خبرگزاری کار ایران

خرازی:

راه حل مسائل خاورمیانه، مذاکره بین قدرت‌های منطقه است/ ماجرای سوریه از اشتباهات راهبردی فرانسوی‌ها بود

asdasd
کد خبر : ۶۳۸۳۵۹

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی تاکید کرد: راه حل مسائل خاورمیانه، مذاکره بین قدرت‌های منطقه است و این واقعیتی است که ایران، ترکیه، مصر و عربستان چهار کشور ذی‌نفوذ و قدرتمند این منطقه هستند.

به گزارش ایلنا، سیدکمال خرازی در نشست تبیین ژئوپلتیکی روابط ایران و فرانسه که در محل شورای راهبردی روابط خارجی برگزار شد طی سخنانی، راه خروج از بحران یمن را گفت‌وگو بین قدرت‌های منطقه و ایفای نقش جدی‌تر سازمان ملل در این قضیه خواند و با تاکید بر آمادگی جمهوری اسلامی برای رفع این بحران، شرط نخست پایان درگیری در یمن را قطع حمایت تسلیحاتی از متجاوزان به این کشور به ویژه از سوی اروپا برشمرد.

وی در این گفت: ایران و فرانسه دارای ویژگی‌هایی همچون تلاش برای حفظ فرهنگ هستند که می‌‌‌‌تواند بستر مناسبی برای گسترش روابط باشد.

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به سابقه تاریخی روابط علمی و فرانسه، از این تعاملات هم به عنوان بستر دیگری برای گسترش روابط دو کشور یاد کرد.

منافع مشترک در خاورمیانه امکان بهبود روابط دو کشور را فراهم می‌آورد

خرازی با بیان اینکه پذیرش امام خمینی (ره) در پاریس در دوران انقلاب اسلامی خاطره خوبی در ذهن ایرانی‌ها به جا گذاشته است، اظهار داشت: البته فراز و نشیب‌های زیادی هم در روابط دو کشور، از جمله سابقه کمک تسلیحاتی فرانسه به رژیم صدام یا پذیرش تروریست‌های ضدایرانی در خاک فرانسه و فعالیت آن‌ها در آن کشور وجود دارد که با هیچ قاعده بین‌المللی سازگار نیست. 

وی افزود: منافع مشترک در منطقه خاورمیانه از دیگر بسترهایی است که امکان بهبود روابط دو کشور را فراهم می‌آورد. هم فرانسه به صورت سنتی، در منطقه خاورمیانه شامل لبنان و سوریه سابقه تاریخی دارد و هم ایران از قدیم با این منطقه در ارتباط بود و امروز هم حضور و نفوذش گسترش یافته است. 

ضرورت نگرش جدید به واقعیت‌های جدید منطقه 

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با تاکید بر اینکه ایران و فرانسه باید در مسائل منطقه از زمینه‌‌‌‌های مشترک در جهت ایجاد صلح و ثبات بهره‌‌‌‌برداری کنند، تصریح کرد: طبیعتا اوضاع منطقه امروز با سال‌های پیش متفاوت است و احتیاج به نگرش جدید به واقعیت‌های جدید در منطقه وجود دارد. 

خرازی ادامه داد: تغییرات در منطقه عوامل مختلفی دارد که بخشی از آن به اشتباهاتی برمی‌‌‌‌‌‌‌گردد که برخی دولت‌‌‌‌‌ها انجام دادند. به ویژه پس از بیداری اسلامی، برخی کشورها مثل عربستان، قطر، ترکیه و امارات فکر کردند موقعیت خوبی است تا حضور و منافع خود را در منطقه بدون توجه به منافع دیگران تامین کنند.

ماجرای سوریه از اشتباهات راهبردی فرانسوی‌ها بود

وی اضافه کرد: ماجرای سوریه یکی از این اشتباهات راهبردی آنها بود و فکر کردند با حمایت از گروه‌های مسلح و ارسال سلاح و پول برای آنها می‌توانند سرنوشت کشور سوریه را به دست بگیرند. میلیاردها پول و سلاح به این کشور ارسال و نتیجه آن شد که تروریست‌ها با بی‌‌‌‌رحمانه‌‌‌‌‌ترین روش علیه مردم عمل کردند. آثار این اشتباه را در فرانسه هم دیدید و شاهد بودید که گروه‌های تروریستی چگونه می‌‌‌‌توانند امنیت اروپا را به خطر بیندازند. 

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی خطای راهبردی اروپا را حمایت و سکوت در برابر این ماجرا خواند و خاطرنشان کرد: اگر هم ائتلافی ضدداعش تشکیل شد، توفیقی نداشت چون پدیدآورندگان داعش هم عضو آن بودند. چگونه می‌شود عربستان به عنوان حامی اصلی تکفیری‌ها عضو ائتلافی شود که می‌خواهد علیه آنها بجنگد؟ 

داعش می‌توانست عامل بی‌‌‌‌‌‌‌نظمی و ناامنی در منطقه و اروپا باشد

خرازی ادامه داد: اگر حضور نیروهای ایرانی در سوریه و عراق به دعوت آن کشورها نبود، امروز ما با داعشی روبه‌رو بودیم که به واسطه تصرف عراق و سوریه، سرزمین در اختیار داشت و می‌توانست عامل بی‌‌‌‌‌‌‌نظمی و ناامنی در منطقه و اروپا به عنوان همسایه این منطقه باشد.

وی با بیان اینکه امروز داعش شکست خورده اما این به معنای نابودی‌‌‌‌‌اش نیست، ابراز داشت: این گروه در منطقه حضور دارد و در شمال آفریقا و افغانستان در حال ظهور است، لذا باید همکاری جدی‌تری بین کسانی که نگران تروریسم هستند، شکل بگیرد. جای تاسف است که با وجود آنکه جمهوری اسلامی این همه روی شکست داعش سرمایه‌‌‌‌‌گذاری کرده و نقش اساسی در آن داشته، تبلیغ می‌شود که ایران عامل بی‌‌‌ثباتی در منطقه است.

برای توسعه امنیت و حل معضلات منطقه،  باید اقدام کنیم

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به دیداری که در بحبوحه بحران داعش با اسقف راعی، رهبر مارونی‌ها در لبنان داشت، بیان کرد: اسقف راعی ابراز ناراحتی می‌کرد و می‌گفت فرانسوی‌‌‌‌‌‌ها که سابقه تاریخی حضور در لبنان و سوریه داشتند، ما را تنها گذاشتند و اگر حزب‌‌‌الله نبود، داعش مانند عراق و سوریه همه ما مسیحیان را گردن می‌‌‌‌‌زد. این نگاه نشان می‌دهد فرانسه با وجود سابقه تاریخی در این منطقه، در حمایت از مردم این خطه علیه تروریسم اقدام جدی نکرده است.

خرازی با بیان اینکه حالا مهم این است که ببینیم ایران و فرانسه می‌‌‌‌توانند چه کنند، یادآور شد: برای توسعه امنیت در منطقه و حل معضلات منطقه، باید با علم به اینکه واقعیت‌های امروز نسبت به گذشته تغییر کرده، اقدام کنیم. 

بحران یمن؛ یکی از زمینه های همکاری ایران و فرانسه 

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی یکی از زمینه های همکاری ایران و فرانسه را بحران یمن خواند و عنوان کرد: آنچه در یمن روی می‌دهد یک فاجعه است، زیرا کشتار انسان‌‌‌‌‌های بیگناه، بدون آنکه برای دفاع چیزی داشته باشند، روی می‌دهد. حمایتی که عربستان و امارات از سوی غرب به ویژه آمریکا دارند، دست‌شان را برای جنایت باز گذاشته است. 

خرازی ادامه داد: خواسته طبیعی انصارالله یمن، داشتن سهم در حکومت این کشور است، اما در برابر این خواسته طبیعی، با تجاوز به این کشور مواجه است. 

سازمان ملل باید نقش جدی‌تر خود را در توقف جنگ یمن ایفا کند

وی با اشاره به اخبار حضور نیروهای فرانسوی در حمله به بندر الحدیده در ساحل غربی یمن گفت: اگرچه وزارت امور خارجه فرانسه این موضوع را تکذیب کرد، اما با توجه با انتشار اخبار آن در روزنامه فیگارو و پخش فیلم‌هایی در این باره، چنین موضوعی مایه تاسف است و امیدواریم درست نباشد؛ اما در هر صورت این درست نیست که اروپایی‌‌‌‌ها در برابر تجاوز به یمن، سکوت کنند و حتی به حمایت از متجاوزان برخیزند. 

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با تاکید بر ضرورت حل و فصل بحران یمن اظهار داشت: باید به این جنگ بی‌‌‌‌نتیجه که بیش از سه سال است جریان دارد، پایان داده شود. مسئله یمن فوریت دارد و سازمان ملل باید نقش جدی‌تر خود را در توقف این جنگ بی‌‌‌‌‌منطق ایفا و زمینه مصالحه یمنی - یمنی را فراهم کند و کشورهای منطقه نیز به این فرآیند کمک کنند. 

راه حل مسائل خاورمیانه، مذاکره بین قدرت‌های منطقه است 

خرازی ادامه داد: در کل، راه حل مسائل خاورمیانه، مذاکره بین قدرت‌های منطقه است و این واقعیتی است که ایران، ترکیه، مصر و عربستان چهار کشور ذی‌نفوذ و قدرتمند این منطقه هستند. نهایتا باید این کشورها گردهم آیند و مذاکره کنند که چگونه می‌توان مسائل منطقه را حل و فصل و از افزایش بحران و تروریسم جلوگیری کرد. 

وی با ابراز امیدواری به بازنگری راهبردهای دولت های اروپایی از جمله فرانسه در قبال منطقه تصریح کرد: جمهوری اسلامی هم آمادگی دارد که نهایت تلاش خود را برای بازگشت امنیت و صلح به منطقه انجام دهد. 

رئیس شورای راهبردی روابط خارجی اضافه کرد: در درجه اول لازم است از حمایت‌های تسلیحاتی از کسانی که منطقه را به آشوب کشیدند، خودداری شود. کشورهای اروپایی به ارسال سلاح به عربستان و امارات ادامه می‌دهند و همین سلاح در یمن به کار گرفته می‌‌‌‌شود.

دومین نشست گروه گفت‌وگوی ژئوپلتیک ایرانی و فرانسوی امروز به میزبانی شورای راهبردی روابط خارجی برگزار شد. این نشست با حضور متخصصان علمی و اجرایی ایرانی و فرانسوی، به میزبانی گروه و قطب علمی جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس و مشارکت شورای راهبردی روابط خارجی، انجمن ژئوپلتیک ایران، بنیاد خانه علوم انسانی فرانسه و رایزنی فرهنگی سفارت فرانسه در تهران، با هدف توسعه مناسبات علمی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دو جانبه و صلح و ثبات منطقه‌ای از طریق همکاری‌های دو طرف برگزار شد.

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز