جنجال باشگاه استقلال با سازمان صدا و سیما
هیچکس از حق خود کوتاه نیامد/ کج سلیقگی یا عدم هماهنگی؟

پخش بازی تیم های استقلال و چادرملو اردکان از شبکه نسیم سیما، حواشی زیادی را به همراه داشت و واکنش های رسمی از سوی هر دو طرف ماجرا انجام شد.
به گزارش ایلنا، پخش دیدار استقلال و چادرملو در هفته بیست و نهم لیگ برتر از شبکه نسیم سیما، موجی از انتقادات و اعتراضات را در پی داشت. این تصمیم، که از سوی باشگاه استقلال به عنوان یک بیاحترامی تلقی شد، سؤالات بسیاری را در مورد سیاستهای رسانهای سازمان صدا و سیما و نحوه پوشش مسابقات ورزشی برانگیخت. اما آیا این تصمیم واقعاً به ضرر صدا و سیما بوده است؟ و آیا اعتراضات باشگاه استقلال، تا این حد موجه است؟ در این نوشتار، به بررسی دقیقتر این موضوع میپردازیم.
همانطور که اشاره شد، صدا و سیما 9 دلیل برای این تصمیم خود ارائه کرد. مهمترین این دلایل، عدم موافقت باشگاه استقلال با تغییر ساعت مسابقه عنوان شد. به ادعای مدیران صدا و سیما، هماهنگیهای لازم با سازمان لیگ و باشگاه چادرملو برای تغییر ساعت انجام شده بود تا امکان پخش بازی از شبکه سه فراهم شود، اما مخالفت استقلال این موضوع را منتفی کرد. البته دلیل مدیران باشگاه استقلال هم این بود که هماهنگی برای تغییر ساعت بازی دیر انجام شد. دلایل دیگر نیز بر محوریت حساسیت جدولی سایر مسابقات، قهرمانی زودهنگام تراکتور، احتمال سقوط نساجی، و پخش بازیها از شبکههای تخصصی ورزش (شبکه ورزش سیما) و شبکههای بومی (برای جذب مخاطب بیشتر) استوار بود.
این دلایل، به ظاهر، توجیهاتی منطقی به نظر میرسند. صدا و سیما با این استدلال، سعی در توزیع عادلانه مسابقات بین شبکههای مختلف و پوشش حداکثری رقابتهای حساس داشته است. همچنین، به سابقه تغییرات در پخش مسابقات در هفتههای پایانی لیگ به دلیل همزمانی بازیها اشاره شده است. استقلال، به عنوان یکی از پرطرفدارترین تیمهای ایران، همیشه از اهمیت ویژهای برای هواداران برخوردار بوده و صدا و سیما نیز به عنوان یک بنگاه اقتصادی تمام تلاش خود را برای این موضوع انجام داد اما متأسفانه هواداران ایرانی با توأمان کردن چاشنی احساسات و منطق هوادارگونه با عینک سرخابی به این موضوع نگاه کرده و احساس میکنند به آنها ظلم شده که بازی آنها از شبکهای بجز شبکه سه پخش زنده شده است.
قطعاً صدا وسیما هم نمیخواهد مخاطبانش را از دست بدهد و از درآمد این مسابقات چشم پوشی کند اما چیزی که ایران ورزشی نوشت و از مدتها پیش هم مشخص بود، استقلال بجز هفته پایانی و دیدار مقابل سپاهان، جایی در کنداکتور اصلی نداشت چراکه دیدارهای این تیم بجز دیدار مقابل سپاهان عملاً تأثیری در جنگ بقا و قهرمانی نداشته و طبیعی بود که استقلال به شبکهای بجز شبکههای اصلی تبعید شود.
باشگاه استقلال در واکنش به این تصمیم، بازی با چادرملو را به صورت زنده از شبکههای اجتماعی خود پخش کرد و لوگوی شبکه نسیم را حذف و نام و لوگوی استقلال را جایگزین آن کرد. این اقدام، نشاندهنده اعتراض شدید این باشگاه به سیاستهای رسانهای صدا و سیما بود. استقلال با این کار، توانست اعتراض خود را به گوش مخاطبان خود برساند و در عین حال، با پخش زنده بازی از شبکههای اجتماعی، مخاطبان بیشتری را جذب کند. از سوی دیگر، این اقدام میتواند به عنوان یک واکنش احساسی نیز تلقی شود. البته استقلال با این کار، در واقع، به نوعی، با صدا و سیما وارد جنگ رسانهای شده است.
باید به این نکته توجه داشت که در دنیای فوتبال مدرن، حساسیتها نسبت به شبکه پخشکننده بازی، در حال کاهش است. هواداران، بیشتر به کیفیت بازی و نتیجه آن اهمیت میدهند. با این حال، صدا و سیما باید تلاش کند تا با ارائه خدمات با کیفیت و پوشش جامع مسابقات، رضایت هواداران و باشگاهها را جلب کند.
در نگاه کلی به نظر میرسد که ریشه این اختلافات، در کمبود زیرساختهای ورزشی در صدا و سیما و عدم برنامهریزی دقیق و کارآمد است. صدا و سیما باید به فکر افزایش تعداد شبکههای ورزشی و بهبود کیفیت پوشش مسابقات باشد. همچنین، باید با باشگاهها و سازمان لیگ، تعامل سازندهتری داشته باشد و در تصمیمگیریها، به نظرات و خواستههای آنها توجه کند.
اعتراض استقلال نیز، اگرچه قابل درک است، اما باید به صورت حرفهای و از طریق مجاری قانونی پیگیری شود. باشگاهها باید درک کنند که صدا و سیما، یک نهاد ملی است و نباید با این نهاد وارد جنگ رسانهای شوند. به جای تمرکز بر اختلافات، باید به دنبال راهحلی پایدار برای بهبود پوشش مسابقات ورزشی در صدا و سیما بود. راهحلی که هم منافع صدا و سیما را تأمین کند و هم رضایت هواداران و باشگاهها را جلب کند.
حتی میشود پخش بازیها رابه عهده باشگاهها گذاشت.