پاکآیین در گفتوگو با ایلنا:
ایران نگاه مثبتی به پیشنهاد عمان دارد/ طرفین کماکان علاقهمندند که دیپلماسی را بر تنش ترجیح دهند

سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان گفت: آنچه من استنباط میکنم، این است که مذاکرات حرفهای و محترمانه بوده که تصمیم به ادامه آن گرفته شده است. این موضوع علامت مثبتی است که نشاندهنده این است که طرفین کماکان علاقهمند هستند که دیپلماسی را بر تنش ترجیح دهند و سعی کنند از طریق مذاکرات دیپلماتیک و به صورت مسالمتآمیز مشکلات خود را حل کنند. طرف ایرانی مواضع کاملاً شفافی دارد. ما بر اساس اصول منطقی که به آن معتقد هستیم، اصولی که غیرقابلتغییر هستند، حق خود برای داشتن انرژی هستهای را محفوظ میداریم و بر سر این موضوع مذاکره و معاملهای نمیکنیم.
محسن پاکآیین سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان در گفتوگو با ایلنا، در رابطه با پنجمین دور مذاکرات ایران و آمریکا و سناریوهایی که برای ادامه این روند مذاکراتی مطرح شده است، تصریح کرد: ما در صحنه مذاکرات غیرمستقیم، دو رویکرد را مشاهده میکنیم؛ یک رویکرد دو هیئت است که با وساطت عمان در محل مذاکره غیرمستقیم انجام میشود که این مذاکرات نشاندهنده احترام و برخورد حرفهای است و شامل طرح درخواستهای معقول و توجه به منافع طرفین است، اما در طرف دیگر، در خارج از صحنه مذاکرات، مواضع و رویکردهایی از مقامات آمریکایی میبینیم که دقیقاً خلاف جهت رویکردهای داخل مذاکره است. آنها تقاضاهای غیرمعقولی را مطرح میکنند و به دنبال منافع آمریکا هستند که در این راستا، منافع ایران نمیبینند. این حرکتها به طور طبیعی روند مذاکرات غیرمستقیم را دچار اخلال میکند و تردید ایجاد میکند که واقعا نیت اصلی مقامات آمریکایی برای ورود به این مذاکرات چیست.
طرفین کماکان علاقهمندند که دیپلماسی را بر تنش ترجیح دهند
وی ادامه داد: آنچه من استنباط میکنم، این است که مذاکرات حرفهای و محترمانه بوده و تصمیم به ادامه آن گرفته شده است. این موضوع علامت مثبتی است که نشاندهنده این است که طرفین کماکان علاقهمند هستند که دیپلماسی را بر تنش ترجیح دهند و سعی کنند از طریق مذاکرات دیپلماتیک و به صورت مسالمتآمیز مشکلات خود را حل کنند. طرف ایرانی مواضع کاملاً شفافی دارد. ما بر اساس اصول منطقی که به آن معتقد هستیم، اصولی که غیرقابلتغییر هستند، حق خود برای داشتن انرژی هستهای را محفوظ میداریم و بر سر این موضوع مذاکره و معاملهای نمیکنیم.
وی با بیان اینکه این اراده را داریم و قویاً هم اعلام کردهایم که به سوی ساخت بمب اتمی نخواهیم رفت و به دنبال این هستیم که تحریمهایی را که علیه ما وضع شدهاند، لغو کنیم، عنوان کرد: این اصول را ما اعلام کردهایم، اما متأسفانه طرف آمریکایی به این صورت نیست. در داخل مذاکرات، دیدگاههای ما را میپذیرند و احترام میگذارند، اما در خارج از مذاکره خواهان توقف کامل برنامههای هستهای ایران میشوند و هیچگونه صحبتی از رفع تحریمها و چگونگی آن نمیکنند. لذا به نظر من، اگر قرار باشد که مذاکرات روند سازندهای داشته باشد، باید طرفین آمریکایی حتماً مواضع اصولی و غیرقابل تغییر ایران را در نظر بگیرند. اگر آنها به دنبال این باشند که اطمینان حاصل کنند ایران به دنبال ساخت بمب اتمی نیست، به نظرم کار مشکلی نیست و ما میتوانیم تدابیر لازم را اتخاذ کنیم و آنها هم تحریمها را لغو کنند.
پیشنهاد عمان در دور پنجم مورد توجه ایران قرار گرفته
این دیپلمات ارشد ایرانی در رابطه با طرح پیشنهادی عمان که در دور پنجم مورد بحث قرار گرفته است، اظهار کرد: درباره جزئیات آن خبری ندارم و اعتقاد به گمانهزنی هم ندارم. در مورد اینکه چه اتفاقی افتاده است هم اطلاعی ندارم ولی نوع برخورد ایران و آمریکا با این پیشنهاد به نظر من این است که ایرانیها نگاه مثبتی به پیشنهاد عمان دارند و آمریکاییهایی هم قرار است با مرکز یعنی پایتخت خود مذاکره کنند. به طور کلی این پیشنهاد در یک حالت تردید قرار دارد.
دیدار ویتکاف و رییس موساد پیش برگزاری دور پنجم مذاکرات به معنای ضعف اسرائیل است
پاکآیین در خصوص دیدار ویتکاف با رییس موساد دقیقا پیش از شروع مذاکرات دور پنجم گفت: چند نکته را باید راجع به نقش اسرائیل بررسی کنید. یکی اینکه اسرائیل امروز در ضعیفترین وضعیت سیاسی خود قرار دارد. یعنی موقعیت این رژیم در جهان تضعیف شده و انزجار مردم از این رژیم بیشتر شده است. در هیچ زمانی از بعد از تأسیس این رژیم جعلی، چنین وضعیتی وجود نداشته است. جدای از حملاتی که از سوی یمنیها میشود، در این شرایط رژیم صهیونیستی رییس موساد را می فرستند که با ویتکاف ملاقات کند که این موضوع هم به معنای ضعف اسرائیل است. یعنی اگر اسرائیل قدرت داشت، لزومی به این کار نبود و میتوانست از همان تل آویو تلفنی تماس بگیرد و نظرات خود را بگوید. ویتکاف هم میتوانست مانند دوره برجام که آمریکاییها بدون نظر اسرائیل آب نمیخورند، نظرات اسرائیل را تامین کند.
حضور رژیم صهیونیستی در شهر رم و محل مذاکره و اعلام آن به نظر من نقطه ضعف این رژیم است و همچنین نقطه ضعف آمریکا است، زیرا اختیار تصمیمات خود را به رژیم صهیونیستی در این مقطع میدهد و همچنین نشان از ناتوانی رژیم صهیونیستی است که این چنین سراسیمه وارد رم میشود. به نظر من، با توجه به وضعیت ضعیف رژیم صهیونیستی، آمریکاییها میتوانند از این فرصت استفاده کنند و اگر واقعاً اراده دارند که مذاکرات به نتیجه برسد، باید تصمیمات مستقل خود را اتخاذ کنند.