مهاجرانی در نشست خبری:
در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه ۲۷۶ شهید غیرنظامی داشتیم/ پیشبینی میشود فرآیند بازسازی مناطل آسیبدیده تا دو سال طول بکشد

سخنگوی دولت گفت: در مجموع ۲۷۶ شهید غیرنظامی داشتیم و استان تهران با ۲۶۵ شهید، بالاترین آمار را در این زمینه داشت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، فاطمه مهاجرانی در نشست خبری خود با اشاره به اقدامات دولت در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه در محل مرکز همایشهای صداوسیما گفت: شهدا و جانهای بسیاری را برای دفاع از کشور از دست دادیم. چه سربازانی که با فروتنی جان خودشان را از دست دادند، یا سردارانی که گفتند که بر مرازشان بنویسند سرباز وطن.
سخنگوی دولت تاکید کرد: از آغاز حمله، وزران کار خودشان را آغاز کردند، آقای ظفرقندی وزیر بهداشت و کل کادر درمان کار خود را آغاز کردند و اتاقهای بحران فعال شد. بدیهی است در دقایق اول تا سامان کار دست افراد بیاید زمان برد اما به سرعت موضوع سازماندهی شد.
وی با بیان اینکه ما هراز و ۶۰ شهید داشتیم که ۱۰۲ نفر زن و ۳۸ کودک بودند، گفت: در طول جنگ ۱۲ روزه ۲۰۰ میلیون لیتر بنزین مصرف شد. بیمارستانها ۵ هزار و ۸۰۰ مجروح را مورد مداوا قرار دادند و بیش از هزار نفر تحت عمل جراحی قرار گرفتند.
در طول این جنگ به واحد ها و اهداف نظامی هم آسیب زیادی وارد شد از جمله به ۳۶ مدرسه در ۱۶ استان آسیب وارد شد و ۲۱۹ واحد صنعتی ما آسیب دید. ۸ هزار واحد مسکونی تخریب شد. ۱۸ نفر از کادر درمان ۶ پزشک، ۵ پرستار و ۷ امدادگر شهید شدند. ۳۴ دانشآموز و ۵ فرهنگی شهید شدند. حدود ۲۲ استاد منازل مسکونیشان تخریب شد. یازده آمبولانس و ۷ بیمارستان مورد اصابت قرار گرفت. در مجموع ۲۷۶ شهید غیرنظامی داشتیم و استان تهران با ۲۶۵ شهید، بالاترین آمار را در این زمینه داشت.
مهاجرانی خاطرنشان کرد: حمله به زندان اوین از سوی مجامع بین المللی جنایت جنگی تلقی شد.
وی با اشاره به جنابت رخ داده در غزه گفت: آدم از کلمه انسان شرمش میآید هنگامی که صحنههای غزه را مشاهده میکند. شرم بر اینها باد که نام انسان را یدک میکشند. بسیاری از کودکان جان خودشان را از گرسنگی از دست میدهند. هلال احمر در هماهنگی با نهادهای بشردوستانه کمکهایی خواهد کرد که امیدواریم این کمک ا برسد.
سخنگوی دولت تاکید کرد: این نسلکشی نه اولین بود و نه آخرین خواهد بود. دنیا بداند اگر جلوی این نسلکشی را نگیرد نوبت آنها هم خواهد رسید.
مهاجرانی درباره درسهای دولت از جنگ ۱۲ روزه گفت: همه ما باید بپذیریم ضعفها و قدرتهای داریم که باید ضعفهای خودمان را بشناسیم و پیگیری ضعفها در دست بررسی است و یکی از نقاط قدرت ما مردم بودند و باید این را قدر بدانیم و از نقد نرنجیم و نکته قابل توجه این است که باید با مردم سخن بگوییم و امور را به دست مردم بسپاریم.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا، مبنی بر اینکه در جنگ ۱۲ روزه بارها بر حفظ همبستگی مردم تاکید شد اما مشاهده کردیم که بعد از توقف آتش عدهای سعی دارند با مردم لجبازی کنند و آنها را ناراضی کنند، برنامه دولت برای حفظ سرمایه اجتماعی بدست آمده چیست، گفت: سرمایه اجتماعی موضوعی است که هم در دولت و هم مجلس مورد بررسی قرار گرفته است، مرکز پژوهشهای مجلس هم مطالعهای را به جهت اهمیت بسیار زیاد موضوع سرمایه اجتماعی و انسجام اجتماعی، رضایتمندی و اعتماد انجام داده است.
وی تاکید کرد: رضایتمندی، مشارکت و اعتماد، همه اینها مفاهیمی هستند که به شدت در هم تنیدهاند. لذا در سطح خرد موضوع مشارکت اجتماعی و انسجام اجتماعی در سطح کلان، حضور کارآمدی را دنبال خواهد کرد.
سخنگوی دولت گفت: به همین جهت، در این مسیر در حال پیگیری هستیم. افزایش اقتدار ما میتواند به افزایش اعتماد مردم کمک کند، به اندازه کافی نیروهای نظامی مواظب امنیت ما هستند اما دیگر عوامل باید در راستای افزایش مشارکت و نشاط اجتماعی تلاش کنند.
مهاجرانی بیان کرد: این موضوعات به شدت جدی هستند و باید در جامعه شاهد آنها باشیم. افزایش شفافیت که طبیعتاً مطالبه بسیاری از مردم است، مبارزه با فساد و جلوگیری از تکرار ناکارآمدیهای گذشته که گاهی اوقات مردم را شاکی میکند، جزو موضوعاتی هستند که به شدت در دولت در حال حاضر بهبود عملکردی را دنبال میکنند.
وی ادامه داد: سامانه فؤاد برای این است که بخش دولتی به عنوان پاسخگو در مقابل مردم قرار بگیرد و اگر مشکلی وجود دارد، بتوانیم آن را حل کنیم. لذا تقویت هماهنگی نهادهای دولت از موضوعاتی است که بین همه بخشها باید وجود داشته باشد.
سخنگوی دولت با بیان اینکه امنیت، هویت ملی و هویت فرهنگی هم جزو موضوعات جدی است که باید به آن پرداخته شود، گفت: الحمدلله، همه به این نکته رسیدیم که امروز باید همه ما پای کار ایران بایستیم. لازم است در این مسیر به شب عاشورا ارجاع دهم و سخنان مقام معظم رهبری اشاره کنم که از مداح محترم خواستند که ایران، ایران را بخوانند و این یعنی اینکه مخرج مشترک همه ایرانیان باید ایران باشد و همه باید در این راستا همکاری کنند.
مهاجرای درباره اقدامات دولت در جنگ ۱۲ روزه گفت:در مدت ۱۲ روز، ۲۳۰ مدرسه به عنوان پناهگاه ساماندهی شد. ۵۶ مدرسه در اختیار افراد آسیبدیده قرار گرفت. با توجه به اینکه مدارس به عنوان مکان امن شناخته میشوند و در طراحی آنها این نکته رعایت شده است، ۲۵ مدرسه نیز در اختیار مدیریت بحران قرار گرفت تا امور مرتبط را پیگیری کند.
وی یادآور شد: در دولت در صبح جمعه بیست و سوم خرداد ماه مصوبهای به تصویب رسید و چهار گروه شکل گرفت که متولی امور بودند و کارهای خود را با سرعت دنبال میکردند. کارگروه امور زیربنایی به ریاست وزیر محترم، کارگروه امور اقتصادی به ریاست رئیس سازمان برنامه و بودجه، کارگروه امور رسانه به ریاست رئیس شورای اطلاعرسانی متولی بودند و فعالیتهای خود را با جدیت انجام دادند. همچنین اختیارات ویژهای به استانداران داده شد تا امور با سرعت بیشتری پیش رود.
مهاجرانی درباره مدیریت بازار گفت: مدیریت بازار به خوبی انجام شد و وزرای محترم در هماهنگی با سایر وزرا توانستند کارها را به خوبی پیگیری کنند.
وی ادامه داد: قریب به یک میلیون کالا از بنادر تخلیه و به شهرها منتقل شد. این آمار نشاندهنده همکاری گسترده مردم است. در روز اول، نزدیک به ۲۰۰ میلیون کالا توزیع شد که نشان میدهد مردم بسیار همراهی کردند و شاهد هیچگونه بینظمی نبودیم. این نکته بسیار ارزشمند است و حقیقتاً ملتی که ریشهدار باشد، در بحرانها خود را نشان میدهد و ما این رفتار را از مردم مشاهده کردیم؛ مردمی که اصالت و ریشه دارند.
سخنگوی دولت در خصوص کمک به شرکتهای دانش بنیان گفت: بستهای توسط معاونت علمی ریاست جمهوری همراه با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات پیشبینی شده است. این بسته اول شامل شرکتهای دانشبنیان میشود که در طول این مدت دفاع مقدس و فروش مواد اولیه آسیب دیدهاند. تسهیلاتی به مدت ۹ ماه با سقف ۷ میلیارد تومان و سه ماه دوره تنفس برای آنان در نظر گرفته شده است. این تسهیلات به شرکتهایی تعلق میگیرد که در کارهای خود تعدیل نیروی انسانی نداشتهاند و در طول این مدت نیز تعدیل نیروی انسانی نداشته باشند، یعنی به عبارتی به افزایش سهم جوانان در حوزه اشتغال کمک کنند.بسته دوم برای شرکتهایی است که تعداد نیروی انسانی آنان بیش از ۳۰۰ نفر است و در طول این ایام فعالیت داشتهاند. این تسهیلات از رقم ۱۰۰ میلیارد تومان شروع میشود که البته متناسب با حوزه فعالیت این شرکتها، قابل افزایش است و به صورت تسهیلات شش ماهه با سه ماه دوره تنفس پرداخت خواهد شد.
مهاجرانی درباره بهبود کیفت خدمترسانی دولت به مردم بیان کرد: مردم کار خودشان را انجام دادند. موضوع اول موضوع بازسازی و موضوع دوم کسانی هستند که کسب و کارهایشان آسیب دیده است.
وی تاکید کرد: ناکارآمدی توجیه ندارد و لاپوشانی هم ندارد و ثبات اقتصادی هم موضوع دیگری است که مد نظر است.
سخنگوی دولت درباره جریمه دیرکرد تهسیلات از سوی برخی بانک ها، گفت: در ایام جنگ اخیر، بهصورت روزانه در خدمت مردم عزیز بودم و گزارش عملکرد کارگروهها را به اطلاع میرساندم. در همان مقطع نیز اعلام شد که جریمه دیرکرد پرداخت اقساط تسهیلات خرد، تا سقف ۷۰۰ میلیون تومان، در ماههای خرداد و تیر مشمول بخشودگی خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: افرادی که اصل مبلغ تسهیلات دریافتی آنها کمتر از ۷۰۰ میلیون تومان است، نگران جریمه دیرکرد نباشند. درصورت تغییر در رویه، اطلاعرسانی لازم صورت خواهد گرفت و چنانچه بانکی تخلفی در این زمینه مرتکب شود، موضوع بهطور دقیق بررسی خواهد شد.
سخنگوی دولت درباره بازسازی منازل تخریب شده از حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان گفت: نخست منازل در تهران که طبق مصوبه دولت، بازسازی آن به شهرداری تهران واگذار شده است. شهردار تهران و تیم ایشان آییننامهای مفصل در این زمینه طراحی کردهاندکه در آن، آسیبها از شکستگی شیشه و جابجایی پنجره تا تخریب کلی منازل، دستهبندی و نحوه ترمیم و بازسازی مشخص شده است. این آییننامه شامل بازسازیهای جزئی، کلی و همچنین تخریب و نوسازی است بیشترین میزان آسیب در استان تهران، به ویژه در شهر تهران،مشاهده شده است.
وی درباره بازسازی منازل در شهرستانها، گفت: طبق مصوبه دولت، بازسازی منازل آسیب دیده در شهرستانها به استانداریها و بنیاد مسکن سپرده شده است. یکی از موضوعات بسیار جدی در این زمینه، اسکان موقت آسیبدیدگان است.
سخنگوی دولت افزود: با توجه به اینکه پیشبینی میشود فرآیند بازسازی تا دو سال به طول بیانجامد، اقامت طولانیمدت در هتل برای این عزیزان مناسب نیست، زیرا هتل نمیتواند خلأ آسیبهای روحی ناشی از حوادث را جبران کند، به خصوص برای افرادی که تجربه جنگ را نیز پشت سر گذاشتهاند لذا برای این افراد، مکانی برای سکونت در نظر گرفته میشود. یا منزلی برای آنها تهیه میگردد، یا خودشان منزلی را پیدا میکنند البته سقف هزینهها برای این منازل مشخص شده است همچنین، پشتیبانی برای تأمین وسایل منزل نیز صورت خواهد گرفت.
مهاجرانی درخصوص افزایش قیمت کالاها همچون برنج، گفت: با افزایش قیمت، تولیدکننده کالا خوشحال میشود اما سازمان تعزیرات اگر خلافی صورت بگیرد، برخورد میکند. در مورد برنج وارداتی مشکل چندانی نیست، اما هنوز برنج ایرانی وارد چرخه قیمتگذاری نشده است. مردم میپرسند که آیا دولت از قیمتها خبر دارد؟ پاسخ این است که بله، دولت قیمتها را میداند و تلاش میکند تا مدیریت صورت بگیرد. بعد از برداشت برنج، دولت در مورد قیمت برنج داخلی تصمیم میگیرد.
سخنگوی دولت درخصوص مستندسازی جنایات رژیم صهیونیستی، با اشاره به اینکه این کار هم از جانب دولت و هم بخش خصوصی در حال پیگیری است، گفت: از همان روز جمعه کار شروع شد و مکاتباتی با شورای امنیت سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری شکل گرفت. جدای از اینکه معاونت حقوقی بهصورت ویژه روی این موضوع کار میکند، سازمانهای مردمنهاد و مشخصاً هلالاحمر بهعنوان یک سازمان غیردولتی پیگیر این موضوع است و شکایتهایی را هم ثبت کرده است. یکی از کارهای بسیار زیبایی که در طول این مدت اتفاق افتاد، این بود که انجمن جامعهشناسی ایران توانست انجمن جامعهشناسی رئیس رژیم صهیونیستی را از جمع انجمنهای جامعهشناسی خارج کند.
وی درخصوص موضوع کسری بودجه، با اشاره به اینکه موضوع بازسازیها در بودجه دیده نشده بود، گفت: کارگروهی از جانب سران قوا برای بررسی موضوع کسری بودجه تشکیل شده است.
مهاجرانی در خصوص موضع همسایگان به تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورمان گفت: وزیر امور خارجه بهعنوان رسمیترین نهاد شخص دیپلماسی کشور در طول این ایام و در راستای رساندن صدای مردم و استفاده حداکثری از همه ظرفیتهایی که وجود دارد، سفرهای مکرری را به نقاط مختلف جهان داشت. با توجه به ارتباط خوبی که در طول این مدت و البته از دولت قبل با کشورهای همسایه و سازمانهای شرق دنیا شروع شده بود، سازمان شانگهای که در روز بیستوچهارم خرداد این موضوع را محکوم کرد و در پانزدهم تیرماه هم در نشستی که در برزیل برگزار شد، بریکس آن را محکوم کرد. شاهد موضعگیریهای بسیار شجاعانهای در همسایگان، از جمله پاکستان و ترکیه بودیم که خیلی واضح موضعگیریهای مشخصی کردند. کشورهای عربی هم در این زمینه واکنشهای خوبی را نشان دادند. این موضوع نشان از این دارد که دیپلماسی ما در ارتباط با کشورهای منطقه، دیپلماسی موفقی بوده است.
سخنگوی دولت درباره همراهی کامیونداران با دولت در جنگ ۱۲ روزه گفت: با شروع سال، شاهد افزایش ۳۰ درصدی بهای بلیط حملونقل عمومی ریلی و جادهای بودیم، اما آنها بهصورت داوطلبانه این افزایش را تا پایان دفاع مقدس ۲ به تعویق انداختند. وی از عملکرد کامیونداران تمجید کرد که با وجود اینکه در حین اعتصاب بودند، اعتصاب را شکستند و وارد کار خدمترسانی به مردم شدند.
وی درباره تسهیلات ودیعه مسکن مستأجران بیان کرد: مصوبه شورای عالی مسکن که با حضور رئیسجمهور به تصویب رسید، این بود که ۲۰۰ هزار میلیارد تومان برای ودیعه مسکن مستأجران تخصیص پیدا کرد. کسی که ملکش را اجاره داده بوده و ودیعهای را دریافت کرده، امروز آن ملک را بهخاطر حمله رژیم صهیونیستی از دست داده و تازه باید سعی کند به یک طریقی آن ودیعه را برگرداند. آن مستأجر هم دیگر نه خانه دارد و برخی حتی وسایل زندگی هم ندارند. این موضوعی است که اگر بهدرستی مدیریت نشود، چالشهای اجتماعی را به دنبال خواهد داشت.
مهاجرانی با تأکید بر اینکه بنابراین در این مسیر تسهیلات کمک ودیعه مسکن پیشبینی شده و با تصویب شورای عالی مسکن، تسهیلاتی برای قرضالحسنه در نظر گرفته شده است، یادآور شد: امروز جلسهای با حضور معاون اول رئیسجمهور و اعضای شورای عالی مسکن برگزار خواهد شد. هدف این جلسه، استفاده از ظرفیتها، بهویژه بخش خصوصی و انبوهسازانی است که در این حوزه فعالیت دارند تا بتوانند در پیشبرد اهداف مرتبط کمک کنند.
سخنگوی دولت درباره احتمال آغاز مجدد جنگ گفت: در صورت چنین اقدامی، رژیم صهیونیستی باید منتظر پاسخ کوبندهتری باشد. مسئولان باید آمادگی کامل برای جنگ داشته باشند و مردم باید کاملاً عادی زندگی کنند. جای مردم و مسئولین در این زمینه نباید عوض شود. مسئولان اعم از نیروهای نظامی و دفاعی، نیروهای امنیتی و کل دولت که در بدنه کار اجرایی هستند، در آمادگی کامل به سر میبرند، ولی مردم باید به زندگی عادی برگردند. کسبوکارها و نشاط اجتماعی نیاز به زندگی عادی مردم دارد.