خبرگزاری کار ایران

عراقچی:

اگر آمریکا بخواهد حق استفاده از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای را از ما بگیرد به هیچ وجه توافق نمی‌کنیم

اگر آمریکا بخواهد حق استفاده از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای را از ما بگیرد به هیچ وجه توافق نمی‌کنیم

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: برجام هنوز زنده است و جز امریکا بقیه اعضا در آن حضور دارند ولی دیگر قابلیت احیا ندارد و حتی در صورت احیا دیگر برای ایران کارایی لازم را ندارد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری گفت: یکی از برنامه هایی که در روز رای اعتماد به مجلس ارائه کردم و ناشی از تجربیات طولانی من در وزارت امورخارجه است، بحث دیپلماسی استانی است به این معنا که استان های کشور به ویژه استان های مرزی را  که می توانند با استان متناظر خود در آن طرف مرز همکاری داشته باشند، از ظرفیت استان ها استفاده بیشتری شود.برخی از استان ها در سطح محدودی از روابط خارجی هستند.

وی ادامه داد: بسیاری از موضوعات موجود در روابط خارجی ما به ویژه در کشورهای همسایه از طریق روابط استانی راحتتر و ساده تر حل و فصل می شود و جلو می رود و نیازی به اینکه پایتخت کشیده شود ندارد، البته سیاست خارجی یک امر متمرکزی است و بحث تمرکز زدایی اصلا مطرح نیست بلکه هدف این است که استانها و مقامات  هر استان بازوان سیاست خارجی باشند. پایه مهم دیپلماسی استانی اقتصادی است اما محدود به موضوعات اقتصادی نیست بلکه موضوعات فرهنگی و… را نیز در برمی گیرد. در دولت چهاردهم دیپلماسی استانی را طراحی کردیم و روی آن کار می کنیم.

وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: برجام هنوز زنده است و جز امریکا بقیه اعضا در آن حضور دارند ولی دیگر قابلیت احیا ندارد و حتی در صورت احیا دیگر برای ایران کارایی لازم را ندارد.اما فرمول برجام یعنی اعتماد سازی در برابر رفع تحریم ها هنوز کارایی دارد. بخش رفع تحریم های برجام به دلیل تحریم هایی که اضافه شده است نیاز به بازسازی اساسی دارد. برنامه  هسته ای ایران در شرایطی قرار دارد که نمی تواند به شرایط برجام بازگردد. برنامه هسته ای ما نسبت به قبل از برجام بسیار بسیار پیشرفته است و به صلاح کشور نیست که به زمان برجام برگردیم و بنابراین باید برجام را فراموش کنیم. 

عراقچی تصریح کرد: البته منطق برجام هنوز پابرجاست.یعنی ایران اقدام به  اعتماد سازی درخصوص برنامه هسته ای صلح آمیز خود می کند در مقابل تحریم ها رفع می شود. ما از حقوق خودمان نمی گذریم به برنام هسته ای خود ادامه دهد و اما یک سری اقدامات اعتمادساز را بپذیرد مثلا یک محدودیت های زماندار را پذیرفته ایم نظارت های بیشتر شفافیت بیشتر را پذیرفتیم. تا اگر کسی تردید و نگرانی دارد نسبت به برنامه هسته ای ایران مطمئن شود در مقابل نیز تحریم ها برداشته شود. این فرمولی که در برجام بود و هنوز هم معتبر است و من فرمول دیگری را نمی توانم تصور کنم در حال حاضر هم ما از نظر ما بنا همین است ما از حقوق خود نمی گذریم و برنامه هسته ای ما به شمول غنی سازی نیز باید ادامه یابد. اما آمادگی داریم که  اقدامات اعتماد ساز را اتخاذ کنیم. ما آمادگی اقدامات شفافیت ساز را داریم ما از ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای خودمان مطمئن هستیم. بنابراین مشکل اصولی با نظارت های بیشتر مگر اینکه بخواهند خلاف بر عرف چیزهایی را تحمیل کنند. 

عراقچی گفت: به صراحت اعلام می کنم اگر آنچه مقامات امریکایی در مصاحبه هایشان گفته اند که اعتقادی به غنی سازی در ایران ندارند و  معتقدند که  غنی سازی باید به طور کامل متوقف شود اگر این هدف شان است؛ توافقی در کار نخواهد بود. اگر بخواهند حق مردم ایران برای استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای را از ما بگیرند به هیچ وجه توافق نمی کنیم، اما اگر آنطور که بارها گفته اند و رییس جمهور هم بارها تکرار است که هدفشان این است که ایران به سمت سلاح هسته ای  نمی رود، و هدفشان اطمینان از عدم دستیابی به سلاح هسته ای است این قابل تحقق است چرا که ما اصولا به دنبال سلاح هسته ای نیستیم.

وزیر خارجه ایران در بخشی دیگر از صحبت‌های خود با تاکید بر اینکه «داشتن سلاح هسته‌ای در دکترین امنیتی ایران جایگاهی ندارد و اگر ما می‌خواستیم به این سمت برویم سال‌ها پیش به این سمت رفته بودیم»، ادامه داد: اگر آن‌ها هدفشان این است که این اطمینان را پیدا کنند، ما از سلاح هسته‌ای برخوردار نیستیم و به این سمت نمی‌رویم این قابل محقق است. 

وی با اشاره به صحبت‌های برخی از مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه باید تاسیسات هسته‌ای ایران جمع آوری شود، ادامه داد: چنین چیزی ممکن نیست چراکه فناوری هسته‌ای در ایران یک فناوری بومی شده است و ایران به همت دانشمندان خود به چنین فناوری دست پیدا کرده است.

وزیر خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌که گفته شده فردا «استیو ویتکاف» مذاکره‌کننده ارشد آمریکایی همزمان با پنجمین دور مذاکرات ایران و آمریکا با رئیس موساد در ایتالیا دیدار خواهد کرد، گفت: این چیز غیر عادی نیست. ما اسرائیل و آمریکا را جدا از هم نمی‌دانیم و با توجه به این موضوع چنین دیدارهایی بین آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها غیرطبیعی نیست.به فرض اگر رژیم صهیونیستی بخواهد تعرضی به ایران کند، علاوه بر اینکه پاسخ این تعرض را می‌گیرد، ما آمریکا را شریک این تعرض می‌دانیم و هرگز قبول نمی‌کنیم که بدون هماهنگی آمریکایی‌ها، اسرائیلی‌ها بخواهند غلطی را انجام دهند. برای ما مسجل است که آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها با هم هماهنگ هستند.

عراقچی در پاسخ به این سوال که «آیا مذاکرات فردا به نحوی است که ما را به توافق نزدیک‌تر می‌کند و افق این موضوع برای ما روشن‌تر می‌کند؟»، گفت: الان قضاوت زود است و فردا خیلی روشن‌تر می‌شود که ما می‌توانیم پیشرفت داشته باشیم یا نه. در مقطعی از مذاکرات بحث‌ها به گونه‌ای بود که  احساس شد که حضور کارشناسان می‌تواند به ما کمک کند و در همین ارتباط کارشناسان حضور پیدا کردند  و سوالاتی بین دو طرف  مطرح شد و  و به صورت غیر مستقیم بین سوالات پاسخ داده شد، اما نه آن موقع به مرحله متن نوشتن رسیده بودیم نه الان.

وزیر خارجه ایران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ما با اروپایی‌ها مذاکره می‌کنیم تا آن‌ها اسنپ بک را اجرا نکنند گفت: اگر رویکرد آن‌ها مبتنی بر حسن‌نیت باشد، ما مشکلی برای مذاکره و ادامه آن نداریم ولی آن‌ها نمی‌توانند از اسنپ بک مثل یک شمشیر بالای سر ما استفاده کند و اگر چنین فکری دارند و از آن استفاده کنند، تبعات آن را خواهند دید.

عراقچی درباره اینکه  آیا در صورت توافق با آمریکا همه تحریم‌ها برداشته می‌شود؟ گفت: در زمان برجام چون موضوع مذاکره ما فقط معطوف به برنامه هسته‌ای ایران بود، موضوع رفع تحریم‌ها نیز مربوط به تحریم‌های هسته‌ای بود و به این محدود می‌شد. البته بسیاری از تحریم‌های اساسی مثل تحریم‌های بانکی، نفتی، پتروشیمی و غیره مرتبط با موضوع هسته‌ای هستند. در مذاکرات فعلی ما هنوز وارد این حوزه نشده‌ایم. ما اکنون در یک پیچ خیلی مهم گرفتار هستیم که اگر بتوانیم این پیچ را به صورت مناسب رد کنیم، مابقی مسائل شاید خیلی سخت نباشد.

عراقچی با بیان اینکه اگر موضوع غنی‌سازی آن طوری که ما می‌خواهیم حل شود بعد از آن وارد جزئیات خواهیم شد، گفت: در این شرایط دستورها، راهبردها و و مصوبات شورای عالی امنیت ملی، قانون راهبردی مجلس و تلاش برای تحقق منافع کشور و اینکه این منافع چگونه تامین شود مورد توجه ما قرار خواهد گرفت، ولی همان‌طور که پیش از این گفتم ما هنوز به این نقطه نرسیده‌ایم.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این سوال که اگر مذاکرات با آمریکا به نتیجه نرسد برنامه ما چه خواهد بود؟ گفت: آنها باید دنبال پلن بی باشند، ما برنامه خودمان را ادامه می‌دهیم. برنامه هسته‌ای ایران به مسیر خودش ادامه می‌دهد، اکنون برنامه هسته‌ای ایران یک صنعت بسیار پیشرفته‌ است که در حوزه‌های مختلف دارویی، پزشکی، بهداشتی،کشاورزی، محیط زیست و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد و ما از منافع  آن بهره‌مند می‌شویم.

او با اشاره به استفاده از انرژی صلح آمیز هسته‌ای برای تولید برق در کشور ادامه داد: صنعت هسته‌ای ما به مسیر خودش ادامه می‌دهد. در ارتباط با موضوع تحریم‌ها نیز همه ما می‌دانیم تحریم‌ها هزینه و فشار دارد، ما سال‌هاست که با این تحریم‌ها زندگی می‌کنیم نه اینکه بگوییم چیز خوبی است، قطعاً اگر بتوانیم تحریم‌ها را رفع کنیم یک ساعت نیز در این زمینه تاخیر نمی‌کنیم، همان‌طور که مقام معظم رهبری نیز براین موضوع تاکید کردند. ولی رفع تحریم‌ها نباید به قیمت تحقیر ملت ایران و از دست رفتن دستاوردهای ملت ایران باشد. ما اگر بتوانیم با حفظ دستاوردها و عزت‌مان این تحریم‌ها را برداریم، در این مسیر تمام تلاش خود را به کار خواهیم گرفت.

وزیر امور خارجه در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به ادامه جنایت‌های رژیم صهیونیستی در منطقه به خصوص فلسطین گفت: متاسفانه کشتار و جنایت‌های رژیم صهیونیستی به یک امر روزمره تبدیل شده است. آن‌ها در حال نسل‌کشی هستند و این نسل‌کشی در برابر دوربین‌ها انجام می‌شود و متاسفانه جامعه بین‌المللی، شورای امنیت سازمان ملل و برخی از کشورهای منطقه به جنایت‌ها توجه چندانی ندارند و و در برابر آن سکوت کرده‌اند.

وی با بیان اینکه مردم غزه با مقاومت خودشان موضوع عادی‌سازی روابط بین برخی از کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی را کنار گذاشته و موضع فلسطین را زنده کرده‌اند، گفت: اکنون بحث فلسطین زنده‌تر از گذشته است و قطعاً این موضوع بدون احقاق حقوق ملت فلسطین خاتمه پیدا نمی‌کند.

عراقچی با اشاره به برگزاری مجمع گفت‌وگوی تهران در روز یکشنبه و دوشنبه هفته جاری از سوی مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت خارجه گفت: این مجمع با حضور مهمان‌ها و هیات‌هایی از ۵۳ کشور دنیا برگزار شد، در این مجمع ۲۴۰ مهمان خارجی شرکت کردند، ما پول بلیط یک نفر آن‌ها را نیز پرداخت نکردیم، همه آنها خودشان آمده بودند، به خاطر محیط تبادل نظری که در این مجمع ایجاد شده بود. 

وی ادامه داد: موضوع مذاکرات هسته‌ای، یکی از ده‌ها کار ما در وزارت خارجه است. همان‌طور که اشاره کردم وزارت خارجه در این  مدت اخیر، مجمع گفت‌وگوی تهران را برگزار کرده است، طی امروز و فردا نشست منطقه دیپلماسی استانی در شیراز برگزار شده است. ما در موضوع هند و پاکستان نیز فعال بودیم با همسایگان و کشورهای منطقه در تعامل و رایزنی مستمر هستیم و همان‌طور که اشاره کردم مذاکرات هسته ای را نیز در کنار کارهای دیگرمان به پیش می‌بریم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز