در گفتوگو با ایلنا:
پاسخ مدیرعامل مرکز مبادله به منتقدان: اگر بتوانیم کسری بودجه را تامین کنیم، خوشحال میشویم

مدیر عامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران در پاسخ به منتقدان به عملکرد این مرکز و بانک مرکزی برای تامین کسری بودجه گفت: اگر در مرکز مبادله ابزاری داشته باشیم که بتوانیم از طریق آن، کسری بودجه را کاهش دهیم، با تمام وجود این کار را انجام میدهیم و بسیار هم خوشحال میشویم.
علی سعیدی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره اظهارات منتقدان عملکرد بانک مرکزی و مرکز مبادله ارز و طلا مبنی بر تامین کسری بودجه از محل حراج سکه و شمش و توقف حراجهای سکه در شرایطی که قیمتها ریزشی و زمان طلایی برای افت حباب بوده، اظهار داشت: اگر بحث جبران کسری بودجه است و ما در مرکز مبادله ابزاری داشته باشیم که بتوانیم از طریق آن، کسری بودجه را کاهش دهیم، با تمام وجود این کار را انجام میدهیم و بسیار هم خوشحال میشویم.
وی ادامه داد: یک بحث منتقدان این است که چرا دولت کسری بودجه دارد که یک بحث اولیه است اما وقتی کسری بودجه به وجود آمده هر کسی که بتواند از ابزارهای مختلف این کسری را تامین کند، دستش درد نکند.
مدیر عامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: بازار سرمایه هم بخشی از کسری بودجه را با انتشار اوراق مالی تامین میکند.
سعیدی در پاسخ به این سوال که انتقاد بر این است که چرا بانک مرکزی و مرکز مبادله از جیب مردم این کسری را تامین میکند؟، تاکید کرد: این برداشت از جیب مردم نیست. ریال میچرخد، از سوی دیگر بانک مرکزی خودش پولی را وارد بازار میکند. اما بانک مرکزی برای اینکه بخواهد سکه را عرضه کند، موضوع این است که عدد حراج سکه آنقدری نیست که بخواهد کسری بودجه را جبران کند.
وی افزود: بخشی از این اقدامات که انجام شد در راستای سیاستهای نقدی و هدایت اعتبار بانک مرکزی بوده است. چراکه بانک مرکزی هم ساختار و مجموع قوانینی را دارد و اینگونه نیست که پول حراج را بگیرد و درجا برای دولت واریز کند و افرادی که در کارهای اجرایی بودند بهتر میتوانند این موضوع را قضاوت کنند که چه رابطه مالی بین بانک مرکزی و دولت است.
مدیر عامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران درباره علت توقف حراج سکه اظهار داشت: در حال حاضر، حباب سکه بسیار کاهش پیدا کرده است. البته ایدهآل ما این است که قیمت سکه به قیمت بنیادین خود برسد و این فرض اصلی است اما الان هم حباب سکه در حال ریزش است. همچنین در آستانه رسیدن سررسید پیش فروشهای سکه هستیم و آخر اردیبهشت ماه زمان عرضه سکههای پیش فروش هستند که البته انصرافهایی هم داشتیم که این برگشت پول بدون اخذ سود است و با همان قیمت ثبت نام، انصرافیها تسویه میشوند.
سعیدی ادامه داد: آیا در شرایطی که مردم از خرید سکه انصراف میدهند، زمان خوبی برای حراج است؟ به هر حال درباره زمانبندی عرضه سکهها بانک مرکزی تصمیم میگیرد و درباره پیش فروش و حراج مرکز مبادله پیشنهادات خود را ارایه میدهد اما تصمیم نهایی با بانک مرکزی است.
وی گفت: نقش بانک مرکزی و مرکز مبادله به این صورت است که بانک مرکزی سیاست گذار و تنظیم گر و ناظر است و مرکز مبادله عملیات بازار است بنابراین سطوح مختلف بانک مرکزی از جمله هیات عامل و هیات عالی تشکل رسمی هستند که بر اساس قانون اختیاراتی دارند. حوزه معاونت ارزی مجموعه مدیران را دارد که سابقه طولانی در حوزه ارز و طلا و معاملات بینالمللی و داخلی دارند. این بخشها و افراد در بانک مرکزی سیاست گذاری میکنند و ما در مرکز مبادله موظف به اجرای درست و به بهترین نحو آن هستیم.