وزیر میراث فرهنگی در پاسخ به ایلنا:
یونسکو نامههای ایران برای جلوگیری از تعرض به آثار تاریخی را تحویل رژیم صهیونیستی داد/ برآورد خسارات وارد شده به میراث فرهنگی برای شکایت بین المللی علیه اسراییل

آمریکا و اسراییل سال 2011 از یونسکو خارج شدند و هیچ تعهدی به الزامات بین المللی در حوزه میراث فرهنگی ندارند. حملات رژیم صهیونیستی به غزه و ویران کردن آثار و محوطه های تاریخی و باستانی این باریکه در سرزمین های اشغالی نشان داد که حتی هشدارهای یونسکو برای در امان ماندن آثار تاریخی غزه در حملات رژیم صهیونیستی نیز جدی گرفته نشد و شد آنچه نباید می شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، همزمان با آغاز جنگ ۱۲ روزه ذرژیم صهیونیستی علیه ایران اما وزارت میراث فرهنگی، باستانشناس ها، چهرههای فرهنگی و هنری، فعالان میراث فرهنگی و کمیته ملی موزههای ایران در نامههای جداگانه به یونسکو درخواست جلوگیری از تعرض به آثار تاریخی ایران را در جنگ تحمیلی مطرح کردند و حالا سیدرضا صالحی امیری در پاسخ به سوال ایلنا در نخستین نشست خبری خود در دوره آتش بس میان ایران و اسراییل خبر داد که یونسکو نامههای ایران برای در امان ماندن آثار تاریخی در جنگ ۱۲ روزه را تحویل رژیم صهیونیستی داد.
حفاظت ضربتی از آثار موزه ای
پس از آغاز جنگ معاونت میراث فرهنگی کشور بلافاصله موضوع انتقال اشیای تاریخی موزهها به مخازن امن را ابلاغ کرد و برخی موزههای کشور از جمله موزه ملی ایران و مجموعه جهانی کاخ گلستان توانستند در چند شبانه روز آثار تاریخی در اختیار خود را به مخازن امن منتقل کنند و حتی موزه ملی ایران با نصب سپر آبی در پشت بامهای این موزه، توانست پروتکلهای جهانی برای اعلام هشدار لازم درخصوص در امان ماندن مجموعههای تاریخی فرهنگی را اجرایی کند.
اگرچه انتشار برخی تصاویر از نایلون پیچ کردن لوسترهای کاخ گلستان و… منجر به برخی انتقادات در خصوص شیوه حفاظت از آثار تاریخی در هنگام جنگ شد، اما باید در نظر داشت که در نبود برنامه جامع مدیریت بحران در جنگ و نبود تجربه شرایط جدید و فقدان پروتکلهای فوری حفاظت از آثار تاریخی در جنگ، همین که موزهها اقدام به انتقال سریع آثار ارزشمند خود به مخازن امن کردند و دستورالعملهای اولیه برای حفاظت از آثار را در شرایطی که تهران زیر بمباران مداوم جنگندههای رژیم صهیونیستی بود، اقدامی قابل تقدیر است. با این حال انتظار بر آن است که پروتکلهای شرایط جنگی و مانورهای بحران در شرایط جنگی در همین شرایط آتش بس اجرایی شود تا موزهها و مکانهای فرهنگی در زمان وقوع جنگ و بحران در سریعترین زمان ممکن حفاظت از آثار تاریخی را به بهترین شکل انجام دهند.
برآورد خسارت جنگ اخیر به میراث فرهنگی برای شکایت بین المللی علیه اسراییل
سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به این سوال ایلنا که با توجه به خروج آمریکا و اسراییل از سازمان علمی – فرهنگی یونسکو در سال ۲۰۱۱ امکان این که ایران به عنوان یک کشور تاریخی دارای محوطههای تاریخی و باستانی بسیار در مشارکت با وزارت امور خارجه و کشورهایی نظیر مصر و یونان و… فشارهای بین المللی برای جلوگیری از تخریب آثار تاریخی در مخاصمات مسلحانه و جنگها را در نهادهای بین المللی افزایش دهد و درخواست تصویب قوانین سختگیرانهتر و بازدارنده برای تشدید مجازات کشورهای متعارض به آثار و محوطههای تاریخی در یونسکو دهد؟ اعلام کرد: وزارت میراث فرهنگی همان ابتدا با صدور هشدار و اعلام وضعیت قرمز توجه نهادهای بین المللی را درخصوص جلوگیری از تهاجم به آثار تاریخی جلب کرد. اما دولت نیز مصوبهای داشت و تمام دستگاهها از جمله وزارت میراث فرهنگی ملزم شده اند، خسارات مستقیم و غیرمستقیم وارد شده به بخشهای مختلف، اعم از خسارتهای فیزیکی و مادی تا خسارتهای میراثی و انسانی را برآورد کنند تا براساس این برآوردها اقدام به شکایت بین المللی از رژیم صهیونیستی کنیم.
آمریکا و اسراییل باید ملزم به رعایت قوانین جهانی میراث فرهنگی شوند
علی دارابی، معاون میراث فرهنگی و قائم مقام وزیر میراث فرهنگی نیز در تکمیل پاسخ وزیر میراث فرهنگی به سوال ایلنا اعلام کرد: هم اکنون درگیر دو کشوری هستیم که از یونسکو خارج شدهاند و هیچ تعهدی به الزامات بین المللی در حوزه میراث فرهنگی و رعایت قوانین یونسکو ندارند و باید ملزم به رعایت موازین بین المللی میراث فرهنگی شوند.
معاون میراث فرهنگی گفت: علاوه بر چهرههای ماندگار، ایکوم و ایکوموس که بیانیه دادند بحث این است که مجمع کشورهای تمدنی جهان که ۱۰ کشور هستند و به پیشنهاد ارمنستان و یونان شکل گرفت و ایران عضو موسس این مجمع است که سال گذشته ایران میزبان اجلاس آن بود و امسال هم وزیر میراث فرهنگی در این اجلاس حضور داشت. در این اجلاس یکی از اسنادی که مبادله شد بحث این است که در میان این کشورهای عضو اگر اشیای تاریخی از کشورهای عضو به کشور دیگر رفته است کمک کنند به استردادش و هم این که آثار در خطر را انتقال تجربه کنند.
علی دارابی افزود: مرکز میراث ناملموس تهران که ریاست آن با ایران است نیز ۱۱ عضو ثابت دارد و ۲۴ کشور را در برمیگیرد و از طریق این مرکز با آن کشورها مکاتبه کردیم و برخی کشورها برای موضوع در امان ماندن آثار تاریخی بیانیه صادر کردند. نشست شورای اجرایی حکام میراث ناملموس هم قرار بود در همین ایام فعال شود که به دلیل بسته بودن پروازها به تعویق افتاد.
معاون میراث فرهنگی کشور با استقبال از پیشنهاد ایلنا درباره درخواست از مجامع جهانی برای در امان ماندن آثار تاریخی در جنگها و مجازات شدید کشورهای متخاصم به آثار تاریخی اعلام کرد: این موضوع حتما در وزارت میراث فرهنگی فعال خواهد شد تا از تهاجم به آثار تاریخی و فرهنگی که برای کشورهای متمدن محتمل است پیشگیری و در سطح بین المللی با آن مقابله شود.