خبرگزاری کار ایران

رئیس سازمان انرژی اتمی:

در مذاکرات به نقطه مشترک رسیده‌ایم

asdasd
کد خبر : ۲۴۱۱۸۸

به همه ۱۸ پرسش پاسخ دادیم / ۱ + ۵ در وین ناگهان عقب کشید / حجم غنی‌سازی مورد بحثاست / حل شدن این پرونده برای ایران، منطقه و جهان آثار مثبتی بسیاری در بخش سیاسی دارد.

رییس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران به همه ۱۸ پرسش آژانس بین المللی انرژی اتمی پاسخ داده است، تاکید کرد: موضوع هسته‌ای کشورمان «فنی» نیست و فقط با «اراده سیاسی» قابل حل است.

به گزارش ایلنا، علی‌اکبر صالحی در برنامه‌ای تلویزیونی با یادآوری سیر تاریخی موضوع هسته‌ای کشورمان با غربی‌ها افزود: کشورهای غربی به موضوع هسته‌ای کشورمان «سابقه سیاسی» دادند در حالی که به همه ۱۸ پرسش فنی آن‌ها پاسخ دادیم.

وی گفت: گروه ۱ + ۵ اعلام کرده که روی دو پرسش هنوز جای بحثوجود دارد امابا این حال آژانس بین‌المللی تقریبا همه پاسخ‌ها را پذیرفته است؛ اما چون موضوع «سیاسی» است برای آن‌ها کفایت نمی‌کند.

معاون رئیس جمهور در ابتدا با گرامیداشت یاد و خاطره شهید مجید شهریاری، گفت: نشان قهرمان قهرمانان را به همسر ایشان تقدیم کردیم؛ شهید شهریاری از نظر علمی و اخلاقی سرآمد بود و نقش پررنگی در تولید سوخت ۲۰ درصد داشت.

صالحی به تشریح روند ۱۲ سال گذشته درباره موضوع هسته‌ای کشورمان با غرب پرداخت و گفت: زمانی که حسن روحانی دبیر شورای عالی امنیت ملی بود، با سه وزیر خارجه اروپایی در تهران توافق شد که ۶ ماه تعلیق انجام شود تا بعد از این مدت موضوع خاتمه یابد.

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: اما این مساله به دو سال و نیم طول کشید تا اینکه رهبر معظم انقلاب فرمودند با توجه به نقض تعهد آن‌ها، باردیگر فعالیت‌های هسته‌ای شروع شود.

صالحی ادامه داد: در دوران که لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی بود کشورمان پیشنهاد کرد که آنها هر پرسشی دارند مطرح کنند تا پاسخ دهیم؛ آن‌ها ۶ پرسش مطرح کردند و ما به همه آن‌ها پاسخ دادیم.

وی گفت: البرادعی رییس وقت سازمان انرژی اتمی نیز اعلام کرد که ایران به همه پرسش‌ها پاسخ داد اما آن‌ها مطالعات ادعایی درباره مسایل موشکی و انفجاری مطرح کردند در حالی که آژانس فقط در حوزه هسته‌ای حق دخالت دارد نه مسایل موشکی. حتی البرداعی نیز اعلام کرد سندی برای مسایل ادعا درباره ایران وجود ندارد.

صالحی افزود: با آمدن «آمانو» به آژانس، وی مطالعات ادعایی را به عنوان یک موضوع جدی مطرح کرد در حالی که یک فشار سیاسی است.

وی به خطا‌ها و تخلفات برخی کشورهای هسته‌ای بر خلاف تعهدات خود به آژانس بین المللی انرژی اتمی اشاره کرد و گفت: این خطا‌ها یک امر معمول است به طوری که کره جنوبی در آن زمان بیش از ۷۰ درصد غنی سازی کرده بود اما چون همسو با مدار سیاسی غرب بود، به سرعت به آن خاتمه دادند؛ در حالی که آن زمان ما را به غنی سازی بالای ۵۰ درصد متهم کرده بودند.

رییس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: به آن‌ها اعلام کردیم که آلودگی ناشی از تجهیزات وارداتی است؛ این مساله سه سال زمان بُرد و آن‌ها در این مدت به جریان سازی در مطبوعات پرداختند که ایران شفاف سازی نمی‌کند؛ بعد از آزمایش‌های مختلف، اعلام کردند که این آلودگی از خارج وارد شده و این موضوع خاتمه یافت.

صالحی به تخلفات یک کشور دیگر در منطقه در غنی سازی اشاره کرد و گفت: آمانو در آخرین سفر خود به ایران گفت که این موضوع دوستانه حل شد؛ از او پرسیدم چرا ۱۳ سال است که با ایران اینگونه برخورد می‌کنید در حالی که بار‌ها ثابت شده که ادعاهای شما بی‌اساس و پاسخ‌های ما درست است.

وی خاطرنشان کرد: «با توجه به این روند، پرونده ایران فنی نیست و سیاسی است؛ تا به این موضوع با اراده سیاسی وارد نشویم، این مساله قابل حل نیست.»

معاون رییس جمهوری افزود: اگر گروه ۱ + ۵ با اراده سیاسی برای حل موضوع هسته‌ای آمده باشد، بداند که ما ریگی در کفش نداریم؛ انسجام جمهوری اسلامی ایران در بیان مواضع خود در ۱۳ سال اخیر کاملا روشن و فصل الخطاب‌ترین پاسخ، فتوای مقام معظم رهبری است.

صالحی خطاب به غرب گفت: ۱۲ سال پیش در ابتدای کار آماده پذیرفتن تعدادی سانتریفیوژ بودیم اما اکنون ۲۰ هزار سانتریفیوژ فعال و بیش از ۱۵ هزار مهندس مشغول به کار هستند.

وی در ادامه درباره دور دهم مذاکرات با گروه ۱ + ۵ در وین گفت: تقریبا به تفاهم کامل رسیده و کلیات نیز پذیرفته شده بود اما موضوعی سبب عقب‎نشینی طرف مقابل شد؛ دو سه روز بعد بود که نخست وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد ما نگذاشتیم آن‌ها به تفاهم برسند؛ جان کری نیز گفت که ما در هماهنگی کامل با اسرائیل هستیم.

رییس سازمان انرژی اتمی با تاکید بر اینکه «آن‌ها منافع خود را در ادامه بحران می‌بینند، افزود: جمهوری اسلامی از ابتدا با حسن نیت و اراده سیاسی برای حل موضوع همکاری کرد و ضمن پاسخ به همه پرسش‎‌ها، انعطاف لازم را نیز نشان داد اما آن‌ها همچنان بر زیاده خواهی پافشاری کردند.

وی با توجه به طولانی شدن این موضوع در افکار عمومی جهان، گفت: این موضوع آن قدر روشن است که بسیاری از متفکران آمریکایی می‌گویند این مساله را تمام کنید زیرا در غیر این صورت اعتبار سیاسی آمریکا و ۱ + ۵ از دست می‌رود.

صالحی به زیاده خواهی طرف مقابل در مذاکرات از جمله در نشست عمان اشاره کرد و افزود: مطالب آن‌ها در این نشست خارج از قاعده بود که هیات ایرانی به موقع و محکم پاسخ آن‌ها را داد؛ با این حال در وین تقریبا به نقاط مشترک و کلیات هم رسیدند اما ناگهان آن‌ها عقب نشینی کردند.

وی در ادامه با یادآوری وقایع اخیر در پاریس گفت:» چه کسی جز دولت فرانسه مقصر است؟ ما به دولت فرانسه، هلند، سوئد، نروژ و بلغارستان نیز در این رابطه تذکر داده بودیم.

معاون رییس جمهوری درباره «توافق خوب از نظر آمریکایی‌ها» نیز گفت: «آن‌ها با وقاحت خواسته‌های خود را مطرح می‌کنند اما ایران کشوری نیست که بخواهد به این راحتی از منافع و حاکمیت ملی خود عدول کند زیرا ۳۵ سال است هزینه سیاسی خود را می‌دهد و اکنون کلید طلایی منطقه در دست ایران است.»

صالحی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران چیزی فرا‌تر از حق خود نمی‌خواهد، گفت: تحت هیچ شرایطی حاضر نیستیم از حق تعیین شده خود عدول کنیم.

معاون رییس جمهوری درباره مذاکرات آتی در ژنو نیز گفت: تقریبا در برخی موضوعات کم و بیش به انتهای بحثو گفت‌و‌گو رسیده‌ایم؛ می‌توان گفت به نقطه مشترک رسیده‌ایم اما در برخی موارد خواسته‌هایی مطرح است از جمله در بخش غنی سازی و روش لغو تحریم‌ها.

وی با بیان اینکه اکنون بحثاصلی بر سر حجم غنی سازی و تولید سالانه است، افزود: «در حال حاضر سانتریفیوژهای فعال ما سالانه ۲.۵ تن اورانیوم را غنی می‌کند اما نیاز سالانه ما ۳۰ تن است؛ آن‌ها به این میزان رضایت نمی‌دهند و می‌گویند باید تعداد سانتریفیوژ‌ها را کم و تولیدات خود را تبدیل کنید.»

صالحی تاکید کرد: «بعد از هشت سال باید اجازه تولید سوخت سالانه مورد نیاز نیروگاه بوشهر «یک» را داشته باشیم که تقریبا ۳۰ تن در سال است؛ ما آمادگی داریم به صورت پلکانی این دوره را طی کنیم؛ یعنی پله نخست آن‌ها تعیین کنید اما پله آخر باید مال ما باشد و هشت سال دیگر در وضعیتی باشیم که رهبری فرمودند ۱۹۰ هزار «سو» توان غنی سازی داشته باشیم که تامین کننده ۳۰ تن اورانیوم غنی شده مورد نیاز بوشهر به علاوه نیازهای جنبی دیگر مثل رآکتور تهران و رآکتور اراک است.»

وی افزود: آن‌ها دوره «اعتمادساز» تعیین کرده‌اند که این نیز مورد مناقشه است؛ بعد از این دوره اعتمادساز مانند هر کشور دیگر عضو «ان. پی. تی» می‌توانیم با هر ظرفیتی غنی سازی کنیم.

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: پیشنهاد طرف غربی برای دوره اعتمادسازی بین ۱۰ تا ۲۰ سال است در حالی که ما اصرار داریم که این زمان کمتر از ۱۰ سال باشد.

صالحی با تاکید بر اینکه باید با احتیاط با طرف مقابل روبرو شویم؛ یادآورشد: «یک بار این تجربه را در قضیه افغانستان دیدیم؛ ایران یکی از عوامل عمده در حل موضوع افغانستان بود اما بعد از یکی دو ماه با وجود تمجیدهای آن‌ها، گفتند ایران در محور شرارت قرار دارد؛ اگر قولی می‌دهند تا عملیاتی نشده و امضا نشود نباید امید خیالی به این قول‌های شفاهی ببندیم.»

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: غرب با بزرگ کردن این پرونده سبب شد تا کشورمان در جهان مقتدر شود؛ در واقع اگر دستاورد ما در این مذاکرات ۶۰ درصد بود، آن‌ها به ۹۵ درصد تبدیل کردند.

وی افزود: حل شدن این پرونده برای ایران، منطقه و جهان آثار مثبتی بسیاری در بخش سیاسی دارد.

صالحی درباره خبرسازی رسانه‌های غربی درباره توافق ایران و آمریکا برای انتقال سوخت به روسیه نیز گفت: این خبر توسط وزارت خارجه تکذیب شد.

وی افزود: اما دلیل این خبرسازی آن است که می‌خواهند خود را به عنوان کشور قدرتمند حل کننده مشکلات جهان مطرح کنند.

رییس سازمان انرژی اتمی در این رابطه یادآورشد: «زمانی که بیانیه تهران درباره حل موضوع غنی سازی ۲۰درصد صادر شد و مقام‌های ترکیه و برزیل به توصیه آمریکا به تهران آمدند و با ما به تفاهم رسیدند، آمریکا وقتی دید باخته، پس از سه روز واکنش نشان داد و قطعنامه ۱۹۲۹ را در شورای امنیت صادر کردند.»

وی افزود: «هر زمان مذاکره می‌کنیم و همه می‌فهمدند تدابیر ما معقول و در آستانه حل است، بهانه و شایعه جدیدی راه اندازی می‌کنند که ایران را به واکنش وادارند و اینگونه نمایش دهند که ما برای حل موضوع آمادگی نداریم.»

معاون رئیس جمهور در ادامه درباره تامین سوخت نیروگاه اتمی بوشهر نیز گفت: ۲۰ فروردین سال آینده خبر خوشی در ارتباط با سوخت این نیروگاه خواهیم داشت؛ امیدواریم در آن روز نخستین مجتمع سوخت مشابه برای نیروگاه بوشهر را بدون قرص‌های اورانیوم به نمایش بگذاریم.

صالحی با بیان اینکه بیش از ۱۳ درصد برق جهان از انرژی هسته‌ای تامین می‌شود، اکنون هند با کمک روس‌ها انرژی هسته‌ای خود را توسعه می‌دهد؛ امارات با جمعیت سه میلیون نفری و صادرات دوبرابری نفت نسبت به ما، چهار نیروگاه ۱۵۰۰ مگاواتی می‌سازد.

وی در پایان از افتتاح نمایشگاه بزرگ دستاوردهای لیزری در پنجشنبه این هفته خبر داد و از مردم برای دیدن ثمرات تلاش متخصصان داخلی در این زمینه دعوت کرد.

نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز