پاد در گفتوگو با ایلنا:
دنیا به ادبیات قبل از جنگهای جهانی و تدوین حقوق بینالملل بازگشته است/ مانعی برای جنگ حقوقی ما با رژیم صهیونیستی وجود ندارد

یک حقوقدان گفت: متأسفانه، ما در حال ملاحظه دنیایی هستیم که به ادبیات قبل از جنگهای جهانی و تدوین حقوق بینالملل بازگشته است. آقای ترامپ نیز به نوعی این ادبیات را احیا کرده است. اما به نظر من، موانعی برای جنگ حقوقی ما با اسرائیل وجود ندارد و باید به تکمیل آن بپردازیم. تجربه جنگ ۱۲ روزه نشان داد که با دیپلماسی و اقدامات مؤثر دولت و نظام، میتوانیم دولتها را با خود همراه کنیم.
سکینه سادات پاد در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره اقداماتی که ایران میتواند به لحاظ حقوقی درخصوص شکایت از اسرائیل انجام دهد، گفت: حقوق بینالملل و سازمانهای بینالمللی از ابتدا و پس از جنگهای جهانی برای جلوگیری از مسائلی نظیر کشتار غیرنظامیان، تخریب اماکن آموزشی، مذهبی و بیمارستانها تأسیس شدهاند. این اسناد بینالمللی به همین منظور تدوین شدهاند. بر اساس مکتوبات موجود در اسناد بینالمللی و همچنین دادگاههایی به عنوان ارکان قضایی سازمان ملل فعالیت میکنند و در دو دادگاه بینالمللی یعنی دادگاه بینالمللی دادگستری و دادگاه بینالمللی کیفری امکان پیگیری پروندهها وجود دارد.
رژیم صهیونیستی یک روز هم بدون حمایت آمریکا امکان ادامه حیات را ندارد
وی ادامه داد: در مورد رژیم صهیونیستی، باید بگویم که اخیراً آفریقای جنوبی برای اولین بار اقدام به اقامه دعوا علیه این رژیم کرد. این کشور شکایتی را در دادگاه لاهه مطرح کرد و موفق به دریافت یک دستور موقت شده است. این اقدام نشاندهنده استفاده از صلاحیتهای بینالمللی و مسئولیت کشورهای مختلف در قبال نسلکشی است با اینکه آفریقای جنوبی به طور مستقیم مورد حمله قرار نگرفته بود اما با استفاده از صلاحیتهای بینالمللی، یک پرونده حقوقی را در دیوان مطرح کرد و منجر به صدور دستوری از سوی دیوان شد و دیوان از رژیم صهیونیستی خواسته است که اقدامات خود را در خصوص کاهش حملات و نسلکشی گزارش دهد البته چنین اتفاقی نیفتاد. همچنین در حالی که نتانیاهو تحت تعقیب قرار گرفته و کشورهایی که عضویت دیوان را داشتند باید حکم دیوان را اجرا می کردند و او را به دیوان تحویل دهند اما دیدیم که از حکم دیوان تمرد میشود و برخی کشورها به ویژه ایالات متحده از او حمایت میکنند. در واقع رژیم صهیونیستی یک روز بدون حمایت آمریکا امکان ادامه حیات را ندارد چه برسد به اینکه بخواهد جنگهایی را هم ادامه دهد.
باید استفاده نابجا از حق وتوی آمریکا و حمایت غیراخلاقی از رژیم کودککش را برای آنها پرهزینه کنیم
دستیار رئیسجمهور دولت سیزدهم در امور پیگیریهای حقوق و آزادیهای اجتماعی با اشاره به تجاوز رژیم صهیونیستی علیه ایران تصریح کرد: به لحاظ آنچه که در مکتوبات حقوقی آمده است، جمهوری اسلامی ایران میتواند و موظف است که اقداماتی را در این زمینه انجام دهد. بخشی از اقدامات دستگاه دیپلماسی ما با رویکرد مستندسازی دقیق است تا بتواند این موارد را در دادگاههای بینالمللی مطرح کند. ما به عنوان یک کشور فعال در عرصه بینالملل، حق داریم که از حقوق خود دفاع کنیم. ایران سالها به عنوان یک کشور مدافع حقوق بشر در مناطق مختلف نظیر سوریه، لبنان و عراق فعالیت کرده و جانهای بسیاری را در این راستا فدای مظلومین کرده است. اما حالا ایران به عنوان یک کشور تابع حقوق بین الملل مورد هجمه واقع شده است.
پاد با اشاره به صحبتهای وزیر امور خارجه گفت: آقای عراقچی اعلام کردند که صد و بیست کشور به محکومیت رژیم صهیونیستی پرداختهاند. این موضوع نشاندهنده زحمات دستگاه دیپلماسی ما است و به ما این امید را میدهد که جامعه بینالملل به یک فهم مشترک در مورد این رژیم نامشروع دست یافته است. با این حال، به نظر میرسد که ساختارهای بینالمللی ناکارآمد هستند و نتوانستهاند کارکرد واقعی داشته باشند. ناکارآمدی به دلیل ضعفهای ساختاری و حق وتوی چند کشور از جمله ایالات متحده است. اما باید استفاده نابجا از این حق تبعیض آمیز و حمایت غیراخلاقی از رژیم کودککش را برای آنها پرهزینه کنیم در واقع همین که آمریکا گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور فلسطین را تحریم میکند نشان از این است که برای او هزینه ایجاد شده است. اما با وجود این، ایران میتواند چندین اقدام را در دستور کار خود قرار دهد، از جمله فعالتر شدن دستگاه دیپلماسی و تلاش برای طرح قطعنامهای در مجمع عمومی سازمان ملل که فعالیت اسرائیل را در سازمان ملل تعلیق کند. همچنین مستندسازی و جمعآوری اطلاعات به منظور ارائه در دادگاههای بینالمللی. این اقدامات میتواند به تقویت موضع ایران در جامعه بینالملل کمک کند و به عنوان یک ننگ تاریخی برای سازمان ملل به حساب آید که یک رژیم نامشروع در آن عضویت داشته باشد. این موضوع قبلاً هم در مورد رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی اتفاق افتاده است و قطعنامههایی که مشارکت این رژیم را تعلیق کردهاند، نمونهای از این اقدامات به شمار میروند.
احیای کمیته ویژه سازمان ملل علیه آپارتاید
ترامپ ادبیا ت قبل از جنگهای جهانی و تدوین حقوق بینالملل را احیا کرده است
وی ادامه داد: الان به مراتب بیشتر نیاز است که این اتفاق دارد مورد رژیم اشغالگر قدس انجام شود همچنین از ظرفیت ماده ۲۲ منشور ملل متحد استفاده شود. این ماده به مجمع عمومی این اختیار را میدهد که ارکان فرعی تشکیل دهد تا بتواند وظایف خود را بهتر انجام دهد. وظیفه مجمع عمومی و شورای امنیت این است که از ناپایداری صلح جلوگیری کنند و باید بتوانند با عناصر مزاحم که صلح بینالمللی را به خطر میاندازند، مقابله کنند. در شرایط کنونی که اسرائیل به یک دولت قانونی و مشروع، یعنی کشور ما، حمله کرده و زیرساختها و جانهای بیگناه مردم، از جمله کودکان، زنان و دانشمندان هستهای ما را هدف قرار داده است، بسیاری از کنوانسیونهای بینالمللی و اصول سازمان ملل نقض شدهاند، یونسکو و دیگر ارکان سازمان ملل میتوانند در این زمینه نقش ایفا کنند.
این فعال حقوق بشر گفت: ماده ۲۲ منشور ملل متحد تنها یک بار در مورد رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی فعال شده است تا به جنایات آن رسیدگی کند. اکنون یکی از کارهای حقوقی ما میتواند مستندسازی جنایات رژیم اشغالگر قدس و درخواست استفاده از ماده ۲۲ منشور به عنوان یک رکن فرعی برای رسیدگی دقیقتر و بهتر به این جنایات باشد. احیای کمیته ویژه سازمان ملل علیه آپارتاید نیز میتواند یکی از ظرفیتهایی باشد که کمتر مورد استفاده قرار گرفته است. متأسفانه، ما در حال ملاحظه دنیایی هستیم که به ادبیات قبل از جنگهای جهانی و تدوین حقوق بینالملل بازگشته است. آقای ترامپ نیز به نوعی این ادبیات را احیا کرده است. احیای این کمیته به درخواست ایران میتواند مستندات ما برای دادگاههای بینالمللی باشد و نشاندهنده احساس و شناسایی خطر از جانب سازمان ملل باشد.
مکاتباتی با کشورهای اروپایی و سازمانهای مردمنهاد آنها برای بایکوت پیمان اروپا و اسرائیل داشته باشیم
پاد گفت: دولتهای عضو سازمان ملل باید شجاعت بیشتری در این زمینه نشان دهند، زیرا ملتها به شدت با رژیم اشغالگر قدس مخالف هستند. تحریمهای اقتصادی و مالی میتواند ابزار مؤثری باشد و باید هزینه حمایت از رژیم اشغالگر قدس برای آمریکا و کشورهای اروپایی افزایش یابد. پیمان همکاری اروپا با اسرائیل به ویژه در شرایط کنونی یکی از ننگینترین پیمانهاست و اگر این پیمان بایکوت شود، میتواند به کاهش جنایات اسرائیل کمک کند. همچنین ایران میتواند مکاتباتی با کشورهای اروپایی داشته باشد و از سازمانهای مردمنهاد (سمنها) درخواست کند که بر اساس ماده ۲ پیمان همکاری اروپا با اسرائیل، عدم پایبندی این رژیم به موازین حقوق بشری را به عنوان دلیلی برای بایکوت این پیمان مطرح کنند.
وی با بیان اینکه برخی این پرسش را مطرح می کنند که به لحاظ حقوقی، با توجه به اینکه ما موجودیت اسرائیل را به رسمیت نمیشناسیم، آیا میتوانیم علیه سران جنایتکار رژیم صهیونیستی در دیوان بینالمللی کیفری شکایت کنیم؟، گفت: بله، ایران میتواند هم علیه سران جنایتکار این رژیم در دیوان کیفری شکایت کند و هم از طریق سمنها و نهادهای مردمی اقداماتی را انجام دهد. دستور موقتی که دیوان علیه اسرائیل بر اساس پرونده آفریقای جنوبی صادر کرده، نشاندهنده اهمیت این موضوع است و میتواند تأثیر زیادی بر وضعیت حقوقی اسرائیل داشته باشد. بعضیها میگویند که اسرائیل اصلاً صلاحیت دیوان بینالمللی کیفری را نپذیرفته، اما استثناهایی وجود دارد. به عنوان مثال، وقتی که اسرائیل نسلکشی انجام میدهد، سایر کشورها و کشورهای ثالث به دلیل تعهدات حقوق بشری میتوانند علیه آن اقدام کنند. بنابراین، دیپلماسی ما در حوزه کشورهای اسلامی باید به مسئله فلسطین به عنوان اولویت اول جهان اسلام توجه کند.
موانعی برای جنگ حقوقی ما وجود ندارد
تجربه جنگ ۱۲ روزه نشان داد که با دیپلماسی و اقدامات مؤثر دولت و نظام، میتوانیم دولتها را با خود همراه کنیم.
دستیار رئیسجمهور دولت سیزدهم در امور پیگیریهای حقوق و آزادیهای اجتماعی با اشاره به سازمان همکاریهای اسلامی گفت: سازمان همکاری اسلامی میتواند نقش موثری در این زمینه ایفا کند و باید پیشگامتر از آفریقای جنوبی برای حمایت از فلسطین و ایران باشد. این کشورها هم میتوانند در این راستا اقدام کنند. همچنین یکی از نکات مهم این است که شورای امنیت میتواند وارد عمل شود، زیرا صلح و امنیت جهانی به خطر افتاده است. دبیرکل سازمان ملل باید در این شرایط به شورای امنیت اخطار دهد که وضعیت به مخاطره افتاده است و شورای امنیت باید پروندهای در این زمینه تشکیل دهد. اینها راهکارهایی هستند که جمهوری اسلامی باید به طور فعال از تمام ظرفیتهای قانونی خود استفاده کند. ما سالها حق عضویت دادهایم و اکنون زمان آن است که این سازمانها و نظام بینالمللی از حقوق ما حمایت کنند.
پاد تاکید کرد: به نظر من، موانعی برای جنگ حقوقی ما وجود ندارد و باید به تکمیل آن بپردازیم. اخیراً اتفاقات خوبی افتاده، از جمله محکومیت ۱۲۰ کشور و سازمان همکاریهای بریکس و سازمان همکاری اسلامی که دست ما را پر کرده است. ما باید از این فرصتها بهرهبرداری کنیم، حتی اگر در اجرا ممکن است ناکارآمد باشد. تجربه جنگ ۱۲ روزه نشان داد که با دیپلماسی و اقدامات مؤثر دولت و نظام، میتوانیم دولتها را با خود همراه کنیم. در قضیه فلسطین، ملتها بیشتر از دولتها همراه بودند، اما در مورد ایران، تلاشی که دوستان در دولت و در راس نظام انجام دادند، باعث شد که دولتها نیز پای کار بیایند. این شرایط میتواند به تشکیل یک پرونده کامل، منسجم و مستند کمک کند که هر محکمهای را متقاعد کند. همآوایی و هماهنگی بین دولتها در مورد رژیم اشغالگر قدس به وضوح دیده میشود. این رژیم واقعاً مانع توسعه، امنیت و صلح پایدار در منطقه است. بنابراین، شاید اجرای راهکارهایی که ایران میتواند اتخاذ کند، به مراتب سهلتر و دستیافتنیتر باشد.