ایستادگی تا پای جان برای توسعه ایران؛
تولید ایمن و توسعه پایدار نقشه راه «فولاد سنگان»

مدیرعامل شرکت صنایع معدنی «فولاد سنگان» گفت: برنامه ما برای سال ۱۴۰۴ توسعه سرمایهگذاریها در منطقه، راهاندازی فازهای جدید و پیشبرد سریعتر پروژههاست.
به گزارش ایلنا؛ علی امرایی، مدیرعامل شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان، در حاشیه «نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک، بیمه مشهد» از دستاوردهای چشمگیر این شرکت در سال ۱۴۰۳، از جمله تولید ۵ میلیون تن گندله و برنامههای گسترده این شرکت برای توسعه پایدار خبر داد.
لطفاً در خصوص عملکرد «فولاد سنگان» در سال ۱۴۰۳ در حوزه تولید، توسعه و رکوردهای این شرکت بگوئید؟
سال ۱۴۰۳ برای «فولاد سنگان» سال بسیار خوبی بود. ما جزء معدود شرکتهایی بودیم که توانستیم با ظرفیت اسمی تولید کنیم و بر چالشهای انرژی فائق آئیم، به گونهای که موفق شدیم ۵ میلیون تن گندله با ظرفیت اسمی تولید کنیم. در حوزه توسعه، نیز با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت در بهمنماه، بسیاری از پروژههای ما به بهرهبرداری رسیدند. همچنین ما حدود ۸۰۰ میلیون دلار در پروژههای جدید سرمایهگذاری کرده ایم که بخشی از آنها کلنگزنی شد و بخشی دیگر به بهرهبرداری رسید.
سرمایهگذاریهای شما عمدتاً در چه حوزههایی متمرکز شده است؟
تمرکز ما بر روی سرمایهگذاریهای بنیادین در زیرساختها از جمله انرژی، جاده و آب و برق است. از سوی دیگر، نیروگاه بادی ۲۰۰ مگاواتی یکی از بزرگترین سرمایهگذاریها در شرق و شمالشرق کشور در زمینه انرژی تجدیدپذیر است. همچنین (کارخانه کنسانتره هماتیتی) که اولین و بزرگترین کارخانه کنسانتره هماتیتی ایران بوده، از پروژههای کلیدی ماست.
با توجه به تحریمها در زمینه تجهیزات چه سیاستی اتخاذ کردهاید؟
ما تمام پروژههای سرمایهگذاری شده را به اتمام رساندهایم و در کنار آن، پروژههای جدیدی را تعریف کردهایم که خوشبختانه با سرعت خوبی در حال پیشرفت هستند و در مجموع، در طول سه سال گذشته، ۸۰۰ میلیون دلار سرمایهگذاری جدید داشتهایم که بخشی از آن از منابع داخلی و بخشی دیگر مربوط به تامین تجهیزات خارجی بوده است.
البته بخشی از تجهیزات وارداتی هستند، اما تلاش کردیم آنها را نیز بومیسازی کنیم و تنها یکبار وارد میکنیم . از آن نقشهبرداری میکنیم و سپس بومیسازی شده و دیگر نیازی به واردات مجدد ندارند.
با وجود ناترازی انرژی چگونه توانستید سرعت تولیدتان را حفظ کنید؟
ما بهجای اینکه ناترازی را مانع ببینیم، آن را به انگیزه تبدیل کردیم و در حقیقت این مشکلات نه تنها نتوانسته است کار ما را متوقف کند، بلکه به فعالیت ما سرعت بخشیده است. خواهش من این است که از تکرار واژه ناترازی اجتناب کنیم؛ این موضوع همچون فرد بیماری است که مدام از بیماریاش صحبت میکند. ما همه میدانیم که در کشورمان با ناترازی مواجه هستیم، اما آیا فکر میکنید کشورهای توسعهیافته در گذشته با این مشکل روبرو نبودهاند؟ به عنوان نمونه آلمان در سال ۱۹۹۰ با کمبود ۳۰۰۰ مگاوات برق مواجه بود، اما با تغییرات بنیادین در سیاستهای انرژی خود، تا سال ۲۰۱۰ موفق به نصب ۵۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر شد و اکنون تقریباً ۴۰ درصد برق آن کشور از منابع تجدیدپذیر تامین میشود.
ژاپن نیز با ناترازی انرژی روبرو بوده و با سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر، اکنون حدود ۴۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر دارند پس این مشکل ناترازی انرژی مختص ایران نیست و با افزایش جمعیت و مصرف انرژی در همه کشورها به وجود میآید. ناترازی انرژی به معنای مصرف بیش از تولید است و صنایع کشورمان ممکن است کمتر از ۱۰ درصد از انرژی برق کشور را مصرف کنند، اما مردم نیز باید در کاهش مصرف و بهینهسازی آن سهیم باشند.
بر اساس آمارها، در فصل تابستان ۳۰ درصد مصرف برق کشور به سیستمهای خنککننده اختصاص دارد و بهینهسازی سیستمهای خنککننده راهی برای عبور از این چالش است.
در خصوص حمایت از کارگران چه برنامهای دارید؟
کارگران، سرمایه اصلی واحدهای تولیدی هستند و ما نیز بخشی از سهام شرکت آتیه فولاد سنگان را به همکارانمان واگذار کردهایم و برای تأمین مسکن آنها، زمینی به وسعت ۱۴۰ هکتار گرفتهایم تا با کمک خودشان، خانهدار شوند و بتوانیم ۲۰۰۰ هزار واحد مسکونی احداث کنیم.
نقش فولاد مبارکه بهعنوان سهامدار ۱۰۰ درصدی شما در توسعه پروژهها چیست؟
گروه فولاد مبارکه و بهخصوص جناب آقای دکتر زرندی، مدیرعامل شرکت، نقش بسیار مهمی در حمایت از پروژههای انرژی تجدیدپذیر ایفاء کردهاند. حمایت آنها شامل سرمایهگذاری مستقیم در پروژه نیروگاه بادی ۲۰۰ مگاواتی که قرار است بزرگترین نیروگاه بادی ایران باشد و همچنین سرمایهگذاری در نیروگاه خورشیدی سمنان و پروژههای مشابه در اصفهان و خاف میشود و همکاری در زمینه مدیریت انرژی و کاهش هزینههای حمل و نقل نیز از دیگر جنبههای حمایت فولاد مبارکه است.
با توجه به اینکه یکی از چالشهای مهم در منطقه خواف و عسلویه شرقی، مسئله حملونقل است، چه اقدامی برای آن انجام دادهاید؟
در این منطقه سالانه حدود ۲۰ میلیون تُن بار تولید میشود، اما تنها ۸ میلیون تُن آن با قطار جابهجا میشود و مابقی را باید با کامیون حمل کنیم و با حمایت فولاد مبارکه توانستیم ۵۰۰ دستگاه کامیون خریداری کنیم تا این مشکل تا حد زیادی برطرف شود.
با توجه به نامگذاری سال ۱۴۰۴ بهعنوان سال «سرمایهگذاری و تولید» از سوی مقام معظم رهبری، فولاد سنگان چه برنامهای برای این سال دارد؟
شعار اصلی ما برای ۱۴۰۴ پس از پیام رهبری این است: "تا پای جان، پای توسعه ایران ایستادهایم". ما در سالهای تحریم یاد گرفتهایم که چطور تهدیدها را تبدیل به فرصت کنیم. در سال ۱۴۰۳ علیرغم تحریمها، توانستیم با ظرفیت اسمی تولید کنیم و در سال ۱۴۰۴ نیز توسعه سرمایهگذاریها در منطقه، راهاندازی فازهای جدید و پیشبرد سریعتر پروژهها را در برنامه داریم.