در آیین یادبود «کودکان شهید» اعلام شد:
ربیعی: جلسهای با حضور رییسجمهور پیرامون تبعات اجتماعی جنگ ۱۲ روزه برگزار خواهد شد

دستیار اجتماعی رئیس جمهور گفت: جلسهای با حضور رییس جمهور، پیرامون تبعات اجتماعی جنگ تحمیلی ۱۲ روزه و طرح تدابیری برای مباحث روانی گروههای اجتماعی متضرر بزودی برگزار خواهد شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، «علی ربیعی» دستیار اجتماعی رئیس جمهور در آیین یادبود کودکان شهید در جنگ ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران که در کافه کیندل موزه زمان برگزار شد، درباره تبعات جنگ برای اقشار آسیبپذیر اظهار کرد: جنگ هم آثار نظامی، هم آثار اقتصادی و هم آثاری روی زیربناها و زیرساختها دارد و میتواند کشور را از نظر توسعه و زیرساختهای توسعه به عقب ببرد. اینها معمولا در محاسبات لحاظ میشوند و بعد از جنگ تلاش میکنند، آثار نظامی و اقتصادی آن را ترمیم کنند. البته برخی زیانها جبرانپذیر نیستند. در واقع مسئله این است که جنگ آثار اجتماعی نیز دارد و آثار اجتماعی رویتپذیر نیستند و باید با نگاه علمی این آثار را بررسی کنیم.
وی با بیان اینکه آثار اجتماعی نه تنها در حین جنگ، بلکه پس از جنگ نیز میتواند به صورت نسلی ادامه پیدا کند، افزود: بنابراین یکی از مباحث بسیار مهم باید معطوف شدن توجه جامعه، نهادهای مدنی و همینطور سیاستگذاری و دولت به آثار اجتماعی پس از جنگ باشد.
ربیعی اضافه کرد: به همین دلیل جلساتی در همین دوران جنگ در همین زمینه برای مطالعه این موضوع داشتیم و سعی شد که در این مطالعات از افراد صاحبنظر استفاده شود و جلسهای نیز با حضور رییس جمهور، پیرامون تبعات اجتماعی جنگ و طرح تدابیری برای مباحث روانی گروههای اجتماعی متضرر بزودی برگزار خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: جنگ معمولاً بر طبقه متوسط هم آثار روانی میگذارد، اما بر طبقات پایین اجتماعی هم آثار اقتصادی عمیق و هم آثار روانی دارد. به عنوان مثال با اینکه این جنگ، زمینی نبود و نبرد رویاروی انسانی در آن رخ نداد، اما بهخاطر محدودیت اینترنت، تعداد زیادی از افراد مشاغل خود را از دست دادند. در کرونا هم شاهد این امر بودیم. اینها آثار معیشتی است و باید تدبیر شود.
او عنوان کرد: برای بسیاری از مکانها که تعطیل بودند، کارگرانی که روزمزد بودند و بسیاری از صنایع کوچک، وزارت صمت بستهای را در سطح صنعتی پیشبینی کرده و به دولت آورده بود. وزارت رفاه نیز برای طبقات فرودست، طراحیهایی را صورت داد که یکی از آنها کمک معیشتی بود که در قالب کالابرگ سامان داده شد. این طرح صورت پذیرفت و تداوم پیدا خواهد کرد.
ربیعی گفت: اما بعد از آن نیاز داریم که نوعی آمایش از افراد داشته باشیم؛ نخست درباره گروههایی که خانواده از دست دادهاند و در شرایط جنگ حتی نتوانستند سوگواری کنند. در مورد آثار روانی جنگ هم وزارت بهداشت و هم وزارت رفاه جلساتی را در این زمینه داشتند و کمیتههایی را نیز تشکیل دادند. به طور مثال برای مشاوره روانشناسی شماره ۱۲۳ تقویت شده است. وزارت بهداشت هم به تبعات روانی و اجتماعی و ارجاعاتی که در این زمینه باید صورت بگیرد، وارد شده است. تلاش میشود که این اقدامات برای آسیبدیدگان جنگ به صورت رایگان انجام شود.
وی عنوان کرد: اما بستر اصلی کار در سیاستهای اجتماعی بعد از جنگ است. یکی از عناصر مهم، رسانه و فرهنگ است و در این راستا زیست فرهنگی جامعه باید به سمت زدودن آثار جنگ برود و ما امیدواریم که در این زمینه، نگاه سازمان صدا و سیما به پس از جنگ با مطالعه عمیق اجتماعی صورت بگیرد.
دستیار اجتماعی رئیس جمهور گفت: به نظر من چشمگیرترین موفقیت ما در دوران جنگ نوعی همبستگی اجتماعی نانوشته و خودبهخود بود که در میان جامعه شکل گرفت و این شگفتانگیز بود.طوری بود که حتی صاحبنظران رسانههای خارجی هم بهطور شگفتآوری به آن اشاره کرده بودند. البته در عین حال سعی میکردند تنزلانگاری بکنند.