لاریجانی:
نخبگان جامعه فکر میکنند در این زمان مذاکره مفید است/ نتیجه مذاکرات بستگی به میزان انصاف و عقلانیت دارد

رییس پیشین مجلس شورای اسلامی گفت: شاید مذاکرهای که در حال حاضر در حال انجام است به نتیجه برسد، شاید هم نرسد اما بستگی دارد که چقدر انصاف و عقلانیت وجود داشته باشد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علی لاریجانی عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلت نظام در برنامهی از فلسفه مطهری تا فلسفه مذاکرات؛ گفتوگو پیرامون مسائل روز کشور و مذاکرات گفت: مسأله مذاکره یا غیرمذاکره و این امور بر اساس منافع ملی کشور، موضوعی است که نیازمند توجه و دقت نظر است. نه این مسأله حسن ذاتی دارد و نه قبح ذاتی. وقتی شما فکر میکنید که کشور میتواند از طریق مذاکره منافع خود را تأمین کند، بنابراین باید اقدام به مذاکره نمایید. اما اگر منافع کشور تأمین نشود، دلیلی برای ادامه مذاکره وجود ندارد. به عبارت دیگر، این مسائل هیچکدام ابزار نیستند و مذاکره مسأله هدفی به شمار نمیآیند.
وی ادامه داد: فرض کنید که شما میخواهید بگویید ما مسأله هستهای خود را از وضعیت کنونی نجات دهیم و دچار تحریمها شدهایم. آیا فکر میکنید که اگر مذاکره انجام شود، مفید خواهد بود؟ نخبگان جامعه اینگونه فکر میکنند. اگر مسئولین کشور این را مفید بدانند، باید مذاکره کنند و اگر مفید ندانند، انجام نخواهند داد. مذاکره وابسته به مدار زمان و شرایط است.
لاریجانی تاکید کرد: اینکه چرا ما با چنین چالشی در موضوع هستهای مواجه شدهایم، حقیقتاً مسألهای حقوقی نیست. ذات این مسأله بهطور کلی سیاسی است. چراکه در دنیای امروز، قلدرمآبی وجود دارد و زورگویی رواج دارد. ایران میگوید من به دانش هستهای نیاز دارم و چارچوبهای انپیتی را هم پذیرفتهام و آژانس هم این را تأیید میکند. ما به این چارچوبها احترام میگذاریم، اما طرف مقابل میگوید که نظر ما این نیست و زور میگوید. حال با این زورگویی چگونه باید عمل کرد؟ این بحثی دیگر است. ممکن است شما بگویید در این مقطع، آنها چون نامهای ارسال کرده و گفتهاند که ما هم از طریق مذاکره میخواهیم مشکل را حل کنیم، باید مورد آزمایش قرار گیرند تا ببینند آیا مذاکره جواب میدهد یا خیر. یکی از راهها این است که آنها از ابتدا بگویند ما مذاکره نمیکنیم و باید راه دیگری پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه مسأله هستهای تنها به همین مسائل محدود نمیشود و تحریمهایی که آمریکاییها علیه ایران وضع کردهاند، صرفاً به موضوع هستهای مربوط نیست و جنبههای مختلفی دارد، تصریح کرد: در دورههای مختلف، رفتارهای متفاوتی با ما داشتهاند و در این میان، یمنیها نسبت به ما رفتار خوبی از خود نشان دادهاند. خودشان میگویند ما هشتصد بار یمن را بمباران کردهایم، اما نتوانستهایم حریف آنها شویم. حال چرا این مسائل به ما مربوط میشود؟ ما مشکلات مشابهی در کل منطقه داریم و ریشه آنها به نکتهای که اشاره کردم، بازمیگردد. اگر ایران تسلیم آنها شود، آنها کاری با ما نخواهند داشت. باید توجه داشت که ایرانیها تمدن عمیق و سابقه تاریخی بزرگی دارند و به همین دلیل، مانند برخی از کشورهای دیگر نیستند که از نظر تاریخی تسلیم شوند. ایرانیها بهطور عمیق متمدنانه زیر بار زور نمیروند و این برای آنها قابل تحمل نیست.
رییس پیشین مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: آنها میخواهند مانند برخی از کشورهایی که درباره آنها صحبت میکنند، با ایران رفتار کنند، اما ایران نمیتواند اینگونه باشد. در حال حاضر، ما در چنین مصافی گرفتار هستیم. شاید مذاکرهای که در حال حاضر در حال انجام است به نتیجه برسد، شاید هم نرسد اما بستگی دارد که چقدر انصاف و عقلانیت وجود داشته باشد. در اداره وضعیت جهانی و مشکلات موجود وجود دارد. در حال حاضر، بسیاری از ضوابط و مقرراتی که در سطح جهانی وضع میشود، به ظاهر به عنوان نظامات بینالمللی شناخته میشوند، اما در واقعیت اینگونه نیستند و تحت تأثیر قدرتهای بزرگ قرار دارند. هماکنون آمریکاییها تصوری پیدا کردهاند که زمان تحقق قدرت خودشان فرا رسیده است و به همین دلیل در تلاشند تا توافقات درازمدتی را به امضا برسانند.
لاریجانی در تعریف ویژگیهای شهید مطهری گفت: آقای مطهری محصول شرایط زمانی و مکانی بوده و اساتید مهمی داشته است، مانند علامه طباطبایی و امام خمینی، این افراد در منظومهای قرار داشتند که هر کسی به سادگی به آن دسترسی ندارد و این خود یک توفیق الهی است که انسان بتواند استادان خوب را پیدا کند. سن ایشان ۵۸ سال بود و در زمانی که در این دنیا زیست میکرد، هم طالب علم بود و هم طالب تزکیه نفس؛ یعنی واقعاً اهل محاسبه بود و مراقب خودشان بودند. این امر باعث میشود که خداوند برکاتش را به انسان بدهد. ایشان هم از اساتید خوب بهرهمند بود و هم از زمان خود به درستی استفاده میکرد.
وی با یادآوری آثار شهید مطهری عنوان کرد: شهید مطهری در یکی از آثار خود، وقتی به فکر کردن صحیح برای جوانان اشاره میکنند، میگویند کتاب برای انبار کردن نیست. کتاب فقط برای لذت بردن نیست. او کتاب را میخواند تا نکات مهم را درک کند؛ بار دوم میخواند تا نکات مهمتری را بیابد و بار سوم یادداشتبرداری میکند. ذهن باید مرتب باشد. سپس مثال میزنند که برخی افراد مانند انباری هستند که همه چیز در آن درهم و برهم است و استفاده از آن ممکن نیست. باید کدگذاری انجام شود تا بتوان از آن مطلب استفاده کرد و یادداشتبرداری به درستی صورت گیرد. در این صورت میتوان از فکر خود رشد حاصل کرد. بنابراین، اینکه آقای مطهری چرا تکرار نمیشود، به شرایط زمانی و مکانی، خصوصیات خود فرد و خصوصیات روحی ایشان برمیگردد. از مرحوم آیتالله منتظری که همحجرهای ایشان بود مصاحبهای است که گفتند اقای مطهری شب زندهدار بود و به من میگفت نماز شب بخوان و من بهانه میآوردم و میگفتم آب رودخانه کثیف است و دیدم یک شب آب تمیز آوردند که من وضو بگیرم. این است که فرد مجاهدت کرده و در راه خدا تلاش نموده است.