کشوری که در حد یک استان کشورمان هم نیست بازی ملی ما را لغو میکند/فدراسیون فوتبال نیاز به حمایت دولت دارد
من به شخصه امیدوارم در جلسهای که چند هفته دیگر در سوئیس برگزار خواهد شد، این مشکل برطرف شود و به نظرم دوطرف به احتمال هفتاد درصد در این جلسه به توافق خواهند رسید.
فوتبال ایران جدا از تمام مشکلاتی که دارد، در یک سال اخیر بیش از هر موقع دیگری درگیر مناقشه ناخواسته با کشورهای عربی و در راس آنها عربستان بوده است. مناقشهای که البته منشا اصلی آن مسائلی سیاسی بود که به ورزش و فوتبال هم کشیده شد و تبعاتی به همراه داشت. با این حال ضعف فدراسیون فوتبال در دیپلماسی و نداشتن کرسی در کنفدراسیون فوتبال آسیا و البته فیفا هم مزید بر علت شد تا فوتبال ایران بیش از هر زمان دیگری در این زمینه در موضع ضعف قرار بگیرد.
در همین رابطه با دکتر حسن غفاری نایب رئیس سابق فوتبال غرب آسیا و عضو سابق کمیته انتقالی فیفا گفتوگو کردهایم که متن آن را در زیر میخوانید.
آقای دکتر، تیم ملی در شرایطی برای برگزاری اردو به کشور امارات رفته است که دیدار تدارکاتی ما با کشور مراکش، به دلیل کارشکنی اماراتیها و به بهانه ترس آنها از تجمع هواداران ایرانی، لغو شد. فکر نمیکنید این مساله بیش از پیش نشاندهنده ضعف فدراسیون فوتبال در روابط بینالمللی و دیپلماسی است؟
در ابتدا باید بگویم که این مساله ربطی به روابط بینالملل فدراسیون و ضعف آنها ندارد. روابط بینالملل تنها مجری تصمیمات مقامات فدراسیون است و این مسائل هیچ ربطی به آنها ندارد. اینکه میگویند ما در بحث دیپلماسی ضعف داریم هم کاملاً درست است اما این را باید در نظر بگیرید که این مسئله موضوعی فراتر از فوتبال است و این مقامهای سیاسی و بلند پایه کشور هستند که باید این مشکل را برطرف کنند و فدراسیون فوتبال به تنهایی نمیتواند کاری کند. ضمن اینکه شما این را هم باید مدنظر داشته باشید که یکی از دلایل این اتفاقات، این است که خود ما در داخل کشور امکانات مناسبی برای برپایی یک اردوی مناسب برای تیم ملی نداریم و حتی همین هم چیزی است که مقامات اصلی کشور باید برای رفع آن اقدام کنند و فدراسیون به تنهایی نمیتواند این ضعف را برطرف کند. ما در ایران آب و هوای چهار فصل داریم در حالی که امارات تنها 2 ماه در سال وضعیت جوی خوب دارد. اینکه میبینید اروپاییها به امارات میروند به دلیل سرمای زیاد در اروپا در این موقع از سال است اما اگر ما امکانات خوب در نقاط مختلف کشور داشتیم، حتی در این موقع از سال میتوانیم در کشور خودمان برای تیم ملی اردوی مناسب برگزار کنیم دیگر نیازی به امارات رفتن نداریم. نداشتن امکانات مناسب داخلی کار ما را به جایی رسانده که یک کشور کوچک که در حد یک استان در کشور خودمان است، برای ما تعیین تکلیف میکند و دیدار تدارکاتی ما را با دلایلی غیرمنطقی لغو میکند.
از سال گذشته فدراسیون فوتبال همچنان درگیر بحث برگزاری دیدارهای رودروی نمایندگان ایران و عربستان در لیگ قهرمانان آسیا در کشور ثالث است و متاسفانه با گذشت یک سال از بروز این اختلاف، هنوز این موضوع حل نشده باقی مانده است. دلیل عدم برطرف شدن این اختلاف را چه چیزی میدانید؟
ببینید یکی از دلایل این مشکل نداشتن کرسی در کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا است. متاسفانه ما کسی را نداریم که به صورت جدی در این جور مسائل به نفع ما رایزنی کند و این یکی از دلایل حل نشدن این پرونده است اما دلیل اصلی آن باز هم مسائل سیاسی است و باید این را در نظر داشته باشید که این مساله اصلاً ربطی به فوتبال ندارد. شما مطمئن باشید هر وقت مشکل حج و حجاج و بحث روادید برطرف شد، اختلاف ایران و عربستان در فوتبال هم مرتفع خواهد شد. من به شخصه امیدوارم در جلسهای که چند هفته دیگر در سوئیس برگزار خواهد شد، این مشکل برطرف شود و به نظرم دوطرف به احتمال هفتاد درصد در این جلسه به توافق خواهند رسید. ولی با این حال باید این را بدانیم که شروع این اتفاقات از فوتبال نبود و از جایی دیگر مسائل سیاسی وارد فوتبال شد و قطعاً هر وقت این اختلاف از سر منشا آن حل شود در فوتبال هم مشکلات برطرف خواهد شد.
شما به موضوع نداشتن کرسی در کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا اشاره کردید. این در حالی است که ما قبلاً کرسیهای مهمی را در کنفدراسیون فوتبال آسیا در زمان آقای صفایی فراهانی و دادکان داشتیم که به خاطر عدم مدیریت صحیح آنها را از دست دادیم.
خوب این مشکلی است که خود ما برای خودمان به وجود آوردیم. آن زمانی که آقای بن همام در کنفدراسیون فوتبال آسیا پست گرفت، سالها بود که در خود کشور قطر هیچ سمتی نداشت اما قطریها به بحث حضور او در کنفدراسیون به چشم یک موضوع ملی نگاه کردند و با حمایتی که کردند همام موفق شد یک کرسی مهم را تصاحب کند. متاسفانه در کشور ما این نوع نگاه وجود نداشت و مدیران ورزش ما به جای توجه به اسم ایران که قرار بود جلوی نماینده ما قرار بگیرد، به اسم اشخاص توجه کردند و کرسی مهم ما به همین دلیل از دست رفت. کشورهای عربی به شدت به داشتن پستهای مهم در کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا اهمیت میدهند و برای گرفتن این کرسیها تلاش میکنند و در این موضوع فقط به منافع کشورشان اهمیت میدهند اما در کشور ما متاسفانه این نگاه وجود ندارد. الان آقای کفاشیان در کنفدراسیون فوتبال آسیا سمت دارد اما کسی نیست از او حمایت کند. تعداد کرسیهای ما در کنفدراسیون باید بیشتر شود. من میدانم که کفاشیان برای گرفتن همین یک پست زحمت زیادی کشید و کسی هم در این راه به او کمک نکرد. این در حالی است که دیگر کشورها در این راه حتی از مقامهای سیاسی و رایزنی آنها برای رای آوردن در انتخابات استفاده میکنند. متاسفانه در کشور ما این مسائل خیلی راحت نادیده گرفته میشود. در زمان آقای هاشمیطبا ایشان یک سمت بسیار با اهمیت در کمیته جهانی المپیک داشتند که به راحتی از دست ما رفت. آنجایی که هاشمیطبا سمت داشت به شکلی است که سالهای زیادی برای گرفتن سمت در آن باید صبر کرد و اینطور است که یک عضوی باید بمیرد تا کرسی او خالی شود اما ما در ایران خیلی راحت نامه زدیم و اعلام کردیم آقای هاشمیطبا در ایران دیگر سمتی ندارد و کرسی او را به همین راحتی از ما گرفتند. عضویت او در کمیته جهانی المپیک بسیار ارزشمند بود اما تنها به دلیل نداشتن نگاه ملی به سادگی آن را از دست دادیم. به همین دلیل است که می گویم به این مسائل نباید فقط صرفاً ورزشی نگاه کرد و باید نگاه به این موضوعات از ورای ورزش نگاه کرد.
آیا فدراسیون فوتبال میتواند با تقویت دیپلماسی خود مجدداً در این زمینه موفق عمل کند و کرسیهای مناسبی را در کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا کسب کند؟
فدراسیون فوتبال در هیچ زمینهای نمیتواند به تنهایی کاری انجام بدهد و نیاز به حمایت غیرمستقیم دولت دارد. کشورهای دیگر مخصوصاً کشورهای عربی وقتی قرار است برای انتخابات رای جمعاوری کنند، برای نماینده مورد نظر خود حتی هواپیمای اختصاصی در نظر میگیرند که به کشورهای مختلف برود و رایزنی کند اما در اینجا حتی بر سر موضوعات کوچک هم اختلاف نظر وجود دارد. مقامات سیاسی کشور مانند وزیر کشور باید در مسائل دیپلماسی به فدراسیون فوتبال کمک کنند و تا موقعی که اینگونه نباشد فدراسیون نمیتواند به تنهایی کاری از پیش ببرد.