو آن را به جهانیان اعلام کنند. این اعلام را دنیا باید به راحتی در سایتها ببیند.آنها اگر واقعا جرات و جسارت دارند، بیایند یافتههای خود را که پشتوانه علمی و فنی داشته و در ساختار انکس 13 ایکائو جا دارد به دنیا نشان دهند.
وی درباره اینکه چرا خلبان در هنگام بروز سانحه با برج مراقبت تماس نگرفته است؟ گفت: به نظر میرسد که خلبان هواپیما بین ارتباط برقرار کردن با برج مراقبت و حفظ هواپیماو جان مسافران دومی را انتخاب کرده است چرا که اگر میخواست با برج مراقبت ارتباط برقرار کند باید میکروفن را پرس میکرد که کار زمان بری بود و او ترجیح داده تا با تمام تمرکز و دقت هواپیما و مسافران را نجات دهد که البته قابل پیشبینی و طبیعی به نظر میرسد.
وی همچنین درباره ویدئوهای منتشر شده در فضای مجازی در خصوص صحنه لحظه آتشگرفتن هواپیما در آسمان گفت: برخی از این ویدئوها را ما نگاه کردهایم که از صحنه منتشر شده است و این ویدئوها این سوال را تایید میکنند که بیش از 60 الی 70 ثانیه در حال سوختن بوده است و این با اتفاقاتی که ما در صحنه دیدهایم مطابقت دارد اما امکان ندارد شیای به هواپیما برخورد کند و آن بتواند در این مدت پرواز کند اگر قرار باشد انفجار در بالا صورت بگیرد باید قطعات پراکندهتر باشد. اگر ملاحظه کرده باشید هواپیمایی که در اوکراین با موشک هدف قرار گرفت فضایی که قطعات هواپیما پراکنده شد بسیار گسترده بود.
عابدزاده خاطرنشان کرد: ما از کشور سوئد به دلیل اینکه اتباعی از آنها در هواپیما بود هم برای حضور در این بررسیها درخواست کردیم. از کانادا نیز دعوت کردیم تا در بررسی به ما کمک کنند و این اطلاعرسانی نشان از این دارد که ما در عملکرد خودمان صادق هستیم و اجازه میدهیم آمریکاییها، فرانسویها، اوکراینیها و سوئدیهاو کاناداییها بیایند.
وی در پاسخ به این سوال که چه کسی مسئول پرداخت خسارت به مسافران است گفت: اوکراین به عنوان کشور بهرهبردار مسئول پرداخت خسارت است.
عابدزاده درباره طرح مسائلی مبنی بر اینکه هواپیمای 737-800 اوکراینی که سقوط کرد نو بود و مشکلی نداشت، گفت: نو بودن یا قدیمی بودن هواپیما نمیتواند از نظر کارشناسی برای اینکه بگوییم نمیتواند یک هواپیما دچار سانحه شود، درست نیست و کاملا غیر کارشناسی است چرا که اگر سامانههای ایمنی یک هواپیمای نو رعایت نشود نیز میتواند باعث چنین حوادثی شود اما این سامانههای ایمنی که شامل عملیات پروازی، بازرگانی، تعمیر ونگهداری و... است برای هواپیمای نو و قدیمی از نظر چگونگی و تعداد انجام دادن آن متفاوت است.
وی ادامه داد: مسائلی که درباره آتش گرفتن موتور هواپیما مطرح شده و گفته میشود که این هواپیما با آتش گرفتن یک موتورش میتواند به پرواز ادامه دهد و سالم فرود بیاید درست است چرا که این هواپیما این قدرت را دارد اما ما نمیتوانیم از نظر کارشناسی تایید کنیم که موتور هواپیما آتش گرفته است اما اگر این اتفاق افتاده باشد و سامانههای ایمنی هواپیما رعایت نشده باشد و نکاتی مانند وزن هواپیما یا حتی چیدمان بار مناسب نشده باشد ممکن است باعث بروز چنین اتفاقاتی شده باشد که ما هنوز به این نتیجهای نرسیده باشد.
وی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه هدف رییس جمهور اوکراین از درخواست از انگلیس برای کمک به تحقیقات در این زمینه چیست اظهار کرد: نمیدانم چرا و با چه هدفی رییس جمهور اوکراین این کار را انجام داده است اما با کارشناسان اوکراین در حال بررسی این سانحه هستیم و این ایران است که تصمیم میگیرد که کشور دیگری در این زمینه حضور داشته باشند یا خیر.
عابدزاده در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا سفارت اوکراین پس از بروز این سانحه اطلاعیهای مبنی بر بروز نقص فنی به عنوان علت سقوط هواپیما منتشر کرد اما بعد از آن این اطلاعیه را برداشت؟ گفت: طرح چنین ادعایی آن هم چند ساعت بعد از بروز این سانحه اصلا کارشناسی نیست و شاید دلیل برداشتن این اطلاعیه هم همین بوده است چرا که باید رسیدگی و بررسی سانحه علت آن را مشخص کند و از آنجا که رسیدگی به این سانحه در حال حاضر شرایط بسیار ویژهای دارد فرد بسیار خبرهای را که سالهای سال در این زمینه سابقه دارد مسئول آن کار کردهایم.
وی تصریح کرد: فضای آسمان ایران امن بوده و پروازهایمان از روز گذشته هم بیشتر شده است. همچنین تعداد پروازهای ما به این خاطر بالاست که ایمنی بالایی در فضای کشور داریم همچنین در 4 سال اخیر راههای جدیدتری را در مسیرهای پروازی به صورت راههای موازی ایجاد کردهایم و امروز ما 4 مسیر پروازی (2 راه رفت و برگشت از جنوب به شمال) کشور داریم که افزایش تعداد مسیرهای پروازی با هماهنگی کامل با پدافند کشور انجام شده است.
رییس سازمان هواپیمایی کشوری در پاسخ به این سوال درباره آخرین وضعیت قربانیان این حادثه، گفت: اجساد قربانیان این حادثه به پزشکی قانونی تحویل داده شده است و انجام آزمایش دی ان ای بر روی آنها در حال انجام بوده و هلال احمر و همه پرسنلی که در سانحه حضور داشتند توانستند طی 8 ساعت همه کارهای مربوط به جمعآوری اجساد را انجام دهند که اقدام ارزشمندی است.
وی گفت: در تلاشیم تا هرچه سریعتر و با دقت جعبههای سیاه هواپیما را بخوانیم و علت بروز این سانحه را اعلام کنیم و با توجه به اینکه شرایط ویژهای در این زمینه وجود دارد و اوکراینیها هم از مادرخواست کردهاند به دنبال این هستیم تا زودتر این موضوع تعیین تکلیف شود.