بزرگی تیروئید در ۸۸ درصد دختران در تهران

رئیس پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم گفت: طی ۳۰ سال یددار کردن نمک طعام در کشور از بروز ۳۰ میلیون اختلال تیروئید در کشور پیشگیری کرد.
به گزارش ایلنا، فریدون عزیزی در نشست خبری روز جهانی تیروئید گفت: فدراسیون جهانی تیروئید ۲۵ می را روز جهانی تیروئید نامگذاری کرد.
وی افزود: رشته فوق تخصصان غدد با ۱۸۰ دانش آموخته از سال ۱۳۶۴ فعال شده است.
عزیزی با تاکید بر ضرورت افزایش آگاهی عمومی در زمین تیروئید گفت: باید در زمینه کمبود ید و اصلاح تغذیه در کشور بیشتر تلاش شود، غده چند گرمی تیروئید که در جلوی گردن واقع است با تولید هورمون و کنترل غدد درون ریز بدن تمام متابولیسم بدن را کنترل میکند.
عزیزی گفت: مهترین وظیفه تیروئید در زمان بارداری، تنظیم هورمونهای بدن مادر به منظور تکامل جنین است
وی افزود: ید برای تولید کیسه و تی ۴ که هورمون تیروئید است ضروری است و کمبود آن موجب تاثیر در رشد جسمی و ذهنی فرد و همچنین تکامل جنین در بدن مادر میشود.
رئیس پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم گفت: یک میلیون سلول عصبی باید ارتباط صحیح داشته باشند که منوط به هورمون تیروئید و ید به کار گرفته در آن است تا ضریب هوشی فرد به حد کافی رشد کند و حتی افزایش یابد.
وی افزود: در صورت کافی بودن ید در تغذیه تنها ۵ درصد افراد با مشکل متابولیسم مواجه میشوند، اما در تهران ۸۸ درصد دختران و در شهریار ۷۴ درصدشان دچار بزرگی تیروئید بودهاند.
عزیزی افزود: گواتر با افزایش سن رشد کرده و در سالمندی توده بزرگی در جلوی گردن ایجاد میکند.
عزیزی اضافه کرد: درمان گواتر نیاز به عمل جراحی دارد و گاه چهار غده پاراتیروئید نیز در هنگام عمل جراحی آسیب دیده و عوارض جانبی فراوانی برای فرد به همراه خواهد داشت.
وی اظهار کرد: در برخی از مناطق روستایی ۱۰۰ کودک گواتر دارند که ۱۲ درصدشان اختلال ذهنی دارند.
وی با قدردانی از تولید نمک یددار در کشور از سال ۱۳۶۹ گفت: از این سال به بعد هر ۵ سال پایش تیروئید انجام میشود که در صورت بروز مشکل مداخله به هنگام صورت خواهد گرفت.
عزیزی گفت: از سال ۱۳۷۳ به بعد قانون غنی سازی تمام نمکهای طعام با ید در کشور اجرا شد و در سال ۱۳۸۲ کشورمان کمترین آمار بیماری تیروئید در منطقه را داشت.
رئیس پژوهشگاه غدد درون ریز گفت: استفاده از نمکهای سنتی و همچنین نمکهای رنگی دریا موجب کاهش ید در بدن به ویژه کودکان میشود.
عزیزی گفت: با گذشت ۳۰ سال از افزودن ید به نمک طعام از پرکاری تیروئید ۳۰ میلیون نفر پیشگیری شد و با افزایش ضریب هوشی ۲۴ میلیارد تومان صرفهجویی در هزینهها نظام سلامت به دست آمد.
وی افزود: بانوان باید پیش از بارداری و در سه ماهه اول آن از ترکیب اسید فولیک و ید همزمان استفاده کنند تا شاهد کمبود ید و اختلال در رشد نوزادشان نباشند.